icon

Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam

19. dec 2025

Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).

Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.

Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?

anonym_dce22e
Včera o 07:59
@minenkaa

@anonym_dce22e a to je kde napísané,že sa patrí byt na Vianoce s rodinou

@minenkaa kde je napísané? S srdciach ľudí, tomu sa hovorí tradície. Ale tebe sa ani nečudujem ze to nevieš.

mmmt
Včera o 08:02
@anonym_dce22e

@minenkaa kde je napísané? S srdciach ľudí, tomu sa hovorí tradície. Ale tebe sa ani nečudujem ze to nevieš.

@anonym_dce22e aj jej manžel je jej rodina a ona chce byt s ním … ty v srdciach ľudí …

mandzula
Včera o 08:03
@anonym_dce22e

@anonym_autor ale vieš vôbec o tom, že v tomto príbehu si ty tá, ktorá môže za túto situáciu? To ty vymýšľas, ty sa chceš odtrepať na vianoce niekde do tramtarie, a všetci sa musia prispôsobiť tebe.... Tak prestaň vymýšľať, a zostaň doma so svojou rodinou tak, ako sa cez vianoce patrí.

@anonym_dce22e Ako sa na Vianoce patri... konecna. Prestante uz, ludia, zit v tom, co sa patri a zite tak, aby ste boli stastni. Ak si ty stastna v tom, co sa patri, je to v poriadku, nevnucuj to vsak inym.

minenkaa
Včera o 08:04
@anonym_dce22e

@anonym_dce22e tradicie sú aj vyberanie manžela pre dcéru,sibanie korbáčom a obliekanie studenou vodou,ručne práce,vyšívanie ,páračky,spievanie ľudových piesni a kto to ešte robí??

mandzula
Včera o 08:06
@anonym_dce22e

@anonym_dce22e Pocula som rozhovor so psychologickou, ktora sa vyjadrila, ze Vianoce si ma clovek urobit take, aby ich mal pekne a spokojne - podla seba, nie podla toho, co hovoria ini a tradicie. Mimochodom, tradiciou bolo kedysi aj pravo prvej noci - dufam, ze vo vasej rodine sa to dodrziava.

anonym_3fd5be
Včera o 08:08

No ved jej manzel nechce ist, autorka chce aby sa jej prisposobili tak nech ide sama ked je proti tradiciam a manzel ostane s mamou a budu mat tradicne sviatky. Preco by sa vsetko malo tocit okolo nej? a preco by sa mal aj manzel prisposobovat ked autorka nechce....

minenkaa
Včera o 08:12
@anonym_dce22e

@anonym_dce22e už som sa pýtala ale opýtam sa aj teba,keď to budú vyžadovať z oboch strán rodičia ,ako potom budú žiť mladé rodiny ,či treba byt s rodinou ,žena u svojich rodičov ,muž u svojich a ich deti ako a ešte keď budú mať iba jedno.Ostane doma samé alebo si ho na Vianoce rozkroja ako tortu a potom po Vianociach zosiju?

anonym_dce22e
Včera o 08:15
@mandzula

@anonym_dce22e Ako sa na Vianoce patri... konecna. Prestante uz, ludia, zit v tom, co sa patri a zite tak, aby ste boli stastni. Ak si ty stastna v tom, co sa patri, je to v poriadku, nevnucuj to vsak inym.

@mandzula ty tiež vnucujes svoj názor. či to je už v poriadku?

autor
Včera o 08:17

@anonym_autor Este raz doplním svoju otázku: "Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?"

Ja som si tu neprišla po osočovanie alebo po vymytie mozgu a nápravu môjho myslenia správnym smerom.

Btw. bola som si prečítať Kódex - ako diskutovať na MK. Možno by viacerým prospelo ísť si ho pozrieť.

Ešte doplním, mám 40 rokov, deti nie sú, moja mama je tiež vdova, tiež je nekonvenčná, Vianoce sú sranda a do toho zahraničia ma vždy sama podporila vycestovať - (ona ani nepečie), mám postoje asi po nej. Mám ešte jednu sestru, tá zvyčajne trávi Vianoce s mamou - nie vždy na presný dátum, podľa práce. Svokra to teda berie tak, že moja mama je vybavená, má s kým byť. V zahraničí na Vianoce som bola až nehoráznych, sebeckých 2x! Neskutočné, čo som si 2x za 40 rokov dovolila.

anonym_dce22e
Včera o 08:17
@minenkaa

@anonym_dce22e už som sa pýtala ale opýtam sa aj teba,keď to budú vyžadovať z oboch strán rodičia ,ako potom budú žiť mladé rodiny ,či treba byt s rodinou ,žena u svojich rodičov ,muž u svojich a ich deti ako a ešte keď budú mať iba jedno.Ostane doma samé alebo si ho na Vianoce rozkroja ako tortu a potom po Vianociach zosiju?

@minenkaa ach, tieto tvoje konšpiracie,ale keď už sa pýtaš, tak na tom sa dá pekne dohodnúť, len treba chcieť.

minenkaa
Včera o 08:19
@anonym_dce22e

@minenkaa ach, tieto tvoje konšpiracie,ale keď už sa pýtaš, tak na tom sa dá pekne dohodnúť, len treba chcieť.

@anonym_dce22e a ako v tomto prípade,napr.ked svokra všetko odmieta

anonym_dce22e
Včera o 08:20
@anonym_autor

@anonym_autor Este raz doplním svoju otázku: "Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?"

Ja som si tu neprišla po osočovanie alebo po vymytie mozgu a nápravu môjho myslenia správnym smerom.

Btw. bola som si prečítať Kódex - ako diskutovať na MK. Možno by viacerým prospelo ísť si ho pozrieť.

Ešte doplním, mám 40 rokov, deti nie sú, moja mama je tiež vdova, tiež je nekonvenčná, Vianoce sú sranda a do toho zahraničia ma vždy sama podporila vycestovať - (ona ani nepečie), mám postoje asi po nej. Mám ešte jednu sestru, tá zvyčajne trávi Vianoce s mamou - nie vždy na presný dátum, podľa práce. Svokra to teda berie tak, že moja mama je vybavená, má s kým byť. V zahraničí na Vianoce som bola až nehoráznych, sebeckých 2x! Neskutočné, čo som si 2x za 40 rokov dovolila.

@anonym_autor tak toto si mohla povedať hneď na začiatku. Vyhli by sme sa týmto nedorozumeniam.

minenkaa
Včera o 08:20
@anonym_autor

@anonym_autor u nás nik nič nerieši na Vianoce a každý sa zariadi ako jemu vyhovuje

minenkaa
Včera o 08:21
@anonym_dce22e

@anonym_autor tak toto si mohla povedať hneď na začiatku. Vyhli by sme sa týmto nedorozumeniam.

@anonym_dce22e veď to písala

mandzula
Včera o 08:21
@anonym_dce22e

@mandzula ty tiež vnucujes svoj názor. či to je už v poriadku?

@anonym_dce22e Ja praveze davam kazdemu na vyber prezit sviatku podla seba, nie podla tradicii a toho, co sa patri.

maciatkolulu
Včera o 08:22

@anonym_autor pozri,je to mama tvojho muža,urobila by som to kľudne tak,že 24.12 so svojou a 25.12 fijuuuu do sveta.

anonym_dce22e
@minenkaa

@anonym_dce22e veď to písala

@minenkaa ty sa už ukludni, daj si kávu s koláčikom a už neprovokuj 😊

anonym_3fd5be

My travime vianoce mimo domu nie pravidelne ale raz za cas, v case ked je svokor u svagra. Buduci rok ideme do Tallinu, tento rok sme doma. A pride k nam svokor. On je rad ked je raz u jedneho syna raz u druheho a ak ma priatelku co aktualne nema tak travil sviatky iba s nou. ABy deti mali aj tradicie a neutrpela by tym ani nasa cestovatelska dusa.

minenkaa
Včera o 08:24
@anonym_dce22e

@minenkaa ty sa už ukludni, daj si kávu s koláčikom a už neprovokuj 😊

@anonym_dce22e nepijem kavu a koláč nemám žiadny,na raňajky by som aj tak nejedla koláč
Ako presne provokujem

anonym_12a8fb
Včera o 08:27
@anonym_3fd5be

No ved jej manzel nechce ist, autorka chce aby sa jej prisposobili tak nech ide sama ked je proti tradiciam a manzel ostane s mamou a budu mat tradicne sviatky. Preco by sa vsetko malo tocit okolo nej? a preco by sa mal aj manzel prisposobovat ked autorka nechce....

@anonym_3fd5be no lebo oni sú predsa rodina, mamacik sa ma odtrhnúť od matky konečne a s ňou a ist plniť jej hovadiny. To ze on to tak nechce, on chce byť s rodinou je irelevantné. Musí byť predsa podľa autorky, ako to tu niektoré prezentujú. Chore, co tu fakt predvádzajú. Dúfam, že aj rodine do očí povedia co a ako. Ale nie, to sú hrdinky a budu sa pretvarovať.

mandzula
Včera o 08:30
@terezka1947

@minenkaa byť na Vianoce s rodinou je teror a vydieranie?

@terezka1947 Ak je to s rodinou, s ktorou byt nechces, tak ano.

anonym_3fd5be
Včera o 08:31

Akurat teraz citam, ze autorka ani z detstva netravila Vianoce v tradicnom duchu tak ozaj to ma z domu, takze tam jedine sa prisposobit ako u nas. Manzel mal Vianoce len kvoli darcekom odjakziva to nevnimali ako krestansky sviatok a ja som zas z nabozensky zalozenej rodiny, tradicie a my sme nasli kompromis v tom ze raz za cas mozno kazde 2 az 3 roky chodime do zahranicia a raz za cas sme doma a mame vianoce tradicne. Neprezil ujmu nikto z rodiny, na polnocnu chodim s detmi sama manzel je doma lebo mu to nic nevravi a zijeme spolu 20 rokov. Je to len o kompromise a naozaj netrpi ani ta druha strana ze tento rok sme doma a nejdeme nikam na dovolenku a buduci rok sme mimo republiky..ja si vianoce urobim aj v Barcelone aj ked nie su tradicne ved omse maju vsade.
Moznosti je kopec : mozu ist 25, 26..mozu vziat svokru so sebou a ist pred sviatkami..mozu ostat pre zmenu doma a ist buduci rok....alebo moze ist sama a urobi si tak ako chce ona...

anonym_12a8fb
Včera o 08:32
@anonym_autor

@anonym_autor ani ja nepeciem, lebo ma to nebaví. Kolace si kúpim. Tvoja matka má s kým byť, svokra je ti už samozrejme ukradnutá. Som zvedava, či by si mala rovnaký meter, keby to malo byt opačne. Deti nemáte, prečo asi... ani sa nečudujem. Mala si si hľadať niekoho podobne zmyslajuceho ako ty, tradičné nezalozeneho a bolo by všetko OK.
Ale však teda chod sama, kde mas problém? Keď muž ísť nechce. Aj u nás to tak je. Co nechcem, jednoducho neurobím. A samozrejme ani opačne neznasilnujem muža. Oni v rodine majú tradíciu ze 25 sa zíde komplet cela rodina. Rešpektujem to, s mojou sa stretnem teda 26. Ci mam teraz dupat nohami, ze nie, s mojou budeme 25?

anonym_3fd5be
Včera o 08:33
@anonym_12a8fb

@anonym_3fd5be no lebo oni sú predsa rodina, mamacik sa ma odtrhnúť od matky konečne a s ňou a ist plniť jej hovadiny. To ze on to tak nechce, on chce byť s rodinou je irelevantné. Musí byť predsa podľa autorky, ako to tu niektoré prezentujú. Chore, co tu fakt predvádzajú. Dúfam, že aj rodine do očí povedia co a ako. Ale nie, to sú hrdinky a budu sa pretvarovať.

@anonym_12a8fb mna by len zaujimalo ci by sla aj v pripade keby jej mama ostala takto sama bez sestry

mizoko
Včera o 08:42
@anonym_autor

@reanda Chápe a s tou výmenou rokov bol OK. Kým mama neovdovela. Odvtedy má pocit, že je našou povinnosťou to riešiť takto a cítim, že mu to aj vyhovuje.

@anonym_autor problém je v tebe a v manželovi. Na tvojom mieste, ak on tak strašne nechce nechať mamu samu,ktorá by ale sama byť nemusela,veď má sestru,tak chod s kamoškami. Tvoje duševné pohodlie je viac, ako želanie tvojej svokry ktorá iba vydiera. Ona sama byť nemusí,ale chce a hlavne chce mať syna pri sebe. Za mňa je to strašné sebecké. Ja si stále vravím, že ak ja budem taká na starobu tak dúfam,že ma moje deti odkazu do správnych medzi. Preto je dôležité si budovať aj niečo iné popri rodine - koníčky,kamarátov a podobne. A nie stále lipnúť na deťoch a vyžadovať si ich poslušnosť a prítomnosť. Fakt dúfam,že moje deti budú ďaleko a že si budú žiť svoj život ako si želajú a ak som bola dobrá matka, tak za mnou prídu. Ale nie preto, že musia,ale preto,že chcú. Mám svoje koníčky - a tam je aj cestovanie. Nevidím problém s tým si niekam vyjsť. Sami nejako sviatky neprezivame. Navyše ich oslavujeme tak ako sa má - 21.12 a nie 24.12 takže potom chodíme po výletoch 😌 deti sú tak naučené a tiež vedia, že si môžu povedať, čo si želajú a čo sa im páči a čo nie a majú nárok na svoj súkromný priestor. Fakt verím,že nebudem takáto na staré kolená - že budem niečo vyžadovať! 🤦🏼‍♀️

mizoko
Včera o 08:45
@anonym_3fd5be

@anonym_12a8fb mna by len zaujimalo ci by sla aj v pripade keby jej mama ostala takto sama bez sestry

@anonym_3fd5be ona ale nie je sama,má sestru ku ktorej ale ist nechce. Navyše nie je jej chyba že jej svokra nemá kamarátky ani konicky

mizoko
Včera o 08:47
@anonym_3fd5be

@anonym_3fd5be a ty si čítala poriadne? Že to striedali. Aby mal každý dušu na pokoji. Tu zase presadzuje s iba to,aby boli veci podľa jej svokry! A to je v poriadku? A ako píše autorka,manžel rád chodil na tie výlety. Ale teraz ho matka manipuluje aby nešiel a citovo vydiera. Ku svojej sestre ísť nechce ale syn sa má prispôsobiť aj keď má rodinu. No jasné. Za to,že stará pani nemá kamarátky ani konicky jej syn nemôže.

autor
Včera o 08:48
@anonym_12a8fb

@anonym_autor ani ja nepeciem, lebo ma to nebaví. Kolace si kúpim. Tvoja matka má s kým byť, svokra je ti už samozrejme ukradnutá. Som zvedava, či by si mala rovnaký meter, keby to malo byt opačne. Deti nemáte, prečo asi... ani sa nečudujem. Mala si si hľadať niekoho podobne zmyslajuceho ako ty, tradičné nezalozeneho a bolo by všetko OK.
Ale však teda chod sama, kde mas problém? Keď muž ísť nechce. Aj u nás to tak je. Co nechcem, jednoducho neurobím. A samozrejme ani opačne neznasilnujem muža. Oni v rodine majú tradíciu ze 25 sa zíde komplet cela rodina. Rešpektujem to, s mojou sa stretnem teda 26. Ci mam teraz dupat nohami, ze nie, s mojou budeme 25?

@anonym_12a8fb Fu, vy musite byt superclovek, ak presne viete, preco nemame deti. A zeby som chcela niekedy mozno stravit Vianoce aj s vlastnou mamou, to som uz uplna hyena. Najma ak by som manzela nenutila a on by mohol byt zase so svojou mamou. Uz len cakam, ze ma tu preklajete. Fakt odporucam ten kodex diskusii.

mizoko
Včera o 08:49
@mandzula

@anonym_dce22e Pocula som rozhovor so psychologickou, ktora sa vyjadrila, ze Vianoce si ma clovek urobit take, aby ich mal pekne a spokojne - podla seba, nie podla toho, co hovoria ini a tradicie. Mimochodom, tradiciou bolo kedysi aj pravo prvej noci - dufam, ze vo vasej rodine sa to dodrziava.

@mandzula 🤣 pekne napísané. Tradície sa majú dodržiavať,vetu hej 😌 ale momentálne je naším "zemepanom" Pelle tak ten asi veľa vody nenamuti 😌

mizoko
Včera o 08:49
@anonym_dce22e

@anonym_dce22e Vianoce sú výmysel,oslavoval sa vždy Slnovrat a nie tieto vymyslené kresťanské hovadiny.