Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@mizoko veď to je každá,čo ide iným smerom,ja nechapem tieto tradície čo ničia rodiny
@minenkaa myslela som že tieto sviatky sú pre kresťanov o božej láske. A tu môžu čerpať kdekoľvek na svete budú. Nie je to o bobalkach alebo kapustnici - aj tak si ich každý robí inak. Ani o vianočnom stromčeku alebo o darčekoch. Je to o rozjímani nad božou láskou z ktorej vzišiel syn Boží. Aspoň ja ako ateista to tak vnímam. Teda ak hovoríme o kresťanských vianociach. A tu lásku boha môžeš precítiť aj keď si na dovolenke v Thajsku a pozeráš na tú krásu ktorú podľa kresťanov Boh stvoril. On ľudí neprikoval k jednému miestu.
A tu sa dozviem,že je to o kaprovi,koláčoch a o Tom ,či mám napečené, navarené a upratané ☺️ a či mám za sebou povinné kolečko po celej rodine
@minenkaa myslela som že tieto sviatky sú pre kresťanov o božej láske. A tu môžu čerpať kdekoľvek na svete budú. Nie je to o bobalkach alebo kapustnici - aj tak si ich každý robí inak. Ani o vianočnom stromčeku alebo o darčekoch. Je to o rozjímani nad božou láskou z ktorej vzišiel syn Boží. Aspoň ja ako ateista to tak vnímam. Teda ak hovoríme o kresťanských vianociach. A tu lásku boha môžeš precítiť aj keď si na dovolenke v Thajsku a pozeráš na tú krásu ktorú podľa kresťanov Boh stvoril. On ľudí neprikoval k jednému miestu.
A tu sa dozviem,že je to o kaprovi,koláčoch a o Tom ,či mám napečené, navarené a upratané ☺️ a či mám za sebou povinné kolečko po celej rodine
@mizoko na toto ti nemôžem odpovedať ,ja so zarytý odporca cirkvy a by sa tu zas strhla búrka
Ale ano boh je všade a láska je sloboda
My to mame podobne s mojou mamou a teda sme sa prisposobili a sme doma. Nejak uz to neriesim, cestujeme inokedy, mama ma blizsie k 90 tke, tak jej to este kym zije sprijemnujem. Ale tiez by sme vypadli. Beriem veci ako su a velmi sa v tom nevrtam. A nemam to svedomie ju nevhat na sviatky samu. Mozno keby to bola svokra, viac by ma to sralo😄. Ale dodam, ze moja mati depresivna nie je nejak zvlast, ani neplaceme a tak celkovo len sme, bez nejakych pietnych spomienok, ktore by boli preexponovane.
@anonym_3fd5be táto "pani mizoko" tu často ničí pokojné diskusie svojím agresívnym správaním. Nazvala diskutujúce hlupaňami a keď jej niekto odpíše v podobnom jazyku, cíti sa ukrivdená čo si to dovoľujú. Má psychické problémy, ale sama si to neuvedomuje.
@anonym_3fd5be táto "pani mizoko" tu často ničí pokojné diskusie svojím agresívnym správaním. Nazvala diskutujúce hlupaňami a keď jej niekto odpíše v podobnom jazyku, cíti sa ukrivdená čo si to dovoľujú. Má psychické problémy, ale sama si to neuvedomuje.
@anonym_b8af25 toto bola pokojná diskusia? Naozaj? Ty si jedna z tých ktorá tu útočili na autorku že áno. Nikomu som tu nenadavala,práve naopak. Mne tu bolo nadané a to kvôli tomu,že mám iný názor. Už vás na agresivitu a nadávanie upozornila samotná autorka a to ešte pred tým,než som sa ja zapojila do diskusie. A nie vy mne,ale ja vám nastavujem zrkadlo na čo nie ste zvyknuté 😁 harpie ktoré sa sa skrývajú pod rúškom úplnej anonymity a nemajú problém nadávať osočovať a osobné útočít. Tak ako ty teraz. Napísať že má niekto psychické problémy lebo nezdieľa vašu vieru - no za to by ťa v kostole pochválili. To ťa farár tak učí? Máš za to bodíky k dobru keď povieš koľkým ľuďom iného názoru si vynadala a osobne na nich útočila? Vieš,ak si veriaca,čo predpokladám si,tak sa ti to spočíta ☺️ to čo robíš je tak nechutné ale zase typické
@anonym_autor a teraz by bolo veľmi zaujímavé ak by koník vypol anonymné komentovanie a odkryli by sa všetky anonymné nicky 😁 to by sme sa dosť čudovali kto čo popísal - hrdinky za anonymjfgwjtbdjsvfj 🤣🤣🤣 osočovať,urážať,nadávať,nalepkovat a potom šup do kostola ako tie najväčšie a najprísnejšie veriace. Odsudzujete ľudí za to,že si dovolia žiť svoj život tak ako chcú a nie ako ich niekto núti. Táto krajina sa fakt nikdy nepozviecha práve kvôli takýmto ľuďom, čo ostatných ťahajú dole do svojej malosti lebo na viac nemajú.
@mizoko Vidim to podobne. Nie som klasicky veriaca ale vztah k niecomu, co nas presahuje (nazvime to Boh), mam velky. A na krasnych miestach ho citim nasobne - taku nekonecnu vdaku stvoritelovi za to, cim sa mozem nechat ocarovat. aj na ludoch sa mi paci, ze kazdeco cini stastnym nieco ine. Niekoho tradicie, niekoho sloboda. Mam kamosku, ktorej svokra vyslovene na spolocne Vianoce, kde ju buzeruje, hovori "musis to strpiet". Cize oni su si vedomi, ze pre ich spokojnost trpis a ze minimalne jedenkrat v roku ti to mozu tak nejak prikazat - lebo ucta a laska k rodicom, za to sa to skryje.
@anonym_autor problém je v tebe a v manželovi. Na tvojom mieste, ak on tak strašne nechce nechať mamu samu,ktorá by ale sama byť nemusela,veď má sestru,tak chod s kamoškami. Tvoje duševné pohodlie je viac, ako želanie tvojej svokry ktorá iba vydiera. Ona sama byť nemusí,ale chce a hlavne chce mať syna pri sebe. Za mňa je to strašné sebecké. Ja si stále vravím, že ak ja budem taká na starobu tak dúfam,že ma moje deti odkazu do správnych medzi. Preto je dôležité si budovať aj niečo iné popri rodine - koníčky,kamarátov a podobne. A nie stále lipnúť na deťoch a vyžadovať si ich poslušnosť a prítomnosť. Fakt dúfam,že moje deti budú ďaleko a že si budú žiť svoj život ako si želajú a ak som bola dobrá matka, tak za mnou prídu. Ale nie preto, že musia,ale preto,že chcú. Mám svoje koníčky - a tam je aj cestovanie. Nevidím problém s tým si niekam vyjsť. Sami nejako sviatky neprezivame. Navyše ich oslavujeme tak ako sa má - 21.12 a nie 24.12 takže potom chodíme po výletoch 😌 deti sú tak naučené a tiež vedia, že si môžu povedať, čo si želajú a čo sa im páči a čo nie a majú nárok na svoj súkromný priestor. Fakt verím,že nebudem takáto na staré kolená - že budem niečo vyžadovať! 🤦🏼♀️
@mizoko Presne tak. Moja dcera ma 19 a ak by mi zajtra zahlasila, ze na Vianoce odchadza za priatelom, na dovolenku, kamkolvek, poprajem jej pekne sviatky a cau. Tito nevyzreti rodicia dozadujuci sa pozornosti za kazdu cenu su pre deti trestom.
@mizoko Presne tak. Moja dcera ma 19 a ak by mi zajtra zahlasila, ze na Vianoce odchadza za priatelom, na dovolenku, kamkolvek, poprajem jej pekne sviatky a cau. Tito nevyzreti rodicia dozadujuci sa pozornosti za kazdu cenu su pre deti trestom.
@mandzula mám to rovnako. Ak mi deti raz povedia že idú na dovcu cez sviatky poprajem im peknú cestu a sama niekde vypadnem 😁
všetci tie Vianoce nejako precenujete, je to len deň, čo si vymysleli ľudia a to je všetko. čiže nikdy inokedy si dovolenku cez rok nemôžeš zobrať? december si vyčerpas 20-25dni dovolenky?
Ja som stretla byvaleho kolegu, po dost dlhom case, tak sme chvilku pokecali. On je clovek, ktory chodil k svokre vzdy na vianocne sviatky, mal z toho nervy, stres, oni sa moc nemuseli. Tak to riesil posledne roky tak, ze isli mimo, Thajsko a pod. na skoro cely december a dosli po novom roku. Lenze teraz prvykrat nejdu, bude u nich svokra doma a boji sa toho. Ze uz 2 tyzdne su u nich doma hadky a to svokra tam realne este nie je.
Ked pocas tych Vianoc su osameli ludia viac smutni, lebo z kazdej strany tlacia kaleraby, ako byt spolu, rodina a pod. Ja uprimne to neprezivam a aj keby som bola sama, je mi to u riti. Ale starsia generacia- to je same co povedia ludia, patri sa to a pod. . Oni v tom zili, nevedia sa uz dostat do modu- je mi to jedno a co kto hovori mam na haku. Moja mama manipulativna nie je, lebo vie, ze nema sancu. Ake keby som bola submisivnejsia, ma ma na haciku. No ale tie sviatky- proste ja nemam svedomie ju tu nechat.
všetci tie Vianoce nejako precenujete, je to len deň, čo si vymysleli ľudia a to je všetko. čiže nikdy inokedy si dovolenku cez rok nemôžeš zobrať? december si vyčerpas 20-25dni dovolenky?
@ria_sprout Mozem - ale iba cez sviatky mam totalny pokoj od prace, telefonatov a zaroven prikazanych cerpat x dni. Inokedy v roku napr. nemozem ist na dovolenku dlhsiu ako 7 dni, cez Vianoce ano. A muz podobne. A este doplnim, ze kazdy rok vycestovat by ani mna nebavilo - mozno aj kazdy treti by mi stacil. Po takomto duchovnom resete sa viem potom tesit aj z tradicnych Vianoc, resp. psychicky zvladam aj to oplakavanie mrtvych.
@beata_k ty asi málo cestuješ, však ? Let je len 2 hodiny, ale balenie + transport na letisko + 2 hodinové odbavenie na letisku + 2 hodiny letu + ďalšia hodina strávená príletom + transport do hotela + ubytovanie v hotely....
@anonym_b8af25 Celkom dost. Preto viem o com pisem. Presun po Europe nepotrebuje celodenny oddych. Ty asi tiez zvyknes dramatizovat ako autorka z jedneho letu v ramci EU.
Mnohe z vas su tu krestanky - farizejky a pokial nie je po vasom - prechadzate az k hyenizmu, obvinovaniu z alkoholizmu, hrozne ste.
Ale hlavne ze sa tu prezentujete laskou, ci uz k Bohu alebo rodicom. To naozaj verite, ze sa to Bohu páči?
Kde je vzajomne pochopenie ci tolerancia, laska k bliznemu? Len rodicia majú narok na svoj nazor a priania vsak?
Mizoko ani autorka nic zle nepisali, s utokmi ste zacali vy. Nepasuje vam iny pohlad, uz musi byt piť, aby ste si to vase "laskyplne" ego poskrabkali a citili sa lepsie.
Skutocne tie vase komentare maju velku vypovednu hodnotu - ale o vasom charaktere.
Veru tomu Bohu česť nerobíte. To robi mizoko omnoho viac ako v Boha neveriaca.
Tu terezka by Krista z kríža strhla od samej lásky ale zaradi ti tie dve do mtvp skupiny - vsetka česť ti teda!
@anonym_ae0296 za to ze oslavujeme narodeniny a Vianoce 24 sme farizejky? Sa trosku aj ty spamataj. Ono to, čo tu predvádza mizoko je riadne mimo. Ale sú aj takí ľudia, čo sú jednoducho apriori proti všetkému. Vsak v poriadku, právo na to majú. Ale nech to neprezentuju ako niečo, čo je normálne a ti, co chcú sa držať tradicii sú mimo. A inak, to nemá absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Skôr s tým, ako to mali v rodine. A šíria to potom takto ďalej. A ked taky človek sa vydá alebo teda aj prízeni do tej nudnej tradičnej rodiny, robí potom títo, co tie 2 tu predvádzajú. Lebo svet sa zrazu začať točiť okolo nich. A ked nie, tak je oheň na streche a za to môže zla svokra, co sa im na stredty večer pcha ku stolu. A niektoré tomuto ešte tu nadšene tlieskate. Gratulujem vám. Snáď sa vám raz nestane to isté.
@anonym_b8af25 toto bola pokojná diskusia? Naozaj? Ty si jedna z tých ktorá tu útočili na autorku že áno. Nikomu som tu nenadavala,práve naopak. Mne tu bolo nadané a to kvôli tomu,že mám iný názor. Už vás na agresivitu a nadávanie upozornila samotná autorka a to ešte pred tým,než som sa ja zapojila do diskusie. A nie vy mne,ale ja vám nastavujem zrkadlo na čo nie ste zvyknuté 😁 harpie ktoré sa sa skrývajú pod rúškom úplnej anonymity a nemajú problém nadávať osočovať a osobné útočít. Tak ako ty teraz. Napísať že má niekto psychické problémy lebo nezdieľa vašu vieru - no za to by ťa v kostole pochválili. To ťa farár tak učí? Máš za to bodíky k dobru keď povieš koľkým ľuďom iného názoru si vynadala a osobne na nich útočila? Vieš,ak si veriaca,čo predpokladám si,tak sa ti to spočíta ☺️ to čo robíš je tak nechutné ale zase typické
@mizoko ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo. A na jedlo si daj kung pao s ryzou, keďže predpokladám ze tradičný šalát a kapra ty neneuznávas. Ty si tak zaslepena nenávisťou ze az. Co ta v mladosti niekto ublizil? Fakt ako ti tu píšu, daj sa liečiť.
@ria_sprout Mozem - ale iba cez sviatky mam totalny pokoj od prace, telefonatov a zaroven prikazanych cerpat x dni. Inokedy v roku napr. nemozem ist na dovolenku dlhsiu ako 7 dni, cez Vianoce ano. A muz podobne. A este doplnim, ze kazdy rok vycestovat by ani mna nebavilo - mozno aj kazdy treti by mi stacil. Po takomto duchovnom resete sa viem potom tesit aj z tradicnych Vianoc, resp. psychicky zvladam aj to oplakavanie mrtvych.
@anonym_autor chápem. ja som napríklad mala doma dlhé roky ťažko choreho otca, čo sa pravidelne pokadil, alebo povracal pri štedro večernom stole. proste to tak bolo. preto som sa nastavila, že je to obyčajný deň, je jedno čo sa stane. a v súvislosti s tým mi to príde ako malichernost, prepáč že som úprimná. proste tak pár vianoc ešte prežijete a keď svokra nebude tradičné Vianoce už nikdy nebudeš musieť absolvovať. a v práci by som asertivne dovolenky plánovala tak aby ťa nikto neotravoval, príde mi naozaj zvláštne ak niekoho na dovolenke otravujú, to si nedovolim ani k svojim podriadeným a už vôbec nie aby si to niekto dovolil kumne. dovolenka je dovolenka a keď to niekto narušuje, tak by som sa ozvala.
@anonym_b8af25 Celkom dost. Preto viem o com pisem. Presun po Europe nepotrebuje celodenny oddych. Ty asi tiez zvyknes dramatizovat ako autorka z jedneho letu v ramci EU.
@beata_k nedramatizujem, cestujem často, ale vidím, že žiješ v Petržalke, máš to blízko na letisko, niekto tam musí cestovať aj 2-3 hodiny.... ak máš skorý ranný let a vstávaš ráno o 2hej, ten oddych potrebuješ, aby si si užila výlet.
@anonym_autor urob si po svojom a nerieš čo si kto myslí ani čo ti tu píšu tieto moralistky ☺️ Boh je všade a keď v neho úprimne veríš je jedno,kde trávis Vianoce. Vždy sa nájde niekto,kto ťa bude ponižovať len pre to,že si myslí že je kvôli svojej viere lepší ako ty. Ale nie je. Nie je lepším človekom ani lepším veriacim a ani lepším dieťaťom. Ži si svoj život ako uznas za vhodné,s manželom sa porozprávaj a verím že nájdete cestu ako to vyriešiť 🙂 a už sa tu radšej nikdy nič nepýtaj lebo tieto harpie sa tu hneď výroja a budú ti nakladať aká si nanič osoba ☺️ skončila doba, kedy sa svet riadil iba podľa toho čo povedala cirkev a čo povedali ľudia ktorí nemajú iný cieľ a iné veci na práci, len dodržiavať otrocky staré tradície a nútiť do toho aj druhých. Svet je krásny, tak si ho uži a absolútne si nič nevyčítaj ❤️ si so svojou mamou aj svokrou dostatočne často ale mas aj vlastný život. Aby si raz neľutovala,že si sa kvôli podvolovaniu iným pripravila o to,aký je 🙂
@anonym_ae0296 za to ze oslavujeme narodeniny a Vianoce 24 sme farizejky? Sa trosku aj ty spamataj. Ono to, čo tu predvádza mizoko je riadne mimo. Ale sú aj takí ľudia, čo sú jednoducho apriori proti všetkému. Vsak v poriadku, právo na to majú. Ale nech to neprezentuju ako niečo, čo je normálne a ti, co chcú sa držať tradicii sú mimo. A inak, to nemá absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Skôr s tým, ako to mali v rodine. A šíria to potom takto ďalej. A ked taky človek sa vydá alebo teda aj prízeni do tej nudnej tradičnej rodiny, robí potom títo, co tie 2 tu predvádzajú. Lebo svet sa zrazu začať točiť okolo nich. A ked nie, tak je oheň na streche a za to môže zla svokra, co sa im na stredty večer pcha ku stolu. A niektoré tomuto ešte tu nadšene tlieskate. Gratulujem vám. Snáď sa vám raz nestane to isté.
@anonym_12a8fb Zaujimave je, ze moj muz si cielene vybral volnomyslienkarku a nie tradicnu zenu. Vzdy tvrdil, ze ho to na mne bavi. Vzdy mal vkus na taketo zeny mimo konvencii. Ta oklamana som tu ja. Lebo svokra sa po smrti muza upla na syna a pestuje si z neho nahradneho manzela. Jeden-dvakrat v tyzdni k nej chodieva aj nocovat, voci tomu napr. nic nemam a nebranim mu. Ked nie su spolu, vypisuju si na messengeri a min. 1x za den si volaju. Aj o uplnych stupiditach, napr. kedy vetrat a aky zvuk vydava bateria. To mi pride trochu divne, ale tiez tomu nebranim. Zjavne sa ale ten nepretrzity kontakt prejavuje aj v nahlej zmene k traveniu sviatkov a mojej nekonvencnosti. Asi budem casom nutena na tie sviatky chodievat obcasne sama. Mne to nevadi, hoci by mi chybal, ale manzelovi to napr. vadi, on bezo mna na sviatky byt nechce. Mala by som potom po navrate tichu domacnost. Svokra ma 65 rokov, na dochodku je cerstvo, nie je to nejaka nevladna starenka. Uprimne si ani nechcem predstavit, co bude o 10-15 rokov, ked sa nou ozaj stane. Zeny, co mate synov jedinacikov, prosim, nenicte im zivoty tym, ze si z nich budete pestovat nahradnych manzelov. Ak ich zena opusti, lebo vy sa stanete prioritou, mozno ich caka opustena smutna staroba, az sa vy pominiete.
@beata_k nedramatizujem, cestujem často, ale vidím, že žiješ v Petržalke, máš to blízko na letisko, niekto tam musí cestovať aj 2-3 hodiny.... ak máš skorý ranný let a vstávaš ráno o 2hej, ten oddych potrebuješ, aby si si užila výlet.
@anonym_b8af25 Nezijem cely zivot v Petrzalke. Nechytaj sa slamky. Este raz. Bavime sa o letoch v ramci EU, nie o zaoceanskych letoch. Nebudem sa tu s tebou dotahovat. Kto chce, cestu si najde. Kto nechce, hodi to na fuj fuj svokru.
@anonym_12a8fb Zaujimave je, ze moj muz si cielene vybral volnomyslienkarku a nie tradicnu zenu. Vzdy tvrdil, ze ho to na mne bavi. Vzdy mal vkus na taketo zeny mimo konvencii. Ta oklamana som tu ja. Lebo svokra sa po smrti muza upla na syna a pestuje si z neho nahradneho manzela. Jeden-dvakrat v tyzdni k nej chodieva aj nocovat, voci tomu napr. nic nemam a nebranim mu. Ked nie su spolu, vypisuju si na messengeri a min. 1x za den si volaju. Aj o uplnych stupiditach, napr. kedy vetrat a aky zvuk vydava bateria. To mi pride trochu divne, ale tiez tomu nebranim. Zjavne sa ale ten nepretrzity kontakt prejavuje aj v nahlej zmene k traveniu sviatkov a mojej nekonvencnosti. Asi budem casom nutena na tie sviatky chodievat obcasne sama. Mne to nevadi, hoci by mi chybal, ale manzelovi to napr. vadi, on bezo mna na sviatky byt nechce. Mala by som potom po navrate tichu domacnost. Svokra ma 65 rokov, na dochodku je cerstvo, nie je to nejaka nevladna starenka. Uprimne si ani nechcem predstavit, co bude o 10-15 rokov, ked sa nou ozaj stane. Zeny, co mate synov jedinacikov, prosim, nenicte im zivoty tym, ze si z nich budete pestovat nahradnych manzelov. Ak ich zena opusti, lebo vy sa stanete prioritou, mozno ich caka opustena smutna staroba, az sa vy pominiete.
@anonym_autor pôjdem kľudne s tebou 😜 môj muž chodí sám na rybačku do Nórska s kamošmi tak ja kľudne pôjdem do inej tramtarie s niekym iným 😅
@anonym_autor pôjdem kľudne s tebou 😜 môj muž chodí sám na rybačku do Nórska s kamošmi tak ja kľudne pôjdem do inej tramtarie s niekym iným 😅
@mizoko Hura! Nemam takuto kamaratku, co by si cez Vianoce mohla dovolit odist. Iba jedneho kamarata gaya 😄 Ale ten zase uprednostnuje ine destinacie. Napisem ti. Aspon zistime, odkial sme 😍
Nie nie nie.Toto je cele zle.Uz 5 rokov zijes cez Vianoce zivot niekoho ineho.5 rokov si Vianoce stratila.Kazdy by si mal zit vo svojom trapeni sam a netahat donho dalsich ludi.Svokra je ale sebes a rada za obet.A musite smutit s nou,chore.Proste povies ze ides,s manzelom alebo bez manzela.Tak mu to povedz.A usekni tento marazmus.
@mizoko Hura! Nemam takuto kamaratku, co by si cez Vianoce mohla dovolit odist. Iba jedneho kamarata gaya 😄 Ale ten zase uprednostnuje ine destinacie. Napisem ti. Aspon zistime, odkial sme 😍
@anonym_autor odkial si?
@mizoko neútočím na autorku, som 100% na jej strane. Nie je správne aby sa prispôsobovala sebeckej svokre, ale neurážam ani diskutujúce s iným názorom a nevolám ich " hlupane, harpie... " diskutovať sa dá slušne, ale podľa tvojich príspevkov to ty nevieš. Určite by som s tebou nikam necestovala, hanbila by som sa za tvoje správanie.
@mizoko ešte raz, Vianoce slávia všetci na svete, nielen KRESTANIA! A slávia sa na 24 pripadne pravoslávni neskor. Ty si ich preb mna za mna slav aj 10.novembra, keď si mimo. A na jedlo si daj kung pao s ryzou, keďže predpokladám ze tradičný šalát a kapra ty neneuznávas. Ty si tak zaslepena nenávisťou ze az. Co ta v mladosti niekto ublizil? Fakt ako ti tu píšu, daj sa liečiť.
@anonym_12a8fb Božie narodenie sa slávi 25., vo väčšine sveta je 24. bežný deň, predvečer Vianoc. A rozhodne nie sú Vianoce slávené po celom svete, veľmi uzkoprsý pohľad máš. A tie tradičné jedlá, to sa tiež rôzni vo všetkých regiónoch.

@mizoko ale veď prosim ta väčšina si ani neprečíta vlastne čo sa riesi a len pľujú
A tie názory ,že jej vadí svokra lebo svokra
@minenkaa ale veď samozrejme ☺️ mne už tu bolo nadané,už som alkoholik a feťák a to len pre to že ja nemám takéto tradície 😅 ach jaj