Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@anonym_798b01 Ja mám jednoducho iný pohľad na vec. Samozrejme, môžeš byť tou ozvučnicou a povedať jej, že má pravdu, rozviesť sa s manželom, zničiť jej vzťahy a všetko upriamiť na seba. To všetko doladí do dokonalosti, však?
Nie som jediná, ktorá tu hovorí, aby sme mali trochu pochopenia pre druhú stranu?
Ale potom sa nečuduj, že tento vzťah skončí rozvodom. Ďalším krokom bude obviniť muža.
Takže si položme otázku. Čo by mal manžel urobiť? Aká je správna voľba? Povedať jeho mame, že nie, na Vianoce budeš sám, keď budeš najviac potrebovať byť medzi ľuďmi. Alebo jeho manželke, že nie, nebudem s tvojím spôsobom súhlasiť.
Ktorý výsledok je pozitívny? Odmietneš odpovedať na otázku a jednoducho ho urazíš, pretože vieš, že mám pravdu. Pre neho to neznamená žiadny pozitívny výsledok./
Jediný spôsob, ako to dopadne, ako už povedali iní, je zaujať vyvážený prístup a zvážiť (objektívne) všetky strany. Ale to autor nerobí. Chce, čo chce, a nestará sa o to, čo si o tom myslia ostatní. Jednoducho a jasne.
Ak to nie je sebectvo, tak neviem, čo je.
Ak ma táto skutočnosť robí idiotom, tak tento titul nosím s hrdosťou.
Ale potom začnite premýšľať o tom, koľko žien je tu spokojných so svojimi vzťahmi. Sú úspešné, ak nie sú šťastní všetci? A to je ten prípad, prečo ľudia, ktorí sú vo svojich vzťahoch neúspešní, dávajú rady a dúfajú v dobrý výsledok?
@lostinorava autorka urobila komprosim. Jedny Vianoce doma, druhé preč. Čítajte s porozumením.
Hľadala by som kompromis …Vianoce so svokrou a hneď po vianočných sviatkoch chod muzom niekam preč na dovolenku
Ste v komplikovanej situácii, ale toto mi príde ako riešenie
@pribinak Presne tak. Keď ju necháte samú, tak si bude musieť nejako poradiť, možno dokonca strávi Vianoce so sestrou. Ona ich s ňou nechce tráviť, lebo chce byť s vami a pokiaľ jej ustupujete, tak nemá dôvod chcieť byť so sestrou. Skrátka, buďte nekompromisní, nepoľavujte zo svojich zvykov a vyberte sa niekam. Keď nechce ísť s vami, ale chce byť radšej pri cintoríne, tak nech je.
@ria_sprout Mozem - ale iba cez sviatky mam totalny pokoj od prace, telefonatov a zaroven prikazanych cerpat x dni. Inokedy v roku napr. nemozem ist na dovolenku dlhsiu ako 7 dni, cez Vianoce ano. A muz podobne. A este doplnim, ze kazdy rok vycestovat by ani mna nebavilo - mozno aj kazdy treti by mi stacil. Po takomto duchovnom resete sa viem potom tesit aj z tradicnych Vianoc, resp. psychicky zvladam aj to oplakavanie mrtvych.
@anonym_dce
@anonym_autor
@anonym_autor jednoducho pokecať s manželom a ak aj on má rovnaký názor ako Vy, že jeden rok vonku a druhý so svokrou, tak to tak urobte. Či už do jej smrti (nech žije aj do 100ky)budete musieť robiť, ako ona chce?

@mandzula Môžem povedať len toľko, že obe sú ženy.
Dajte to mužovi do topánok. Musí si vybrať medzi trúchliacou matkou a manželkou. Bez ohľadu na to, čo si vyberie, on bude ten zlý.
Aká skvelá pozícia pre neho?
Trocha pochopenia v tejto situácii môže viesť ďaleko...
Ale z väčšiny týchto komentárov som čítal len „ja, ja, ja“. Nedarí sa mi, tak sa idem sťažovať."
To je jednoducho detinské.
@lostinorava už 5 rokov trúchliaca vdova a všetci sa jej musia prispôsobovať. A dokedy? Toto je nonsens.