icon

Svokra nerešpektuje moje rozhodnutia

4. apr 2021

Ahojte. Poprosila som svokrovcov aj našich že na veľkonočné sviatky nech nedávajú žiadne sladkosti, Kinder atď malej. Vysvetlím... Nie som bio Eko raw ani nič podobné, lenže problém je v tom ze akonáhle moja dcéra si dá kúsok z čokolády alebo nejakú sladkosť, odmieta raňajky, obed, večeru, všetko a na margo toho je to hodinový rev za sladkosťami. Samozrejme ze nepolavujem, po hodine ju to prestane baviť a sadne ku raňajkam a zje ich. Lenže už strácam nervy počúvať hodinový nárek dieťaťa, keď nedostane namiesto raňajok čokoládu. Ja nehovorím, raz za týždeň jej samozrejme dám, alebo keď je taka situácia že sme na ihrisku a nejaké dieťa ju ponúkne okej, ale to jej aj vysvetlím že len na ihrisku. A pochopí to. Ale keď prídeme aj ku svokre, za mojim chrbtom jej dáva zo skrine čokoládu, cukríky, nič som nepovedala ze však okej je to občas, ale teraz keď si už všímam že dieťa mi iné zjesť nechce a ja mam s nou bojovať, už mi to je proti srsti. A aj teraz prišli sme ku nim a hneď veľký Kinder, zajac. A povedala som, že nehnevajte sa, odložte to prosím, pred 2 dňami som vás aj mojich rodičov poprosila a do pred van to dala vedieť, že dvere žiadne sladkosti. Ja som ešte v dm kúpila malej to co ja jej ovocie atď. A priniesla som im ze jej to majú dat. No a svokra sa urazila že nemohla dat dcére čokoládky. Ja normálne nechápem. Ze stále sa omiela že mladí sú takí a takí a starej nič nerešpektujú. dávam, mrazom susesene

bimbambim
4. apr 2021

Ja tiež nemám rada keď dávali deťom sladkosti keď boli malé deti.Nemam nič proti sladkostiam máme ich aj my doma,ale nie somariny.U nas čipsy chrumky a podobne veci nenájdeš to kúpim len keď je oslava.Sladkost môžu len raz za dva dni aj to na desiatu.Ale tiež som neznášala keď im dávali somariny.Uz sme ich naučili že keď im dačo chcú dať nech kúpia z tých lepších.Mamu som naučila ,že keď im chce dať sladké radšej nech upečie koláč vždy majú domáci tvaroh domáce vajcia domáce mlieko z dediny tak toto mi nevadí keď spraví koláč.Ribezle majú na dvore tak ti vtedy nepoviem nič ,ale zas vedia zjesť všetko ovocie sa u nás nestíha kupovať.

trema
4. apr 2021

Ja ta chapem, tu nejde o cokoladu, ale o to, ze si dala dopredu vediet, vysvetlila si a svokra si aj tak urobila po svojom.. velmi neporadim, niektori ludia si idu stale dokola to svoje ako mulice aj ked stale vysvetlujes a vysvetlujes

rmm
Autor odpoveď zmazal
gbgb
4. apr 2021

Prestaň k nim chodiť, keď nemajú rozum. Ja by som neriešila rev a potom bolesť brucha.

xjakubikovak
4. apr 2021

Och milujem tieto názory že babky sú na rozmaznávanie 😤 a že máš byť vôbec rada že majú vzťah a bla bla. Stoj si za svojim, ty chces pre dieťa dobre, snažíš sa ho jesť k zdravej strave a svokra ti to kazí. To je tak ťažké rešpektovať že proste nechceš dávať dieťaťu čokolády a cukríky? Veď môže kúpiť iné niečo, zdravšie. U nás to našťastie pochopili rodičia, aj babka 80 ročná ale predchádzalo tomu ozaj vysvetľovanie dookola. Veľa trpezlivosti prajem 🙂

danieladeley
4. apr 2021

ty mas asi viac problem s tym, ze ta nerespektuju ako s tym, ze ti dieta je cokoladu. sed s nim doma ak sa ti to nepaci. je zakaz navstev a nikde nie je vynimka, ze sa mozete navstevovat aj ked ste to uz prekonali. nerobis dobre, uz ti to tu zopakovalo vela zien, s tymto pristupom si koledujes o tom, ze o par rokov sa bude na tajnasa napchavat sladkostami. a ze ti reve hodinu, lebo je ako ty a s tym nic neurobis? si predstav, ze urobis. staci len obratit jej pozornost a je po placi. a viem o com hovorim, mam dve deti a jedia uplne vsetko ovocie a zeleninu a dokonca aj sladkosti skoro kazdy den

matkav21
4. apr 2021

ja ta uplne chapem....ano stari rodicia su aj od toho aby rozmaznavali, ale urcite hranice by mohli respektovat....ja by som si to vykomunikovala takym sposobom, ze dobre ak jej chcu nieco dat, ale bud po obede, aby sa aj najedla a potom si v klude mohla dat tu sladkost, alebo to daju tebe, aby si jej podla uvazenia dala alebo podobne....proste najst nejake spolocne riesenie 😊

kristinapetronela
4. apr 2021

Čo ti ta babka chuda urobila ? Veď toho zajaca si mala zobrať a vysvetliť malej ,že ho zje keď spala obed .vieš koľko sladkosti dostane v škôlke keď budu mať spolužiaci sviatok? Aj vtedy sa budeš jedovat? 😒

autor
4. apr 2021

@bimbambim
@trema
@rmm
@gbgb
@xjakubikovak
@danieladeley
@matkav21 ako som napísala, nezachadzam do extrému že nikdy nič, môže si dat, ale keď vidím ze povolim a raňajky, obed, večera ma ísť bokom tak s tým už problém teda mam. A ešte o to viac že ja doma sladkosti nevydržiavam a nejem ich takže to ide mimo mňa. A pekne vysvetlím, poviem a majú na háku. Ved nerob kvôli tomu cirkus, nekaz sviatky atď. Ale tu nejde len o sviatky. A myslím si ze keď moju rodičia to dokážu rešpektovať, tak to dokážu aj oni. Kompromis som sa už snažila nájsť, aj vysvetliť, ved od kúska čokolády jej nič nebude. Lenže koľko kúskov? Samozrejme stará generácia to vníma inak, moja mama ma tiež krmila všeličim, sladké čaje atď a ako 3 ročná som už nemala zuby. Ved začalo to keď dcéra mala rok tak jooj daj si z torty, daj si kolu. Ja som len pekne poznamenala že ja jej také nechcem dávať svokra ajtak urobila po svojom. Nespravila som cirkus nikdy. Ale po 3 rokoch mi to už úprimne vadí. Pokiaľ nedostala sladké tak mi zjedla parenu brokolicu Hokkaido, všetko čo som zjedla ja, teraz ani nezakopne. A presne preto sme tam kde, lebo som vždy pozerala na to ze však nech sú dobré vzťahy. Ale keď si to otočím z opačnej strany ci svokrovci pozerali na dobre vzťahy tým, aby prijali to co chcem ja dávať dcére alebo nie, tak to už nefungovalo. A co mi tu píšete s tými návštevami. No, kebyže odmietnem návštevu na sviatok tobôž ešte tak ze sme všetci prekonali covid, vtedy by az bolo po dobrých vzťahoch. Toto som spravila na vianoce, lebo som na tom fakt ze trvala, a urazili sa tak, že 2 mesiace sa so mnou nerozprávali. Tak hold, vyber is 🙈

hettinka
4. apr 2021

Starych ľudí neprerobíš. Buď tam prestaneš chodiť a nebudú dobre vzťahy, alebo sa zmieriš s tým, že dcéra u babky zje sladké a tradične jedla. Chod tam až po obede, keď je dcéra najedena, to je asi jediný kompromis v takej situácii.
Moja mama má darčekový obchod so sladkosťami, vieš koľko nešťastných starých mám tam chodí s narieka, že ta mlada nevesta/dcéra nechce vnucatkam nič dopriať a oni by tak radi kúpili kindervajce a majú zakázané. Oni zo vnímajú inak, chcú vnúčaťu dat trebars niečo, čo doma nemá. A sú z toho smutne, keď nesmú.

gigie24
4. apr 2021

Svokra by mala rešpektovať tvoju prosbu, nechápem prečo robiť neschváli, veď si zbytočne kazí vzťah s tebou. Ja som moju mamu o to požiadala a rešpektuje to a nemáme problém. Samozrejme za odmenu vždy dostane malú sladkosť, ale eliminujeme to 😇

evalin88
4. apr 2021

@0silvia0 mojmu ekzematotikovi dala babka potajomky.. ked som videla ze ma od cokolady ruky a napomenula, ze predsa vie, ze maly nesmie, vraj ona mu tie ruky umyje. Ved sa nezašpini. Teraz ma maly 3 roky a aj ked mu nukaju na ihrisku, alebo vidi ine deti cokoladu jest, sam povie, ze on nechce/ nesmie

danieladeley
4. apr 2021

ved jej povol az po obede, nie namiesto obedu. ak nezje obed, nebude ani cokolada a vybavena vec. ak zje obed, dostane aj cokoladu. ved ty si tu na to, aby si si to usmernila, nie dieta a ani nie babka. vezmem jej zajaca z ruky a cakam kym zje obed. ci dieta ti rozkazuje kedy alebo babka? a k tym navstevam, by sa mohli aj urazit aj odrazit. Normalne si mozes vybrat, ze tam nepojdes, vyzeras na celkom svojpravnu.

0silvia0
4. apr 2021

@evalin88 no ved ono je to tak, ze babka sa potesi ako sa decku zavdacila a matka teraz mesiac moze natierat ekzem kortikoidmi kym sa pokozka upokoji, no ved co sa deje nieco zle? 🤦‍♀️🤷‍♀️

laila22
4. apr 2021

@rmm robíte z toho drámu, čokoládový zajac a vajce je na Veľkú noc proste tradícia. Moja neter ma rok a samozrejme, že do balíčka som jej dala mnamky čo sú pre ňu vhodné, ale ma tam aj čokoládového zajaca a vajco. Pre mňa za mňa nech to zjedia rodičia, alebo postrúhanú do koláčov, ale zajac a vajco musí byť.. 😉🐰🥚

autor
4. apr 2021

@hettinka
@gigie24
@evalin88
@danieladeley chodiť tam chcem, chcem aby mala dcéra vzťah zo starými rodičmi odhliadnuc od toho ci sa mne paci ze ma rešpektuje alebo nie. My sa stretávame veľakrát, veľakrát aj zavolajú že či môžu prísť, tak samozrejme ze môžu. Preto aj píšem že ak by sme sa videli raz do týždňa je mi to fuk, ale je to na pravidelnej báze, a práve oni sú jediní co to nevedeli priať že sladkosti nie. Každý v okolí áno. A áno, som svojpravna ale kebyže zatrhnem kvôli covidu co už trvá vyše roka návštevy tak to nemáme žiadny vzťah a to je zas ďalší extrém. Ja sa snažím vo všetkom nájsť zlatú strednú cestu, len niekedy je potrebná aj tolerancia tej druhej strany, čo bohužiaľ v tomto prípade nie je. Kto nezazije, nepochopí.

hettinka
4. apr 2021

@0silvia0 moj otec stále varil a núkal synovi parky. Tiež má všetci čerti brali, maly bol alergicky na sóju. Postupne som syna naučila, že to proste nejedol a starký mohol vyvarat 🤣

hettinka
4. apr 2021

No však ste sa aj všetci navzájom nakazili... muž priniesol a pekne ste rozniesli aj k babke. A to je podľa mna horšie, ako jedno cokovajce. Vy ste ich totiž ohrozili na živote.

danieladeley
4. apr 2021

nooo :D to by kooooopec ludi nemalo ziadne vztahy ked byvaju daleko alebo v cudzine a nie je to tak. a nie je to ani extrem nestretavat sa ak sa stretavat nema. skor je extrem kolko ludi to nevie pochopit. no ale rob ako myslis.

evalin88
4. apr 2021

@0silvia0 no nasa babka ma 6 vnucat a 8 pravnucat.. a ekzem ma len moj, cize tomu neveri/nerozumie. Svokru som naucila, ze ma doniest ovocie, ak mu nieco chce dat, co aj zje. Tiez nam vláčila monte, brumiky, kinderka a ine šmaky ( lebo to je zdrave a jedia to vsetky deti) vtedy syn este nemal ani rok.

ciernysokol
4. apr 2021

Urcite budem za premudrelu, ale odkedy je normalne, aby sa dieta denne pchalo sladkostami? Do 18 storocia, ci kedy, sa cukor na svete ani nevyskytoval. Ovocie a med su normalne sladke veci na jedenie z prirody. Kedysi bolo sladke vzacnejsie, teraz su sladkosti lacne a dostupne kazdemu. A je ich vela. Uplne vsade. Kazdy nech si vychovava ako chce, ale moj, ked je cokolady, jablko nezje a obed vobec nie. Jasne, ze dam sladke aj ja, ale vobec nesuhlasim s touto dobou, ked sa tvarime, ze sladkosti su prirodzenou sucastou stravy. Tak ale vsetci okolo maju, vsak dam aj ja obcas, co mam robit. Ja ked zjem viac sladkeho, robia sa mi plesne, prekysleny organizmus.

leuska15leuska15
4. apr 2021

To máš to isté ako my. Neviem ti poradiť, držím palce. Manžel mame raz povedal, že nám vadí, že dáva malému vždy 2 lizatka tak 2 tdzdne sa s nami nebavila. Keď sa začala s nami baviť, dala mu miesto lizatka cukríky. Teraz mu dala zasa lízatko. Ako hrách o stenu...

esterba
4. apr 2021

S manželom ste zajedno? Lebo co u nás fungovalo funguje na svokru asi len ak je zapojený aj jej syn, lepšie to znáša. My sme svorne vždy hrabli po cokolade, poďakovali a oboznámili svokru, že to obaja s radosťou spotrebujeme večer pri telke (väčšinou patoky, takže to v nás neskoncilo, ale to už je druhá vec). Dolezite je, že ju za to vychvalil jej syn, že ho zásobuje. až tak veľa času nepreslo a sama sa začala pýtať, čo ma teda kúpiť, aby to aj vnúča videlo. Svokrovi som nie raz povedala, že najbližšie pojde k zubárovi na preventívku za mňa on a zaplatí aj zákrok - moze to znieť drzo, ale svokor ma zmysel pre humor 😉 a tiež to fungovalo.

brna1989
4. apr 2021

Ahoj, asi to bude aj trošku zaujatosť od teba voči svokre,nie len v tejto veci dávaní sladkostí.Nakolko si napisala,že na ihrisku môže od dieťaťa ,ale keď sa babka tak nie.
Naschvál som čítala až dokonca tvoj príspevok, lebo som bola zvedavá,či babke aj ponukneš teda inú alternatívu sladkosti (ako napr tie keksíky z DM).ALE! Záleží , či to tvojej dcérke chutí a či má z toho radosť,keď taký keksík dostane od babky.Lebo si predstav ,že ty si babka a chceš dať svojmu vnúčatku niečo ,aj keď tu sladkú zdravú alternatívu,ale ono sa neteší , poprípade si to ani nevezme a ofrfle to.Ak to dieťa nemá rado,tak by s ako babka bola sklamaná.
Druhá vec ,čo ma zaujala,že tvoja dcérka by najradšej aj na raňajky jedla sladkosti.To by som povedala ,že chybu si niekde spravila ty.Keďže ti takto baží po sladkostiach.
A pokaziť radosť babke dedkovi na Veľkú noc,aby jej nedali sladké, no čo ja viem.aj ty budeš babka, keď nič horšie nerobia.pride mi to prehnaná reakcia od teba.
Ako si tiež písala ,že ti nevadí raz do týždňa dať malej aj čokoládu..tak možno to aj sedí, že u tej babky dostane raz do týždňa sladké,ak tam častejšie nechodíte.Ako si písala,že jej dávaš doma zdravú stravu, tak raz za čas ak dostane u starkých aj normálnu sladkosť ,nevidím v Tom problém.
Ja by som povedala,že ju máš ty zle naučenú v domácom prostredí a takto si to vybijaš na starkých.

lubiss
4. apr 2021

raz za tyzden jej das sladkost tak sa necuduj ze je taka besna za tym netvrdim ze ju mas tym krmit kazdy den ale urobit z toho tyzdnovu udalost.. :D :D a babky vzdy vlacia sladkosti moja neni ina, zato jej nenadavam zoberieme skovame a da si po troche...

dzina007
4. apr 2021

Mna zaujalo to ze niekedy ti zjedla parenu brokolicu hokaido a teraz preto ze dostane u starych rodicov cokoladu tak t o nezjenuz vobec?
Osobne si nemyslim ze to je tym.
Mam dvoch synov strava uplne rovnaka. Zjedli vsetku zeleninu vsetko co som dala na tanier. Ale u starsieho v troch rokoch ako rastol nastal zlom. Ci uz to bolo skolkou a inou kuchynou alebo cim. Ale krok co krok odmietal viac a viac druhov zeleniny. Za mrkvou za ktorou sa siel v minulosti zadrhnut a v mrkvovom dzuse by sa kupal najradsej (doma odstavenom) - tak teraz to berie ako za zeleninu najmensieho zla. Uzked nic tak ju zje.
Miloval kukuricu - teraz by sa z nej dogrcal. Hrasok brokolica detto.
Pritom mladsi ma teraz 6 a este stale vsetku zeleninu hlce lebo mu chuti a pritom obom varim rovnake jedla od mala.
Patrili medzi deti ktore ako jedne z mala nepili tie sladke caje v skolke ale pytali si cistu vodu - starsi este aj teraz.

Ale proste casom sa mu menili chute. A paradox je ze mladsi ktor zje vsetku zeleninu sveta by chcel jest sladkosti od rana do vecera. A starsi ktory zeleninu proste nemusi sa za sladkostami nepretrhne. Da si ale ked poviem nie tak neriesi ked nema sladkost aj tyzden nezruti sa mu svet je mu to jedno.
Takze nemusi mat fakt suvis babkin zajac s tvojou brokolicou.

dzina007
4. apr 2021

A babku nauc ze ak by bolo mozne nech nekuouje sladksoti ale pri navsteve sa potesite dobremu cuketovemu alebo mrkvovemu kolacu.
Ja napriklad doma nepeciem aby mohla babka a mali z toho deti vzdy radost ze ked tam pridu caka ich kolac od starkej. 🙂

gbgb
4. apr 2021

Tak to ti neporadim. Hej chapem,ze nevysvetlis.. moji svokrovci dnes dali kupacovi 1x kinderko a par tych mini cokoladovych a 2kg ovocia. Inak dostava od nich ovocie a jogurty kazdu navstevu... Na narodeniny daju peniaze aj na vianoce. Ale co ja zavidim,ze chodia niekomu svokrovci postrazit dieta, zahrat sa, pomoct s hocicim, to u nas nie je nikdy.

aceris
5. apr 2021

mne je zas vycitane, ze nedostava, cestoviny s cukrom, parene/pecene buchty, sulance a pod veci ako hlavne jedlo...takze uplne chapem....nepomaha vysvetlovat, ze to dieta ma energie za 3deti aj ked cukor nedostane...a ked uz ho dostane tak fici 6-22 nonstop cely den a to nema ani 3roky....im to je jedno...vraj si musi zvyknut a na to su pekne spomienky...skusala som ich drzat pri nom a vyskusat si aky je po cukre az kym neodkvecol....nepomohlo...a na druhy den nechcel ine jest ako sladke, na treti tiez a este najblizsie dva tyzdne som mala boj.....ked poviem nech citaju zlozenie pri kupe, tak ma poslu dokelu ze to nevedia....ale postupne sa aspon zacali snazit nenosit cokolady ale banany, hrozno a pod(btw. moj syn ked zje o 10 doobeda banan uz neobeduje...staci mu to...ak nedostane od ranajok nic, zje polievku aj druhe polodospelacke porcie), no neustale pripomienky ako ho ukracujem tam su...

ciernysokol
5. apr 2021

@aceris booooze, tak to je katastrofa. Treba vydrzat a odolavat tlaku. Ja myslim, ze ich generacia mala velmi malo sladkosti, tak to beru, ako detom dopraju, ze dostanu to najlepsie.inak fakt neviem, odkial by sa bralo presvedcenie, ze ako dietatu prospievam, ked ho krmim sladkostami. Smutne je aj to zlozenie, malo starsich ludi ma vobec info, ze napr. Tvrde cukriky a lacne lizatka obsahuju karcinogeny.