Svokra nerešpektuje našu domácnosť
ahojte
potrebujem sa s niekym poradit a vyrozpravat sa. pokusim sa cely prispevok co najviac skratit aby vas citanie nenudilo🙂
sme s manzelom spolu 9 rokov, z toho vyse roka manzelia a cakame dietatko. spociatku sme si vychadzali s jeho rodinou super. uz zo zaciatku som si vsimla, ze jeho viazanost na matku a celkovo rodinu je prehnana, ale brala som to tak, ze ina rodina, iny zvyk...kazda rodina je ina. 3 roky byvame v chalupe co zdedili jeho rodicia a dali ju manzelovi. nebola som z toho nadsena, lebo som uz vtedy vedela, ze sa nam svokra bude motat do zivota a ani samotna chalupa nie je dobre riesena. boli sme mladi,manzel po skole, ja este v tom case na skole posledny rocnik, takze peniazmi sme neovplyvali a zdala sa nam tato moznost ako schodne riesenie bez nutnosti zadlzit sa. chalupa bola zrela na kompletnu prerabku- resp dokoncenie, ale dalo sa tu byvat a pomalicky robime doteraz viac menej svojpomocne.
moj problem je so svokrou. snazi sa nam "pomoct" ale az moc. su u nas kazdy vikend a niekedy aj viac dni- napr piatok, sobota nedela niekolko hodin aj cele dni. vzdy je to akoze nam pridu nieco pomoct, co teda vascinou aj robia... koly zamestnaniu mame velmi malo casu ako na samotnu prerabku, tak o manzelskom zivote ani nehovorim. svokra nerespektuje ako nasu potrebu (aspon teda moju) byt spolu sami a pride aj ked jej naznacime ze chceme byt sami, robi veci o ktore ju nik neziada, preklada mi veci v kuchyni, stale ma potrebu mi pratovat, ked som bola v nemocnici hned chcela vyvarat, stale nam nosi nejake jedlo v miseckach (ako keby sme svoje nemali- ja uz som ju s tym poslala- len manzel je makky), kolacky jak pre regiment,lebo dniest 4 kusky by nestacilo... teraz si u nas zorganizovala grilovacku a pozvala aj svagrinu so svagrom bez nasho vedomia (mi sme v ten den betonovali a robili travu(svokrovci pomohli)- to nikoho netrapi ze mi mame dost svojej roboty a este mame skakat kolo "navstevy". a to nehovorim o tom ze mame u mojich rodicov vazne rodinne problemy, umrtia...a kazdy sucitny clovek by mi dal pokoj!!!! jednoducho sa sprava akoby ta chalupa bola stale ich a mohli si tu robit co sa im zaziada. rozumne argumenty u nej vobec nezaberaju. manzel sa s nou porozprava mysi si ze vec je vyriesena, ale nabuduce je to to iste. nema na to aby urobil radikalny krok. nedokaze jej stanovit hranice. svokra sa vzdy "oduje" a nakoniec je podla nej, lebo manzel jej nechce ublizit.
verim, ze ona to ozaj nemysli zle, len je VELMI NAVIAZANA na svojho synceka a keby mohla aj dychat zanho bude a chce prenho vsetko urobit. no ja uz toto nevladam. prve roky sme si vychadzali dobre, no ako sa nam zacali montovat do zivota ked sme prisli byvat na chalupu je pre mna neunosne. bola som vychovavana uplne inak a som zvyknuta si robit veci sama a po svojom a bez komandovania a poucania. dostala som sa do toho stadia, ze ju nechcem ani vidiet a najblizsie ked pridu asi pojdem niekde prec na cely den az kym neodidu, lebo by som asi vybuchla od zlosti. teraz este naviac so smou lomcuju hormony, takze vsetko prezivam este horsie. neviem si predstavit co bude robit az sa maly narodi. uz mala v plane ze sa k nam na nejaku dobu nastahuje a bude mi "pomahat"- to ja by som mohla rovno do pezinka...
neviem co robit. ako najlepsie riesenie sa mi vidi odist odtialto prec. snazila som sa vysvetlit manzelovi, ze nech si svokrovci nechaju tuto chalupu- ked tu tak hrozne potrebuju stale po nas este upravovat..., daju nam peniaze co sme dali do prerabky a mi si najdeme SVOJ VLASTNY DOMCEK so zakazom vstupu svokry. (aj to sa obavam, ze casom by sa nam montovala o zivota aj tak)
moj stale len ze on sa s nou uz porozpraval- ale vysledok poznam, kedze sa s nou uz rozprava 3 roky🙂 nema gule na to aby urobil nieco radikalne, lebo sa mama urazi...
a posledne riesenie ktore by som najmenej rada je jednoducho odist sama aj s malym. len si to neviem predstavit ako to financne zvladnut. k nasim nemozem, teraz som na PN a za chvilku na materskej a ta takmer minimalna, z coho nejsom schopna uzivit dieta. manzela velmi lubim a nerada by som o neho prisla koly svokre ale ak sa to nezlepsi, bohuzial...
ked budeme pokracovat v tom ako je to teraz, tak sa zbytocne vsetci len pohadame- uz teraz mam averziu len ich pocujem. manzel ich ma rad a nechcem ich stvat proti sebe, len jednoducho ja toto s mojou povahou uz nezvladam.
kto bol v podobnej situacii, prosim poradte ako ste to vyriesili. dakujem
@zdena12345 necitala som vsetky komentare ale ja to vidim tak ze pomoze jedina vec - odstahovat sa. ona vas stale bude brat ako deti ktorym treba pomahat, byvate vlastne v jej domacnosti /aj ked na chate/ tak uz mozno aj nevedomky ide a spravi ako si mysli ze je spravne, ona je gazdina na svojom, aj ked to mysli v dobrom a chce pomahat. a ked pride dieta bude to este horsie lebo bude chciet pomahat este viac. akokolvek jej to vysvetlis nepochopi to zbytocne sa budu iba hriechy robit v rodine, pretoze ona vo svojich ociach robi vsetko spravne a vy jej mate byt vdacny.
presne toto mala u nas v rodine teta, byvala v dome nad svokrovcami /mojimi starymi rodicmi/. starki chodili, pomahali, so vsetkym aj s detmi, ona im bola neskutocne vdacna ale skutocny klud, pocit pohody a sukromia nastal az ked sa po 15-rokoch prestahovali do svojho 🙂
viem ze vyriesit vlastne byvanie je narocne, ale myslim ze inak to nepojde aby boli aj dobre vztahy aj pokoj od svokry. ja mam mamu aj svokru 250km a musim povedat ze som stastna 😀 aj ked sa mame radi vsetci vieme ze takto je to najlepsie. keby som bola v jednom meste s mojou mamou tak moja domacnost by urcite nebola moja a mohla by som sa aj rozkrajat aj tak by si robila co chce 😀
Svokry sa radi staraju a montuju aj tam kde nemusia . Pokial niesu vnucata staraju sa do svojich synov potom pridu vnucata a staraju sa vam do toho ako ich vychovat ked im odstavaju usi hned vas poslu na operaciu dieta ma byt tip top krasne. Ja moju sfokru neznasam ked ideme na vykend pozriet tak ideme k mojej mamine tam sa hned dotrepe svokra a uz mam po nalade ☹
@sono2 Prečo? Čítala som raz článok, na ktorý si pri mojej svokre často spomeniem ☹ Nevesta a svokra sú dve ženy, ktoré milujú toho istého muža. Každá z nich sa snaží dokázať, že ona je tá lepšia. Svokra si nevie pripustiť, že ona svoju hlavnú úlohu v živote toho muža už dohrala, prišiel čas na vedľajšiu rolu...
@sono2 My byvame od svokry 70 km a nebrani jej to prist na otocku. Alebo ako vravis, ked je volno, vola nas tam. Od silvestra sme boli samy 3 vikendy! Najhorsia jej teoria je, ze je rodina, tak sa nemusi dopredu ohlasit. Takze musim byt stale nachystana, co ma stresuje. Uz radsej chodim k nej, nech stale nekritizuje co este nie je dokoncene. Ale kedy to mame spravit, ked sa stale venujeme im, netusim. A nikdy mi nepodrzala stranu. Ked napr. drahy vyberie uplnu hovadinu a ja som za nieco prakticke, vzdy povie ze on vybral lepsie. Najprv som to brala v pohode, ale uz je toho moc. Ona sem chodi aj ked je chora a moj maly uz 2x ochorel a musel brat atb. Pred tym boli dlhe roky pohadany, tak som nebola zvyknuta, aby ku vsetkemu zvolaval rodinnu radu. Ale je to aj muzova zasluha, ze sa zblaznil teraz. Asi kvoli tomu, ze ho neobskakujem a hlavne chcem aby nieco robil. Ked sme u nich len lezi na gauci a svokra mu nosi, na co si zmysli.
@almea no keď sa ešte neurazila tak, aby nechodila, treba šliapnuť na plyn 😀 😀 😀 😀 ja som človek veľmi tolerantný, ale keby mi takým spôsobom, aký si opisovala kecala do života, tak by som jej kľudným hlasom povedala - nehnevajte sa, možno to myslíte dobre, ale toto je moja domácnosť a čo kedy urobím je len a len moja vec. kľudne si hovorte čo chcete, mňa vaše poznámky nerozhádžu a budem si naďalej robiť všetko tak, ako uznám za vhodné. Ale veéééľmi vám ďakujem, že ste ma niečomu dôležitému naučili - keď raz ja budem mať nevestu, aby som k nej chodila len na jej pozvanie a nekomentovala to, čo robí, lebo zbytočnými poznámkami by som stavala medzi nami múr, tak ako ho staviate vy.
Ale najprv by si si mala urobiť poriadok s mužom. keby mal poznámku, že môžem ísť, dlho by nečakal, aby som balila kufre, dôležité je, aby nikdy vzťah k tejto poznámke nedospel. Keď už u vás padla, treba rozhovor, ale nie doma, nie v afekte a nie pred svokrou.
@almea napodobne. ona vzdy vsetko vie lepsie a lepsie to urobi (len keby tak niekto videl ako tento dom vizeral nez sme sem prisli byvat....na dvore dzungla- bola tam spadnuta sopa aj s drevom o ktorej som nevedela 7 rokov, na povalach sa ani dvere nedali otvorit co bolo minimalne vyse pasa bordel, v pivnici len na nohu otvory na zemi aby a dalo prejst... a oni ma chcu poucat???!!!) samozrejme ze manzel ju vzdy obhajuje tym, ze ona to mysli dobre (co teda asi aj mysli) ale ziadny rozhovor nikdy nezabral. ani ked sa odujem- to jak nic. jedine ju zdrapit, usadit na stolicku a obidvaja na nu razne ze nech sedi a nic nerobi (ale musim napr odist do prace a ked sa vratim, uz mam napr. ostrihane maliny...). sice niekedy sa zazda ze je urazena- ale ako u vas- nikdy natolko aby nabuduce neprisla.
teraz konecne zacinam citit muzovu podporu, lebo cez vikend som to psychycky nezvladla- naviac k tomu ta strata v rodine, jednoducho som pocas tej neziadanej grilovacky odisla a plakala a manzel potom dosiel za mnou. o nejaky den som mu navrla ze nech odtialto odideme (samozrejme tym neni nadseny- nechali sme tu kopu penazi a energie kedze vsetko robime svojpomocne) a vcera aj sam povedal, ze ak to s mamu nepojde, tak jej to tiez navrhne a mozno sa potom spameta. asi sa tiez uvedomil, lebo som mu povedala, ze ak sa nic nezmeni, tak odchadzam s nim alebo bez neho. samozrejme az ked budem moct zabezpecit maleho.
tak uvidime. dakujem vsetkym za prispevky
novidis ja zas by som prijala svokru co pride , pokeca a porobi... moja svokra teda svokrisko byva nedaleko a deti nevidela 10 rokov, hanba jej, svadbu rozhadala, neprisla lebo som jej ukradla posledneho syna a tym padom dotacie na jej vydavky skoncili... ALE AKO kazda kamoska mi vraviii, jaaak ti dobre dievca , nemas s nikym problem , nikto sa ti do bytu nesackuje a veru vam poviem SUPER JE TO TAK.. ju carodejnicu som uz uplne vylucila zo zivota.. videla som ju asi 5 krat za cely zivot manzelstva 13 rokov a pomaly uz neviem ani ako vyzera.... takze niet o com.... a vobec sa nou nezatazujem ale absolutne.. nic sa nepytam neriesim nenadavam a ci chodi moj muz k nej alebo nie... netrapi ma to... NEZAKAZUJEM VOBEC NIC... a dobre mi tak a velmi
@zdena12345 no pekne akoby som to pisala ja,len par detailov sa odlisuje,NA ROVINU, ked nie je manzel schopny tak to ries ty a basta,musi pochopit ,ze v prvom rade si ty jeho rodina.Ja som na rovinu povedala svokre nech sa stara o svoje a nie o nase problemy alebo sa budeme obchadzat.presne poznam tvoje stavy zufalosti a nervov a jedu ,cista alergia ,uz len ked ju pocujem 🙂
Ja ju naozaj nechapem. Ona ma jedno dospele studujuce "dieta" este doma a druhe si postavilo dom vedla na ulici. A este by chcela aj toho mojho mat pri sebe. Aby bola super matka rodinneho klanu pred znamymi. Oni sa dost hadavali, ale potom mu povedala, ze ked bude chciet, dostane ho. Tak zmenila taktiku.
No skoro ako u nás......chodí k nám kedykoľvek má čas a napadne ju a to zásadne bez zaklopania. 😠 Čiže nikdy neviem kedy sa mi objaví v kuchyni, spálni...no príde si ako do svojho. Absolútne nerešpektuje našu domácnosť, niekedy mám pocit že ja som tam tá cudzia a ona je doma. Zavolať popredu či sme doma alebo sa nebodaj niekam nechystáme, to ju ani nenapadne....byt je náš, ničím nám naň neprispela, všetko čo máme máme vďaka mne a manželovi. Manžel jej už viac krát povedal, či nevie aspoň zaklopať ale ona sa robí radšej hluchá.......pritom ja keď prídem k nej, vždy slušne zaklopem, prípadne zostanem stáť na chodbičke a ohlásim sa že som tam. Takže nemôže tvrdiť že aj k nej niekto chodí bez zaklopania.............
a máme zámok na dverách, len ja stále behám hore dole, tak sa furt nezamykám a svokra má aj tak kľúče ( dali sme jej ich pre prípad že náhodou stratím svoje, manžel chodí na týždňovky)
@siska765 povedala som jej a neraz...
@zdena12345 tak ju ignoruj,alebo ked pride k vam a zas bude nieco chciet "upratovat" tak jej to zopakuj ,ze ved si jej vravela ze si to nezelas.ved to musi uz pochopit.alebo proste ked to nechce pochopit tak jej povedz ze ak sa to este raz zopakuje tak nech ani nechodi ku vam a basta
Mama so synom by mali mat dobry vztah. Mali by si volat, pomahat ked sa jedna o nieco nie kazdodenne, odviest, doviest, prestahovat, hocico. Vsetko ok. Len svokry nechcu pochopit, ze starost o cudziu domacnost nie je ich vec. Myslim, ze kazda nevesta, ked ma problem, nehanbi sa poziadat o pomoc. Ale nie, ze nam svokry zacnu liezt do suflikov. Skoda, ze moja mama ma rada svoje sukromie a nechce k nam chodit stale. Som chcela, aby muz videl, ake to je, aj ked ide o clena rodiny 🙂 Ze by sem ona chodila na cele vikendy, aspon 5x po sebe...
vymenit zamky na brane aj dome 😀 😀 😀 a dat cedulku, svokre vstup zakazaný
@zdena12345 Ahoj. No ked som si precitala tvoj prispevok, tak som videla uplne moj pripad v bledomodrom... ja som sice s mojim muzom „len“ 2 roky, mame pred svadbou... kazdy zijeme v inom meste, ale moj chlap chce, aby sme isli byvat k nemu... ALE on byva v dome, ktory kupili jeho rodicia, dole maju office a hore ma moj muz bytik ( v ich dome) ale svokrovci byvaju inde... ked som tam, tak tam neustale chodia – bez ohlasenia a nielen svokrovci aj muzova sestra... dokonca tam chodi aj prespavat, ked my sme inde... A vztah mojej svokry a mojho muza to je kapitola sama o sebe... ako pises, keby mohla, tak za neho aj dycha, vsetko mu „nosi na tacke“ rovno pod nos, dokonca mu aj vybavila pracu a teraz chce, aby isiel pracovat s nou do firmy... on jej robi zaroven aj sluhu, vsade ju vozi, pomaha jej vo firme (zadarmo v ramci jeho volneho casu)... na ukor nas! Je to hrozne a ja neviem ci to zvladnem... ked som mu povedala, ze tam odmietam ist byvat a takto zit, tak sme sa velmi pohadali... on neda na nu dopustit, aj ked tvrdi, ze som pre neho ja ta hlavna a najdolezitejsia, tak ma chytaju nervy, ked sa nam zacne pliest do zivota... A to podotykam, ze tam este nebyvam... a neviem si predstavit, ist tam zit... najradsej by som bola, keby ho nejak prinutim ist byvat ku mne – mam sice malinky bytik, ale stalo by mi to za to byt daleko od svokry... len sa bojim, ci sa mi to podari...
@zdena12345 normalne by som jej predviedla,ake to je ked prijde k vam a zacne nieco prekladat.... to iste by som urobila aj jja jej a keby sa ohradila, tak by nasledovalo ALE MAMA, SAK AJ VY MNE TAKTO POMAHATE...
@lina129 fiha .. tvoj chlaop je zmiereny s tym, ze mu rodina takto narusuje sukromie? bez ohlasenia, prespavanie ... na to ti nieco povedal? ako si to predstavuje, ked sa vezmete a budete tam byvat? ako ti zabezpeci sukromie a vlastnu domacnost, kde ti nebude nikto smyrovat? lebo ak toto nechape, tak je to potom trdlo makove ... to akoze vy si zariadite domacnost, a segra vam tam bude chodit cez vikendy prespavat len tak? hm, silne kafe ...
@ukulela no on je presvedceny, ze je to vsetko v poriadku... ze ona tam chodi prespavat "len" ked tam nie sme (aj so svojim frajerom, lebo ona este byva u rodicov)... ale ja nemozem do toho zasahovat, kedze ten dom je majetkom jeho rodicov a ja tam este nebyvam... ☹ najhorsie je fakt to, ze on je presvedceny, ze nic zle nerobia a ked na to poukazujem, tak som zla a nemam jeho rodinu rada...
@lina129 :( tak to potom nepresvedcis ... ako by sa citil, keby niekto z vasej rodiny chodil na nocovku do vasej postele :( ja som tiez napr. typ, ktory nema problem s neohlasenymi navstevami, ale ku mne svokra pride raz za dva tyzdne, niekedy ani to nie ... nemontuje sa mi do nicoho a vychadzame lepsie, ako s mojou mamou (a to je ten moj jedinacik) ale kazdy predsa musi chapat, ze rodina / manzelia uz musia mat urcity stupen sukromia ... nie ze svokrovci a surodenci kluce od bytu a leharo kemping .... zle, zle ... jedine riesenie by bolo vo Vasom pripade vlastne byvanie asi - lebo tu v takychto podmienkach ty nebudes mat nikdy vlastnu domacnost, budes vzdy iba na pristelku :(
@lina129 Pred svadbou?! Snažíte sa otehotnieť?! Povinne si prečítaj tému - Moja svokra - už nevládzem. Ani za nič na svete by som si nezobrala muža, ktorý sa chová tak, ako opisuješ tvojho priateľa. Aj keby ste sa odsťahovali, bude za mamkou lietať, ale to sa so zaťatými zubami dá zniesť. Ale ak sa do jeho bytu nasťahuješ, tak budeš mať nervy ako špagáty, to, čo ti vadí teraz, sa po svadbe zdesaťnásobí.
@lina129
tak to mate este "veselsie" nez my. asi poznam presne ako sa citis. tebe sa to zda cele na hlavu postavene,aj to ako vam zasahuju do sukromia, ci uz "svokra" alebo sestra, lenze tvojmu drahemu to pride uplne normalne,lebo v tom vyrastal cely zivot. neda si na nich dopustit, lebo je t jeho rodina...on ma so svojimi "dobry vztah"-alebo ho teda za dobry povazuje, aj ked pre vacsinu osamostatnenych je to nemyslitelne takto zit trvalo. jedine tak docasne riesenie na jeden dva roky. pride obdobie, ze ozaj budete potrebovat svoj pokoj a bude to vadit casom mozno aj jemu. najhorsie by bolo, keby ste sa koly tomu rozisli a este horsie ked on casom pochopi kde bola chyba len bude uz neskoro.
mozno by bolo na mieste si sadnut s jeho mamou aj sestrou a vyjasnit si to (no nie kazdy to pochopi- vid u nas, a nie kazdy ma na to odvahu- predsa len este nie si mc v pozicii ze by si si kladla podmienky a este k tomu v cudzom dome..)
inak ak mas voje byvanie, tak preco nechce prist on k tebe? zdalo by sa mi to jednoduche riesenie
@zdena12345 dakujem Ti velmi za odpoved 🙂 nakoniec ja som Tebe velmi neporadila a radis Ty mne 🙂 ale som rada, dakujem... uplne si to vystihla - on ma pocit, ze je to uplne v poriadku, ze ma super vztah s rodicmi a sestrou...on je zvyknuty takto fungovat... aj ja ked tam nie som (ked som u seba) tak on je tiez stale u rodicov nasackovany a robi service mamine a segre... no je to katastrofa, uz teraz mam z toho depky ist tam 😒 Minule tu u nas lialo jak z konvy a on mi vola, ze musi ist pre sestru do roboty - odviest ju a ja ze kam? a on ze domov (v ramci maleho mesta) a ja ze preco? nemoze ist sama? (ma 25) a on ze nie, lebo prsi!!! tak uznaj a ja tu sama... Ale pomozem si? pre neho je to normalne... Byvat ku mne nechce ist, lebo mam vraj maly byt (1 - izbak) a on byva v dome (rodicov) a ze ked budeme mat deti, je to lepsie... navyse on tam ma dobru robotu (ktoru mu mamina vydupala) a ze kym budem ja na materskej, ze on by musel aj tak robit... 😠 Myslis, ze mam to skusit - ist tam zit, ci radsej vobec nie?
Myslis, ze Tvoje babo ho nepresvedci, aby urobil raznejsie kroky?
@lina129
ja len za seba poviem ze uz by som sem nikdy nesla a kedze vidim ze vy to mate "rovnako" tak tiez neodporucam, ale kazdy si sam rozumie najlepsie. aj to s vozenim sestry poznam🙂 vedela by som rozpravat takych prihod desiatky...ide tam o oidipovsky komplex- myslim. a ja viem ze som si vzala mamickara ale aj tak ho lubim a je nam spolu dobre a ked sme boli na VS tak sme tieto problemy vobec neriesili. aj vztah so svokrou bol fajn- kedze som ju videla tak 1x za mesiac, ani nie a aj to tak na hodinku....ale tymto byvanim sa vztahy uplne pokazili. ze predtym som ju mala rada tak teraz to povedat nemozem...
praveze mam pocit ze malicky je momentalne to jedine co ho rozhybalo, lebo tym ze by som odisla ja, by samozrejme isiel maly so mnou. pochybujem ze keby som nebola pred porodom a este k tomu s tou stratou v rodine, ze by si ma zastal. len asi vidi, ze som s nervami v koncoch a ze ak sa nic nezmeni, tak nasa este len vznikajuca rodinka sa rozpadne.

@almea prečo je každý scénar rovnaký... Sme úplne cudzie dievčatá, ale čo čítam, akoby som u teba poznala. A nielen u teba. Prečo to tie svokry robia vedia o tom ? Prečo sú muži taký mäkký... Prečo my niesme číslo jedna keď oni pre nás číslom jeden sú. Každý tu je múdry lenže to sa svokre nedá povedať nedá ani keby peklo vzniklo. U nás svokra počuje že by sme mali voľno a hneď vymýšľa žeby sme mohli prísť . Ja som hneď nervózna. No a mám obrovské mínus, že nemáme ešte deti. Tak sme pre ňu kojenci. Hlavne manžel.