icon

Svokra rozhoduje o daroch pre moje dieťa bez debaty. Čo robiť?

minnie878
6. okt 2025

Ahojte.
Potrebovala by som radu, čo robiť.
Pred pár mesiacmi sa nám narodila dcérka a ja som sa veľmi tešila, že jej kúpim náušnice alebo jej krstní rodičia. No moja svokra nás z tohto úplne bez povolenia vyšachovala a ja som neskutočne naštvaná.
S manželom sme sa zhodli, že či to budú moji alebo jeho rodičia a budú chcieť kúpiť niečo drahšie tak sa s nami o tom poradia. No svokra si urobila ako chcela, nespýtala sa nás, či to kúpiť môže, ak áno aké chceme a podobne. Proste ani obraz ani zvuk. Hneď v deň narodenia si išla nohy dolámať, aby kúpila náušnice podľa svojho vkusu a strčila mi ich pod nos po pôrode a po epidurálke. Vtedy som samozrejme nezareagovala tak, že ich nechcem, lebo som bola naozaj veľmi unavená, ubolená a omámená.
Potom som to však povedala manželovi a on, že aby som to neriešila, že jemu to je jedno tak som to nechala tak.
Mne to však stále nedá pokoj a vysvetlila som mu, že je to naša dcéra a že ja jej chcem dať iné náušnice. Povedala som si, že keď raz budem mať dcérku jej dám len také maličké ďobky a nie visiace. Tak ma pochopil a povedal, že ich nebudeme dávať teraz, ale možno neskôr ak ich bude chcieť naša dcérka.
Ja jej ich, ale nechcem dať vôbec aj keby sa mi páčili už len z princípu, že si myslí, že budú všetci skákať tak ako píska. Keď si chce urobiť po svojom na nikoho neberie ohľad a je veľmi tvrdohlavá. A ešte k tomu všetkému som zistila, že svojím dvom vnučkám od mojej švagriny kúpila rovnaké náušnice, takže už aj z tohto dôvodu nechcem, aby mala rovnaké náušnice ako jej sesternice.
Nevidím dôvod prečo ohľadom svojej dcérky by som sa mala prispôsobovať svojej svokre. Už len čakám kedy sa spýta na to, že kedy jej ich vymením.
Ja mám problémy so zlatom a striebrom a je možné, že to bude mať aj malinká. To však nechcem testovať teraz.
Poraďte čo robiť?

Strana
z3
belllinka
6. okt 2025

Náušnice odlož a uši daj dieťaťu prepichnúť až keď bude staršia a prejaví o to záujem. Potom jej ukáž náušnice, či sa jej páčia a chce ich nosiť a ak nie, kúpiš jej nové. 🙂 Nemusíš z toho hneď robiť rodinnú drámu.

biba_18
6. okt 2025

nič. proste jej ich nedaj a daj jej také ako si chcela...

petamich
6. okt 2025

Prepac ale pre mna je toto prispevok z kategorie nemam problem vyrobim si 🤷‍♀️ dakujeme ti velmi pekne za nausnice, zatial ich odlozime, este jej usi nejdeme prepichovat.

Ak je toto tvoj najvacsi problem so svokrou potom si stastna zena. Moja svokra tak x veci kupila, kym sa nenaucila, ze to nedava zmysel, mali sme ich pekne odlozene 🙂 toto naozaj nepatri do kategorie na rodinnu dramu.

anonym_c3225e
6. okt 2025

Daj jej ich neskor ak budu vhodne. Tieto “uz len z principu” natahovacky su neskutocne trapne. A podla mna je mile ze maju vsetky 3 sesternice rovnake.

anonym_e01553
6. okt 2025

Pane boze, ty si riadna drama queen. No tak kupila nausnice. Neposluchla, ze drahe ma kupovat po dohode, jej problem. Odloz nausnice a das ich dcere az bude vacsia a sama rozhodne, ktore chce nosit. Teraz jej strc do usi co chces ty.
Len nech moj syn nedotrepe domov taketo ako ty.

biba_18
6. okt 2025

@anonym_e01553 len nech aj ty nie si taká svokra ako svokra autorky, čo si ide svoje a nikoho nerešpektuje ...

mamaaja82
6. okt 2025

Zena a ty mas kolko rokov ked robis problem z nicoho?Nausnice odloz kup si svoje,vybavene.Drama kokos na koniku pre nausnice.

majlo1234
6. okt 2025

Autorka je tesne po porode predpokladam, spomenme si, ako nam bolo po porodoch a co vsetko bol problem🤗

@minnie878 neries, nausnice odloz. Ked sa bude pytat, odpovedz jej poslednou vetou prispevku-nechces tedtovat, ci ma alergiu

anonym_e01553
6. okt 2025
@biba_18

@anonym_e01553 len nech aj ty nie si taká svokra ako svokra autorky, čo si ide svoje a nikoho nerešpektuje ...

@biba_18 respektovat / nerespektovat - no to uz je taky problem, ze sa babka tesila, ze ma vnucku a kupila nausnicky. To je naozaj taka strasna vec? Ublizilo to niekomu? Je na to zakon, ze ked kupila, tak matka ich musi strcit decku do usi? Stale je to len kusok sperku, ktory odlozi a da dietatu, ked bude starsie. Dievcata maju vela nausnic, nie len jedny. A je fakt rozdiel, ked nerespektuje vychovu, stravu dietata, ale no naozaj ju treba odstrelit zato, ze kupila nausnicky. Ale keby to kupila mamicka, tak taketo caviky robit nebude. Toto je fakt len z principu "svokra".

biba_18
6. okt 2025

@anonym_e01553 presne tak, urobí to aj jej mama a budú sa naušnicami ohadzovať - tak si to myslela? rešpekt je to čo robí dobré vzťahy ... ak si to nevesta nepraje, nerob to - resp. sa s ňou dopredu dohodni ...

lavender94
6. okt 2025

Predýchaj si. Podľa mňa premohli hormóny a robíš drámu pre úplnú zbytočnosť. Proste jej kúpte náušnice s manželom take aké chcete, dajte jej ich a ďalej to nerieš. Keď sa na to bude pýtať, tak buď jej povedz narovinu, ze by si chcela drahšie darčeky najprv schváliť aby nedošlo k nedorozumeniu a ze si sa na kupovanie náušníc tešila a chcela si vybrať niečo podľa vlastného vkusu, alebo si vymysli niečo, že jej ich dáte keď bude staršia a keď bude staršia tak ju necháte aby sa sama rozhodla čo bude mať v ušiach. Netreba to zbytočne dramatizovať. Svokra bude akčná asi aj nadalej a čím skôr sa voči tomu obrniš tým skôr sa ti bude ľahšie dýchať. Zase nemyslím si, ze by to stále za nejaké hádky a výmeny názorov.

anonym_e01553
6. okt 2025
@biba_18

@anonym_e01553 presne tak, urobí to aj jej mama a budú sa naušnicami ohadzovať - tak si to myslela? rešpekt je to čo robí dobré vzťahy ... ak si to nevesta nepraje, nerob to - resp. sa s ňou dopredu dohodni ...

@biba_18 ohadzovat nausnicami? Tromi parmi? Ano, jasne, hotova sodoma, gomora. Ja zas za nerespekt povazujem to, ze niekto niekomu prikazuje, rozkazuje ci zakazuje ako ma niekoho obdarovat. Tato doba je na hlavu - nevesta si mysli, ze bude riadit kazdeho - svoju rodinu, manzelovu rodinu a bude davat rozkazy a prikazy. Ano, je spravne povedat, ze o drahych daroch by bolo vhodne sa poradit, ale nie niekoho pranierovat na socialnych sietach za maly kus sperku. Strasne, chuda, svokra jej znicila cely zivot.

minnie878
autor
6. okt 2025
@anonym_e01553

Pane boze, ty si riadna drama queen. No tak kupila nausnice. Neposluchla, ze drahe ma kupovat po dohode, jej problem. Odloz nausnice a das ich dcere az bude vacsia a sama rozhodne, ktore chce nosit. Teraz jej strc do usi co chces ty.
Len nech moj syn nedotrepe domov taketo ako ty.

Tak na takéto hlúpe komenty nie som zvedavá..nie som žiadna drama queen, ale podľa mňa nie je v poriadku porušovať nejaké pravidlá a aby si robila čo ona chce..a tvoj syn ako píšeš dotrepe domov to čo si zaslúžiš..ja som chcela komenty s rešpektom a nie tohto typu

minnie878
autor
6. okt 2025
@biba_18

@biba_18 ďakujem

minnie878
autor
6. okt 2025
@majlo1234

Autorka je tesne po porode predpokladam, spomenme si, ako nam bolo po porodoch a co vsetko bol problem🤗

@minnie878 neries, nausnice odloz. Ked sa bude pytat, odpovedz jej poslednou vetou prispevku-nechces tedtovat, ci ma alergiu

@majlo1234 ďakujem pekne, že aspoň niekto to vie pochopiť..ja nerobím drámu, ale nepáči sa mi čo urobila..keby aj naši kúpili tak ktoré by som mala dať, aby sa druhá strana neurazila

minnie878
autor
6. okt 2025
@anonym_e01553

@biba_18 respektovat / nerespektovat - no to uz je taky problem, ze sa babka tesila, ze ma vnucku a kupila nausnicky. To je naozaj taka strasna vec? Ublizilo to niekomu? Je na to zakon, ze ked kupila, tak matka ich musi strcit decku do usi? Stale je to len kusok sperku, ktory odlozi a da dietatu, ked bude starsie. Dievcata maju vela nausnic, nie len jedny. A je fakt rozdiel, ked nerespektuje vychovu, stravu dietata, ale no naozaj ju treba odstrelit zato, ze kupila nausnicky. Ale keby to kupila mamicka, tak taketo caviky robit nebude. Toto je fakt len z principu "svokra".

@anonym_e01553 tvoja komunikácia hovorí za svoje typu "strčiť decku" naozaj pekné vyjadrovanie..na toto tu fakt nie som zvedavá a hejtovať môžeš ísť inde

tamitamitami
6. okt 2025

Kúp náušnice aké sa páčia teba a daj ich dcére. Svokra kúpila, náušnice odlož a hotovo.

minnie878
autor
6. okt 2025
@anonym_e01553

@biba_18 ohadzovat nausnicami? Tromi parmi? Ano, jasne, hotova sodoma, gomora. Ja zas za nerespekt povazujem to, ze niekto niekomu prikazuje, rozkazuje ci zakazuje ako ma niekoho obdarovat. Tato doba je na hlavu - nevesta si mysli, ze bude riadit kazdeho - svoju rodinu, manzelovu rodinu a bude davat rozkazy a prikazy. Ano, je spravne povedat, ze o drahych daroch by bolo vhodne sa poradit, ale nie niekoho pranierovat na socialnych sietach za maly kus sperku. Strasne, chuda, svokra jej znicila cely zivot.

@anonym_e01553 ak si si nevšimla riadiť chce svokra, keď si aj tak urobí po svojom..s manželom sme sa na niečom dohodli a ona to porušila tak si to prečítaj ešte raz, keď tomu nerozumieš

biba_18
6. okt 2025

@anonym_e01553 ona ich predsa neriadi u nich doma ... len mám pocit že tu už reaguješ bez rozmyslu len aby si mala pravdu - to ohadzovať sa naušnicami bola hyperbola ...

krisbar
6. okt 2025
@petamich

Prepac ale pre mna je toto prispevok z kategorie nemam problem vyrobim si 🤷‍♀️ dakujeme ti velmi pekne za nausnice, zatial ich odlozime, este jej usi nejdeme prepichovat.

Ak je toto tvoj najvacsi problem so svokrou potom si stastna zena. Moja svokra tak x veci kupila, kym sa nenaucila, ze to nedava zmysel, mali sme ich pekne odlozene 🙂 toto naozaj nepatri do kategorie na rodinnu dramu.

@petamich suhlasim s tymto nazorom.
Plus pridavam, ze preco by musela mat dcera len jedny nausnice. Ved nech ma 4 pary. Proste jej ich dakde uloz, a ked bude starsia sama sa bude rozhodovat. Svokre povedz ze si jej ich odlozila na neskor a ze nabuduce budes rada ked sa poradi s tebou. Pokial chce nieco kupit sama, nech zvazi riziko ze ta vec nebude nosena.
Problem ktory riesis nie je problem svokry, ona chcela spravit radost sebe, pomastit si ego, povedat kamoskam, ze kupila nausnice.
Tvoj problem zase su ocakavania a ich nenaplnenie.
Vysledkom su vztahy, ktore kvoli takymto v podstate nespracovanym vlastnym emociam budu narusene. Skus si vedomo zvazit, ci ti to narusenie vztahov stoji za tu emociu sklamania.

anonym_e01553
6. okt 2025
@minnie878

@majlo1234 ďakujem pekne, že aspoň niekto to vie pochopiť..ja nerobím drámu, ale nepáči sa mi čo urobila..keby aj naši kúpili tak ktoré by som mala dať, aby sa druhá strana neurazila

@minnie878 pri vsetkej ucte voci tebe, toto co robis budes raz lutovat. Darovanemu konovi na zuby nepozeraj - stare ale pravdive.
A ktore jej dat? No tie, ktore chces ty - a problem vyrieseny. Ale to musis este dospiet. Keby si mala trochu rozumu, teraz by si dala dietatu tie, ktore chcec. Ked sa usi zahoja, moze striedat - ides pozriem mamu, das mamine, ides pozriet svokru, das svokrine. Ozaj mi povedz, co je toto za tragediu.
Co je na "strc decku" zle? Normalne hovorim aj o svojich detoch, ze su to decka. A co robis s nausnicami? Strkas ich do usi. Tak aky problem? Aha, uz viem ...
A k ostatnemu sa nejdem ani vyjadrovat. Ludia budu mat s tebou ozaj tazky zivot.

maryetta
6. okt 2025

Chaoem ze si asi cerstvo po porode. To tiez spravi svoje. Jasne ze pravidla sa maju dodrziavat. Nausince dala vnucke. Nie tebe. Vezmi. Odloz a viac neries. Ak chces dat ine daj ine. Ak ziadne tak ziadne 😉

abab
6. okt 2025

@minnie878 Prepáč, ale náušnice budú pamiatka na celý život. Sú maličké, nezaberú ti doma miesta, že by si nič iné už nemohla kúpiť. Často sú tu príspevky že svokra uprednostňuje niektoré vnúčatá. Táto ukázala, že v jej živote majú všetky vnučky rovnaké miesto. Možno raz budú seternice rady, že majú rovnaké. Aj ja som dostala rovnaký (pre zmenu prívesok) ako moje sesternice od babičky. Vážila som si to. Nikto nemá právo diktovať druhému aký dar má kúpiť. Svokra chcela za svoje peniaze kúpiť to čo kúpila.

minnie878
autor
6. okt 2025
@anonym_e01553

@minnie878 pri vsetkej ucte voci tebe, toto co robis budes raz lutovat. Darovanemu konovi na zuby nepozeraj - stare ale pravdive.
A ktore jej dat? No tie, ktore chces ty - a problem vyrieseny. Ale to musis este dospiet. Keby si mala trochu rozumu, teraz by si dala dietatu tie, ktore chcec. Ked sa usi zahoja, moze striedat - ides pozriem mamu, das mamine, ides pozriet svokru, das svokrine. Ozaj mi povedz, co je toto za tragediu.
Co je na "strc decku" zle? Normalne hovorim aj o svojich detoch, ze su to decka. A co robis s nausnicami? Strkas ich do usi. Tak aky problem? Aha, uz viem ...
A k ostatnemu sa nejdem ani vyjadrovat. Ludia budu mat s tebou ozaj tazky zivot.

@anonym_e01553 určite ich nebudem meniť podľa toho kam pôjdem 🤣 to čo je toto za názor?..ja som si urobila o tebe mienku a to mi stačí..so mnou problém nikto nemá, ale asi podľa seba súdiš druhých..nemám k tomu viac čo dodať

anonym_e01553
6. okt 2025
@biba_18

@anonym_e01553 ona ich predsa neriadi u nich doma ... len mám pocit že tu už reaguješ bez rozmyslu len aby si mala pravdu - to ohadzovať sa naušnicami bola hyperbola ...

@biba_18 pozor - ty si reagovala na mna, ja som ti len odpovedala. Tak isto aj teraz. Tomuto sa hovori diskusia. Nezhodneme sa a to je normalne. To skor ty mas potrebu mna o niecom presviedcat. Nesuhlasis, staci nereagovat. Pekny den.

nyusika
6. okt 2025

nemam problem - vyrobim si problem.
nausnice vezmem, podakujem, odlozim a kupim take, ake sa pacia mne.
ked sa svokra opyta, preco ma dieta ine - poviem, ze sme jej predsa vraveli, ze ich nema kupovat, ale ze nevadi, budu do zasoby.
vybavene.

minnie878
autor
6. okt 2025

Ďakujem za normálne komenty a tie ostatné hlúpe si radšej nabudúce nechajte pre seba ..pekný deň

beata_k
6. okt 2025

@minnie878 Ak ste sa dohodli, ze o financne narocnejsie dary sa rozhodnete spolu, tak ta prave z tejto dohody vyskrtla. Kup nausnice ake sa ti pacia a tie jej daj do zasuvky. S nou to budes mat este tazke. Musis sa rychlo naucit asertivite.

nyusika
6. okt 2025
@minnie878

Ďakujem za normálne komenty a tie ostatné hlúpe si radšej nabudúce nechajte pre seba ..pekný deň

@minnie878 po tomto komentari som si ista, ze hlupy je tu niekto iny, ako tie, co napisali to, co si nechcela citat.
a to bola vacsina z nas...

biba_18
6. okt 2025

@anonym_e01553 reagovala som na to že nechceš nevestu ako autorka ... všetko ostatné je možno názor, to posledné už nie 😒

Strana
z3