Svokra rozhoduje o daroch pre moje dieťa bez debaty. Čo robiť?
Ahojte.
Potrebovala by som radu, čo robiť.
Pred pár mesiacmi sa nám narodila dcérka a ja som sa veľmi tešila, že jej kúpim náušnice alebo jej krstní rodičia. No moja svokra nás z tohto úplne bez povolenia vyšachovala a ja som neskutočne naštvaná.
S manželom sme sa zhodli, že či to budú moji alebo jeho rodičia a budú chcieť kúpiť niečo drahšie tak sa s nami o tom poradia. No svokra si urobila ako chcela, nespýtala sa nás, či to kúpiť môže, ak áno aké chceme a podobne. Proste ani obraz ani zvuk. Hneď v deň narodenia si išla nohy dolámať, aby kúpila náušnice podľa svojho vkusu a strčila mi ich pod nos po pôrode a po epidurálke. Vtedy som samozrejme nezareagovala tak, že ich nechcem, lebo som bola naozaj veľmi unavená, ubolená a omámená.
Potom som to však povedala manželovi a on, že aby som to neriešila, že jemu to je jedno tak som to nechala tak.
Mne to však stále nedá pokoj a vysvetlila som mu, že je to naša dcéra a že ja jej chcem dať iné náušnice. Povedala som si, že keď raz budem mať dcérku jej dám len také maličké ďobky a nie visiace. Tak ma pochopil a povedal, že ich nebudeme dávať teraz, ale možno neskôr ak ich bude chcieť naša dcérka.
Ja jej ich, ale nechcem dať vôbec aj keby sa mi páčili už len z princípu, že si myslí, že budú všetci skákať tak ako píska. Keď si chce urobiť po svojom na nikoho neberie ohľad a je veľmi tvrdohlavá. A ešte k tomu všetkému som zistila, že svojím dvom vnučkám od mojej švagriny kúpila rovnaké náušnice, takže už aj z tohto dôvodu nechcem, aby mala rovnaké náušnice ako jej sesternice.
Nevidím dôvod prečo ohľadom svojej dcérky by som sa mala prispôsobovať svojej svokre. Už len čakám kedy sa spýta na to, že kedy jej ich vymením.
Ja mám problémy so zlatom a striebrom a je možné, že to bude mať aj malinká. To však nechcem testovať teraz.
Poraďte čo robiť?
Naozaj kasli na svokru a uzivaj si svoje dietatko. To, ze ti ich dala neznamena, ze ich musis dat svojej dcerke do usiek. Daj malickej nausnice, ake sa pacia tebe. Tie od nej kludne aj vyhod, moze ti to byt jedno. Ak sa bude pytat na nausnice od nej, povedz jej, ze tebe sa pacia tie co ma mala na uskach a ze ty malu obliekas a aj nausnice jej ty vyberas. V buducnosti vzdy kasli na jej dary, ked sa ti nepacia. Mne aj muz vravel, ze ked sa mi nepaci mozeme zobrat a hodime do kosa. Ale uz to riesime tak, ze takmer vsetko co svokra kupi nechape u nej. Nakupovala plastov na kila. Aspon uz menej nakupuje, lebo sa to len u svokry zbiera a kupuje uz malo nastastie.
Autorka je tesne po porode predpokladam, spomenme si, ako nam bolo po porodoch a co vsetko bol problem🤗
@minnie878 neries, nausnice odloz. Ked sa bude pytat, odpovedz jej poslednou vetou prispevku-nechces tedtovat, ci ma alergiu
@majlo1234 problem bola bolest po siti, nie co a ci kupila svokra dietatu.
@nyusika inak sa mi páči ako tu píšete že to nemá hrotiť - a samé to hrotíte 😂 to len tak pod čiaru (či na okraj) ...
@biba_18 ja som len napisala, ze ich ma odlozit do suflika a zbytocne neriesit.
kupene uz su, co s nimi...pohadat sa kvoli gramu zlata mi prode sialene.
a toto iste spravit s akymkolvek darom, ktory sa im nebide pacit/hodit.
svpkra je dospela, ked nechape, nech kupuje hluposti do zasuvky
Náušnice by som odložila s tým, že keď bude strašia, tak sa sama rozhodne, či ich bude nosiť alebo nie. Na druhej strane chapem, o čo ti ide. Ja mam dve dcéry a neznášam, keď niekto kúpi niečo veľké bez toho, aby sme sa na tom dohodli. Ale ja skôr myslim nejaké veľké hračky, odrazadla a pod. Babky sa u nás najprv predbiehali, kto čo dá, kto čo kúpi. My sme si to vsak v rodine jasne vykomunikovali. Dary na narodeniny a Vianoce konzultujeme spoločne - aby sa náhodou nenazbierali totožné darčeky alebo úplné haraburdy. Neboj, na začiatku je to taká ta eufória z vnúčaťa, časom to opadne. A hlavne treba komunikovať a nastaviť pravidlá, lebo budete rozhádaní na úplných banalitách. Drobné hračky a pozornosti by som nechala na nich. Však čo sa vám nebude páčiť, odložíš do skrine alebo niekomu posunieš. To fakt nestojí za hádku.
@minnie878 Idu zle casy, bud rada, ze mas doma zlato, v tazkych casoch sa zlatom bude dat platit. Vybavene.
Celý čas čakám čo ešte kúpila a ty píšeš litánie na 30 viet o jedných blbých náušniciach? Daj jej ich alebo nedaj kedy chceš, je to tvoje dieťa.
@minnie878 este nemas urobeny kurz "svokrovci".... Prijat, s usmevom podakovat, byt uctivy a nerobit zbytočny hrieh v rodine. S darom si naloz podla uvazenia, napr v tichosti predaj, kup čo si chcela ty a nikomu to na nos nevešaj. Zajtra moze pribudnut diskusia: Chceme kupit vnučatu darcek a nevesta okolo toho robi histeriu. Su to ich peniaze, ich vola, nechaj nech si s tym nalozia ako chcu. Bude sa ti zit lahšie a štastnejsie. Rieš svoj zivot, svoj program a nie ostatnych. Asi to nepochopis, ak pochopis super. Ak nie, ešte si na to nedozrela.
Jedna vec je, ze nemas praci niekomu rozkazovat, Ake darceky ma kupit. Ano, je to lepsie, ak sa dohodnu vsetci zucastneni, ale nemas ziadne bravo v tomto smere rozkazovat.
Druha vec je nasledne vyuzitie darceka. To je uz (zatial) na Tebe, neskor na dcerke, ako sa rozhodne.
A za mna, nausnice, ak su zlate alebo strieborne, su darcekom, ktory casom moze ziskat hodnotu. Tak financnu, ako spomienkovu. Trosku odporucam sa skludnil a neriesit. Mozes sa v klude so svokroou porozpravat a navrhnut ako si predstavujes darceky do buducna. Ci to uz Bude akceptovat je na nej.
Tak na takéto hlúpe komenty nie som zvedavá..nie som žiadna drama queen, ale podľa mňa nie je v poriadku porušovať nejaké pravidlá a aby si robila čo ona chce..a tvoj syn ako píšeš dotrepe domov to čo si zaslúžiš..ja som chcela komenty s rešpektom a nie tohto typu
@minnie878 boze ake pravidla porusovat. hadam si moze za svoje peniaze kupit vnucatu darcek aky chce. to ze tebe sa nepacia a nebudes jej ich davat, to je zasa tvoja veci.
@minnie878 ked tu citam taketo prispevky, vzdy v duchu podakujem, ze mam len dcery a nebudem mat nevesty, lebo v dnesnej dobe svokra je stelesnene zlo- svokra nic nekupi, zle je, svokra kupi, zle je...svokra sa nestara zle je, svokra sa stara, zle je... a mimochodom, moj svokor kupil obom mojim dceram ku krstinam nausnice AKE ON CHCEL. v zlatnictve sa akurat poradil na najbezpecnejsi sposob zapinania nausnic pri babatkach, nausnice vybral sam. nikdy by som si nedovolila robit taketo cirkusy ako robis ty. boli sme vdacni, aj napriek tomu, ze dcery nosili ine nausnice a tie od deda boli len "nahradne". dam ti dobru radu - filtruj, co je problem a z coho budes robit dramu, aby si tu o 2 roky nepisala, ze nemas komu nechat dieta ani na hodinu, lebo stari rodicia nie su ochotni dieta postrazit.
@minnie878 ked tu citam taketo prispevky, vzdy v duchu podakujem, ze mam len dcery a nebudem mat nevesty, lebo v dnesnej dobe svokra je stelesnene zlo- svokra nic nekupi, zle je, svokra kupi, zle je...svokra sa nestara zle je, svokra sa stara, zle je... a mimochodom, moj svokor kupil obom mojim dceram ku krstinam nausnice AKE ON CHCEL. v zlatnictve sa akurat poradil na najbezpecnejsi sposob zapinania nausnic pri babatkach, nausnice vybral sam. nikdy by som si nedovolila robit taketo cirkusy ako robis ty. boli sme vdacni, aj napriek tomu, ze dcery nosili ine nausnice a tie od deda boli len "nahradne". dam ti dobru radu - filtruj, co je problem a z coho budes robit dramu, aby si tu o 2 roky nepisala, ze nemas komu nechat dieta ani na hodinu, lebo stari rodicia nie su ochotni dieta postrazit.
@anonym_35401c ale táto svokra sa vôbec nechcela neveste zavďačiť, iba si presadiť svoje, bez ohľadu na to, ako sa pred tým dohodli, Tým dala neveste jasne najavo, že ju má v paži. Náušnice by som šupla do skrine, svokre poďakovala a povedala, že dcére sa uši zatiaľ nechystám prepichnúť, ale až keď bude staršia a potom nech sa sama rozhodne, čo bude nosiť.
@matkahelka ja zase neprestávam byť osudu vďačná za moju zlatú svokru, je to vzácny človek, mám ju veľmi rada. Toto by nikdy neurobila, ja si ju nesmierne vážim
@minnie878ani som nedocitala. Si asi úplne strelena,ale úplne. Buď hormóny, alebo teda od prírody. Svokra môže kúpiť absolútne čo chce. To je jasné každému. Tebe sa to páčiť samozrejme nemusí. A nemusíš jej dávať nič z tých darov ,nuž,ale len tak ďalej a mužovi rupnu nervy,ale na teba. Žiaľ takto sa začína koniec. Len tak ďalej duša dráha. Kopkaj a kviiikaj,že nechceš a hnusná svokra si nohy dolamala,aby kúpila darček. Suka jedna stará ,hnusná. Čo si to vôbec dovolila,bosorka. Ty jej ešte ukážeš,však? Našťastie deti vyrastajú a vedia povedať neskôr aj svoj názor..... Toto je naozaj cez ako niekomu prasi na mozog z materstva,snáď sú to len hormóny,inak....
sorry, ale začínam mať pocit, že niektorým prispievateľkám tu prepína aj bez rozhádzaných hormónov po pôrode
Tak ich predaj 🙂
Tak ich predaj 🙂
@evcagabi to by som neurobila, je to darček a určený nie pre nevestu, ale jej dcéru, ona nech si raz rozhodne, čo s ním urobí. Ak bude chcieť tie náušnice predať, nech ich predá, ak ich bude chcieť nosiť, nech ich nosí.
@minnie878ani som nedocitala. Si asi úplne strelena,ale úplne. Buď hormóny, alebo teda od prírody. Svokra môže kúpiť absolútne čo chce. To je jasné každému. Tebe sa to páčiť samozrejme nemusí. A nemusíš jej dávať nič z tých darov ,nuž,ale len tak ďalej a mužovi rupnu nervy,ale na teba. Žiaľ takto sa začína koniec. Len tak ďalej duša dráha. Kopkaj a kviiikaj,že nechceš a hnusná svokra si nohy dolamala,aby kúpila darček. Suka jedna stará ,hnusná. Čo si to vôbec dovolila,bosorka. Ty jej ešte ukážeš,však? Našťastie deti vyrastajú a vedia povedať neskôr aj svoj názor..... Toto je naozaj cez ako niekomu prasi na mozog z materstva,snáď sú to len hormóny,inak....
@maciatkolulu mna takto "pobavila" tema, kde autorka kupila svojej mame album a fotky pre vnucku. a manzel sa jej opytal, preco nekupila aj jeho mame - ta ista vnucka, ze ano.
vraj naco, nech jej kupi on, ze ona cudzej zene len tak nc kupovat nebude 😀 😀 😀 😀
Tak jej ich nedaj a nerev..že aj sesternice majú rovnaké? No a čo? U nás sa deti vždy tešia keď majú niečo rovnaké...
Daj do záložne a za tie peniaze kúp aké sa páčia tebe
@anonym_35401c ale táto svokra sa vôbec nechcela neveste zavďačiť, iba si presadiť svoje, bez ohľadu na to, ako sa pred tým dohodli, Tým dala neveste jasne najavo, že ju má v paži. Náušnice by som šupla do skrine, svokre poďakovala a povedala, že dcére sa uši zatiaľ nechystám prepichnúť, ale až keď bude staršia a potom nech sa sama rozhodne, čo bude nosiť.
@matkahelka ja zase neprestávam byť osudu vďačná za moju zlatú svokru, je to vzácny človek, mám ju veľmi rada. Toto by nikdy neurobila, ja si ju nesmierne vážim
@anonym_2f5bb5 autorka sa zhodla s mužom. Nemyslím, že svokry sa pýtali alebo o tom s ňou diskutovali. Proste to od nej len očakávajú. Pekná to nevesta, dupať nôžkami.
Ja som bola vďačná za náušnice čo kúpila dcére mama, svokru to ani len nenapadlo 🤷🏼♀️
A inak, pre bábätko sú vhodnejšie náušničky visiace (také detské), ako "ďobky", tlačili a pichali by.
Ved kup ake chces nausnice a tie jej daj.tie od svokry odloz a vybavene.u nas sa ku krstu kupuju aj retiazky to neznamena ze ju aj realne pripnem mesacnemu babetku..je to darcek patria dcere ci jej ich das do usi alebo nie ale su od babky a patria jej. Ked sa bude babka pytat normalne povedz kupila som ine alebo dostala krajsie od druhej babky krstnej od nas.mame ich odlozene ked strati aspon mam na vymenu. ja v tom problem nevidim.vies kolko volovin este dostanes pre dieta? Zober podakuj a potom odloz daruj alebo vyhod..
U nas akcna babka kupila vnucatu zlatu retiazku s priveskom znamenia hned po narodeni a ocakavala ze to bude dieta nosit napriek tomu ze som vyslovene povedala nie 🙈 to este chcela aby som to isla vybrat s nou, ja som ju jednododucho odlozila a povedala ze moje dieta nebude chodit ovesane zlatom ako … to iste sa zopakovalo pri druhom aj tretom vnucati, stvrtemu uz retiazku nekupila. Niekedy trva dlhsie kym ludia pochopia a neprekrocia hranice
To to isté mi robila mama, kupovala úplné blbosti, ktoré sme nikdy nepoužili, darček sme prijali so slovami, aby nekupovala bez nás, pretože to čo kúpi nevyužijeme. Trvalo viac ako desať rokov kým to pochopila.
Zlaté náušnice odlož, možno sa raz dcéra sama rozhodne, že ich chce nosiť, ak nie na hodnote zlato nestratí.
@minnie878 cize vy dvaja s manzelom ste sa dohodli, ze budete rozhodovat o tom, co sa dcere kupi a svokra to nerespektovala. Ale ved ona nebola sucastou vasej dohody. Ona svojej vnucke moze kupovat co chce.
a navyse su to zlate nausnice. Zlato bude mat vzdy nejaku hodnotu. Proste jej ich odloz do zasoby.
@minnie878 to, ze ich kupila neznamena, ze jej ich musis dat. Odloz ich a mozno, ked budem mat mala 7-8 rokov a zacne parádenie, tak jej ich ponúkneš, ci ich nechce. Ved zeny a náušnice nie sme spolu cely zivot. Keby sa pytala, babka dam ich neskor, teraz ma ine. Hlavne sa zmier s tym, ze babky su take. Aj ine blbosti ti budu znášať 🤣🤣🤣, poďakuj odloz, vyhod, daruj…. To bude na tebe. Nerozčuluj sa. Ideálne je kazdy darcek neprezivat, ci bude drahy alebo lacny, tebe to moze byt jedno.
@minnie878 Takze, ak by sa raz dcere tie nausnice pacili, tak jej ich nedas, z principu. No, ja teda nevidim rozdiel medzi Tebou a Tvojou svokrou-ako dve hrozna, jedna hrozna, aj druha hrozna.

Dnešným matkám sa nedá zavďačiť.