icon

Svokra...téma čo tu bola už stokrát

kubkovamama
13. sep 2018

Ktorá ste sa reálne rozviedla/rozišla iba kvôli svokre?Myslím to tak,že s mužom ste mali o k vzťah,žiadne vážne problémy,bežné starosti,deti,mali ste sa radi.A napriek tomu ste neustáli kutranie svokry(partnerovej matky).Napíšte mi ako to u vás vyzeralo v tom najhoršom období,ako ste to zvládli,čo vám pomohlo to zvládnuť .Ja už som s nervami v koncoch

zorilka
24. sep 2018

@ukulela Ja by som mu to umoznila. Ale pekne u mna (u rodicoch, s dalsimi svedkami).

kubkovamama
autor
25. sep 2018

Tak "návštevu" mám za sebou.Este aj diktafón som si požičala.Na počudovanie bol krotky ako baran.Vraj bola unho sociálka,že podmienky pre malu spĺňa ..ale podľa mňa fabuluje,návrh na súd som dala iba min.tyzden,na sociálke sa so mnou bavili neoficiálne,bez zápisu,len radili.Takze neverím,že už stihli návštevu unho..k akému spisu by to priradili,keď žiaden ešte neexistuje.Nic pre deti som mu v byte nenechala,keďže som to kupovala ja..iba ohradku.Ma zariadenu iba obývačku a spálňu.Ale to je jedno,zistil,že ak sa nedohodne,nepochodi.Tak súhlasí aj s notárom a chodením za dcérou,nie aby som ju vozila.Na syna sa iba opýtal kam chodí do školy...ku koncu už tie klasické výčitky,prečo som vlastne odišla.No ale vyzerá hrozne,mamička sa tuším oňho nestará

zorilka
25. sep 2018

@kubkovamama A svokra nakoniec nebola?

lilitela
25. sep 2018

@jamika27 Nech veru nie je zakernejsia, lebo to pouziju nakoniec oni proti nej, ze brani - taktiez sa vyjadrit ze tam nechce svokru, bars si aj mysli, ze to neprospieva psychike malej, si ja myslim, ze nie je dobry tah - vsetko sa moze pouzit ako argument, ze brani, a tento je podla mna jeden z najsilnejsich. Budu tvrdit, ze ona stale brani a museli pristupit k takemu a takemu spravaniu. Nejaky cas je v platnosti zakon, ze aj dalsi blizki clenovia rodiny maju narok na kontakt s dietatom, mysli sa tym stari rodicia s vnucatami. presne znenie si nepamätam.
@bruneta880 A aky unos?, to tiez nemoze pouzit ako argument, je to otec dietata, takze nemoze dieta uniest (iba ak by odisiel do zahranicia) - to vsetko su len "subjektivne" nazory. Kludne si ju moze nalozit do auta, pricapnut matke dvere pred nosom a odviezt ju k svojej materi a oznamit matke, ze vecer ju dovezie naspät - tak to je, bohuzial. Ona travi cas s malou osamote, tak preco by nemohol otec? ironizujem. Matka, ktora porodi dieta, koji, ktora s nim je roky na materskej, je tu velky prd, ked dojde na problemy a na prava.

@kubkovamama Co sa nahravania tyka, ak im to oznamis, budu sa spravat mozno slusne, takze nebudes mat zrejme psychonervy, no vnutorne ich to moze vytocit a budu premyslat, ako spravit zase tebe zle. Ja by som nahravala potajomky, radsej raz ziskat relevantny material pre socialku event. sud, a este raz to vytrpiet. urcite nechod sama, skor by som zobrala kamosku, ako rodicov. pred cudzou budu mat vacsi respekt.

bruneta880
25. sep 2018

@lilitela akože aký únos?Nepoznáš alebo si nepočula o prípade keď otec dieťa naozaj uniesol?A nemusí to byť zahraničie, únos je keď jej dieťa vezme a nepodá informácie o tom kde sa dieťa nachádza a s kým (nikde netvrdím, že by to reálne urobil, teda že by sa s malou nezdržiaval na mieste trvalého pobytu) .Takže obava, že by mohlo prísť k únosu (nie že do zahraničia) a bránenie v styku s otcom sú dve rozdielne veci.Ja som jej to poradila len a len kvôli tomu, že ak by prišlo k tomu, že sa snažila brániť otcovi v styku s malou, tak len pretože "mala obavu" a áno aj na obavu vyjadrenú písomne by súd prihliadal...keďže sudca nepozná osobne zúčastnených konania, tak samozrejme, musí brať do úvahy aj vyjadrenie "mala som obavu"
Kvôli tomu sa vypovedá na súde, lebo všetko je len o správne zvolených slovách, ktoré na súde, vedia urobiť naozaj veľa.

jamika27
25. sep 2018

@lilitela ťažko povedať, či zákernejšia, ale má byť viac ráznejšia určite, lebo s ňou budú zametať a práve na tých deťoch sa to odrazí! podľa mňa bola doteraz až moc dobrá. A ja netvrdím bránenie, len nech neskáče ako on píska. A je jedno aký rodinný príslušníci majú nárok na styk s dieťaťom, pokiaľ by sa správali tak ako svokra, tak by som si pečiatku aj u prezidenta pýtala na zákaz styku (podľa toho čo píše autorka). Že hucká malú proti bratovi a vlastnej matke. Všetko má svoje hranice.

jamika27
25. sep 2018

@kubkovamama nech sa len trápi, hádam sa trošku už aj spamätá chlap jeden. Dobrý krok, držím palce ďalej. A jasné že fabuluje. A to že má niekto vytvorené podmienky, neznamená, že mu ju automaticky prisúdia.

kubkovamama
autor
25. sep 2018

@jamika27 na sociálke mi povedali,že určite mu ju neprisudia takúto malinkú a keď on robí ako robí,12tky,24ky,víkendy,sviatky,on sám koľkokrát nevedel ako bude robiť na druhý deň.Zatial sa nebojím,že by ju mal v starostlivosti,skôr až bude väčšia mám pocit,že začne ten ozajstný boj.On mi nikdy neodpusti,že som opustila geroja ako je on a odmietla život zasvätiť jeho matke,bude čakať ticho,možno roky nič neurobí a potom mi to vráti 100nasobne.Ale ja mu nikdy neodpustím,že sa vys..ral na svoju ženu a deti a vôbec😏ale vôbec nebojoval,proste si odišla a čo ako,mne je to jedno,veď mam mamu.

kubkovamama
autor
Autor odpoveď zmazal
lacibo
25. sep 2018

@kubkovamama nečítala som diskusiu, iba krátka reakcia - vždy sa rozvádzajú dvaja ľudia preto lebo oni dvaja nemajú o.k. vzťah..so svokrou ani s nikým iným to nemá nič spoločné..

kubkovamama
autor
25. sep 2018

@lacibo to áno,máš pravdu..ale keď muž nevie dať nejakú hranicu čo svokra môže a čo už je úplne cez ..na vine je aj ona,veď tiež bola kedysi nevestou a nechala si všetko?Muž má držať so svojou rodinou,ženou,priateľkou,deťmi.Raz sa pre to rozhodol,že chcem mať ženu a deti a podľa toho mal žiť a jeho matka to mala rešpektovať,nech už sa jej čokoľvek nepáči.Tak ako ja nebudem svojmu synovi dýchať na chrbát,tiež sa mi isto nebudú páčiť jeho rozhodnutia a priateľky,až na to príde v dospelosti,ale môžem mu akurát tak stručne povedať svoj názor a nechať ho tak nech žije svoj život pre seba a ženu a deti.Nebudem ho manipulovat a priputavat
si ho az mu to znici manželstvo.Tak som zaujatá samozrejme,ale takto nejak to skončilo u nas.Az svokra rozhoduje pomaly už kedy pôjdeš na wc tak je to chore.Ja som mu nemohla ani priamo oznámiť,že odchádzam od teba,bodka.Pomaly som sa na to chystala mesiace,balila veci atd.Nie zo strachu z neho,ale čo by bolo za strašné rodeo,keby to povedal jej

lacibo
25. sep 2018

@kubkovamama ja ti to všetko verím, ale na vine je tomu iba tvoj muž..a nie svokra.a tí druhí .toto si uvedomiť niekedy trvá aj roky..

mirunkad
25. sep 2018

Teda prečítala som všetko čo si písala....žena, ty máš oveľa na viac! A dobre si urobila.... už len z toho ako tu píšeš, mám pocit, že si jedna správna, silná žena....tvoje deti majú šťastie, tvoj muž mal tiež, ale je natoľko sprostý, že si to nevšimol... nech uteká na cicík k mamičke!

kubkovamama
autor
26. sep 2018

Ďakujem vám všetkým za pomoc a pochopenie,dlho mi trvalo sa rozhýbať a stále som sa niečoho bála čo ma pri ňom držalo.

lilitela
26. sep 2018

@jamika27 Súhlasím a neschvaľujem správanie svokry, no z pohľadu sudcu je to autorkin subjektívny pohľad. Tak ako ona opíše svokru a otca na súde, tak jej tam naloží aj otec, a sudca/kyňa sa bude musieť len rozhodnúť. Fajn je, že sa súdi mimo BA, ako som čítala, tak tam sú striedavky len cca 5 %, aj to asi tvoria tí, ktorí ich chcú.
@bruneta880 Nepoznám taký prípad a budem rada, keď mi pošleš nejaký link, tieto témy ma silne zaujímajú, lebo sa ma týkajú. Riesšim podobnú situáciu ako autorka. Neviem o situácii či zákone, že by sa takýto stav posudzoval ako únos. Ja môžem podať oznámenie o pohrešovaní otca a dcéry, ak zmiznú, no to je tak všetko - až sa nájdu, nikto to nebude posudzovať ako únos, kým nemajú rozsúdené v čej opatere dieťa je. Otec bude tvrdiť, že veď to povedal, kam ide, len ona asi nepočula.
Veď práve, tie slová. Ona napíše, že mala obavu, a oni (otec a spol.) povedia, že matka je paranoidná. Sudca sa opýta, či sa už niekdedy stalo, že otec odišiel na dlhú dobu neznámo kam aj s dieťaťom, a či teda EXISTUJE skutočný dôvod na obavu. Oni povedia nie a vyjdu z toho dobre a matka zle. Nebudú vypočúvať iba ju, ale aj JEHO.
Ale daj ten priklad, lebo budem rada, ak sa mylim a mam vacsie moznosti nez mam sucasne vedomosti, ktore vychadzaju z osobnych skusenosti.
@kubkovamama Tiez mi bolo lepsie, ked muz na par dni vypadol, a nechapem, ale aj som viac stihala a mala doma cistejsie.
Smutne je ze su tymi materami a tym jedom a samohnevom, taki zmanipulovani. Vlastne aj u nas to bolo tak, ze ked som sa postavila jeho matke, tak vtedy sa nahneval zo vsetkeho najviac a zacal na mna kydat. proste nedokze celit tomu, ze ho matka manipuluje, tak to radsej otoci proti mne. Svojim sposobom su to chudacikovia. :(
@lacibo Jednoznacne je to muzova chyba, no keby sa matka nemiesala, mozno by to nejako fungovalo, a nevadilo by ze on je taky nezrely.

bruneta880
26. sep 2018

@lilitela máš pravdu, ospravedlňujem sa 🙈, radila som čiste ako laik🙇‍♀️ .O rodičovský únos ide vtedy ak bolo dieťa už súdne zverené jednému z rodičov...
Ale aj tak neviem, ako inak to nazvať čiste hovorovo v bežnej komunikácií cez správy...ja by som to napísala asi tak, že unesie...nevyjadrujem sa predsa v komunikácií s manželom právne, (veď sa jej aj vyhrážali, že jej malú vezmú) a myslím, že aj súd by porozumel, v akom kontexte to bolo matkou myslené, no je pravdou, že ak by jej ju na stretnutí aj vzal, nepomohla by si...😒

kubkovamama
autor
28. sep 2018

Poraďte mi prosím,súhlasí aby sme napísali rodičovskú dohodu,mám tam uviesť na čas do pojednávania? To bude u nás cca za rok. A ešte neviem akú výšku výživného..on vraj o výživnom nebola reč😁 a chce dcéru na 5 dní v kuse.S tým nesúhlasím,resp.s prespávaním.Pravnik u nás 30€ len za 40 min konzultáciu.To je fakt nad moje možnosti..t

9lf9
28. sep 2018

@kubkovamama na upsvar ke niekolkokrat do mesiaca pravnik za asi 3-4 e ale treba sa nahlasit

kubkovamama
autor
Autor odpoveď zmazal
xili99
28. sep 2018

@kubkovamama zisťovala si si to? Neposkytuje niečo takéto náhodou každý jeden úrad práce a sociálnych vecí?

mirunkad
28. sep 2018

@kubkovamama nesúhlas s tými 5 timi dňami vkuse...dcéra je ešte príliš malinká, má byť prioritne s tebou. Aj súd prisudzuje takéto malé deti mame, striedavá sa ešte nerieši. Právnika určite oslov, radšej niekde naškrab 30 eur, popros rodičov, ale buď pripravená a neurob chybu. Jeho rady môžu mať v tomto prípade cenu zlata, a ešte ak z druhej strany stoja vlastne dvaja ...svokra a jej "malý"....

lenpi
28. sep 2018

Skus ten unicef, podla mna budu vediet poradit http://www.ldi.sk/dospeli/spp/
Je to zadarmo a pomahali riesit aj narocne pripady, alebo aspon budu vediet, na koho sa obratit

jamika27
28. sep 2018

@kubkovamama rodičovskú dohodu si navrhla ty? ja by som nesúhlasila s 5 dňami určite. A ďalšia vec, v prvom rade si zažiadaj o výživné na dieťa a seba počas manželstva. Je určite povinný ti platiť, si ešte stále s malou na RD, však potrebujete z niečoho žiť. To by ti všetko mali poradiť (asi na sociálke - toto neviem presne) ale treba podať okamžite návrh na výživné. Neviem či by som vôbec nejakú dohodu podpisovala. Je to veľmi skoro, nemáte doriešené veci. Radšej sa naozaj poraď s odborníkmi. Na UP sú právnici zadarmo na objednávku pre soc. prípady. Nikam to neunáhli, len preto že na teba tlačí. Však za malou môže chodiť aj bez dohody zatiaľ...

kubkovamama
autor
28. sep 2018

@jamika27 hej,len bez dohody mi ju nemusí vrátiť.Aj na sociálke mi poradili spísať dohodu aby sa bolo čoho chytiť,keby nespolupracoval,kym bude pojednávanie,uviesť termíny stretávania a výživné,lenže to neviem koľko tam mám šupnuúť,cca 30% z platu,ale takú sumu mi on v živote nedá😁 Stretávanie mi povedala jedna kurátorka,že je malinka,tak viac ddni s prespatim zatiaľ nie,jedine ak chcem a to teda nechcem.Druha mi zas povedala,že som momentálne zaujatá a nevidí dôvod mu ju nedať na dlhšie,veď keď on ako chlap nevie tak svokra sa postará..tak tá ma teda nepotešila,potom jej vysvetľujem,veď kvôli tej xantype sme sa rozišli atď Tak jediné čo mi pomôže,mi poradila dohoda potvrdená notárom ak si chcem ošetriť nejaké výživné a styk do pojednávania čo môže byť o rok..Výživné isto nebude súhlasiť,už cez telefón sa krútil,že vraj o peniazoch nebola reč...vravím,ale súd ti to za tie mesiace dá doplatiť či chces alebo nechceš.Poslem mu tu dohodu,nech si tam odškrká a ak to bude úplne protichodné s mojím názorom tak mu ju budem dávať čo najmenej.Akurat je chorá,ja tiež,lenže ani to mi neverí,chcel aby som ju v nedeľu dala na celý deň a od stredy až do ďalšej nedele.Ma len sopel,ale odsavat ju nevie,prebaluje ju naopak..teda tie 2-3razy čo je prebalil ako mimino pred rokom.On si proste rozkaze toto chcem a toto urobíš a keď nevyhoviem tak už to ide,dám na súd,že si psycho, neviem sa starať o deti,všetko podmieňuje tym7,že on má byt a prácu a peniaze a ja z rodicaku nemôžem živiť dve deti a seba tak automaticky ráta s tým,že o malú pridem.Chce ísť na rodičovskú miesto mňa popri práci.Ja neviem či to má z vlastnej hlavy alebo tá nenavistna mamka ho tak núti a husti doňho.Ak mu ju dám bez akejkoľvek oficialnej dohody,som presvedcena,že načas mi ju nevrátia,min.na druhý deň ak nie za tyzden.

11mirka22
29. sep 2018

@kubkovamama on ti nechce prispievať na deti až do rozvodu? To je trestný čin zanedbania povinnej výživy. Dokonca je povinný prispievať aj na teba, keďže nepracujes. Pokojne do tej dohody uveď sumu 30 % z príjmu, aj keď vieš, že súhlasiť nebude. Bude z čoho zjednavat. Treba mu pripomenúť aj jeho povinnosti, nie len mu vyhovieť v jeho právach. Áno má rovnaké právo tráviť čas s deťmi ako ty, avšak koľko času im venoval počas obdobia, keď ste spolu žili? 3 krát prebalil dcéru??? Môj muž ju prebaluje aj trikrát za deň, ak je doma. Ja nie som zástancom toho, vydierat otca dieťaťom, ale tak v prvom rade musí byť na plienky a jedlo. Vždy keď sa bude domáhať svojich práv, pripomen mu povinnosti a tiež to, že tie práva mal aj pred tvojim odchodom z domu.... Keďže chcete dohodu, musíte sa dohodnúť najskôr, inak je to o ničom. Ak si už rozhodnutá sa rozviesť, podaj rovno návrh na súd, tam navrhni výšku výživného aj stretávanie. Ak ešte rozhodnutá nie si, tak skús dohodnúť tie pravidlá stretávania teda, ale podľa mňa je to strata času. A áno, určite ho riadi svokra, podľa mňa chlap, ktorý o deti nejavil záujem, nebude trvať na 5 dňovej návšteve. A toto mu stále pripomínaj, že ide o teba, O neho A O potreby vašich detí! Nie o potreby jeho matky. Normálne mu povedz, že keby bol normálny a nevisel jej na sukni, toto sa vôbec nemuselo diať, že nech sa už spamata. Mamička tu večne nebude, kto ho bude potom dirigovat???

kubkovamama
autor
29. sep 2018

@11mirka22
@11mirka22 návrh som už podala,dohoda by mala byť na obdobie kým rozhodne súd inak sa s ním nebude dať.Ved to..on by ani až tak nechcel,skôr ona asi úraduje

ukulela
29. sep 2018

@kubkovamama syna ma osvojeneho? teda adoptovaneho? je uvedeny ako otec v RL? tak ci sa mu to paci, alebo nie, musi platit aj na neho ...

ukulela
29. sep 2018

@kubkovamama jo, a s tym jeho rodicakom popri robote - to by bola materska, ktoru moze cerpoat aj chlap - ako OK, dostal by pekne €, ale ty by si prisla o rodicak na ten cas, pekne to svokricka vymysla .....

kubkovamama
autor
29. sep 2018

@ukulela no to by som v prvom rade musela ja súhlasiť a vzdať sa rodicaku a to len tak na jeho dupnutie predsa Úrad práce nespravi,že mi zastaví vyplácanie rodicaku..ešte rodinné prídavky chcel na seba.Boze aka som bola sprostá, vďakabohu že aj účty máme každý svoj,to si neviem predstaviť čo by robil