Svokra vždy zabudne na moje narodeniny. Ako to riešiť?
Ahojte.
S mužom sme spolu 13 rokov. Pri sviatkoch, narodeninách a meninách som to vždy bola ja, kto na všetko myslel – aj pri mojich rodičoch, aj pri jeho. Včera som mala narodeniny a svokra mi opäť nezablahoželala. Nečakám darčeky, ale úprimne, jedna správa by ju nezabila.
O to viac ma to zamrzelo, že v pondelok má narodeniny náš syn, jej vnuk, a viem, že na neho určite nezabudne. Môj muž mi len povie, že ju nemám riešiť, že ona je jednoducho taká.
Lenže mňa už úprimne nebaví stále dávať, vymýšľať a myslieť na všetkých. Preto som sa rozhodla, že tento rok to nechám na mužovi. Ak bude chcieť svojej mame kúpiť niečo na Deň matiek alebo na narodeniny, nech sa páči – ale ja to už robiť nebudem. A povedala som mu to otvorene.
Neviem, či to vidím príliš citlivo, ale mrzí ma, že na mňa sa opakovane zabúda. Kedysi, ešte keď sme neboli manželia a nemali syna, bola ku mne svokra úplne iná. Veľa sa zmenilo po narodení syna, najmä keď som sa pri výchove rozhodla robiť veci po svojom a neprijala všetky jej rady, napríklad nechať dieťa vyplakať. Vždy som však k nej bola slušná, jej názory som si vypočula, len som sa rozhodovala podľa seba.
Naozaj preháňam, keď už nechcem byť tá, ktorá na všetko myslí aj za druhých? Ďakujem
@jaond19 asi máš pravdu, nabudúce urobím oslavu len synovi, jeho kamarátom, alebo pojdeme niekam na výlet a svokru nepozvem, respektíve ju z toho úplne vynechám. Aj keď ona miluje oslavy, darčeky, zábavu.
@anonym_autor Podla mna robi chybu aj tvoj muz - mas tiez oslavu? Mas. Tak nech sa postavi, poda ti ruku ako prvej, poda ti kvety a darcek a ostatni sa vzdy pridaju. Co by odisla do inej miestnosti? Ak by ani tak nevstala - tak sa ma ozvat a dat ju do pucu, ci zabudla alebo co sa deje... Ale suhlasim - darceky pre svoju cast rodiny, ale aj pre TEBA a aj deti, nech riesi muz... nemusi byt vsetko na zenach.. za to, ze s takto o vsetko staras, by ta mal na rukach nosit a pred pani mamickou ta chvalit a chranit.
@jaond19 asi máš pravdu, nabudúce urobím oslavu len synovi, jeho kamarátom, alebo pojdeme niekam na výlet a svokru nepozvem, respektíve ju z toho úplne vynechám. Aj keď ona miluje oslavy, darčeky, zábavu.
@anonym_autor Nezabudaj, karma je zdarma. Bud nieco davas a das zo srdca, alebo cakas za to odplatu. Taketo "ked mi ona nekupila, ani ja jej nekupim" myslienky nie su dobre ani pre teba, nikam ta neposunu, prave naopak. Ako sa hovori - daj a bude ti dane. Nech ma svokra akykolvek dovod na to, aby ti nic nedala / nenapisala spravu, ty vzdy mysli na to ze jej ten darcek s radostou das. Vychovala tvojho muza, dala ti ten najvacsi dar 🤗.
@anonym_autor načo minaš svoju energiu na cloveka, ktory si neda tu namahu ani len smskou? Keby to bola moja mama kto zabudne, tak ma to mrzi. Ak avokrw Ty davas nieco a naoplatku cakas tiez, tak u Teba to potom tiez nie je z lasky /respektu ale z povinnosti a preto ,že sa to patrí. Ja mat toto nastavenie 20 rokov dozadu, kopec energie aj penazi by som ušetrila. Mne takto svokra poslala po muzovi darček. Tatu tu lacnu krabicku s gyčovym akoze zlatym šperkom s modrym očkom. Taka ta levná blbost z obchodu s akoze liečivymi a vzacnymi kameňmi. Na krabicke vzadu bola cenovka 39sk či 89sk neviem presne. Takze darček si "pamätal" ešte prechod na Euro. "Zlato" bolo nahrdzavele. Cenovka zhnednuta. Svokra asi vypratavala nocny stolik 🤣 Pritom svokra je panička vždy decentne oblecena a v Mercedese. Zbytočne mi len presunula raroh zo svojho domu do našho
@anonym_autor Nezabudaj, karma je zdarma. Bud nieco davas a das zo srdca, alebo cakas za to odplatu. Taketo "ked mi ona nekupila, ani ja jej nekupim" myslienky nie su dobre ani pre teba, nikam ta neposunu, prave naopak. Ako sa hovori - daj a bude ti dane. Nech ma svokra akykolvek dovod na to, aby ti nic nedala / nenapisala spravu, ty vzdy mysli na to ze jej ten darcek s radostou das. Vychovala tvojho muza, dala ti ten najvacsi dar 🤗.
@domculik Dávala som jej 10 rokov dary a nedostala žiaden, ani smsku. Mám teda donekonečna niekoho obdarúvať a on mi nepodá ani ruku? Čo s tým ma karma?
Ja len ze... chces sa sklonit na jej uroven?
Ale to s oslavami by som ozaj nejako zmenila. Minimalne by som to nejako okresala.
U nas v rodine je pravidlo, ze darceky sa kupuju iba detom, dospeli si davaju dary len manzelia navzajom. Lebo kazdy dospely dokaze si vybrat a kupit sam vsetko. Mne to tak vyhovuje, lepsie, ako kazdy rok kupovat kopu haraburdia, maximalne si tak zagratulujeme a dame kolac. Vztahy mame inak vyborne.
Nehrotila by som situaciu, synove narodeniny by som ju kludne pozvala, ponukla, akceptovala darcek pre syna. Len jej sviatky by som na totalku odignorovala. Ak Tvoj muz chce, moze poriesit darcek, ale ja by som jej dala len tolko, co ona mne, takze ignoraciu v tejto oblasti.
Ja len ze... chces sa sklonit na jej uroven?
Ale to s oslavami by som ozaj nejako zmenila. Minimalne by som to nejako okresala.
@maryetta nie, neznížim sa. Zagratulujem ale darček už nekúpim. Tie nech pre ňu rieši manžel. Inak v nedeľu bolo deň matiek, samozrejme, že jej nič nekúpil lebo zabudol a svokra je naštvaná🤷🏻♀️. Ale zas na druhej strane, ona nie je moja mama a ja už nebudem myslieť za manžela.
@maryetta nie, neznížim sa. Zagratulujem ale darček už nekúpim. Tie nech pre ňu rieši manžel. Inak v nedeľu bolo deň matiek, samozrejme, že jej nič nekúpil lebo zabudol a svokra je naštvaná🤷🏻♀️. Ale zas na druhej strane, ona nie je moja mama a ja už nebudem myslieť za manžela.
@anonym_autor Presne tak, musi sa muz nakopnut a zacat tieto veci riesit a nosit v hlave. Nerobil to iba z pohodlnosti, lebo si to riesila za neho 🙂. Btw na pobavenie, moja ex svokra mi nikdy nezabudla gratulovat, ba este za mojho ex manzela riesila darceky pre mna. Ale kedze aj ona aj moj exmanzel su od prirody lakomi (to nepisem z hnevu, ale ako konstatovanie skutocnosti), tak tie darceky neboli nikdy nejake terno - vacsinou nejake tricko som dostala. Ale ok. Raz mi svokra dala na narodeniny - z dvojbalenia cierno telovych balerinovu ponoziek tie jedny telove bez obalu a par lindt guliciek - oboje zabalene spolu v sacku z letiska. (bola na dovolenke tusim v USA a tam si na letisku kupila cokoladu na vahu). 😁 Ale teda na jej obranu, nikdy mi nezabudla podat ruku, ci zavolat k sviatku..
@domculik Dávala som jej 10 rokov dary a nedostala žiaden, ani smsku. Mám teda donekonečna niekoho obdarúvať a on mi nepodá ani ruku? Čo s tým ma karma?
@anonym_autor Myslim tym, ze isto nie si odkazana na jej pozornost. Treba sa nastavit ze je to jej vec, a ty zo svojej strany sa mozes zachovat velkoryso a ten darcek jej jednoducho dat. 2x do roka by som vobec neriesila. Lebo zbytocne sa potom zapleties do negativnych vztahov.

@anonym_autor ona nezabúda, ona ti dava najavo svoj postoj k tebe. A ty ako blazon myslis na blaho vsetkych okolo. Najblizsia oslava? By som zobrala decká na cely den do zoo, po ceste v cukrarni zakusok a ziadne ze nakrmte sa vsetci u nas doma a este sa napakuj aj domov. Zacni mysliet aj na seba. Je to vrcholne trapne ze ti ani ruku zo slusnosti nepodá, moj muz by sa teda na to ozval....