Svokra zasahuje do môjho tehotenstva
Ahojte 🙂
som prvýkrát tehotná a s manželom sa veľmi tešíme ale potrebujem sa asi trochu vyrozprávať alebo možno aj od niekoho poradiť..
Toto bude prvé vnúča aj pre mojich rodičov aj pre svokrovcov takže prirodzene sa všetci veľmi tešia 🙂 Začala som si však všímať tak trochu obsesívne správanie mojej svokry a čo raz viac ma to štve a znechucuje a bojím sa čo bude keď príde to malé na svet.
Moja svokra má sama ešte 11ročné dieťa a žije u svojho priateľa v starom rodičovskom dome, financie sú tam nie veľmi dobré. My s manželom zarábame dobre, minulý rok sme sa presťahovali do nového domu ktorý sme si postavili a sme radi že sa nám pracovne darí.
Svokra keď sa dozvedela že som tehotná strašne sa začala starať do všetkých nákupov pre dieťa. Nechce nám dovoliť nič kúpiť že ona to bude platiť a že mi nič nemáme kupovať že ona sa o to postará... stále keď ideme niečo kúpiť (aj hocijakú blbosť hračku, dupačky) už je nervózna že prečo ju nikto nezavolal že ona by si aj dovolenku zobrala že ona chce kupovať veci. Stále jej vravíme že je to naše prvé dieťa že chcem ako rodičia si to sami zariadiť že ak chce niečim prispieť tak fajn ale nemusí ešte aj popôrodné vložky kupovať ona..Radšej keby svojmu synovi urobila poriadnu detskú izbu a kúpila normálne oblečenie..namiesto toho chce rozhodovať o našich nákupoch. Chceli sme ísť s manželom kúpiť kočiar do Poľska , ona nás hneď stopla že kde chceme bez nej ísť či ona nemá právo byť pri výbere kočiara ako babka.
Tiež mi nepríde v poriadku že mi zahlásila že ona by si už od pol roka to malé chcela brať na celé víkendy k sebe. Prečo by som mala polročné dieťa k niekomu dávať na víkend? Tiež keď poviem že sa teším na to moje malé keď už tu bude tak ona ma preruší že to je aj jej dieťa nie len moje...stále mi rozpráva že si mám naplánovať cisársky že načo sa budem trápiť s normálnym pôrodom..toto je snáď tiež moja voľba nie?
Tiež mi nepríde okej že sa každých 10 minút snaží dotknúť môjho brucha....
Vyvoláva stále manželovi že kedy konečne začneme chystať detskú izbu, že keď nie my že ona to príde spraviť.. je január a termín mám v júny. Myslím si že poskladať postieľku a prebaľovací , umyť okno a zamontovať luster v pohode stihneme .
Síce je to moje prvé tehotenstvo ale snažím sa nestresovať a a všetko si chystám postupne a pomaly , nemám pocit že sa musím plašiť ,skôr si to chcem užiť.
Toto mi ale berie všetkú radosť z tohto obdobia..
@anickamat to sú svokry,kde nepomôže nič.....žiadne hranice, žiadne slová ani pekné ani zlé. Snáď iba sa odsťahovať na druhý koniec sveta. Viem o čom hovorím. Naša mi hneď povedala,že zle som si vybrala pôrodnicu, tu kde som si vybrala nemajú dobré výsledky ( ona je lekárka, iba ich nemocnica je dobrá). Povedala,však bude zle aj tak dieťa skončí u nás v nemocnici. To jej nevyšlo. Tak mi zakaždým vravela,že nebude chodiť,lebo by už mal toto....toto....toto. Potom,že ani rozprávať nebude. Býva kúsok od nás, dieťa by nepostrážila ( ona je lekárka nie babka) ale sprostosti mu nosí. Zakaždým nejaké hlúpe hračky na baterky, 1kg balenia gumených cukríkov, a hlúposti z lacných obchodov. Vlastné deti boli viac u opatrovateliek ako doma, tak ich naučila ,že mamka príde donesie darček. Škoda reči.
milá autorka, tebe želám pevné nervy. Toto nebude ľahké. Mám niečo podobné za sebou. Vzťahy boli ok až kým som neotehotnela. Vtedy preplo svokre aj svokrovy. Malý mal 6 týždňov keď ho chcela prvý krát na prázdniny....prsia som si po kojení nestihla schovať, už mi ho trhala z prsníka....vajíčko s malým mi vytrhla v chodbe z rúk a zatvorila predomnou dvere...kočikovat som jej ho dala presne 1x, pol dňa jej nebolo ! Vsetky kamošky s ním prešla a telefon vypnutý....vkuse telefonáty, už jedol? Kakal? Spal? Co robíte? Kedy prídete? A keď sme neprišli, tak boli u nás každé dva dni...A môj muž? Držal s nimi, veď je to ich prvé vnúča. Aj pre tvojho mužato nebude ľahkásituácia, na to sa priprav. Bude si musieť vybrať...a mnoho mnoho situácií a dní kedy som bojovala o vlastne dieťata. Ale nedala som sa, nikdy . A to som mala 23 rokov. Tu nepomôže nič iné len absolútne žiadny kontak a žiadne informácie nesmie mať o Vás. Držím palce....ak by si chcela pokecat, kľudne mi napíš. Veľa šťastia!
@ladyli7 boze, toto ked citam...my sme to mali zas inym stylom od svokry, ona je taka citova vydieracka..a cez jej syna sla na mna..jej syn jej to samozrejme zral..co mna to stalo sil aby som si ustala vlastne zazemie s rodinou a vlastnym dietatom...nikdy jej to nezabudnem ako mi tie najkrajsie chvile pokazila takym spravanim....teraz sme len na oko, ok..ale vidim, ze zas ide cez deti nenapadne, im vstepuje so hlavy..to ako pises..ked to nezastavis v uvode..to ide ako virus...ja som to stopla a snazim sa s nou vidat aj deti minimalne, len manzel to vidi troska inak..a to je najhorsie aby zadavatelka mala hlavne podporu v chlapovi a on bral rodinu ju a jeho dieta
@anickamat Ako ti zienky pisali, bude to len horsie a preto to treba stopnut na zaciatku. Presla som si niecim podobnym so svokrou, nastastie byva 1000 km odomna 😊 Maleho mi chcela brat aj od kojenia, otazky na co kojim, nemam dobre mlieko, nasilu mi brala babatko, ze ona ho uspi, pritom jej reval a nechcel byt s nou. Do vsetkeho sa nam kafrala, ako narabat s financiami, do vychovy, ako zariadit dom, proste do vsetkeho.
Maleho si chcela zobrat na prazdniny ako 1,5 rocneho a teraz ked ma 10 rokov ho uz nechce zobrat hahaa. Vzdy si na mne najde nieco, co jej vadi na mne a snazi sa ma doteraz ociernit v ociach manzela. Nastastie manzel moj je super a vzdy sa ma zastane. Stretavame sa nastastie dvakrat do roka. Ked sme same dve, uplne inak sa ku mne sprava ako ked je tam pritomna aj dalsia osoba. Teraz mi napadlo, este ked som si s nou volavala, vzdy sa tvarila ako moja kamaratka a ked sa ma spytala ze ako sa mam, povedala som, ze dobre ale ze som unavena, ze maly dobre nespi tak uz hned moju manzelovi hovorila, ze nezvladam vychovu dietata. No proste katastrofa. Uz roky s nou nepisem ani nevolam, pri osobnom kontakte jej nevesiam nic na nos. Vekom som pochopila, ze taky clovek sa nikdy nezmeni a takyto ludia maju problem sami so sebou a su to taki skodcovia. Ja mam stastie na manzela, ale teda niektore svokry sa snazia robit manzelstvo a vsetko doseru. Nechapem takych ludi a este sa budu tvarit ako obet. Radim aj tebe, nic jej nehovor, o ziadnych planoch, proste nic a uz vobec nie o nejakych dilemach alebo problemoch.
@princessivi no tiež si myslím že u nás to bude tak isto že bude chcieť bábätko len kým bude maličké a keď už bude staršie tak sa nebude zaujímať. To vyčítam už z toho že ju poriadne nezaujíma jej vlastný 11 ročný syn. Celkom Vám závidím že teda nebýva svokra pri Vás tak blízko, keby som to tak mala asi som oveľa kľudnejšia. Vzhľadom na to že moja to má 30min cesty k nám tak ja to budem mať komplikovanejšie.
Najhoršie je presne to ako píšete že presne sa predomnou tvári ako moja najlepšia kamoška, aj pred manželom ked sme spolu je ku mne milá aj trochu uberie z rečí o tehotenstve ale akonáhle odídem hneď na manžela vybalí všetky svoje plány čo ide za nás kupovať a ako sa bude starať o vnúča ...
Nikdy by mi nenapadlo jej len tak zavolať aby som si s ňou pokecala alebo tak ale sama si za to môže. Ak by sa správala inak ja by som jej rada porázpravala ako sa cítím a tak ale týmto správaním ma od seba odrádza.
Najnovšie sme ju pozvali na oslavu "gender reveal" (áno pre niekoho trápnosť ale vždy to bol náš sen )povedali sme jej že to pre nás organizuje moja sestra že nič netreba len nech príde na kávičku a koláč spolu s mojou rodinou. Tak hned vybehla že prečo by ona to nemohla vedieť skôr že čo budeme mať.. že ona je babka, ona nemusí čakať na moju rodinu..to už ako človek toto má pochopiť? moja mama nebude babka? len ona? prečo by to ona mala vedieť skôr ako moja rodina? Vysvetlili sme jej s manželom že ani my to nebudeme vedieť že to je pre všetkých prekvapko tak skonštatovala že predsa ona jej babka a ona by to mala vedieť hneď po ultrazvuku..
to už je také že neviem či sa mám smiať z toho alebo má mi byť do plaču...
@princessivi no tiež si myslím že u nás to bude tak isto že bude chcieť bábätko len kým bude maličké a keď už bude staršie tak sa nebude zaujímať. To vyčítam už z toho že ju poriadne nezaujíma jej vlastný 11 ročný syn. Celkom Vám závidím že teda nebýva svokra pri Vás tak blízko, keby som to tak mala asi som oveľa kľudnejšia. Vzhľadom na to že moja to má 30min cesty k nám tak ja to budem mať komplikovanejšie.
Najhoršie je presne to ako píšete že presne sa predomnou tvári ako moja najlepšia kamoška, aj pred manželom ked sme spolu je ku mne milá aj trochu uberie z rečí o tehotenstve ale akonáhle odídem hneď na manžela vybalí všetky svoje plány čo ide za nás kupovať a ako sa bude starať o vnúča ...
Nikdy by mi nenapadlo jej len tak zavolať aby som si s ňou pokecala alebo tak ale sama si za to môže. Ak by sa správala inak ja by som jej rada porázpravala ako sa cítím a tak ale týmto správaním ma od seba odrádza.
Najnovšie sme ju pozvali na oslavu "gender reveal" (áno pre niekoho trápnosť ale vždy to bol náš sen )povedali sme jej že to pre nás organizuje moja sestra že nič netreba len nech príde na kávičku a koláč spolu s mojou rodinou. Tak hned vybehla že prečo by ona to nemohla vedieť skôr že čo budeme mať.. že ona je babka, ona nemusí čakať na moju rodinu..to už ako človek toto má pochopiť? moja mama nebude babka? len ona? prečo by to ona mala vedieť skôr ako moja rodina? Vysvetlili sme jej s manželom že ani my to nebudeme vedieť že to je pre všetkých prekvapko tak skonštatovala že predsa ona jej babka a ona by to mala vedieť hneď po ultrazvuku..
to už je také že neviem či sa mám smiať z toho alebo má mi byť do plaču...
@anickamat Pozri, je dobre ze si sem napisala, apson sa mozes dopredu pripravit na nu a vies co mas a nemas robit a co mas cakat. Ak ta to trosku ukludni, nie si jedina co ma taketo problemy so svokrou. Hlavne sa nenechaj o nic ukratit, je to o tebe a babatku a nie o nej!!!! Mozno by som casom porozmyslala sa aj odstahovat niekam dalej od nej 😊 A zapamataj si, ona sa nezmeni a ked sa bude tvarit, ze sa zmenila, bude to len na malu chvilku a potom zacne zase… . Drz sa moja 🙏🏻💪🤞❤️
Ahoj,ak dovolíš napíšem Ti môj názor ako muž, vyše 20 rokov stastne ženatý,tiež mám podobné skúsenosti so svokrou a s mamou.Máme dva extrémy - moja mama sa nezaujíma o nič ,len o jej vymyslené choroby - je hypochonder ,a jej problémy.Ani raz sa za dvadsať rokov neopýtala,ako sa má moja manželka,deti ,ako išla stavba domu a pod. Býva v starom dome,snažím sa jej ho opravovať ,pomáhať ,kde sa dá ,lebo však je mama.Ale tvári sa ,že to robím pre seba.Pritom dom je celý jej. Ked k nem idem ,manželka mi nič nevyčíta,ale už nás to dožralo obidvoch.Tak tam ideme v nedelu na hodinu a stačí.Ona k nám prestala chodiť- bývame 10 minut pešo od seba. A my ju ani k sebe nevoláme,proste ten jej negativizmus ,to sa nedá. Dali sme si HRANICE.Ako píšu aj dievčatá v komentároch.
Svokra sa zase zaujíma o všetko,o nás aj o dalšie jej tri deti.Ale aj jej vlastné deti jej dali slušne HRANICE. Ked ide k niekomu ,tak musí zazvoniť,nielen prísť cez terasu potichu "ako duch". A vela daľších vecí. Jej "špecialita" je práca v záhrade. Proste to miluje.Prácu vo svojej ,ale aj v tej našej,citujem : " Majko tu si dajte zemiačky,tu si dajte rajčiny,do foliaka si daj toto a tamto......a ja by som si chcela u vás niečo zasadiť. "Veľakrát som jej slušne hovoril aj s manželkou,že nech nechá našu zahradu na pokoji.Ale vždy príde a zapojí sa do záhradných prác u nás. A ja " dobráčisko " sa nad ňou zmilujem a dovolim jej to.Povolim HRANICE a potom pride podobná situácia ako u teba s bábätkom - strácam radosť s vlastného pozemku a záhrady. A vrie to vo mne.
Ved tolko nam pomohla s detmi a so stavbou domu a ja ju mám poslať do kelu.No proste musím.
Ale vidím ,že SLOVÁ NESTACIA - TREBA DOSLEDKY. Napriklad vypílil som strom v našej záhrade,ktorý mi ona takticky darovala na narodeniny.Trochu ju to zamrzelo ,ale za pár dní prišla z riešením - Majko,keď vykopeš koreň tak ho daj tomu a tomu - bách zase manipulácia.Na nervy. Proste ked príde tuto jar zase do našej záhrady,to "riadiť", v tom momente beriem pílku do ruky idem na jej pozemok / býva o tri domy dalej/ a odpílim jej nejaký konár z jej stromu.Na to je veľmi citlivá.Je to síce detinské,ale slušne povedať nezaberá,už 20rokov.
Týmto nechcem Teba a Tvojho manžela zaťažovať s našimi problémami.Chcem tým všetkým povedať,že nie ste v tom sami. Že možno máte s manželom pocit viny,za to ,že robíte niečo zlé,ale to sme mali aj my. Ale treba to stopnúť ,čo najskôr.
Ja ,som sa snažil tak druhým ľudom,a aj teda rodičom vyhovieť,že som vyhorel.V krátkosti povedané,je to taký stav polomŕtva , letargie,únavy a vyčerpanosti.
A nechcem aby to zažili aj ostatní - tiež "dobráci" .Ako si aj Ty s manželom.Vaša rodina ,váš vzťah a vaše rodičovstvo je dôležitejšie ako vzťah s rodičmi.
Vysvetlenie,čo sa deje vo vnútri našich mám.V ich vnútri je obrovský KOMPLEX MENEJCENNOSTI,neistoty, šialenej prázdnoty, nepoznajú vlastnú hodnotu,absolútne nemajú sebadôveru a sebaúctu.Oni majú pocit,že sú "nikto"A táto ich prázdnota je neznesiteľná a veľmi boľavá. Moja mama si dokazuje pocit dôležitosti hladaním chorôb, moja svokra kontrolou a riadením našej záhrady,okrem iného.......
Tvoja svokra sa upína na "cudzie" tehotenstvo.To jej dáva na chvíľu POCIT DOLEŽITOSTI,pocit kontroly,pocit ,že je potrebná.Ďalší nepríjemný prejav pocitu menejcennosti je MANIPULÁCIA:Aj to,že sa urazí je forma manipulácie ,lebo vytvára na vás nátlak,skúša vo vás vyvolať pocit viny,chce aby ste ustúpili aby mohla získať nad vaším životom kontrolu.KONTROLA je daľší prejav menejcennosti. Všimni si - ak sa mladé dievčatá necítia DOSŤ pekné,dosť dobré a pod. -prichádza veľakrát KONTROLA - kontrola nad vlastným telom - ako tušíš -anorexia.
Proste keby tvoja svokra kupovala kočíky pre všetky deti na svete,alebo moja svokra vysadila všetky stromy a rajčiny na svete - nebudú spokojné.Spokojnosť ide z vnútra von a nie z vonku do vnútra.
Tehotenstvo potrebuje bezpečie,radosť,pokoj.Pocit : "Toto je naše dieťa" .Inak ,presne ako píšeš strácaš radosť z tehotenstva. Alebo ja z vlastného pozemku.Samozrejme dieťa je oveľa dôležitejšie.
Čiže ak dáte svokre HRANICE slovné,alebo iné,zamknete bránu,dvere,nejdete proti nej,ALE CHRÁNITE SVOJU RODINU.
Neubližujete ale NASTAVUJETE ZRAVÝ PORIADOK.
Vina,ktorú možno cítiš ( cítite) neznamená,že robíte niečo zlé,znamená to ,že ste boli vychovaní byť "dobrí za každú cenu".
Svokra nie je nepriateľ,ale NIE JE ani autorita nad vašou rodinou.Nie si povinná niesť cudziu prázdnotu a cudzí pocit menejcennosti na úkor vlastnej radosti.Hranice nie sú neláskavosť,ale sú ochranou bábätka,rodiny,manželstva a vlastnej sebaúcty a sebahodnoty.
Perfektne ma povzbudila jedna známa ,ktorá denodenne pracuje s ľuďmi a počúva stále o ich problémoch:
Marián,miluj blížneho svojho ako seba samého,NIE VIAC!!!!
Držím Vám aj s mojou manželkou palce, aby ste si to vedeli ukočírovať a svokre aby našla svoju sebahodnotu.

@anickamat paneboze pomoc...rob tak ako ty citis...daj na svoj instinkt...ked vidis, ze toto je cez, skus to povedat chlapovi, je to jeho mamka, nech sa skludni...lebo ver mi..tebe jak sa narodi male..ona bude prva v porodnici( ak nie pri porode), prva sediet u teba doma ked prides z nemocnice a zavesena kazdu sekundu na krku, nebudes sa mat ani kedy nadychnut....radim ti dobre, toto si uz teraz zariad a stopni to...jasne , ze sa urazi a nahneva..ale to sa aj ked budes mat uz dieta aj hocikedy inokedy....cize odosobni sa od toho...dobre si premysli, co je pre teba dolezitejsie...ci vztah s nou alebo ty a tvoje dieta a tvoj komfort...budes po porode , potrebovat klud, spojit sa so svojim dietatom, rozbiehat kojenie, budes mat sestonedelie, nevyspata, ubolena, ver mi takuto osobu tam nebudes potrebovat....zvladnes to aj sama...ja som napr.nepotrebovala niekoho prosit aby mi upratal, navaril a nedajboze sa mi staral o deti.....toto som si zvladla osefovat sama , rovnako ako to zvladlo aj 90% dalsich mamiciek a zvladnes to aj ty....a este toto ti ide rozpravat, ze si ho bude bravat na vikendy polrocneho 🙈 toto akoze fakt? Dospela, vyrovnana osoba, by ta normalne podporovala a nie ze ti este v tehu bude rozpravat taketo podpichovacky..ona velmi dobre vie, ze ak bude dieta kojene , sa od teba nehne ani na hodinu a nie to vikend 🤦♀️ takze s tou pomocou od nej asi tolko, nedaj sa ty a na tie jej reci a daj si od nej pokoj do porodu....ja by som s takou osobou nemohla byt ani raz mesacne... a z toho co pises naco jej vsetko oznamujete..vsak si to kupte podla seba a je to...ved ona uz tehotna bola, teraz si ty..ty si to mas uzivat...ked to nevyriesi tvoj chlap, povedz mu, ze tebe sa to nepaci a nie je to normalne(lebo toto nie je normalne) , tak si to vyriesis ty sama...ty potrebujes mat teraz klud, pohodu, harmoniu a nie riesit niekoho spravanie...