Svokra zasahuje do môjho tehotenstva
Ahojte 🙂
som prvýkrát tehotná a s manželom sa veľmi tešíme ale potrebujem sa asi trochu vyrozprávať alebo možno aj od niekoho poradiť..
Toto bude prvé vnúča aj pre mojich rodičov aj pre svokrovcov takže prirodzene sa všetci veľmi tešia 🙂 Začala som si však všímať tak trochu obsesívne správanie mojej svokry a čo raz viac ma to štve a znechucuje a bojím sa čo bude keď príde to malé na svet.
Moja svokra má sama ešte 11ročné dieťa a žije u svojho priateľa v starom rodičovskom dome, financie sú tam nie veľmi dobré. My s manželom zarábame dobre, minulý rok sme sa presťahovali do nového domu ktorý sme si postavili a sme radi že sa nám pracovne darí.
Svokra keď sa dozvedela že som tehotná strašne sa začala starať do všetkých nákupov pre dieťa. Nechce nám dovoliť nič kúpiť že ona to bude platiť a že mi nič nemáme kupovať že ona sa o to postará... stále keď ideme niečo kúpiť (aj hocijakú blbosť hračku, dupačky) už je nervózna že prečo ju nikto nezavolal že ona by si aj dovolenku zobrala že ona chce kupovať veci. Stále jej vravíme že je to naše prvé dieťa že chcem ako rodičia si to sami zariadiť že ak chce niečim prispieť tak fajn ale nemusí ešte aj popôrodné vložky kupovať ona..Radšej keby svojmu synovi urobila poriadnu detskú izbu a kúpila normálne oblečenie..namiesto toho chce rozhodovať o našich nákupoch. Chceli sme ísť s manželom kúpiť kočiar do Poľska , ona nás hneď stopla že kde chceme bez nej ísť či ona nemá právo byť pri výbere kočiara ako babka.
Tiež mi nepríde v poriadku že mi zahlásila že ona by si už od pol roka to malé chcela brať na celé víkendy k sebe. Prečo by som mala polročné dieťa k niekomu dávať na víkend? Tiež keď poviem že sa teším na to moje malé keď už tu bude tak ona ma preruší že to je aj jej dieťa nie len moje...stále mi rozpráva že si mám naplánovať cisársky že načo sa budem trápiť s normálnym pôrodom..toto je snáď tiež moja voľba nie?
Tiež mi nepríde okej že sa každých 10 minút snaží dotknúť môjho brucha....
Vyvoláva stále manželovi že kedy konečne začneme chystať detskú izbu, že keď nie my že ona to príde spraviť.. je január a termín mám v júny. Myslím si že poskladať postieľku a prebaľovací , umyť okno a zamontovať luster v pohode stihneme .
Síce je to moje prvé tehotenstvo ale snažím sa nestresovať a a všetko si chystám postupne a pomaly , nemám pocit že sa musím plašiť ,skôr si to chcem užiť.
Toto mi ale berie všetkú radosť z tohto obdobia..
@sova7 pri poslednom rozhovore kedy začala s tým že si bude naše dieťa brať od pol roka víkendy som sa už neudržala a povedala som že v žiadnom prípade nech s tým neráta ani v blízkej dobe že jej dám malé na víkend, dosť som aj zvýšila hlas aj manžel.. čo ma ale zarazí vždy je jej reakcia: odmlčí sa a len sa pousmeje že "veď uvidíte"..akokeby ju to vôbec nepohlo že sme k nej nepríjemní . Preto sem aj píšem..neviem ako nastaviť hranice osobe ktorá hranice neuznáva..bez toho aby som zničila rodinné vzťahy
@anickamat hranice osobe ktorá hranice neuznáva nastavis tak ze nepovolis. Chce dieťa na vikend aj ked povies nie? Nedáš jej ho. Chce kúpiť kocik? Povies dakujeme my si kúpime sami kocik podla vlastných predstáv. Ak kocik kúpi vrátiš jej ho.
Naozaj ta upozorňujem, ze ak to nestopnes bude horšie. Nebude rešpektovať tvoju výchovu. Bude detom dovoľovať to co ty nechces, podrývať autoritu a odnesie si to vase manželstvo. Akoze to uz co je ze ti diktuje ako mas rodiť. Uvidíš este aj k porodu bude chciet ist. No pevne nervy s nou. Hlavne nepovoliť
@anickamat myslím, ze je načase aby ste si dali odstup od svokry kym babatko nie je na svete a rázne jej určili hranice. Ked budes ubolena po porode bude sa ti chciet nasackovat aj do postele a vtedy začne teror. Bude ti ho brat stale na ruky nanúti ti um aby ho mohla aj ona kŕmiť vsetko bude vediet najlepsie a budes mat toho dost. Rob tak, aby si nemala vycitky ze ta obrala o vzácny cas s bábätkom tým, ze si sa kvoli nej stresovala. Ubehne to tak strasne rychlo ze to nestojí za to. Viem, je to ťažké. Ja som tiez na cas musela prerušiť kontakty lebo mi zasahovali do výchovy. Ale pochopili to az tým. Držím palce nech vsetko dobre dopadne
@anonym_087174 presne toho sa bojím, čo bude po narodení... vzhľadom na to že mám aj zdravotné problémy ktoré sú so mnou od narodenia a o dieťa sme sa snažili dosť dlho , strašne som vďačná za tento dar a neviem sa dočkať toho že budem mama .Hlavne chcem byť mama po svojom a chcem sa učiť na vlastných chybách a keď už tak by som bola rada keby moja mamka mala priestor byť so mnou a nie vkuse len svokra...dúfam že snáď sa svokra spamätá a že mi nechá priestor stať sa mamou.. lebo ona tiež svoj priestor mala
@anonym_087174 presne toho sa bojím, čo bude po narodení... vzhľadom na to že mám aj zdravotné problémy ktoré sú so mnou od narodenia a o dieťa sme sa snažili dosť dlho , strašne som vďačná za tento dar a neviem sa dočkať toho že budem mama .Hlavne chcem byť mama po svojom a chcem sa učiť na vlastných chybách a keď už tak by som bola rada keby moja mamka mala priestor byť so mnou a nie vkuse len svokra...dúfam že snáď sa svokra spamätá a že mi nechá priestor stať sa mamou.. lebo ona tiež svoj priestor mala
@anickamat Ja nechcem predvídať ale nemyslím, ze je svokra tým co ta nechá byt mamou. Skor ta iba adepta a ukradne ti vzácny cas. Ja som to nemala az v takej miere, ale pri druhom bábätku som zistila, ze nic lepsie ako ochrániť si svoj priestor som urobit nemohla. Ale jasne nebolo to bez následkov. Len moje deti a moja psychická pohoda su mi prednejšie ako to ci sa mama/svokra neurazia. Vy traja ste prvoradi
@anickamat no nemozes byt s kazdym v zivote za dobre a ked niekto prekracuje takymto sposobom tvoju hranicu, asi nie je udrzatelne, aby vam ostali dobre vztahy. V prvom rade mysli na seba, svoje tehotenstvo a pohodu v tehotenstve a tiez na svoju rodinu. Svokra nechape, ze ste sa od nej “odstrihli” tym ze ste sa vzali a budete rodicia a ma pocit, ze moze vsetko riadit. A co ked sa usmeje “ved uvidite”? Ty musis byt konzistentna so svojim muzom a citlivo mu vysvetlit, ze svokra je manipulativna a na dieta narok nema. Muz by to mohol zle chapat, kedze on s nou zil ja neviem 20, 30 rokov a nemusi vnimat toto jej spravanie ako zvlastne lebo pre neho to byval standard a nemal sa preco zamyslat nad tym, ze je manipulativna, kedze s nou zil a mali to doma takto.
Ty jej dieta nemusis dat nikdy, ty ju len schlad a ked enchces vstupovat do hadky, proste jej leb neodpovedaj a sama neiniciuj konverzacie ohladom dietata - nakupov vybavy, zariadovania izby, pohlavia, vyberu mena.
Toto iste som mala aj ja, svokra to nerobila takto priamo, ale tak podprahovo, ci sme dobre meno vybrali, ake sa jej meno paci, ona nam chce to a to kupit a teraz ani nepridu, narobili sme si poriadky. Urob si ich cim skor aj ty ak nechces prezit viac nez polovicu tehotenstva v strese.
@anickamat nespamätá sa. Musíš jej všetko rázne zatrhnúť, aj keby sa urazila. Musíš byť rázna. Pri všetkej úcte, píšeš, že bolo náročné otehotnieť a tešíš sa. Preboha, tak sa tak začni aj naozaj správať. Maj seba a svoje dieťa na prvom mieste. Ak svokru rázne nestopneš ešte pred pôrodom, tak sú to len kecy všetko čo píšeš. Použi rozum - zabudni na to, že takýto človek sa spamätá. Nikdy. Ty to musíš uťať, bez ohľadu na to, či sa svokra urazí alebo či to mužovi bude ľúto. Každá tvoja reakcia je len nariekanie. Aj keď to vyznie hnusne - prestaň nariekať a konaj. Stopni to čím skôr,nastav hranice, ak ich nedodrží čo len raz, stopni ju úplne. To je jediná cesta, ako taký človek môže niečo pochopiť. Ak to neurobíš, peklo ešte len príde a bude to viac tvoja chyba ako svokrina.
@anickamat Chora zena. Nech sa stara o svoje dieta. Vy ste rodicia, vy si urcujete pravidla. Robte si podla seba. A nie, nema pravo zúčastniť sa vyberu kocika. Mozete ju maximalne zavolat, ak chcete, ale rovnako ak nemusite. Ak cche, nech kupindske oblecko, ale nie celu vybavu.
Ja som si vybrala sama, aj kocik, aj postielku, aj prve oblecenie, perinky.. nikoho som sa nepytala, ani muza 😅.
milá autorka, tebe želám pevné nervy. Toto nebude ľahké. Mám niečo podobné za sebou. Vzťahy boli ok až kým som neotehotnela. Vtedy preplo svokre aj svokrovy. Malý mal 6 týždňov keď ho chcela prvý krát na prázdniny....prsia som si po kojení nestihla schovať, už mi ho trhala z prsníka....vajíčko s malým mi vytrhla v chodbe z rúk a zatvorila predomnou dvere...kočikovat som jej ho dala presne 1x, pol dňa jej nebolo ! Vsetky kamošky s ním prešla a telefon vypnutý....vkuse telefonáty, už jedol? Kakal? Spal? Co robíte? Kedy prídete? A keď sme neprišli, tak boli u nás každé dva dni...A môj muž? Držal s nimi, veď je to ich prvé vnúča. Aj pre tvojho mužato nebude ľahkásituácia, na to sa priprav. Bude si musieť vybrať...a mnoho mnoho situácií a dní kedy som bojovala o vlastne dieťata. Ale nedala som sa, nikdy . A to som mala 23 rokov. Tu nepomôže nič iné len absolútne žiadny kontak a žiadne informácie nesmie mať o Vás. Držím palce....ak by si chcela pokecat, kľudne mi napíš. Veľa šťastia!
@anickamat minimalizovat, co jej poviete, riesit si podla seba, nenechat sa vytocit. Moja svokra chcela ist so mnou 3D ultrazvuk a chcela DVD, aby to mohla pustit kolegyniam.
@anickamat nespameta sa. Postav sa za seba a dieťa a svokru odstrihni. Teraz ti život dáva príležitosť byt konečne rázna a postaviť sa za seba nemôžes byť len milá slušná takáto si ta dá na raňajky si mama si dospela tak sa tak musis správať nemoze ti diktovat svokra
Podľa mňa je to veľmi krátka doba aby sa to hneď radikálne súdilo
Jasné,ze vy si nastavíte pravidlá hranice
Ešte to môže být všelijako
Jednoducho sa veľmi teší ale nemusí to znamenať, že ti chce ublížiť
Chcelo by to úprimný rozhovor/rozhovory
@anickamat nespameta sa. Postav sa za seba a dieťa a svokru odstrihni. Teraz ti život dáva príležitosť byt konečne rázna a postaviť sa za seba nemôžes byť len milá slušná takáto si ta dá na raňajky si mama si dospela tak sa tak musis správať nemoze ti diktovat svokra
@sova7 a hlavne este bude velmi vela situácii, kedy sa bude musiet postaviť za seba a hlavne za dieta. Tak lepsie ked to uz natrenuje a okolie nech si zvyka
Podľa mňa je to veľmi krátka doba aby sa to hneď radikálne súdilo
Jasné,ze vy si nastavíte pravidlá hranice
Ešte to môže být všelijako
Jednoducho sa veľmi teší ale nemusí to znamenať, že ti chce ublížiť
Chcelo by to úprimný rozhovor/rozhovory
@anonym_2535c9 nejde o to či jej chce ublížiť. Ale sprava sa nevhodne. Aj mama autorky sa teší a nechava veci okolo dieťaťa na ňu. Svokra prekračuje hranice a treba to riešiť čím skôr
@sova7 pri poslednom rozhovore kedy začala s tým že si bude naše dieťa brať od pol roka víkendy som sa už neudržala a povedala som že v žiadnom prípade nech s tým neráta ani v blízkej dobe že jej dám malé na víkend, dosť som aj zvýšila hlas aj manžel.. čo ma ale zarazí vždy je jej reakcia: odmlčí sa a len sa pousmeje že "veď uvidíte"..akokeby ju to vôbec nepohlo že sme k nej nepríjemní . Preto sem aj píšem..neviem ako nastaviť hranice osobe ktorá hranice neuznáva..bez toho aby som zničila rodinné vzťahy
@anickamat preto ti radim, ze svokre razne povedz, ze ak sa neukludni, vnuca si ani neuvidi. Nesmies polavit lebo si bude dovolovat tolko kolko ty sama dovolis.
@anickamat ešte ma napadlo... jej svokra pomáhala s deťmi? Mám pár starších kolegýň, ktorým mamy a svokry vôbec nikdy nepomáhali, nepostrážili. Teraz keď sú samé babky, tak rady deťom pomáhajú keď vidia ako to im samým chýbalo. Nemôže to svoje ,,veď uvidíte" myslieť v tom zmysle ,,veď uvidíte akí budete radi keď vám ju postrážim keď budete potrebovať?"
Možno je len taká strašne natešená a napichaná, že časom ju to možno prejde, napr my sme to mali takto s návštevami keď sme sa nasťahovali do nového. Aj na záclony došla kolaudácia.. teraz po čase príde ich návšteva 2x do roka 🙂
Ale zasa ak ju to neprejde tak budeš mať čo robiť. Budeš to mať fakt ťažké a zúfalé. Je mi strašne ľúto co prežívaš, musí to byť náročné, neviem si to zúfalstvo predstaviť.
@anickamat minimalizovat, co jej poviete, riesit si podla seba, nenechat sa vytocit. Moja svokra chcela ist so mnou 3D ultrazvuk a chcela DVD, aby to mohla pustit kolegyniam.
@senta_sofia koľko jej to trvalo? Ukludnila sa potom alebo aj po narodení pokračovala? Tiež sa toho obavam

@anickamat manzelovi má byť ľúto vás hlavne. Dať druhému hranice nie je kazenie vzťahov skôr úplny základ. A toto treba stopnúť inak pokazí vzťah vam dvom. Nie vždy sa dá byť tichý slusny a pokojne veci vysvetliť. Sú veci ktoré si nezelate aby robila a nebude ich robiť aj keby robila scény v tom prípade obmedzíte kontakt vzťahy sa nemajú udrzovať na úkor vlastného zdravia a psychiky. Povedzte jej že dieťa už ma svoje doma a nech sa ide venovať jemu vždy keď bude zase skúšať. Ona už asi bábätko mať nebude tak sa upla na toto a vníma ho ako svoje čo nie je ok