icon

Svokra zbila dieťa varechou, vidí ho raz za rok na tri dni

9. júl 2022

Nie som ten typ matky, ktorá ma dieťa na piedestáli, nikdy ho nezbila, občas dcérka dostala 1-2 rukou po zadku aj odo mna, možno 1x za pol roka. Ale v živote som na ňu nebrala varechu. Dcérka ma 4 roky, muž ju zobral so sebou na 4 dni ku svokrovcom, ja som ostala s menším bábätkom doma, lebo tu dlhu cestu by nezvládlo, celkovo zvladne max 20 min. v aute, potom nastáva horor, pochopia to iba matky, ktoré majú rovnaký problém s cestovaním. Svokra od malička rada kritizovala dcerku, raz malo rozprávala, oproti chlapčekovi od susedov, potom zas bol problém, že mala ešte plienky v 2 rokoch. S vychovou mi nikdy nepomáhala, všetko bolo na mne. Zato teoretik ako robím všetko zle z nej bol vynikajúci. Raz mi na dcerku povedala, keď mala 3 roky - ty si už veľká kofa. Na čo som jej povedala, že si neželám aby mi dcerku oslovovala kofa, je to nadávka. Tak zo mna hlúpu urobila, že u nich to je pochvala. Pýtala som sa aj od nich z rodiny či je u nich kofa naozaj pochvala, každý povedal, že v žiadnom prípade, je to urážka. Na posledy dcérka mala zápal očných spojiviek a nechcela si kvapnut do oka kvapky. A svokra sa tam zjavila s varechou v izbe, kde bol muž s dcérkou. Muž sa s jeho matkou pohádal či je v poriadku, že raz za čas si vidí vnúča, teraz tam prišla dcérka po roku aj pol na návštevu a ona hneď na ňu varechu vyťahuje. Keď pricestovali domov, muž mi všetko povedal, ale ze ju vraj nezbila. Dcérka mi tvrdí, keď sa o tom rozprávame, ze ju babka aj zbila. Aj môjmu manželovi povedala, tatik, ty klameš, mna babka zbila s varechou. O mesiac tam chce ísť s nou opäť a ja tŕpnem, čo sa zas stane, lebo od svokry som už zažila veľmi veľa nemilých prekvapení. Ako by ste reagovali vy?

autor
9. júl 2022

@andreafa
V čom konkrétnom som “trápna” a “detinská”? Možem vedieť koľko máš ty rokov, keď take vyjadrovanie? Nebudeš aj ty svokra? Lebo prvý level zlej svokry - bezdôvodne si rýpnem, máš úspešne zvládnutý. Také ste vy nevinné chuderky poniektoré, Joj.

andreafa
9. júl 2022

Zlatko, mam asi tolko, co tvoja svokra, ale mam 15 rocnu dceru. Moj mama je tiez svokra svojich synov. A nemame taku "nevestu" aka si ty

andreafa
9. júl 2022

Nikto nevytahuje na deti varechu a neverim ti, zeby ju svokra zbila varechou. Neverim!

sisaka
9. júl 2022

Podľa mna sa tu urobil z komára somár.
Babka povedala vnučke, že je už veľká kofa, nevieme v akej spojitosti, u nás na dedine nám tak staré babky v pohode hovorili a ani my, ani naše mamy sa na to neuražali. Zväčša to bolo vtedy, keď sme chceli robiť niečo, čo nebolo veku primerané. Napr. keby som si ako 4 ročná zobrala cumeľ do ust, tak by mi babka povedala: Ale prosím ťa, taká veľká (stará) kofa hádam sa nebudeš spravat ako bábätko!
Čo sa týka varechy, kedysi to na deti fungovalo, že sa povedalo, že sa vytiahne varecha, keď nechceli niečo robiť. Tým si takúto výchovu nezastávam, ale chápem, že babka chcela pomôcť, tak použila to, čo fungovalo na jej synov. Osobne si nemyslím, že ju zbila, 4 ročné deti nemajú problém si realitu dokresliť, ale to už ako dospely človek viem posúdiť, čoho je svokra schopná, akého mám manžela a akú fantáziu ma moja dcéra.
Keby som vedela, že svokra je schopná biť mi dieťa varechou, tak tam dieťa jednoducho nepustím a problém je vyriešený.

luccija
9. júl 2022

Nepusti ju tam a hotovo

modrymotyl8
9. júl 2022

@andreafa nikoho nezaujíma či ty niečomu veríš! Ak to autorka napísala, tak niečo na tom bude.

andreafa
9. júl 2022

@modrymotyl8 ani mna nezaujma tvoja odpoved.

maminkasisa
9. júl 2022

Ine je, ked stara mama povie vnucke, ze je stara "kofa" a nechce si dat kvapky kvapnut do oka, ako keby si Ty povedala, svokre, ze je stara kofa, neznasas ju, tu nie je o com...

stanislavicenka
9. júl 2022

@andreafa tymto si dala najavo preco sa zastavas svokry🤷. Uz len oslovenie "zlatko" je v tomto kontexte povysenecke. Co uz
Autorka, tejto osobe nemusis nic vysvetlovat. Pretoze je starsia, si mysli, ze je aj mudrejsia. Zial starnutim sa mudrost neziskava

bombulka1987
9. júl 2022

@andreafa Autorka píše, že svokra tak varechou bila svojho syna, že na ňom zlomila varechu. Čiže jej táto výchova príde normálna. Či zrazu zmenila názor a na vnučku si isto isto nedovolí ani ruku položiť? Máš tú istotu? Ja ju nemám, naopak mi príde pravdepodobné, že by nemala problém zmlátiť ani svoje vnúčatá.

andreafa
9. júl 2022

@bombulka1987 tak ju udaj za tyranie.

bombulka1987
9. júl 2022

@andreafa To verím že bolo autorke a nie mne, lebo inak to nedáva zmysel.

andreafa
9. júl 2022

@stanislavicenka zial som mudrejsia. I ked sa tvojmu presladenemu nicku nebude pacit. Paaa

mondolina
9. júl 2022

@stanislavicenka
4 ročné deti neklamú? 🤣 takže mne keď syn povedal, že spravil v noci 100 klikov a preto je unavený, tak to bola pravda? 🤦‍♀️
no treba sa opýtať učiteliek v škôlke ako také deti neklamú.
K téme ....na kofe nevidím nič hrozné, a keď muž povedal, že ju nezbila varechou tak by som to neriešila.
Ináč nechápem prečo sa autorka neopýtal rovno svokry ako to bolo.

andreafa
9. júl 2022

@bombulka1987 nie, bolo to tebe, lebo ty veris slovam nevesty neznasajucu svokru. Mas vyjadrenie syna? Alebo, len to co ta nevesta povedala?

bombulka1987
9. júl 2022

@andreafa Prepáč, ale komunikuješ veľmi agresívne, slovne útočíš a viac s Tebou komunikovať nebudem.

stanislavicenka
9. júl 2022

@mondolina s tymi klamstvami hovorime p zasadnych veciach. Viete, ak dietatu neverite zasadnu vec, a robite to dokola, potiahne sa to s nim do buducna. A rovnako je to aj s porovnavanim s ostatnymi detmi. Starsia generacia, a bohuzial, aj mladsia, to stale neuvazene robi. Pre deti to znamena, akoby nemali hodnotu. Teraz to nevedia pomenovat, ale v buducnosti, ked vyrastu, budu vediet. A z toho prameni vela psychickych problemov, ktore si clovek uvedomi, ked zacne na sebe pracovat. Ale su taki, ktori nezacnu, a potom takto rovnako vychovavaju svoje deti, pretoze zabudli, ako ich to samych ranilo, ked boli deti. Rovnako ako vyhrazky varechou. A takto sa to cykli, a potom sutu ludia, ktori tvrdia, ze aj mne hovorili kofa, ci ma bili varechou, a som tu🤦

bombulka1987
9. júl 2022

Autorka, už len ak existuje podozrenie, že by mohla svokra fyzicky ublížiť dcérke, radšej ju tam nepúšťaj bez svojej prítomnosti. Aspoň zatiaľ, kým je malá. Keď už raz bila svoje deti, ktovie či jej niekedy nenapadne vztiahnuť ruku na vnúčatá. Do otvoreného konfliktu s ňou zatiaľ vstupovať nemusíš, nemáš dôkazy, je to slovo proti slovu.

andreafa
9. júl 2022

@bombulka1987 agresivne? Ok. Vsetko, co je proti tvojmu presvedceniu je agresivne.

autor
9. júl 2022

@andreafa
Prosím ťa, odíď z tejto diskusie. Na moje otázky si neodpovedala, iba tu potrebuješ vodu mútiť.

edien
9. júl 2022

Ja som mala takúto ,,super,, babku. Nebavím sa s ňou už takmer 20rokov. Keď ma strážila chovala sa ku mne takto otrasne. Varecha,búchanie po rukách..poprípade vykrývanie rúk🤦Tiež má naši nebrali vážne až potom keď videli,že tam naozaj nechcem chodiť a neznášam to tam tak im došlo. Ide o ocovu mater. Normálne sa opýtaj svokry aj keď bohvie či povie pravdu, ale už ju hádam poznáš a vieš podľa tónu hlasu alebo celkového vyjadrovania či klame alebo nie. Ak to urobila už by som tam nešla s deckom ..

mimikarol
10. júl 2022

@mogaa na dedine sa s deťmi nejedná v rukavickach??? WTF to čo je za primitívny názor?🤦 Hej, bežne my na dedine nadávame deťom

mimikarol
10. júl 2022

Ja by som svokre zavolala a spýtala sa jej. Nemyslim si že by sa priznala že ju zbila, to asi ozaj ťažko. Ale aspoň bude vedieť že ty o tom vieš. Verila by som dcére, muž možno pri tom ozaj nebol. Pustila by som ju k nej len vtedy, keď by som sa mohla na 100% spoľahnúť, že s babkou neostane sama.
Moja dcéra často chodí starým rodičom, a keď tam aj neposluchala alebo nervacila, naši by ju nikdy nebzbili. Zastávajú názor, že vychovávať majú rodičia, nie starý rodičia. A vedia že by som sa sakra na nich nasrala. A to tiež nie som matka, ktorá má svoje dieťa za svätého anjelika

ailiba
10. júl 2022

Ach jaj, no ludia su rozny... Ale moja svokra je rovnaka. Vsetko naoko musi vyzerat dobre. Realne vztahy su naprd, ale to ostatni nevidia.

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
maminkasisa
10. júl 2022

@lunademonica silne slova....

bluka2
10. júl 2022

Ja by som tam svoje dieťa nepustila, ani keby naozaj len tú varechu len vytiahla v kontexte, že mi ide zbiť dcéru. Pre mňa nie je ani ok, vyhrážať sa násilím a naháňať strach 4 ročnému dieťaťu

svetlonos
10. júl 2022

Normalne by som ma nu podala trestne oznamenie za unlizenie na zdravi! Soamätal by sa manzel sj ona. A dceru by som tsm uz nepustila ani s muzom. Sni keby ju nezbila, aj tak jej svojimy j. blymi poznsmkami len psychycky ublizuje. Krava stara. Nech si tam chodi muz sam, ked stoji o taku mater.

svetlonos
10. júl 2022

A este som zabudla, ked by sa mi uz dalo, prisla by som jej plestit varechou na oplatku aj ja, uplne bez standy.

svetlonos
10. júl 2022

@maminkasisa a preco? stara koza dieta zbyt a zastrasovat moze ale okolo nej len nununu ved je to svokra a babka?? Ake pozicaj take vrát. Vzi sa do toho stvorrocneho dietata - aj keby ho nezbila.