icon

Svokrin kožuch po jej smrti

8. feb 2022

Ahojte,
moja svokra minulý rok zomrela. Vypratávame po nej byt. Mala v živote 1 kožuch, na ktorom veľmi lipla a chválila sa s ním. Pred smrťou mala veľkú starosť, že až zomrie, čo s tým kožuchom bude. Nezabudol nám to pripomenúť aj jej brat, ktorého o tom zrejme upovedomila. Môj manžel ten kožuch chce predávať na bazare, alebo do Second handu, ale ja sa hanbím a je mi z toho trápne

eva112014
8. feb 2022

@viestta veď hej! Ja som písala, že ak nesúri … Autorka, že práveže súri. Tak nemá na výber, ak nechce ten kožuch skladovať. Mne ešte rodičia žijú, ale smiešne, alebo nie, ja som sa ich spýtala, že akoby chceli, aby bolo s ich vecami naložené. Teraz sa vieme dohodnúť a nemusia ma potom chodiť vo sne strašiť. 🤐

natalusiiik
8. feb 2022

@sidicek súdim podľa toho, že na ňom tá pani lipla ako uvádza autorka.. jeden kožuch veľa miesta nezaberie a nikto nehovorí že ho má mať uschovany na očiach všetkým, môže to byť kľudne niekde v skrini, na pôjde, starostlivo zabalený.. ja riešim princíp, nie to že ide o kožuch

viestta
Odpoveď bola odstránená
natalusiiik
8. feb 2022

@beronsche presne takto isto som to pochopila aj ja, nakoľko riešiť jeden kozuch len preto lebo ho chcem rýchlo predať alebo neviem čo mi príde divné a hlavne zbytočné tu vôbec riešiť..myslela som si že ide o vec úcty voči zosnulej a hen supy sa hneď chytili a písali mi chobotiny či má autorka aj jej blúzky odkladať 🤣🤣🤣🤣🤣👎👎👎

h2
8. feb 2022

@natalusiiik Áno, svokra na ňom lipla. Ale pre nikoho iného nič špeciálne nepredstavuje, len starý kožuch, ktorý nikto nechce. Osobne by som si radšej na pamiatku po niekom nechala niečo, čo ho pripomína mne, s čím si toho človeka spájam ja. Keby lipla na dome, v ktorom nikto nechce bývať, tak ho tiež nepredáte? Načo skladovať takú veľkú vec, ako je kožuch? Spomínať na ňu môžete aj bez neho.

h2
8. feb 2022

@natalusiiik Supy? Chobotiny? 🤦🏻‍♀️ No pekne. Zase niekto nedokáže prežiť iný názor.

natalusiiik
8. feb 2022

@viestta keď ti spravila tá nadsazka dobre na duši že si si do mňa rypla tak som rada že splnila účel 😘

viestta
Odpoveď bola odstránená
natalusiiik
8. feb 2022

@h2 tak hlavne som sa vyjadrila k príspevku autorky ktorá sa pýtala na nazor iných, ja som sa na ten váš nepýtala takže bohate stačilo môj komentár a môj názor preskočiť, napísať autorke váš pohľad na vec a vybavené, bez zbytočných sarkastickych poznámok na názor niekoho iného

natalusiiik
8. feb 2022

@viestta minimálne ako zbytočnú sarkasticku poznámku

h2
8. feb 2022

@natalusiiik Nemala som sarkastické poznámky. Napísala som k veci. Nevidím žiadny zmysel v zabalení kožucha a jeho uskladnení niekde na povale. Načo? Len by tam ležal ďalšie desaťročia, kým by sa ho nezbavili ďalší dedičia, ktorí by už ani nevedeli, koho je.

viestta
Odpoveď bola odstránená
natalusiiik
8. feb 2022

@h2 tak porovnávať dom a kožuch je ako miešať jablká a hruškami.. a pokiaľ ide autorke len o to či je to trápne alebo nie je predávať na bazosi tak to je iná vec, ja som ozaj myslela že ide o vec nejakej úcty a preto som názoru že jej ho mali dať do truhly.. ale keďže z toho nakoniec vzišlo že v podstate ide len o to že sa hanbí ho predať na nete tak to situáciu mení a nech ho kľudne predá veď ľudia predávajú dnes fakt hocičo.. myslela som že ide prioritne o naše názory na to že jej chlap ho chce predať a ona ho chce z úcty uschovať a teda nás žiada o vyjadrenie k tomu čo by sme robili my na jej mieste..netreba sa hneď chytať a písať blbé poznámky len preto aby sme si nazbierali lajky na svoju odpoveď vďaka tomu že som niekoho podrypla aj keď mi je jasné že ženy tu si rypnu veeelmi rady 😉

natalusiiik
8. feb 2022

@viestta ešte že ťa tu mám, bez tvojich poznámok by som mala určite hrozný deň 😘

natalusiiik
8. feb 2022

@h2 veď som nemyslela ani teba, ty si nemala

dkethe
8. feb 2022

Prepanajana ty co riesis? 🙈🙈🙈 Sak bud rada ze idu kozuch predat. Su aj taki, co by ti ho zavesili do skrine, lebo pamiatka! Myslim ze manzel s bratom maju vyborny postup.

romanovic
8. feb 2022

Sekace a bazos u plne paradnych kozuchov za 20€. Nechaj muza, nech skusi predat a ked sa nepodari, presvec ho, aby to odniesol do utulku, ktory mate najblizsie.

oli18
8. feb 2022

@eva112014 móda sa síce vracia, ale planéta sa otepľuje. Už u nás nie sú zimy na kožuchy, možno v severských krajinách by sa dali predať😉

oli18
8. feb 2022

@janulik2008 Čudujem sa, lebo tvoj koment bez čiarok a bodiek som vôbec nepochopila.😀

eva112014
8. feb 2022

@oli18 To je pravda! Preto som jej odporučila napr. dať si ušiť takú tašku, vestu, ruksak atď. Treba k tomu aj zručného a cenovo primeraného krajčíra. A ešte treba mať “vzťah” ku kožušinám. Autorka moc nemá tieto veci v láske. Takže jedine predať.

eva112014
8. feb 2022

@greensea ty máš aký názor?

greensea
8. feb 2022

@eva112014 V prvom rade úprimnú sústrasť autorke! Stratila matku, ktorá vychovala jej manžela. Aj keď je to rok... strata matky nikdy nevybledne. ☹
Fíííha.... koľko komentov... nemohla som si ich prečítať všetky, ale mi pomohli pochopiť správne, že autorka nemá nejaký citový vzťah k tej veci (ako som mala dojem na prvý krát) a preto sa sem obracia po radu. Aj ty si to tak pochopila a aký super nápad si k tomu podala ( dať z neho vyrobiť niečo) 🙂
No nakoniec ide teda o to, že autorka sa nechce zaoberať s predajom toho kúska a samozrejme nik ju do toho nútiť nemôže. Neviem o nejakom zákone, že manželka sa musí podľa nejakého paragrafu zaoberať s vecami zosnulej svokry, inak ju zavrú za mreže. (trochu nadľahčenia tejto situácie, nie len jej ale aj tejto v komentoch)
Tento celý príspevok je pravdepodobne, aby ju tu presvečili maminky, že
A. nemusí sa za to cítiť trápne a nech ho predá
B. naozaj by sa mala cítiť trápne, predať ho na bazáriku
C. nemusí sa s tým zaoberať, nechať to na synov nech rozhodnú.
Tak ja som za C.
No žiadna z týchto 3 možností nie je nesprávna.... človek sa rozhoduje na základe svôjho rozumu a pocitov... a potom znáša následky. Autorka by mala zvážiť následky rozhodnutia a to rozhodnutie, ktoré má najmenej ujmy pre ňu a jej najbližších vybrať.

nominativ
8. feb 2022

Ono sa toto zase vráti, časom, my to už asi nezažijeme. Aktuálne sa tu autorka pomerne vysmešne vyjadruje, keď niekto lipne na 30 ročnom kabáte. Lenže my sme ľudia spotrebného tovaru, všetko máme dočasne, na chvíľu, všetko sa vyhodí, oblečenia nepredstaviteľné množstvo, x-krát za život sa rekonštruuje, xy áut, bytov, domov, manželov a manželiek, mileniek... 🤣

Lenže, kedysi mal človek jeden kabát celý život... 🙂

oli18
8. feb 2022

@nominativ Tak jeden kabát mala hádam len moja babka, narodená v 1898 roku, čo si ja pamätám😀Moja mama mala viac a ja /teraz 65+/ ani nehovorím. 🙂 Ibaže v mojej mladosti si nemohol dovoliť kúpiť slovenský kožuch každý. V prvom rade to bol nedostatkový tovar a jednak neboli lacné. Slovenské sme ich volali, ale ja mám 2 a oba sú juhoslovanské (vtedajšia Juhoslávia/. Svokra autorky, mohla byť asi moja rovesníčka, si preto tento kožuch tak cenila, lebo ju stál nemalo peňazí a k peniazom neprišla ľahko. To je všetko. Ale mohla rátať s tým, že ho nevesty nosiť nebudú, ani opatrovať ako relikviu. Koža sa po rokoch stiahne a môžu ju napadnúť mole, o pachu stariny nehovoriac.

tykat
8. feb 2022

@pbra40 sermiari, sokoliari... fiha diky za super tip... ja mam po mame dlhy kozuch z cyperskej macky a neviem co s nim, nechcem jo len tak hodit do smeti.

pbra40
8. feb 2022

@tykat a rozne skupiny, co sa venuju historii. Neviem ako to lepsie popisat. A aj ak mate miestne divadlo, sa im to moze hodit na kostymy.

qetka
8. feb 2022

nech mi ho muz daruje a ja ho kludne vyhodim 😂🤣

eva112014
8. feb 2022

@oli18 Ty máš 2? A ty ich sem-tam nosíš? Ja som si tie kožuchy skúšala. Babka mala norkový čierny dlhý kožuch, na dotyk taký mäkký, ale ťažký na nosenie. Ináč pekný je, len ako píšeš. Taká zima nie je už a je ťažký.

nominativ
8. feb 2022

@oli18 jasné, že dnešní 65+ nemali a nemajú jeden kabát, to možno pred sto rokmi babičky. To som myslela celé ako kontrast dôb minulých a dneška. Mňa len tak zamrzelo to, že 'aspoň vidieť, na čom jej fakt záleží, keď na smrteľnej posteli riešila kožuch' (parafrazujem). Neviem, či by ma takto iritovalo niečo, na čom svokre záležalo, keď sa jej to ani nemusí týkať... a keby muž naozaj silno sentimentálne chce, tak aj to miesto v skrini nájdem a vyhodim to po rokoch. Ja teda neviem, aká bola svokra, len mi to prišlo také neúctivé voči mŕtvej, vysmievať sa tomu. Možno to tak znelo len mne, keď mám PMS. 🤣🤣

mikadooo
8. feb 2022

Ja tiež navrhujem, že nechaj to na svokrine deti ako s tým naložia... Vôbec by som sa do týchto diskusií nezapájala, keďže v podstate nie som dedič 🙂.