icon

Svokrovci a peniaze: Dvojité štandardy v rodine?

17. máj 2024

Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?

Strana
z6
paulina291
17. máj 2024

Nečítala som všetky komenty, tak sa budem možno opakovať. V prvom rade, nie sú to v podstate tvoji svokrovci, sú to pre teba po správnosti nikto, iba rodičia partnera. Na jednej strane ťa chápem, ak majú tých 2tis a nechcú vám ich požičať a uľahčiť vám situáciu, že ťa to mrzí. Nechápem úplne prečo by to nemohli pre vás urobiť. To za mňa je trochu nefér alebo skôr divné. Ja kaď budem dieťaťu môcť pomôcť tak vždy pomôžem. Ale na druhej strane: Vôbec by som sa ale neštvala na to, koľko a že vôbec dajú bratovej sestre. 5 tis pred pár rokmi je úplne niečo iné ako teraz, tam už môžeme povedať že bola v nevyhode práve jeho sestra. Čudujem sa, že 5 tis dali vám a nie iba jemu. Ja osobne by som cudziemu človeku peniaze nedávala. Prečo? Lebo svadba nie je iba papier ako píšeš. Svadba je záväzok, že sa o ich syna v chorobe postaráš. Si oficiálne ich rodina. A nie, nie som za toto stará škola. Ja ti naozaj úprimne, vôbec nie v zlom prajem nech kruto nezistíš, prečo je lepšie žiť v manželstve. Budeš s dieťaťom doma a iba chlap zarába? Sú to JEHO peniaze, ty nemáš nič. Niečo sa mu stane? Dedíš jeho časť spoločneho dlhu, nie majetok. Je v nemocnici? Nemáš nárok nič vedieť o jeho zdravotnom stave. Pre tento dôvod by som nedala cudzej osobe ja ani tych 5 tisic. Je úplne v poriadku že jeho sestra dostala za svadbu. Je to jej muž, oficiálne ich rodina. Tak to majú nastavené a môžeš sa aj na hlavu stavať.
Podla mňa dvojaky meter nemajú, lebo vy ste sa neposunuli na rozdiel od jeho sestry “vyššie”. 5000 na štart vam dali rovnako aj keď teraz maju menšiu hodnotu. 10000€- Bol to svadobný dar. Vy ste svadbu nemali. Dvojaky meter by mohol byť, ak sestre 2000€ požičajú. Aj keď stale je to iné kedže tam požičiavaju rodine, tu aj niekomu cudziemu.
A dalšia vec- 2000€ splácať v priebehu 3 rokov mi pride ako strašne dlhá doba. Neviem, či žijem mimo slovenskú realitu ale to ak si môžete mesačne vyčleniť iba 55€ na splatenie dlhu rodičom, tak ste na tom asi finančne nie úplne dobre, ste boli na tých 2000€ dosť odkázaní. A vtedy chápem, že vám ich požičať nechcú. Je ine keby im to za pár mesiacov splatíte. Požičala by si niekomu, kto je na tom zle? Z mojich skusenosti pri vydavkoch na vlastnom bývaní- 2000€ sa tak ľahko stratí, neustále sa najdu vydavky, ktoré človek neočakáva. Ak ste odkazani na 2000€ tak podla mňa nie je rozumne vlastne byvanie. Ale tak neviem ako to máte, to je len môj názor z minima informácii.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
doriiis
18. máj 2024

@sheila121 .....jedným uchom dnu a druhým von.😂Manželstvo začína byť prežitok a zbytočnosť.

sisska96
18. máj 2024

No svadba určite nie je iba papier do života. Svadba je úplne o niečo inom

leskovael
19. máj 2024

Nikdy od nikoho nič nečakaj... To jeúplný základ.. Nezávidiť iným. Pomoc prijmi, ale ak iná pomoc nepríde, nemôžeš to nikomu mať za zlé 🤷‍♀️ Je zbytočné strácať energiu a sústredenie na to, či jednému z detí pomáhajú rodičia viac, alebo menej (podľa mňa je to podľa popisu aj tak viac-menej rovnako, veď na nehnuteľnosť prispeli rovnako, svadbu dcére platia, vy sa neberiete...). Tak to je ,ber to ako fakt, neber si nič osobne a máš po trápení.

matkahelka
19. máj 2024

@sheila121 preco je manzelstvo biznis? ako dlhorocne vydata sa rada necham poucit

sheila121
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
19. máj 2024

@sheila121 ja som ju citala a k ziadnemu biznisovemu zaveru som nedosla, preto som ti polozila otazku

Strana
z6