icon

Svokrovci a peniaze: Dvojité štandardy v rodine?

17. máj 2024

Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?

tiezjedna
17. máj 2024

@belllinka nie. Napísala som, ze ani byty nie sú zadarmo.

dada0902
17. máj 2024

Ono ty svokrovci tie dcery viac podporujú aj u nás to tak je ale zas nie sú takýkto ak by sme potrebovali takto požičať nemali by problém požičať je to určite nefer keďže ste potrebovali pomôcť a takto to zobrali však pokiaľ mali mohly požičať ale chápem ze ta to hnevá treba pozerať na pomoc pre každého rovnakým metrom co narobíš v rodinách to tak býva niekto dostane aj posledné druhý len počúva chválu co všetko dostali

mayami
17. máj 2024

Na tvojom mieste by som bola vďačná aj za tých 5000€ čo vám dali. Koľkí nedostanú vôbec nič, koľkí tých svokrovcov/rodičov ani nemajú a žijú. Dvojaký meter? Možno a možno nie. Dali vám, koľko uznali za vhodné. Nie je ich povinnosť vám finančne pomáhať.

stormie
17. máj 2024

@ela90041 presne tak 👍 a este dodam ze svokrovci dali prst a mladi ziadaju celu ruku…. Ze aby nemuseli spotrebak brat 😂😂 tak neber a nebyvaj

majlo1234
17. máj 2024

Treba sa nad to preniest. Alebo sa vziat, urcite vam daju svadobny dar. Pre niekoho je proste svadba stale vacsi zavazok ako zit nadivoko(myslim starsiu generaciu)

colsami
17. máj 2024

@autorka: uz bolo povedane vsetko, ja len ze zbytocne fnukanie z Tvojej strany, ze to pisu len ludia ktori vsetko dostali, zdedili, alebo brali hypo so 100% pokrytim.

Predstav si ze su tu aj mladi ludia ktori nedostali ani fuka, ani 5tis eur, ani 2tis pozicku, ani od jednych rodicov. A ano, ja osobne som si tych 20% musela sama nasetrit, ked som bola single a kupovala prve byvanie. Rovnako ako moj manzel ktorych na tych 20% bral este spotrebak ked bol single a kupoval prve byvanie (a nie na smiesnych 2tis ako vy sa nechcete "upisat banke" lebo straaasna vec). A bolo to par rokov dozadu takze ano, popri "dnesnych cenach".

Suhlasim s tym ze Tvoj postoj nie je spravny, by mi nenapadlo ani na rodicov krivo pozerat za to, ze som ako start nedostala ziadne peniaze - ani pozicane, nieto na "svokrovcov" co de facto pre Teba ani svokrovci nie su, lebo si pre nich asi len synova frajerka. A odporucam tento postoj voci nim a "svagrine" dalej nezivit, aby si sama seba dalej nedistancovala, vlastnou hlupostou...

A nema to vyzniet zle ani nenavistne, ale uplne realne. Nikto nie je povinny stat za zadkom dvom dospelym samostatnym ludom pri planovani ich buducnosti. A si predstav ze existuje strasne vela ludi ktorym za zadkom nestoja a ano funguje to, aj so setrenim, aj s bankou aj hocijak inak, mimo pytania penazi a najma ocakavania ze je to samozrejmost 🙄

0kristina0
17. máj 2024

Svadba sa da spravit iba o dvoch svedkov alebo aj v zahranici, len vy dvaja a co sa tyka pozicania penazi, no mohli vam poziciat ale pre nejaky dovod to neurobili. Je mozne ze ta nemaju radi.

rorino
17. máj 2024

@cacianka aké argumenty,sú to ich peniaze ,komu požičajú,alebo dajú a za akých podmienok je len ich vec a dobrá vôľa.Autorka nemá právo sa štartovať,ani žiadať,ani vyčítať.

kvetinka719
17. máj 2024

Rodicia tvojho frajera, aj ked to je podla teba nefer, si so svojimi peniazmi mozu robit, co chcu…
Na tvojom mieste by som riesila sobas, aj ked len o dvoch svedkoch. Ak sa muzovi alebo tebe nieco stane, nedostanete sa ani k informaciam o jeho/tvojom zdravotnom stave… nehovoriac o takych veciach ako odpojenie od pristrojov a pod, o tomto budu rozhodocat rodicia. Ja by som sa zamerala na to, lebo to ovplyvnuje mna, moje deti a moju rodinu, nie to, ci tvoja neoficialna svagrina dostala zaplatenu svadbu.

lienka.7
17. máj 2024

Autorka, predstav si, že nešetrili... ako? No proste sme si šetrili. Rozhodli sme sa co chceme a iné sme neriešili. Mimo to, neviem aké máte príjmy, ale ja dokážem mesacne odložiť minimálne tisícku. A po druhé, netreba mať zbytocne veľké oči a chcieť to, návody človek reálne nema. Lebo to je aj tu na MK realita, ze pomaly každá ru sniva o domčeku, len zabudla napísať, že majú v drvivej väčšine 1 prijem, kedzevona je na materskej, a ešte sú aj v podnájme. Fakt by mali na skáče vyučovať nejakú tú finančnú gramotnosť 👌
A po druhé, tvoji rodicia pomôcť nič? (Nečítala som všetko, ak.siedzit odpovedala).

princeznazvychodu
17. máj 2024

Prečítala som si tento príspevok pre istotu opakovane a nerozumiem, autorka, v čom vnímaš nespravodlivosť či dvojaký meter? Dostali ste 5 tisíc vy, dostala 5 tisíc švagriná. Pred rokmi ste za 5 tisíc kúpili viac ako za 5 tisíc dnes, povedala by som že z hľadiska časovej hodnoty peňazí ste dostali vy viac. Okrem tých 5 tisíc vašich a pre švagrinú, švagrinej svokrovci platia svadbu. Švagrinej svokrovci nedajú 10 tisíc, tie peniaze pôjdu za catering, priestory, hudbu, cukrárni, atď. Vezmite sa aj vy a určite svadbu zaplatia aj vám, lebo je očividne, že rozdiely medzi deťmi nerobia a každému dávajú rovnako.

banalu
17. máj 2024

Autorka, tvoji "svokrovci" nerobia rozdiely, dali vam po 5.000€ kazdej strane. Bol vam svokor spravit kupelku? Bol.
Ja to poznam z mojej strany, ja som tiez za mojim otcom musela viac krat prist poprosit ked mi nieco trebalo, brat si "piskol" a otec mohol akurat vtedy. Ale nema to nic spolocne s tym, ze by ma chcel zamerne ukracovat. Proste ked som potrebovala ja, blbo to vyslo a nemohol.
A k tym peniazom na svadbu. Aj mne rodicia prispeli na svadbu, lebo chceli. Bratovi vsak zatial nic nedali ako kompenzaciu, tiez sa asi nikdy neozeni, ale ani by ho v zivote nenapadlo, ze by mu mali dat peniaze "na svadbu" aj ked nema v plane svadbu 🤦‍♀️ lebo to nie je samozrejmost, ja som to tiez necakala a kludne by sme celu svadbu zatiahli s muzom.
Rozdiel by robili, ak by ste obe strany ziadali pozicku a suhlasili by len s jednou zo stran. Vtedy by sa ti mohlo krivdit.

ela90041
17. máj 2024

rozhodli sa, ze svoje peniaze pouziju na svadbu, povazuju to za dolezite a kvoli tomu su este hejtovani, ze maju zastarale nazory. Respektuj a budes respektovany. Pre niekoho pravne dosledky nevzniknutia manzelstva su zvladnutelne, pre mnohych nie. Ak sa niekto obava svadby, lebo manzel moze narobit dlhy, no moze, ale od takeho ruky prec a rozvod, ale byt s nim ako partnerom tiez asi nebude ziadna vyhra.

ela90041
17. máj 2024

Ono je v podstate jedno ci ma niekto dom alebo byt, byty v urcitych lokalitach stoja viac ako domy dalej od centra alebo za mestom. Podstatne je pocitat, ci mam na prevadzku domu do buducna, ci nebude daleko dochadzanie, s domom sa vacsinou spaja aj nutnost auta, idealne dvoch. Zahrada tiez vyzaduje svoje vydavky. Podstatne je kupit si nehnutelnost na aku mam, nie kupit si taku, ktora je nad moje moznosti alebo huraaa systemom, ma kamaratka/kolegyna/sesternica/svagrina, budem mat aj ja.

zuzanockamt
17. máj 2024

1.Rodičia nie sú povinní dotovať dieťa do nekonečna.
2.Nedávajú to vám, dávajú to svojmu synovi. Ty svokrovcov nemáš. Nie ste rodina. Ste ako keby cudzí ľudia.
3. Možno je pre nich usporiadaný život dôležitý a keďže žijete len tak, si cudzí človek, možno ťa ako nevestu neberú a nebudem predsa dotovať cudzieho.

ela90041
17. máj 2024

Lebo taky huraaa system sa aj tu casto objavuje, ked vidim otazky typu, ako nadhodnotit znalecke posudky, aby banka pustila viac, prijem si tiez kazdy maluje tak akoby bol navzdy, hypo+spotrebak nejak pretlacia cez banku (a este sa potlapkaju po pleci, ze super sme to zmakli), zrazu pride do toho materska/rodicak/OCR/PN/vypoved/rast urokov, co su uplne bezne sucasti zivota a uz sa zacina kolotoc problemov a hlada sa vinnik, najcastejsie, stat/banka/nepomahajuci rodicia

ela90041
17. máj 2024

A aj s pomocou rodicov treba pocitat realisticky, pokial sa bavime o beznej strednej triede, nemozu deti ocakavat, ze kazde usetrene euro posunu rodicia dalej detom. Vychovat dieta stoji pri uplne minimalistickom mode 70tis eur. Cize po 20 rokoch si aj rodicia mozu chciet dopriat nieco pre seba, nie dotovat dospele deti. Chapem, ze je tazke zacinat teraz, ale zacinat pred troma rokmi bolo o nieco jednoduchsie. Samozrejme pred 15 rokmi to bolo este lepsie, ale to si uz clovek nevyberie, ci sa narodi v roku 1980, 1990, 2000 alebo 2005. Treba sa prisposobit situacii a neporovnavat sa.

karolinakr
17. máj 2024

120eur bol taky problem? no tak hadam by ste to zvladli

ahhola
17. máj 2024

@matkahelka
matkahelka

Dnes o 09:39
SVOKROVCI? hod si do googlu, co znamena pojem svokrovci. ty ziadnych svokrovcov nemas, su to rodicia tvojho frajera, teda pre teba uplne cudzi ludia. a cudzi ludia nemaju absolutne ziaden dovod tebe pomahat. A mimochodom, v dnesnej dobe mat dom je luxus. Nemate nanho? kupte si maly 2izbak a casom dosetrite, najdete si lepsie platene prace a kupite si dom. napr. my sme to presne takto urobili, nemali sme na dom na zaciatku manzelstva, rodicov nemam a nenapadlo by mi ani vo sne bombardovat mojich svokrovcov, aby mi davali svoje peniaze na moje byvanie. casom sa nam financna situacia zlepsila, dom sme si zabezpecili.😅😅😅

No hej,🏠🏠🏠 luxus, 15arov,150m2,120 € domova dan... prekurenych 300€ minulu zimu. A teraz mi tu narataj porovnanie s 2i v Pezinku, trebars.

miskakyblik
17. máj 2024

Autorka ja ťa chápem. Nedávno tu bol príspevok ako si jedna baba nárokovala na štandard ako majú svokrovcov, ,,oni chodia na dovcu a ja im dávam vnúča zadarmo ,,... Lenže tu je hrozný ten dvojaký meter u súrodencov.. každá jedna čo ta tu hejtuju by sa trieskala o zem ak by ony boli v situácii že ich súrodencom aj ,,od huby odtrhnem,, a im ani len o pôžičke sa nemôže snívať . Jasné že to je nefér... Napadlo ma že narozdiel.od vás , oni v svätbe vidia väčší zmysel ako v dome. Tie staršie generácie to tak niekedy majú, zväzok je pre nich priorita , niektorí trvajú špeciálne na obrade v kostole... V každej rodine sa pristupuje k financiám inak, neviem ako k tomu pristupuje tvoj muz- ich syn. Z tvojej pozície s tým nič neurobis , ak by tvoj muž chcel , môže Max. Podotknúť že zaujímavé že na svadbu sa u nich našlo toľko peňazí ale na pôžičku vtedy keď ste potrebovali vy nie... Bolo by iné ak by vám vtej dobe svokrovci dali naozaj ,,všetko čo mali,, a 2 tisícky navyše už proste nenašli ale neznie to tak , tak by som aspoň splechla niečo v Tom zmysle , či im to príde fér ( stále ale z pozicie syna) ale to už záleží na otvorenosti ich vzťahu. Na druhú stranu , treba sa poriadne zamyslieť ako to máte s výpomocou im... Či im pomáhate rovnako ? Ste po ruke keď treba ? Nepomáhajú vám viac napr. S deťmi ( že ste bližšie alebo tak ) ... Ak by sa takto správali ku mne moji rodičia asi by som upravila aj môj prístup k nim, aby som sa časom nedostala do veľmi častej situácie že ja budem pomáhať, a súrodenec bude iba dostávať a nezucastnovat sa. Môj osobný názor odkukany od okolia je, že väčšinou sa synovi dostáva menej keď už existuje nevesta. Ja mám pocit že svokrovci muzovych strán bývajú akoby dotknutí že ťa nevesta prišla do života a vyrovnávajú sa s tým po svojom, akoby trucovito. Naopak nevestini.rodicia si väčšinou hyckaju dcéru aj zatka... Niekedy si myslím že to je kôli vnúčatám ale neviem... Tak či onak, mám pochopenie pre tvoj zlý pocit z neferovosti a hlavne z toho že s tým nič neurobis... Treba dvihnúť hlavu a žiť si svoj život hrdo a neriešiť peniaze jedným uchom dnu druhým von. Riešenie peňazí v rodine bude vždy len nepríjemnosť... Nič dobré z toho nikdy nevzíde. A z pohľadu rodičov je to väčšinou o sympatiach k partnerom ich deti a to už je naozaj vec ktorú nevyrieši nikto... Držím.palce aby ste sa čo najskôr otukali, užili si svadbu a aspoň im to tam riadne vyzerte a vypite 🙂

oli18
17. máj 2024

Presne taku svagrinu mam ja a preto sa s nou uz 45 rokov nestykam. Takze dam ti radu, nestaraj sa do penazi a majetkov tvojho partnera. Mas vlastnu rodinu, tam mozes.

denithestrange1993
17. máj 2024

Sice z ludskej stranky chapem,ze ta to moze trapit,ale neporovnavaj sa so svagrovcami,kolko dostali oni,kolko vy,ci kachlicky ci prerabka atd. Dali kolko dali,nevies co je za tym,mozno sa zmenila financna/zdravotna situacia u nich ze jednemu surodencovi daju tolko a druhemu tolko. Je to cisto ich rozhodnutie kolko penazi komu daju a na aky ucel.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
katka700
17. máj 2024

Autorka vo veľa rodinách je to tak že rodičia majú 1 dieťa radšej ako druhé ani si to neuvedomuju. Tvojho muža možno vidia ako silného chlapa čo sa vie obracať a švagrinu ako bezbrannu dcerenku ktorú treba ofukovat. Nič s tým nenarobis. Aspoň tých 5000 mužovi dali ako sľúbili či ani to?

nelka93
17. máj 2024

Brala som si hypo pred dvomi rokmi, časť nám požičali svokrovci, to už sme im takmer vrátili a zvyšok sme financovali spotrebným úverom s úrokom 4%. Všetko nám s prehľadom vyšlo, žiaľ dom by bol nad naše limity. Čiže nepatrím do skupiny ľudí, ktorí dostali 100% hypo, ale súhlasím, že sa treba prikryvat takou perinou, na akú mam

iv007
17. máj 2024

Dopc ked raz nemam peniaze na dom a chybaju mi posrate 2 tisicky, tak sa uskromnim v byte alebo dosetrim vlastne peniaze. Ja som si byt kupovala sama, dostala som sadu hrncov a nikdy by ma nenapadlo tahat do mojich financnych sraciek rodicov. Tvoje zmyslanie a porovnavanie je riadne sedlacke.

lenkakravcova
17. máj 2024

Keby že si môj syn nechce vziať nejakú ženu s ktorou žije, tak by som mu tiež len tak peniaze navyše nedávala.

domkakvet
17. máj 2024

Vy ste sa nezobrali, cize oni v podstate tvoja rodina ani nie su, bud rada, ze vam dali 5000, ci to je pre teba nic?

ela90041
17. máj 2024

@iv007 ja tiez nerozumiem tomuto financnemu rozmyslaniu, ak mi rodicia sami od seba daju peniaze na dofinancovanie byvania, fajn, pocitam s nimi pri vybere byvania ale tento opacny model, vyberiem si vysnivany dom, na ktory nemam a ziadam od rodicov pozicky, mi pride no-go zona. Rovnako ocakavat pomoc pri stavbe mi pride vypocitave, bud mam na to aby som zaplatila stavebnu firmu alebo na to nemam, ale nie ze vyvolavat rodicov aby pomahali so stavbou vo volnom case

luckabj82
17. máj 2024

Veď ty nemáš svokrovcov,či sa mýlim?