Svokrovci - bez komentára
Baby prosim o radu ci skusenost co by som mohla robit s manzelovou rodinou.
Ked som spoznala svojho manzela, prve stretnutie so svokrovcami dlho oddialoval. Ale nakoniec prisiel den, kedy som ich spoznala, aj buducu svagrinu a svagra. Mamickina stara dievka a stary mladenec.
Chladny rakusky pristup a prezentacia domu, zahrady, bazenu, same chvalenkarstvo a vyvysovanie sa nad susedmi atd.
Pri planovani svadby sa ponukli ze zorganizuju priestory, jedlo.... Po pol roku ked ich manzel k muru, co s tym je ze ja si to vybavim sama sme prisli nato ze to boli prazdne reci. Nikoho sa ani nic nepytali len natahovali cas aby sme sa rozisli. Svadbu sme si zorganizovali sami ledva dosli k svadobnej hostine. Cele moje tehotenstvo nas chodili nepozvane navstehovat, nechali sa obsluhovat, aj ked som v 9.mes. ledva stala na nohach. Svokra mi usila niejake saty pre tehotne vyzerali ako handry na umyvanie dlazky a prinutila ma to nosit lebo ona ked bola tehotna musela sa do takych navliekat. Nechcela som robit v rodine niejake hadky alebo nepriemnosti .
Ked som porodila syna, zacalo peklo na zemi... Naordinovali nam denne navstevy a vysedavanie pri babätku, bozkavanie a kaslanie na mojho syna, chnapanie s neumytymi rukami, nic ale vobec nic mi nepomohli, len ma stali vela namahy a nervov. Neskor si ho rodinka prisla zobrat na cely den, kupili mu vsetko dvojmo co mal doma aj u nich doma, posielku, veci, hracky, autosedacku, pieskoviska, hojdacky. Na narodeniny vsetky darovane veci mu vzali z ruky ze ked pride domov k nim bude sa hrat. To iste robia aj z vecami prezlecu ho ked tam pride do svojich veci a ked odchadza navlecu mu moje. Ak nieco zabudnu vyzaduju si to doniest okamzite naspät.
Prvy moj zakaz pre nich znel; ziadne sladkosti, vajcia a jahody. Od toho dna ho napchavaju uz len tymi 3 vecami. Manzelova babka chcela pred smrtou darovat mojmu manzelovi pozemok ale kedze nemal 18 museli to prepisat na svokrovcov. Planovali sme stavat dom na danom pozemku a muz im spomenul ze by mu uz mohli prepisat ten pozemok. Jedneho dna svokrovci zavolali manzelovi ze ma prist urychlene na urcite miesto. Prisiel tam a prepisali mu stavebny pozemok na jeho meno. S tym ze ich vilu a dalsi dom s 3 dalsimi pozemkami 2x väcsimi ako ten co mu prepisali uz nema pravo na narokovanie na dedicstvo ze to dostali jeho surodenci na poly. Kedze nie sme uradne zosobaseny len v kostole (v Rakusku je to jedna z moznosti) nie sme oficialny manzelia. Cize moje uspory a vsetko okolo domu celu moju investiciu, chceli svokrovci aby oficialne vlastnil len moj manzel. HA!!! To bol vrchol vsetkeho
O tyzden sme prepisali 40% pozemku na mna, zbytocne dalsie vydavky 9.000,- na prepis a tu zacala druha lekcia ich otrasneho spravania.
Zacali sme stavat dom robia nam vsetko na zlost, ked sme neboli na stavbe bagristom natarali ze stavaju oni a maju pocuvat svokra, tak bagrovanie trvalo 1 mesiac dlhsie stalo 18.000,- Eur a museli kopat este raz, buchla som po stole nahresila svokrovi a vzala vsetko do svojich ruk.... dom by nam stal o 5 m inac ako je v geometrickom plane.
Konecne som nemusela mojho syna trapit ze musi denno denne vstavat rano o 8 a ist k jeho Grossmutter na cely den. Vybuchla som a povedala uplne vsetko. Bol skoro rok pokoj. Vobec nijaky kontakt.
Zacali nam ale nicit vsetky veci na stavbe. Dolamali nam plech na strechu, ukradli nam drevo, rozbili tvarnice na komin, rozbili vanu, vsetku zeleninu nam dalamali, znicili zateplenie, vcera dotrhali foliovnik a 30 paradajok mi obmrzlo. vsetko sme si skamerovali len co to pomoze, neudam predsa svokrovcov na policiu. Neviem co dalej ludia raddte mi lebo neviem ako mam na tu rodinu ist. Skusala som vsetko mozne aj z dobrym na nich torty som im piekla dary kupovala. Stale to budem ja ta......diablica....
@8johanan ufff, no toto je silne kafe...urcite psa nekupuj, podla toho,co pises,tak by ho hned na druhy den otravili, ak mate realny kamerovy zaznam podajte trestne oznamenie, je jedno ci ide o svokrovcov alebo nie, jednoducho nicia vas majetok, vas zivot,....a co sa tyka vasho maleho, ja osobne by som v zivote nedovolila,aby moje dieta vyrastalo v takomto prostredi (ved to ma moze mat na neho trvale nasledky a zarucene i bude mat, dieta nasavaju vsetko a velmi citlivo vnimaju vsetko okolo seba)....sadla by som si s manzelom, seriozne sa s nim porozpravala o moznych rieseniach, ale urcite by som dom predala a odstahovala sa, vobec by som to nevidela ako utek....ale skor ako novy zaciatok, zaciatok spolocneho pokojneho zivota bez psychickeho teroru zo strany svokrovcov
..to jak s tebou zacházejí je převážně tvoje chyba, protože ty jim to dovolíš, aby tak s tebou jednali.... dokud jim ty neurčíš hranice, za které nebudou smět jít ,tak počítej s tím, že své nároky budou na tebe ještě víc stupnovat a ještě víc tě terorizovat...jsou jen dvě možnosti řešení vašeho problému : a)odstěhovat se a to hodně daleko
b) nastavit pravidla, které budete dodržovat jak vy tak oni, a stát si za nimi a neustoupit.........................a v první řadě si musíš věřit a ukázat jim, že se jich nebojíš. a s manželem hod řeč, at víš, ajk kc za tebou stojí
Neverím, že je to naozaj takto. Bude tam niečo viac, alebo si to popísala veľmi subjektívne.
Inak preco sa nezoberiete aj oficialne?
Dalsia vec, naco si teda nieco tocite na kameru, ked to nechcete pouzit? Ako spomienky do rodinnej kroniky?
Prepáčte mi ,dovolím si prispieť.Myslím si že Váš manžel aj keď nieste zosobášený iba v kostole, by sa mal vážne zamyslieť nad tým kto a čo je pre neho na prvom mieste v živote.Mal by sa vážne porozprávať so svojimi rodičmi a určiť hranice ich angažovanosti do Vášho vzťahu.Skúste ho o to požiadať,a ak tak neurobí urobte to vy.Ste dospelá a svojprávna osoba ktorá má plné právo rozhodovať o svojom živote a o svojej rodine.Bude to ťažké ale verím že to zvládnete.Nesmiete ukázať minimálnu slabosť a ochotu sa podriadiť.Prajem veľa síl a trpezlivosti.
predat a utekat...deti su bystre hlavky a to co robia tvoji svokrovci moze poznacit prave vasho syna, len kvoli nemu by som balila kufre...
slubili ste babicke, ze postavite tam, ale urcite to bola laskava zena a pochopila by vase rozhodnutie...
Svokrovi 3 surodenci spachali samovrazdu a z jeho spravania a rozpravania som skonstatovala a vela tomu nasvedcuje ze on ma halucinacie. Je typicky diktator a svokre tiez asi s neho preplo. Neviem nie som lekar len viem ze pohar mojej trpezlivosti dnes pretiekla.
Dakujem zienky za vsetko. Manzel rozhodol!!!!
Urcite dom predavame a spravime si hniezdocko mimo tejto rodiny.
Kolko si im dovolila, tolko urobili...Nerozumiem, preco ste si zacali po tom vsetkom stavat dom v blizkosti tejto psychopatickej rodiny...to bola zasadna chyba. Preco by si ich neudala na policii? Ved vam znicili vsetko, co ste vybudovali. Takto sa nespravaju rodicia...Moja rada: udat ich, vyhrat sud o nahradu skody, zbavit sa domu a odstahovat sa co najdalej...
@8johanan prepáč, ale toto je snad nejake ,,science fiction,, čo opisuješ! Tak potom trp psychopatov a nesťažuj sa, ked neudaš trafených svokrovcov! Podpalia vam barak a ty budeš hladat nejake riešenia v rukavičkách. Tvoj muz tiez nebude normalny ked toto všetko dovolil rodičia nerodičia. To ze im davate dieta za takých podmienok, no absolutna nechapačka...obaja sa spravate ako nesvojprávny jedinci. A neverím, ze za 5 minut manzel rozhodol a stahujete sa...ked ste tento teror trpeli taku dobu.
@8johanan Pre nich si Ty len blba Slovena...menejcenna zenska z Vychodneho bloku...tak mi to pride. Od nich sa nikdy nedockas prijatia do rodiny...a tak sa aj k Tebe spravaju. Tym ze sa ich boji aj Tvoj muz, stracaju zabrany uz uplne. A kedze nie je schopny sa im on postavit a uz ho aj de facto vydedili, hajde prec od nich! Fakt Vas nechapem, vsak ked Vam robia taketo peklo zo zivota - nie je predsa normalne, aby Vam nicili stavbu domu...naco tam chcete ostavat - kvoli slubu???...holt ked sa neda, sa neda! Oni Ta nerespektuju ako manzelku ich syna a ani matku ich vnuka. To chces cakat, kym maly vyrastie a budu mu do hlavy tlacit kaleraby aka si Ty nanic matka, budu ho stvat proti Tebe...kupovat si ho darcekmi a co ja viem co este su schopni vymysliet len aby Ti urobili napriek. Prec od nich co najdalej v mene zachrany Vasho kludneho rodinneho zivota. Prajem pevne nervy a vela rozhodnosti.
To je psycho teror. Strasne daco. Ako take nieco mozu urobit rodicia. Ked ich tak vobec mozme nazvat. Toto su psychopati. Neviem, co by som robila na Vasom mieste, asi najlepsie je daleko odist a uplne prerusit kontakty. Normalne Vas obdivujem. Mna by uz asi porazilo. Davajte si velky pozor na syna, z Vasho popisu si ho prilis prisvojuju. Drzim Vam prsty, nech vsetko dobre dopadne a aby ste nasli tu pravu rodinnu pohodu a harmoniu. Vela stastia.
@8johanan Vies co by ma este zaujimalo? Obhliadnuc teraz od tych problemov, co mate so svokrovcami.
Preco sa vlastne nezoberiete aj standesamtlich? Ked ste mali LEN cirkevnu svadbu, po pravnej stranke si vlastne ani nie vydata (tak isto je to aj v Nemecku). Co vam brani zajst na urad a zobrat sa? Takto, ked sa nieco stane, nemoze vlast ako LEN DRUZKA nic. Nebudes po muzovi dedit (len dieta), dokonca keby sa ocitol v nemocnici, nie si jeho pribuzna, lekari ti nemusia dat info, svokrovci ti dokonca mozu zakazat ho ist aj navstivit (ano, maju na to pravo ako najblizsi pribuzni. Oni to totiz su, ty nie. Po pravnej stranke.)
Naozaj, co vam brani. Nestojis tvojmu chlapovi ani za to, aby si ta riadne zobral. Aj po pravnej stranke?
Sorry, nechcem nikoho urazit, ale nie len svokrovci, ale aj tvoj muz nie je uplne v poriadku.
@8johanan ano, rakusaci su ini. ale takychto volov ako tvoji svokrovci stretnes hocikdy na svete. Nechapem len jednu vec, ked to chce tvoj muz predat a odist prec, preco to ty chces este skusat dalej? tych ludi nezmeni nic!!!!!! nie ste tam stastni, mate stresy, nervy...treba sa zbalit a odist skor ako vyvedu nieco ovela horsie ako su mierne skody na majetku. lebo oni sa zrejme tak lahko nevzdaju,
Svokor japonec nie je, je rakusan, sestra sa mu otravila pred 18stkou a dvaja bratia jeden bol policajt a ked ho prepustili do predcasnej penzie asi sa obesil a dalsi netusim co, nejako ma to nezaujimalo.
Na Slovensko by som sa uz ja nevratila a muz by tiez nechcel.
Pred 6 rokmi som prisla o moju zivotnu lasku, moje vsetko. Zomrel mi ☹ prvy manzel. Zrutil sa mi svet. Terajsi manzel bol v tom case, moj kolega v robote. Neskor sme sa dali do kopy atd. Asi som svokrovcoch do teraz trpela a adekvatne nekonala, lebo som nemala sil. Az nedavno sa mi zacali naozaj otvarat oci, co je to za psychiatria.
S terajsim muzom sa nevezmeme po vzajomnej dohode, aby som neprisla o vdovske na ktore mam do konca zivota narok.
Terajsi muz vyrastal so zlatou babkou, je neskutocne mily, tolerantny, sikovny, splnil by mi modre z neba a je mladsi odo mna o 5 rokov. Az na to ze je z toho rodicovskeho teroru zdeptany a ani sam nevedel co ma robit. Vyplakuju mu do telefonu ze tak sa syn nesprava, atd.
Toto vsetko so svokrovcami sa dialo pocas stavby domu, mi tam este niesme nastahovani, doliezali za nami do mojho bytu do Viedne, 15km od ich domu.
Momentalny manzelov navrh je ze sa tam nenastahujeme ale prenajmeme ten dom na nejakych 20 rokov a nase byvanie si poriesime inac, prec od tohto pekla.

@8johanan ani im ho nedavaj. Kolko ma syn rokov? Vy ste rodicia, vy rozhodujete o synovi, jeho vychove, jeho buducnosti. Stari rodicia vam do toho nemaju co kecat. Len zda sa, ze vy dvaja skacete ako svokrovci piskaju. Preco vlastne? mate z nich strach? Preco? Ste nesvojpravni? Nie ste. Tak konajte ako dvaja plnoleti ludia, ktori maju dieta.