Svokrovci navádzaju muža na nezmyselné blbosti.
Povedzte mi, niekto kto sa vyzná, možno podniká s nehnuteľnosťou, aký mate nazor na tento super PREMYSLENY vyhodný inteligentny zárobkuschopný plán.
Takze moj ultralahkoovplyvnitelnyrodičmi muž , najnovšie došiel s napadom od mamky a ocka ❤
že bude strašne super , keď zoberieme hypotéku na byt, v bratislave a dáme ho do prenajmu cez airbnb. Pričom my s malým dieťaťom sa budeme vláčiť po prenajmoch
lebo vlastné nemame nič. Na moje argumenty prečo určite NIE, som dostala odpovede ako napriklad že, ten byt sa bude platiť sám. Rozumej : cena by bola napr. 60€ na noc takže by sme boli mega bohatí lebo 60€x30 .... ALE kedze bratislava nieje NEWYORK, byt by bol prenajimany ratam tak tyzden dokopy z celeho mesiaca ak vôbec. Čo robí presne 420€. (Splátka hypotéky vyšla cca na 510€) podotýkam, že obaja sme normalne zamestnani aj by sme boli naďalej, takže vlastne v skratke sa chystá platiť 30 rokov niečo, v čom nebudeme nikdy byvať, budeme dotoho ešte vražať prachy namiesto zisku a sami budeme platit velke prachy za najom, žijeme v nemecku a návrat na sk neprichadza do uvahy, čím sa dostávam k ďalšej platbe a to firma ktorá sa bude o byt starať a riešiť checkiny a checkouty...Oni v Bratislave nežili niekoľko rokov, ja celý život. A spoliehať sa na turistov že ich bude zaujimat spať v nejakom luxusnom bytiku keď sa prišli iba ožrať na rozlučku so slobodou a ajtak budu spať spití v krikoch alebo niekde na hoSteli.. to je tak naivné.. a ja neviem ako mu to mam vyhovoriť, preňho je sväté všetko čo povie jeho "biznismansky" založeny otec (čo sa tychto veci týka) cely je ztoho nadseny chudatko moje naivne a ide si naplno zatym.. či čo si otom vy myslite, som mimo ja ? 😂
Alebo čo si o tom myslíte? Ja by bí čo chce.
@lucyluv prerobeny, v starom meste s terasou? Za 250k ozaj velmi tazko :( ale zamozrejme zalezi od rozlohy.
Ceny bytov v Bratislave dosahuju a presahuju ceny bytov v Londyne na dobrej adrese.Bola by som blazon dať 400 000€ za 2izbovy byt pri Dunaji na "Zuckermandli" ked taky isty móžem mať v Londýne na Canary Wharf nádhernej štvrti i keď nie priamo v centre, ale 2izbák ponúkali v akcii "len" za 400 000€ a to isté som videla na JOjke niekde pri Chatam Sofer
Museli by ste kúpiť byt niekde v centre a mat ho naozaj štýlovo zariadený.. +agentúru alebo človeka co sa vám bude o to starať.
Alebo chalupu niekde.. Terchová, Liptov atd
Alebo obyčajný mega lacný panelákovy byť niekde v hornej dolnej a ten prenajímať.
Keby to spravíte pred 5 tímy rokmi a teraz predáte tak máte zarobené celkom slusne
Každý nápad môže byť dobrý aj zlý. Záleží na tom ako to využijete, ako to celé pojmete. To je ako s barom/restikou, niekto investuje otvorí a zarába roky, druhý investuje, otvorí a za 3 mesiace bankrot
Pri Tatrách by to bolo rentabilné- turistika, lyžovačka, aquapark atď
By si sa cudovala, ale sestrina svokra takto prenajímala byt turistom v ba a naozaj si zarobila na mesačnú splatku hypoteky(byt bol vzdialený cca 15 min elektrickou od centra). Dokonca aj pri jej podmienkach, že prenocovanie na min 3 noci a že si po sebe aj upratujú. Potom si nasla partnera v zahraničí a byt teraz predala, lebo predsalen s tým boli starosti, trebalo odovzdávať a preberať byt+ prezliecť periny, vyvetrať a sestra jej to nebola ochotna robit. A ešte by som dodala, tým, že sli tak nehnuteľnosti hore, zarobila dalších 20tisic (ako rozdiel medzi obstarávacou a predajnou cenou).
Ak kúpite byt, nič hrozné sa nestane. Neviem koľko stoja teraz byty v BA, ale dajme tomu, že zaň dáte 150 tisíc. Ročné náklady na hypotéku (úroky) budú cca 1 percento, teda 1500€. To je 125€ na mesiac. Zvyšok splácate istinu a to je ako keby ste odkladali peniaze na sporiaci účet, lebo vlastne len splácate hodnotu bytu a ten byt nebude na cene klesať, práve naopak, jeho cena bude rokmi stúpať. Ak splatíte povedzme polovicu hypotéky (75000) a rozhodnete sa byt predať, dostanete zaň možno 170 tisíc. Z toho 75 vyplatíte banku a vám zostane 95 (čiže o 20 viac ako ste do toho vrazili).
Osobne si myslím, že airbnb je riziko a presne ako si opísala, nebude obsadený celý mesiac a budete mať okolo neho ďalšie výdavky. Ale vy predsa môžete ten byt dlhodobo prenajať. Z prenájmu dostanete v BA možno aj 700€, čo keď poplatíte energie, cca pokryje hypotéku. V dobrom prípade budete na nule, v horšom mierne v mínuse.. ale keď sa na to racionálne pozrieš, tak to nebude strata, ale veľmi veľmi dobré sporenie do budúcna.
A ešte si dovolím povedať jednu vec... keby som ja prišiel domov s podobným "nápadom", moja žena, aj keď je vysokoškolsky vzdelaná ekonómka, by mi nepovedala ani slovo proti. Takto som pred 7 rokmi investoval skoro všetky naše úspory do začínajúceho podnikania a ona to absolútne rešpektovala a dôverovala môjmu úsudku. Dnes sa nám to už 10-násobne vrátilo, ale nikdy by som to nedosiahol, keby som svoju energiu musel sústrediť na "boj" s manželkou a nie na podnikanie.
Keby teda chces vediet o tom viac, kludne mi napis spravu, nechcem tu nechavat o sebe take info dlhodobo, tak zmazem moje komenty. Dufam teda, ze si si ich aj precitala :D Dakujem za pochopenia 🙂
1. odkial to na svokrovcov prislo? :D
2. ked uz, tak ja osobne by som radsej byt dala do dlhodobeho prenajmu... napad s investiciou to nie je zly, ak mate peniaze a chcete ich vlozit do niecoho zmysluplneho... treba vsak rozmyslat nad tym, ze aj ta kupa bytu a nasledne prenajatie nie je vzdy prechadzka ruzovou zahradou (mozte dlho hladat vhodny byt, potom zase normalnych najomnikov, treba byt k dispozicii v pripade riesenia havarijnych situacii ci poruch)
Urcite by som s tym nesuhlasila. Je to uplna blbost, kedze vy byvate v DE. Ked je to podla jeho rodicov taky uzasny napad, preco si ho nezrealizuju sami? Kto vam tam bude chodit upratovat atd atd atd? Na vsetko by ste si museli niekoho platit. A urcite sa vam nepodari prenajat ho kazdy den v mesiaci.
A za dalsie...svoje vlastne nemate a idete sa zadlzovat na byt, v ktorom ani nebudete nikdy byvat, kedze ako si napisala, odchod z DE nehrozi.
Urcite ale muza upozorni, aby sa neopovazil bez tvojho vedomia brat nejaky uver alebo cokolvek podnikal bez teba...

Urcite to nieco do seba, ale rozhodne by som sa do toho nevrhala ze huraaa... Je tam dost uskali. Sestra byva v centre, starsi 4poschodak (bez vytahu), nad nou majitel byt svoj prenajima cez airbnb a ziadna slava, trieskanie, buchanie, hluk aj na schodisku (ludia prichadzaju rozne) a aj rozni. A "nevyhada" nic. Klud je len ked nieje obsadeny. Ak by som mala zainvestovat do nehnutelnosti, riesila by som tiez dlhodobym prenajmom. Je to samozrejme aj o stasti, prenajimame tak manzelov byt, uz 5.rok je tam rovnaka rodinka, ziadne problemy, udrzuju ho vo vybornom stave, platby vzdy nacas, neriesili sme sice cez realitku. Skor by som to skusila takto ako cez to airbnb