icon

Svokrovci sú svedkovia Jehovovi. Majú právo mi zakazovať oslavovať Vianoce?

davidkomiminka22
21. dec 2022

Ahojte maminky ja som sa chcela spitat moja svokra a svokor sú Jehovovi svedkovia a on vraj Vianoce ani narodeninová ani nič také neoslavuju dokonca ani nepriamu keď je potrebné transfúziu krvi ale to je jedno chcela som sa spitat majú právo mi zakazovať oslavovať Vianoce a povedať že ak to budem oslavovať mám si zo synom zbaliť veci a odísť môžu to ? Ďakujem 🙂

Strana
z3
irusa
21. dec 2022

odkiaľ odísť ?

veronikaszabova
21. dec 2022

@davidkomiminka22 a ty byvas u nich?
A minule Vianoce, narodeniny...ako ste riesili?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
btus
21. dec 2022

áno, neoslavujú. Nemajú právo Ti zakazovať. Ty ak nie si Jehovistka, môžeš si oslavovať podľa seba. A popravde - od takýchto svokrovcov by som odišla čo najskôr. Dieťa nevychovávajte v ich viere. Máme doma dve rodiny jehovistov a už som sa s nimi pár krát posekala. Ale napr. starká keď dávala darčeky dala aj sesterniciam a bratrancom, čo sú jehovisti. Aj ich starký chodil kúpať. Ale teta to brala tak, že každý si robí podľa svojej viery a vôle. Starkovci im kupovali aj darčeky na narodeniny a meniny. Teta s tým nemala problém. Ale druhá teta, tá bola taká zadubená jehovistka. S tou to je horšie 🙂

zmrzlinka2021
21. dec 2022

@davidkomiminka22 a kde bývate s manželom?

melanta
21. dec 2022

Ak bývajú oni u teba, tak môžeš im ty povedať, aby sa zbalili a odišli. Ak bývaš ty u nich, tak áno, z akéhokoľvek dôvodu ťa môžu poslať preč. Vo svojej nehnuteľnosti nie sú povinní nechávať bývať cudzie osoby a ty cudzia si. A úprimne, neviem si predstaviť ísť s dieťaťom bývať k jehovistom.

klarissa25
21. dec 2022

Ty máš 3 deti ? Môj ty boh.....

queen_mary
21. dec 2022

Ak byvas u nich, tak ano. Bezte k tvojim rodicom, alebo niekam inam, kde si sviatky mozete uzit, a nevesajte im to na nos.. 🙂

veronikaszabova
21. dec 2022

@klarissa25 u seba len to posledne

klarissa25
21. dec 2022

@veronikaszabova a ostatné ?

queen_mary
21. dec 2022

@melanta cudzia? Ty si pre svojich svokrovcov cudzia? 😀 ja som pre svokrovcov nevesta, manzelka ich syna a matka ich vnucat. Rodina 🙂 verim, ze tak beru aj ju, kedze je tiez matka ich vnucat.

To, ze im preplo z nejakej chorej viery, je uz druha vec 😀

veronikaszabova
21. dec 2022

@klarissa25 minule pisala, ze tie su zverene jej byvalemu.

summer23456
21. dec 2022

No mám kolegyňu jehovistku a nechápem, čo je to za život. Nieže nič neoslavuju, meniny, narodeniny, Vianoce, nič proste, aj ruku ti odmietne podať, keď chces popriať všetko dobré do nového roku. Okrem toho u nich je hierarchia, že muž je akoby nadradený žene a to je teda úplne na hlavu,keď o mužovi hovorí, nikdy nie v zlom, lebo jecs tým zmierená, ale proste vidno,že on je niečo viac a ona len poslúcha.

klarissa25
21. dec 2022

@veronikaszabova fu, tak to je silna kava....tak tam as nebude niečo v poriadku...

martinkatinka
21. dec 2022

Boze dievca.... Najskor treba rozmyslat .....

dadis
21. dec 2022

@summer23456 Mame v rodine a s tou hierachiou by som to tak nevidela. Nechapem tu vieru, ale ujo je ozaj dobry muz a vazi si svoju zenu. Skor bol ako otec prisny a dcery viedol silno v tej viere, ale obe odzvonenim 18tky vystupili odtial, aj jeho zena niekedy v tej dobe. Vztahy maju medzi sebou dobre, on si stale chodi na tie seansy, oni ostatne normalny zivot. Uprimne, nerozumiem tej viere, ani sa o veciach viery nikdy nerozpravame, jeho si ako cloveka vazim. Je velmi dobry manzel aj otec.

martul
21. dec 2022

@martinkatinka ona nemá s čím, bohužiaľ. Pozri si jej témy 🤦

summer23456
21. dec 2022

@dadis no mne to vravela ťa kolegyňa, že u nich je taká hierarchia, že nad zemou je muž a nad ním už len Jehova. Ako ona veľmi pekne rozpráva o svojom mužovi, ale vidím, z tých situácii čo opisuje, že je to tak, že tak žijú. Jej to asi nevadí a možno v každej rodine je to trochu iné. A tá tvoja rodina, oni normálne ďalej spolu žijú? Viem,že keď vystúpia odtiaľ, tak tí ostatní už o teba ani nezákonnú, preto sa čudujem,že oni v pohode žijú ako vravíš. Každopádne oni tomu venujú veľmi veľa času, tie stretnutia majú tuším vo štvrtky a nedele, potom okrem toho musia zvestovať, buď chodením po domoch alebo státím v meste. Napr. Kolegyňa nikdy nevezme deťom ani Mikuláša, čo dostávame v práci, akokeby neviem čo sa stalo deťom z toho, lebo oni to beskavia, ani si nikdy nevezme koláč keď niekto donesie,že mal narodeniny, nejde na vianočnú kapustnicu atď.

summer23456
21. dec 2022

*neslavia

davidkomiminka22
autor
21. dec 2022

@irusa u nich žijeme

nuni11
21. dec 2022

Ak byvate u nich, tak podla mna maju pravo proste nechciet, aby sa v ich dome nieco take oslavovalo. Vies, ako v tomto by som ich chapala, ak chcete oslavovat, tak asi budete musiet ist niekde inde

dadis
21. dec 2022

@summer23456 Ano ziju spolu aj ked ona vystupila, maju dobre manzelstvo, maju 3 vnucata. Mam ich velmi rada. Byvaju v zahranici, nasi tam boli u nich 2 mesiace (s nasimi si velmi rozumeju, na dovolenky chodia spolu, niekolkokrat do tyzdna skypuju a pod), a nasi potvrdili, ze maju ukazkove manzelstvo, on pomaha ci v kuchni, s nakupmi, okolo domu, vysava len on 🙂)..a okrem toho, je velmi uctivy k manzelke, hycka si ju, vnucatam sa velmi vela venuje, vodi na kruzky, casto ich varuju. Su spolu vyse 40 rokov..Normalny slusny muz, len toto teda :/

davidkomiminka22
autor
21. dec 2022

@martul toto si vyprosim takto sa baviť že nemám s čím rozmislat jasné vy ste zjedli múdrosť sveta čo mňa nebudete urážať pochopili sme sa ??

ivik4
21. dec 2022

Ked byvas u nich tak ano
Na tvojom mieste ak sa nedokazete osamostatnit, tak by som na dalsi den sla s detmi k tvojej rodine a tam ich oslavila

katka700
21. dec 2022

@summer23456 Ak sa dá na Vianoce odid aspoň na deň dva k rodičom a oslávte tam. Je to ťažké ale správ všetko preto aby si odtiaľ odišla, snáď nechceš aby tvoje deti vyrastali v takomto chorom sektarstve.

matullienka
21. dec 2022

@davidkomiminka22 áno pokiaľ bývaš u nich majú na to právo. A tvoj muž má na to aký názor? Nechcete ísť s dieťaťom radšej na sviatky k vašim a tam osláviť sviatky?

summer23456
21. dec 2022

@dadis tak to je super, lebo to sa asi nestáva často. Práveže u kolegyni mi to príde tak, že on doma nič nerobí a to pritom ani nepracoval, nechcem byť rasistka,ale in je rom,tak asi aj to zohráva tam úlohu, že je taký lenivý, s deťmi to iba ona či píše úlohy, či sa stará, nakupuje, vari, upratuje všetko iba, dokonca on bol roky doma, lebo on nebude robiť 8 hodín, max.styri hodiny, a ona zarábala a ešte keď ma niečo nové,tak jej pochválim že máš peknú kabelku, ona hneď,že to jej muž kúpil,povedal,že nech si kúpi atď , tak ona zarába a muž jej dovolí si kúpiť, preto mi ta hierarchia tam aj sedela,fakt z rozprávania si idem hlavu odkrútiť, ja už by som bola rozvedená. Inác podľa mňa pre deti je to také smutné, napr.teraz v škole sám Mikuláš,stromček,všetko sa točí okolo vianoc a oni nemôžu si vziať ani cukrík. Ale keď im to vyhovuje... A títo vaši chodia tiež po domoch, stoja s tou strašnou vežou v meste? Mňa by zaujímalo ich postoj k tomuto, viem že oni to majú brat tak,že aj Ježiš chodil medzi ľudí a oni v Tom pokračujú,ale či im to nevadí, kto by bol z toho nadšený takto otravovať ľudí... To som sa jej nikdy nepýtala,lebo mi to je trápne...

summer23456
21. dec 2022

@dadis ale uzbam, ten chlap z vašej rodiny musí byť dobrý človek,keď dokážu spolu naďalej žiť. A ak sa smiem spýtať,ťa teta a dcéry teraz patria k nejakej viere? Či napr.oslavuju Vianoce,majú stromček a on je s tým v pohode?

martinkatinka
21. dec 2022

@summer23456 a prijmu do rodinu niekoho inej viery?

ivanka33
21. dec 2022

@davidkomiminka22 minulé vianoce si u nich ešte nebola? Nevedela si, že jehovisti to takto majú, že neoslavujú?

Strana
z3