Svokry verzus nevesty
Zdravim, maminky 🙂 mame tu uz temu o svokrach, len ma tak napadlo, ze raz budem svokrou aj ja...🙂 viackrat som si povedala, ze inou aku mam ja, ja chcem byt dobrou svokrou, no...fuuu...a co ak budem mat "zlu" nevestu? A okolnosti take, ze ooddelene byvat nepojde? Alebo nejake ine...zaujimal by ma aj vas pohlad na vec ako byt dobrou svokrou? Je na to vlastne zaruceny recept? Alebo najlepsie nazory maminiek, ktoré uz to "stastie" byt svokrou maju. Momentalne si synov len doberam, utesujem sa, ze je to este daleko, no uz som sa neraz aj vážnejšie zamyslela a normalne vam zacinam mat obavy 😀 😀 takze...ako sa da zvladnut byt dobrou svokrou?
@bonaqa2013 wau, super odpoveď, súhlasím 😀
@alaguema Bezny vztah svokra - nevesta, aby bol funkcny, by mal by zalozeny na respekte a dohode, co si ktora moze/nemoze dovolit, ako som uz napisala v prvom prispevku. Ja viem, co by mi ako neveste vadilo a budem sa snazit nerobit to iste, ked ja budem raz svokra. Niektore svokry, ale aj nevesty su trochu nechapave, nedochadzaju im veci hned a treba si urcit hranice, ci uz z jednej alebo druhej strany. Ja som takemuto rozhovoru o tom, ako budeme fungovat s mojou budúcou nevestou otvorena.
@seahorse27 rešpekt áno...dohoda neviem aká. Jednoducho svokra/svokor má rešpektovať, ako mladí žijú. Moja svokra nie je člen domácnosti, prichádza na návštevu, v našej domácnosti rešpektuje naše pravidlá a keď ideme na návštevu my k nej, tak pochopiteľne rešpektujeme jej priestor a jej pravidlá. Je to úplne jednoduché 🙂 Akonáhle bývajú mladí u rodičov, tak tam treba robiť dohody a ústupky, to je jasné. Tak ale to už sú následky istých rozhodnutí a v niektorých prípadoch aj výchovy. Mnohé matky sa na synov nezdravo viažu a už od detstva v nich pestujú pocit, že musia ostať navždy spolu v jednom dome. Obvykle je to potom katastrofa. Normálna matka vychová deti k samostatnosti.
ja som šťastná, že moja svokra je od nás skoro 700km, pretože už by sme s mužom spolu neboli. vidím ju raz do roka, aj to mi bohato stačí. a muž je na jej strane, mna si málokedy zastane a podporí ma. ked sa nam pred siedmimi rokmi narodili dvojičky, doletela ako zmyslov zbavená, že určite nezvladnem starat sa o dve deti naraz a vychovávat,a vraj nech jej jedno dam, že aspon na rok, že sa bude on starat..ona žije v zahraničí... chápete baby???? toto treba komentovat? a to bol len začiatok....
@aledia68 no ale to je chyba aj v tvojom muzovy, lebo kazdy muz ma v prvom rade stat pri svojej zene, teda aspon moj stale stal pri mne a za tym co sme sa my dvaja dohodli a aj som mala pocit nieco neako robit tak on vzdy respektoval moj nazor. To je jeho chyba ze nevie mame urcit kde ma miesto. Ale teda poznam take sialene svokry, aj moja mama taku ma 😀
ano, mna to tiež mrzí, ale žial nezmením ho
@aledia68 tak toto je uz silná káva 😂 Ta musí byt ozaj sialena, ked ti chcela zobrať na rok dieta...
@aledia68 asi nebude v poriadku. To je presne ten typ ženy, ktorá si privlastňuje syna a aj jeho deti. Čo tam po tom, že tie deti majú svoju mamu....Choré. Naozaj môžeš byť rada, že je tak ďaleko, vzhľadom na to, že tvoj muž je zjavne pod jej vplyvom. A čo povedal on na ten jej návrh? Dal by matke svoje dieťa na rok?
ja som mu to vtedy ani nepovedala, bola som doma akurat prepustená z porodnice s týždnovými detmi,hned sa k nam dovalila ani vydýchnuť mi nedala,...mala som iné starosti. ale priduplovala mi, že ona 4 deti porodila a vychovala...ona vie všetko,ja nič. ale ok, bola som prvorodička, ale sú to moje detičky,vytúžené, a tehotenstvo bolo jedno velké utrpenie, teraz sú už prváci a všetko zvladame aj bez nej.. v podstate nikto mi nepomaha, nikoho tu extra nemam, ale vobec si nestažujem...som spokojná
@zana0077 jasné, že sa dá fungovať normálne. Ja som momentálne v zahraničí, svokrovci bývajú 5 minút od nás a aj keď pochádzajú z úplne inej kultúry, tak musím povedať, že si s nim lepšie rozumiem ako s tými slovenskými z prvého manželstva. Svokra je super, jasné, že sa nezhodneme vo všetkom na 100%, to sa ani s mojou mamou, ale má zaslúžene moju úctu a rešpekt
ja by som bola radšej keby ma svokra jednoducho akceptovala ako členku rodiny, jednoducho to tak je. nezmení to. už len preto, že som mamina jej vnúčat. najviac smutné je, ked príde, stojí medzi dverami a deti ju v podstate nepoznajú...dcéra sa jej tak hanbí, že ju sotva pozdraví, synovi je to uplne jedno, odvykol si...
Fakt sa toho vela popisalo na tuto temu a ako najidealnejsia kombinacia mi vychadza ta, aby sa rozhodne nebyvalo so svokrovcami v jednej domacnosti a vidali sa skor prilezitostne. Trochu krute, ale je to tak. Svokra, ako mama, musi respektovat, ze jej dieta vyrastlo a ma svoj zivot. Prehnane angazovanie, zasahovanie do zivota mladych a pod... to takmer nikdy nekonci dobre.
Ak si niekto rozumie so svokrou nadstandardne (poznam take pripady, ze su si pomaly ako kamaratky), je to fajn, ale ja som taketo nieco nezazila. So svokrou sme tak rozdielne, ze jing a jang je nic. A napriek tomu ju mam rada v zmysle, ze vsetko, co robi, robi naozaj s dobrym umyslom a zamerom, je obetava a hlavne - miluje svoje vnucence. Nech uz akokolvek nerozumiem jej nazorom a presvedceniu, tak musim (a som rada, ze mozem) respektovat to, ze je to babka mojich deti, a to ukazkova. A ich krasny vztah ja nenarusim nijako. Takze sa respektujeme.
podla mna su dolezite dve veci, vychovat deti tak, aby si nasli dobrych partnerov /alebo v take nieco aspon dufat 😅/ a potom, ked uz sa stane zena svokrou mala by vediet respektovat fakt, ze deti su uz dospele a maju pravo na vlastne rozhodnutia.. idealne nebude nikdy nic, ale zaklad je podla mna vediet sa respektovat na oboch stranach - ci uz na strane svokry alebo nevesty..
ja mam dobru svokru, ma svoje muchy /ja tiez a ake 😀 / - ale musim povedat, ze som spokojna s tym ako vie respektovat nas zivot a vychovu deti, hoci si vela veci predstavuje urcite inak.. niekedy mi jej niektore nazory nesedia, tak ako jej nesedia urcite niektore moje - ale vieme sa obe respektovat a spravame sa k sebe slusne..
su urcite veci, co mna a muza trosicka mrzia, ale viem, ze svokra je velmi dobra zena a nerobi ich schvalne a dokonca aj chapem preco v urcitej veci kona tak, ako kona.. /a myslim, ze si to uvedomuje aj ona a snazi sa aby sa to troska zmenilo/
@sardinka335 horšie je, že už aj dnešné dievčatá toho moc nevedia, poznám jeden prípad, 20 rokov má, vydatá, dieťa má a ani krupicovú kašu nevie uvariť ☹
@zana0077 ak máš synov, tak ich okrem iného hlavne vychovaj k tomu, aby sa vedeli postarať o rodinu a nieže oddelene bývať nepojde 😅 bývať samostatne je absolutny základ, pre človeka, ktorý by chcel z teba spraviť dobru svokru.
@katarinapekna zodpovednost, samostatnost, to su u nas jedny zo zakladnych vlastnosi, nakolko sa v podstate sama staram o styri detochy, chalani musia zastat aj ulohu otca...bohuzial. Ale nikomu z nich to este neuskodilo 😉 samozrejme maju viac povinnosti ako ich rovesnici, menej casu na pc 😉 necakam, ze mi budu sediet pri zadku cely zivot, ale nevadilo by mi mat ich v dome. Je dosť velky, no samozrejme kazdy potrebuje sukromie. Ako mlady par, tak aj ja 😉
@zana0077 ešte lepšie 😅 tak ešte dodávam, nesnaž sa s nich spraviť tvojho chýbajuceho partnera, aby raz tvoja nádejná nevesta nemusela počuvať stupidnu formulku: ...ak by si ma milovala, milovala by si ma aj s mojou matkou...lebo jej odpoved bude: isteeeeeeeee 😀 😀 😀 😀
@zana0077 univerzálny recept neexistuje, niektorá nevesta je nešťastná, že sa babka málo zaujíma o vnúčatá, málo pomáha, iná naopak, že sa do všetkého montuje. Rada - VŽDY sa dá bývať oddelene, aj keď sa možno nejaký rok, dva spoločné bývanie vyskytne, ale to sa dá vydržať, keď všetci vedia, že je to dočasné. Ďalšou radou je načúvať. Nie sa automaticky so všetkého montovať, ale načúvať a spýtať sa. Neriešiť na fórach, ale sadnúť si a porozprávať sa. Tak, ako sú typy svokier, s ktorými sa to skrátka nedá, aj keby sa človek rozlial, sú také aj niektoré nevesty, ale takých prípadov je málo tak ako na strane svokier, tak na strane neviest. Vždy treba mať na zreteli, že nemusím byť s nevestou nutne kamarátka, ale môžem si ju vážiť, ako človeka a chovať sa k nej slušne.
@timea7 pekne a vystizne povedane, viac dodat netreba 🙂
@katarinapekna nemyslim, ze potrebujem vo svojich synoch vidiet partnera ktorý by vyhovoval mne, no bola by som hrda, kebyze su takymi partnermi svojim manzelkam. Vychovavam ich k ucte voci zenam a ludom vseobecne tak, ako mna vychovavali moji rodicia a ak by boli aspon spolovice taki ako je moj otec, viem, ze som vychovala dobrych buducich manzelov a otcov pte svoje deti. A je mi nad slnko jasne, ze casom, ked si najdu zivotne partnerky, moja uloha prvej zeny pada, no matkou ostanem do konca svojho zivota. Tusim, ze je tazke pre kazdu matku sa hned od vsetkeho odosobnit...ci uz v dobrom alebo tom menej vhodnom 🙂 Ta carovna formulka nehrozi 😀 nie sme na seba chorobne naviazani. Tiez mam svokru, viem z coho mi vlasy dupkom stavali 😀
Ja nechodim k svokre iba v nútených prípadoch, sviatky alebo vždy keď niečo potrebuju pomôcť ale to muž má nahovori. Tam sa ani)nedá normálne ísť. .je ich plný dom a musia si všetci liezt krkom. Ja mám svoju domacnost. .a nechodim tam preto lebo ked)si suskaju za chrbtom. .kto)by tam chodil
Mne raz povedal že prvorada je jeho mama,potom moja a potom ja .och aké nervy, niekedy mi je smutno, cítim málo lasky ale treba niečo preto i robit.

@seahorse27 Nie je tom vôbec nič zlé. Ale evokuje to pocit, že očakávaš niečo nepríjemné, ak sa na to potrebuješ psychicky pripravovať. Ja to vnímam inak. To, že budem akceptovať výber partnerov mojich detí, beriem ako samozrejmosť, na ktorú sa nepotrebujem nijak pripravovať. Verím, že si vyberú dobre. Samozrejme, extrémy nechce nikto a stať sa môžu. Ale to je už iný prípad. Toto je o bežných vzťahoch svokra - nevesta.