Syn, drogy, väzenie
Dobrý den.Fungujem tu normálne už pár rokov pod iným nickom ,tento mam ako incognito.Nehladam ani tak radu alebo inšpiráciu ,ani sama neviem čo asi kúsok podpory a slová ktoré mi dajú silu a nádej ist ďalej .Začnem poporiadku.Sme normálna rodina,Manželia a 2 deti.Syn 20 rokov a dcérka 12.Finančne sa mame tak stredne.Podnikame v malom,mame co potrebujeme a myslím že sme spokojný všetci.Syn začal drogovať v 17 rokoch.Nebudem hľadať príčinu ani som ju za tie roky nenašla ,nezanedbávala som nikdy výchovu ,svoje deti milujem,možno som bola vo výchove povolnejšia ako som mala byť,nikto nie je dokonalý rodič.Dostal sa do takej partie a už sa v tom viezol s nimi.Po prvotnom šoku a zdesení sme si to samozrejme nechceli priznať a mne sa to ťažko priznáva aj dnes,ale žiaľ realita bola taká že sme mu vybavovali niekoľkokrát liečenia,odkiaľ po čase odišiel ,čiže to bolo neúspešne až kým nariadil sud liečbu ktorú musel absolvovať celú.Medzitym tie roky prinášali preplakané noci,plne zúfalstva,strachu ,vyhadzovanie z domu,sľuby a klamstvá a tak ďalej dookola.Sudna liečba skončila katastrofálne ,viem co píšem a videla som co to spraví z človekom .Moj syn bral 9! druhov liekov na ukľudnenie a na nervy.Pacienti tam cely den ležia a su doslova nadopovany liekmi!Tam sa tým mladým vôbec nevenujú a názov odvykačka je ďaleko od reality.Proste zo syna 19 ročného sa mi behom 3 mesiacov stala troska,ktorá ledva vládala stať na nohách keď bola návšteva a keď aj vstal tak vydržal stať pár minút s privretými očami .Bolo tam plno mladých ľudí v jeho veku ,pripadalo mi to ako v zlom sne,všetci nadopovaní,unavení ,večne ospalí.Myslela som že im dajú nieco robiť a niečomu sa venovať aby tie drogy pustili z hlavy.to co sa deje v liečebniach na Slovensku je strašné.Bol v Hronovciach a chodili sme za ním každý víkend .Za 3 mesiace pribral z tých liekov vyše 20 kíl a len som čakala skončí .Lenze keď ho pustili,predpísali mu tie lieky a mal ich naďalej brat,mal nastúpiť do školy a ja som si nevedela predstaviť ako bude žiť a fungovať keď ma brat kopu tak silných liekov ,vlastne takmer ani nevnímal realitu .Cely den ležal a venoval sa iba to u aby si v správny cas dal liek a to mu zabralo skoro cely den.Mozno niekto ma už skúsenosti s ,,akože liečením drogovo závislých ".Bolo to horšie ako pred liečením .Maval návaly agresivity a tak sa stalo co sa stalo,že sa dostal za pár dni po prepustení u liečebne do väzenia!!za agresivitu .No ale teraz napíšem pravdu ,to bolo pre nebo asi to najlepšie co sa mu v Tom štádiu mohlo stať .Pomyslite si že co za rodiča dopraje väzenie svojmu dieťaťu??Ja!Tam ho zavreli do vyšetrovacej väzby a po 2 týždňoch abstakov sa začal konečne podobať na seba a keď som ho prišla navštíviť po 2 mesiacoch bol to môj syn ako voľakedy,s peknou čistou tvárou,usmiaty ,zdravý s čistým pohľadom .Pisal nám listy v ktorých sa nekonečne ospravedlňoval celej rodine co spôsoboval svojou závislosťou a povedal dokonca že asi by ho nic nezastavilo ak nie táto basa.Slubil nám že sa spamätal a že mal veľa času si prebrať cely svoj život a zhodnotiť ,jeho listy boli a su plne vďaky,prosieb o odpustenie a sľubov ....Zavreli ho v decembri a za pár dni ma výstup .Je tam skoro 9 mesiacov.Bez štipky drogy,bez liekov.Nikto z rodiny mu neverí okrem mna.Vsetci mi hovoria že sa nezmení a že bude robiť to iste ďalej.Ja mam v sebe ale nádej že snáď mu to prospelo a snáď sa zmenil.Mam obrovský strach z jeho príchodu.Lebo ulice su plne feťákov a on ma vonku na každom rohu starých známych ktorý s tým neskončili.Bude dosť silný aby to u odolal?Alebo to bolo len nútene a chúťky v ňom pretrvávajú ?Neviem,ci by som tu cestu ešte raz zvládla ak by padol tam odkiaľ vyšiel.Nemam v nickom podporu,strašne mi to chyba aby mi niekto povedal že bude dobre.Preco ho hned odsudzujú ešte mu nedali šancu ukázať ci to zvládol .Manzel,starý rodičia,súrodenci moji a manželoví,rodinný príslušníci a aj známy - nenašiel sa ani jeden co by veril alebo dúfal že sa s toho dostal.A mne je tažko lebo už si myslím že som naivná krava a že vidím to co chcem vidieť.Som plna očakávaní a aj strachu.Je to môj syn a budem pri ňom stať vždy ale neviem ci to stačí .Ci to nevzdá keď bude vidieť že ho už aj tak odsúdili a ostala som pri ňom jediná ktorá v nebo verí .A zmenil sa vlastne naozaj?Som zúfalá a ďakujem aj za to že si to aspoň niekto prečíta a takto to narýchlo prežije somnou.Ďakujem
Ak ste veriaci, alebo aj neveriaci, je tu jeden knaz na slovensku, ktorý pracuje s takymi ludmj, musia pracovať. Vola sa Kuffa. Skus pozriet na nete, co a ako a ci by ho to zaujalo.
@michal3691 hm, som rada, ze toto zaujimave konstatovanie 🙂 "to je o tom ze si to clovek da a proste sa mat dobre bude aj keby mu vyhorel barak , vyhodili ho s prace , bolel ho zub stale bude vysmiaty "
je nie tak celkom v poriadku. Totiz nie je riesenim, len chvilkova prva pomoc, resp. osial
Viem aké náročné je žiť s narkomanom, prechádzam tým už viac ako 22 rokov. Tu je môj život zhrnutý v krátkych príbehoch. Verím, že niekomu pomôže s pocitom, že v tom nie si sám (sama). Môj blog:
https://zufale-pokusy.webnode.sk/
Ako to dopadlo?
@sandrasofia ahoj,narazila som na prispevok,chcem sa spytat ci mas konkretnu skusenost s vezenim,chcela by som sa spytat mieco,dakujem
@labelo ahoj, áno, bohužiaľ..kľudne sa pýtaj
@gabina_br ahoj, je mi ľúto, čo prezivas.. Ten tvoj strach je oprávnený. Neviem, či si čítala príbeh Lukáša Hoffmana..az na par detailov je to rovnaký pribeh..s rozdielom, že este nevieš ako to dopadne u vás. Verím, že nie tak ako v tom príbehu. Nikto z nás ti tu nepovie ake to bude, keď vyjde z väzenia. 9 mesiacov však nie je až taká dlhá doba. Otázne je ako je na tom jeho psychika. Väzenie častokrát zmení osobnosť človeka, ale z pohľadu toho, že po návrate odtiaľ sa nedokaze začleniť späť do bezneho života, jednoducho nevie fungovať. Veci pre nás samozrejmé su pre nich nepredstaviteľné a bohužiaľ návrat k závislosti je veľmi veľmi rizikový. A často "vyliečenu" závislosť strieda nejaka iná.
Príčin je na svete veľmi veľa aspoň si myslím no mám zo synom doma toto prežívam od jeho 17 rokov som naňho sama skutočne nevládzem bol vo väzení bol na liečení zase ide do väzenia je tam pokus o samovraždy ani tomuto nerozumiem prosím lekára prosím PZ kontaktujem právnika absolútne žiadna rada pomoc asi len keď budem chystať pohreb čo doma robí Jake natlaky psychicke fyzické nepracujem musela som nechať prácu záchranky to už neviem spočítať koľké u mňa boli myslím že závislosť je silná droga oni sú proti nej slabý lebo ja sa len utesujem nič viac ja som len obeť ktorá to trpí 😔😓
@zufalstvo jeden chlapec bol velmi inteligentny, zlaty, sikovny. Je z dvojiciek. Doma mali zlu situaciu. Nezvladol ju, zacal v partii s mariuhaou, kade tade si vedel zarobit. Trva to uz skoro 10 rokov, aj v putach ho z bytu odniesli. Robil aj v zahranici. Bol to najsikovnejsi z troch deti, asi nevedel spracovat a vyhodnotit, co da doma deje. :( Jeho mama by dala aj to posledne. On hral aj na automatoch, v ziadmej praci nevydrzal. Ako dospeleho ho nik k psychologovi nedotiahne
Som zvedava, aka bude celkova situacia po covide, deti sa stavaju zavisle na PC To su len prve zavislosti...
@gabina_br Najlepsia liecebna je Cenakolo,je to v Medzugorii.Tam ho na 100% chlapci ,ktori sa tam vyliecili z toho dostanu,Liecba spociva ,v celodennej naplni praci,a potom duchovné liecenie.Este som nepocula, ze by odtial chlapci vysli nevylieceny..Bola som v medzug asi 5x, avzdy navstivime aj Cenakolo.Uzasne svedectva,Oni tam zoberu na vyliecenie kazdeho.Medzugorie je putnicka dedina,,P. Marie
Teraz je veeeelmi populárny a nebezpečný žuvaci tabak. Prosím, vie niekto ako sa dá zistiť užívanie deťmi a mladezou? Dakujem

@gabina_br ahoj nič ine neostava len dufat a verit ze sa poucil ze zmeni svoj postoj k zivotu a zmyslanie ...je mlafy ma crly zivot pred sebou hadam si to v hlave usporiada...a k tomu lieceniu...naša suseda preplo jej po smrti jej matky ktoru chcela ozivit no nepodarilo sa....skoncila na lieceni kedze som s jej synom dobra kamaratka bola dom ju tam aj navsivit...tiez v hronovciach....lieky na rano 4 na obed 6 na vecer 4 ....oči totalne sklenene ruky za chrbtom a cely cas ticho....ako uplna troska....myslim ze tam ju viac ničia akoby bola doma...bola aj na priepstke s liekmi samozrejme...kamarat (jej syn) jej vsetky lieky splachol do zachoda..boli tam hadky plac aj mesiac aj psychiater jej nadavkoval same lieky a ona ma velmi daleko od normalne fungujuceho cloveka ....kamarat jej stale zahodi lieky ona si ich necha predpisat a schova a takto to ide druhy rok😑