icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

autor
17. feb 2020

@saluda Pochopenie ani nie, viem, že toto normálny človek nepochopí, veď už sú tu správy, že je téma vymyslená. Bodaj by bola ! Bohužiaľ som nemala šajnu o čom je rodičovstvo, keď som sa vydávala. S mužom sme túžili po deťoch, dali sme im, čo sme mohli.

queen_el
17. feb 2020

Stále nechápeš, že problémom bolo /a stále je/ že robíš rozdiely medzi deťmi. Preto sa s tebou dcéra nebaví, a ani sa jej nečudujem, lebo tvrdí ste boli iba na ňu a syn nemusel a nemusí nič. A stále píšeš, že ona musí, lebo je žena...🤦‍♀️ A stále si myslíš, že dcéra je rovnaká, pričom ona sa osamostatnila a má rodinu. Na tvojom mieste by som sa snažila zachrániť vzťah s dcérou, kým to je možné...

rubinka
17. feb 2020

Opakujem smer Amerika a ďalej sa nestaraj čo s ním !!! Buď chces pomoc alebo nie. A potom sa zameraj na záchranu vzťahu s dcérou.

jaskolka
17. feb 2020

@skorpionka1987 možno sme kruté, tie co vravíme, že vyhodiť, ale tu už bohužiaľ veľmi niet iných možnosti.Keby vypli net, nevarila a podobne, začne rozbíjať veci, bit ich. Toto už nie je normálne, tam už nedá sa milo, pokojne. Studená sprcha, hádam sa preberie a ak nie... Nuž je dospelý, jeho voľba a jeho život

saluda
17. feb 2020

To je tá medvedia služba. Vychovali ste z neho človeka, ktorý si neverí. Od malička ste mu mali dávkovať drobné zvládnuteľné úlohy, aby mal radosť z toho, skúšať nové veci, vďaka čomu by si veril a mal zdravú sebahodnotu. To už teraz nenapravite. Ja si nemyslím, že vaša situácia nie je riesitelna, ale bez podpory psychológa, ktorý vás bude v tom dlhom a bolestivom procese podporovať, to nedáte. Neskôr by sa mohol pridať aj váš syn, ale nie formou návrhu, ale podmienky. Ak chce u vás ešte pár mesiacov bývať, bude tam chodiť. Sám, samozrejme. Ak nie, tak čau, ma týždeň na to, aby si našiel bývanie. Len musíte byť rozhodni, a hlavne konať. Nevyhrazat sa niečím, čo potom nie ste schopní splniť. Keď z vás to odhodlanie nebude cítiť, nič z toho nebude. Zbytočne sa vyhrazate niečím, čo nemáte v pláne naplniť, on vás pozná a vašu neistotu vycíti. Preto si dávajte iba také ciele, ktoré ste schopní splniť, možno kúsoček vyssie, s nakopnutim od psychológa. Hneď zajtra sa k nejakému objednajte

autor
17. feb 2020

@queen_el A nie je to tak? Dievča to bude potrebovať viac ako muž. Ale aj syn pomáhal pri upratovaní. Dcére som volala, ale nedvíha a nereaguje ani na správy. Je mi z toho všetkého smutno, neviem ako to napraviť s dcérou. Na syna je ona alergická, sama mi hovorila, aby som ho odhlásila z trvalého pobytu, ale to som razantne odmietla. Mala v niečom pravdu.

saluda
17. feb 2020

Nikto nemá šajnu o rodicovstve a výchove pred narodením deti, učíme sa za pochodu celý život 😉

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
lenka1993
17. feb 2020

Tak keď ho nechceš vyhodiť tak ho nechaj doma len prespávať. Neprat, nestravovat, zákaz sprchy. Keď ráno ideš do prace on ide z domu a zamknúť zobrať kľúče. Včer sa môže vrátiť aby sa mal kde vyspať.

matullienka
17. feb 2020

Prepáč a tebe hovorí niečo rovnoprávnosť? Ja sa ani nečudujem že sa dcéra s tebou nebaví

rubinka
17. feb 2020

Čo si jej napísala do správ. Pokým nepriznas svoje chyby tak ona reagovať nebude.

autor
17. feb 2020

@evamarek77 Nenašla sa u neho žiadna porucha, len mu to učenie trvá dlhšie než si to zapamätá. U psychológa som s ním bola, keď bol malý a všetko bolo v poriadku.

autor
17. feb 2020

@evamarek77 Bol to školský psychológ - pedagóg.

autor
17. feb 2020

@rubinka Písala som jej, ako sa má a prečo nezavolá a nenapíše.

autor
17. feb 2020

@matullienka V poriadku, ale predsa nebudem chcieť od syna aby umyl okná, vyžehlil. Rovnoprávnosť je v poriadku ale netreba to s tou emancipáciou tak preháňať. Môj muž nikdy neupratoval, neumýva riad, nepral. Aby som netárala, sem-tam umyl, ale zase muž rád varí.

papaya308
17. feb 2020

Poznam na chlp rovnaky pripad,ale skoncil happyendom

darinkaninka
17. feb 2020

Reagujem na tvoj príspevok o 11.09. Kam by šiel,keď nemá kamarátov? Žeby do práce s ubytovaním???? Riešenie ako odstrihnúť od netu, neprat a nevarit by boli možno účinné v prípade, že je decko ešte len krátko po škole.Teraz ho musíte dostať do práce, to je priorita!!!

airaw
17. feb 2020

vidis, pisala si dcere a hned vycitky..

panda21
17. feb 2020

Aj na mňa boli rodičia vždy mäkký. Mám 21,snúbenec 22, dieťa za 2 mesiace na svete. Od 15tky som brigadovala, snúbenec detto. Od 18tky som popri škole pracovala. Snúbenec tiež. Od 13tich som pomáhala starkej v robote keď nevládala na nohy, nosiť poháre s pivom a pod. 🤷 máme kúpený pozemok z nasporenych peňazí. Keďže bývame u mojej mami (sama navrhla aby sme ušetrili a mohli v kľude stavať) dávame jej samozrejme viac ako polovicu (sme dvaja ona sama). Proste sme si s ňou sadli nech donesie všetky účty (plyn, voda, elektrika, kôš, Internet, telka, rozhlas) a rozdelili na 3 časti, ona platí jednu, snúbenec naše dve 🤷 plus chladničku plníme výlučne iba my lebo si vážime, že nemusíme byť v byte a platit nájom dokým dostavame, ale platime fakt smiešne peniaze 🙈 snúbenec robí od rána do rána aby sme mali všetko čo treba, vybavili malého, plus dvoch psov. Varíme a upratujeme na striedačku. A to podotýkam moja mama odo mňa nikdy nežiadala ani peniaze ani variť ani upratovať. Tiež by mi dala všetko a aj snúbencovi, o vnukovi ani nehovorím.. Ale to by ani jednému svedomie nedovolilo preboha. Snúbenec dokonca pomáha svojej mame finančne keď potrebuje, a to s ňou od 16tich nežije lebo býval u otca. Od 15tich som chodila sama autobusom do školy do druhého mesta. Dovtedy na druhý koniec dediny pešo na ZŠ od prvého ročníka (celá ulica sme sa stretli o 7.00 a išli do školy). Od 15tich sama riesim doktorov, papierovacky, keď bolo treba podpis zákonného tak iba vtedy išla mama alebo otec. Neviem kde ste vy urobili chybu lebo pre mňa boli a aj sú úžasný rodičia, ale vychovali ma slušne, aj keď nehovorim ze som občas nedostala vychovnu. Normálne som zhrozena 😱 a to mám čerstvých 21 a snúbenec čerstvých 22 😂 a depresia nie je výhovorka, sama som si ňou prešla a aj sama sa z nej dostala. Nedávajte mu všetci psychické choroby len pre to, že je lenivý.

rubinka
17. feb 2020

Normálne napíš že si si uvedomila že si sa k nej nie vždy zachovala správne a nech ti odpustí všetko čím ste jej ty a tvoj muž ublížili.

silvi300
17. feb 2020

Prečo by nemohol synáčik umyť okná, žehliť, čo by mu ruky odpadli? Predstav si koľko mužov to robí a nevyhovárajú sa, že sú to ženské práce, že to oni robiť nebudú.

autor
17. feb 2020

@airaw Nemyslela som to ako výčitku.

janaochi
17. feb 2020

@lauraaaaaa ja som tiež toho názoru, že sa tam rozvíja nejaká duševná porucha...typické prejavy, nezáujem o okolie, sociálna izolácia, neprimerané reakcie a skreslené videnie reality. Nezanedbáva aj hygienu? Nechcem strašiť, ale môže ísť o ochorenie zo schizofrénneho spektra, kde sú typické tieto prejavy....citové oploštenie, nezáujem o sociálne kontakty, veľa spánku, zameranie na jednu činnosť...je toho veľa, ale určite by som zašla za Dr., aby to vylúčil, inak zbytočne šliapete vodu.

jaskolka
17. feb 2020

Nedivím sa, že dcéra nechce veľmi s tebou hovoriť, keď bolo tak, že ona musí všetko, lebo je žena, a brat nič, lebo je muž.mne to príde, že dcéra je celkom v pohode, minimálne je schopná fungovať bez vás,ma rodinu, manžela. Bohužiaľ, zo syna ste urobili lenivca, práve tým postojom, že muž nemusí nič. Možno v puberte ešte to šlo ľahšie riešiť, s dospelým už len tak nehnes. Aj keď by mal dáke problémy psychické, už ho nedonutis liečiť sa, ak on nebude chcieť. V puberte sa da dovliect nasilu k psychológovi, dospelého uz nie.. Padlo tu už slovo začínajúca schizofrénia, áno, je to tiež možné... A co potom? Schizofrenik, ak je nelieceny, vie byť aj životu nebezpečný.

lenevavrova
17. feb 2020

Teda ja neviem som na syna viacmenej sama,10 rokov riešim výživne.Druhý Partner ma vie tiež pekne potrápiť( náročná povaha) dom na krku.Vyplatu 500e ,ak som vyčerpaná a následne na pn,ledva 300e. Občas pomôže rodina s nákladmi. Môj syn má totiž aj závažne problemy( plúca,kožne alergie). Ale teda ok trošku som polavila po natlaku psychologa na známkach,že je toho na syna veľa,nech ho nevhám ,nech sa skusi adaptovať sám do vzdelania ,keďže chodí do 4.A. tieto mlade deti majú rozne študijné problemy,chodime aj do pedadogickej poradne,ale zaroveň sú aj rôzne kurzy.Tak sa snažim na števovať aj tie.Nemáme peniaze na more,ale chodíme aspoň do Tatier ,do Bojnic,športujeme,sme plavci.Syn aj na vzdory plúcam je dokonca už profesionálny plavec a teda bude mať 10 rokov. Do toho dostal psíka,nevedel nadväzovať s agresivnejšími chlapcami kontakty,bojí sa,ale o psíka sa stará príkladne. Sadni ,lahni,venčenie,papanie .Mami musíme kupiť pamlsky na odmeny. Mami a odkiaľ nosiš peniažky ,Palko treba chodit do práce. Ja by som chcel pomahať ľudom .Kedže ale musime dieta naučit sa samé učiť sa, prospel s vyznamenaním bolo asi posledný krat na vysvedčení a ani neviem či sa nám ho teda podarí dostať na zdravotnú a ešte netušíme z čoho to budeme platiť,ale teda snaď sa nemylím môj syn chápe a stále mu hovorím ,Paľko my chodime do práce a tvojou jedinouulohou ako vďaka za naše usilie pre teba a tvoja povinnost pre teba sameho aby si mohol robiť to čo ta bavi a robiť to dobre je učiť sa a nosiť vyborné známky. Nie vždy sa mu to po novom darí,ale myslím,že chápe tento základný princíp. Tak dufam,že o 10 rokov neskôr bude rovnako chápať,že tie pamlsky,život ,láska a rodina,všetkostojí peniaze a že to môžme mať keď budeme chodiť každý mesiac do práce ako sa len bude dať. Aj keby len sa 500e ,vždy sa dá raz za čas zarobiť viac alebo časom nájsť lepšie.Podstatné je neostať dlhodobo na nule.Je smutné,Že generacia našich rodičov vychovala takychto mužov a preto som sa aj ja prvý krát rozviedla. Manžel to na mňa začal skušať.,ale hlavne som si povedala ja tak svoje dieťa vychovaváť nechcem.Nemáme sa soce lepšie akokeď by som bola priamo vydatá a sme o veľa vecí ukrátený,ale snaď som sa rozhodla správne preto ,aby môj syn videl iný príklad iný prístup a práve tým mu zachranila jeho budúcnosť jeho život a preto aj tak lipnem na tych jednotkách ,aj keď ok tak teda aspoň nech sú v budúcnosti len dvojky.Snáď to na tu zdravotnú strednú bude stačiť, asi toľko k výchove dnes a do minulosti.

autor
17. feb 2020

@janaochi Nie, hygienu nezanedbáva, kúpe sa každý deň, holí sa.

autor
17. feb 2020

@jaskolka Nedívala som sa na to takto. Ja som to mala rovnako, mňa takto vychovávali moji rodičia. Navyše môj otec bol veľmi žiarlivá, matku bil. Naše deti neboli nikdy svedkom niečoho takého.

rubinka
17. feb 2020

No umývať riad by chlap mohol, nezdá sa mi to čisto ženská robota. No na druhej strane ak má ísť sám z domu a nemá ženu tak musí vedieť zapnúť aj práčku, ako tak si pozehlit a niečo jednoduché uvariť. Ak nič nevie tak ako má raz žiť sám? Tak už si bude musieť nejako poradiť no. Veď deti od mala asistujú mamam pri práci a jedno či je to dievčatko alebo chlapec.

rubinka
17. feb 2020

Na tú Ameriku stále nereagujete. Prečo?

autor
17. feb 2020

@rubinka Pretože mal problém nájsť zubnú ordináciu v našom meste, čo by robil v Amerike v cudzej krajine? Čo ak nastane problém, ako sa odtiaľ dostane?