Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
@janage Syn vie tiež niečo malé uvariť.
@katulka1141 Nemá záujem o absolventskú prax. To by musel medzi ľudí. Navyše sám si nie je schopný nič vybaviť.
Vaše deti, myslím synovia, vedia variť? Napríkad rizoto alebo kura?
A o môj muž nemá problém uvariť obed, bola dom 6 týždňov na rizikovom v nemocnici čo myslíš kto im a staršej dcére varil, pral a upratoval? Okrem toho sa musel učiť so 7 ročnou dcérou a chodiť do roboty.
Môj snúbenec dokáže naložiť práčku, vyvesat, upratať, urobiť celý obed ale taký že knedľa s gulasom 😂 a nemá pocit že je žena teraz kvôli tomu 🤔 všetko vedel z domu, ťažšie jedla sa naučil pri mne keď mi pomáhal variť sam od seba..
A nebolo pred tým písané, že varí iba váš muž lebo on to vie lepšie?
@panda21 Väčšinou varí môj manžel, je to jeho koníček - varenie. Ale samozrejme varím aj ja. No s manželom sa zhodneme, že dcéra to bude potrebovať viac ako syn.
@panda21 Môj manžel tiež, okrem toho prania, prať nevie.
@janage no tak s týmto by som sa teda nechvalila. Šesťročné dieťa určite nemá čo robiť ani za sporákom a ani za žehličkou. To akože bývali mesiac sami doma? A čo muž, alebo babky?
V jeho prípade to nie je o neschopnosti niečo vybaviť, ale o lenivosti, pohodlnosti, nechcení. Všetko ste robili zaňho.
Ak aj má nejakú sociálnu fóbiu, tak ste ju v ňom kvalitne vypestovali a ste za to zodpovední. Nebavíme sa o 15 ročnom decku, ktoré sa hanbí ísť do obchodu....máš doma dospelú pijavicu
tak ti poviem ze ked som spoznala mojho muza, mala som 23, zacala som pracovat a byvat sama. Navarit som si nevedela nic!!! Jedla som varene len na obed v praci, vecere boli suche. Cez vikend som niekam vybehla. A vies co? Moj muz ked som ho spoznala byval sam, vedel varit, piect, a dokonca tak vyborne ze doteraz su veci ktore vari a pecie len on. Ja som sa az pri nom naucila varit lebo som chcela, nie doma pri mamke ktora by ma do toho nutila. Je to hlupost ze dcera to bude potrebovat viac. Poznam rodiny kde vari len muz a vsetci su spokojny.
Nečítala som úplne všetky príspevky ..no z toho čo som prečítala mám pocit,že on nemá žiadne sebavedomie... myslím si, že tým ,že ste ho neuistovali ,že niečo dokáže aj sám a tým ,že ste veci robili za neho ste ho len utvrdzovali v tom,že je neschopný.a tak sa citi.. chválili ste ho niekedy za niečo?...neviem teda ako v tomto veku motivovať človeka...skúste komunikovat inak. Nie príkazmi ,ale otázkami...keď vám povie niečo rozumné pochváliť ho a podporiť...keď ma blbu odpoveď spýtať ,že ako si to predstavuje,čo myslí ,že bude a hlavne ako? Keď mu je jedno ,že nech aj skape myslím,že som to čítala,asi by som išla za ním a povedala mu ,že ho ľúbite a záleží vám na jeho budúcnosti a veríte ,že sa zvládne o seba postarať ...nekricat,ale pýtať sa a povedať,že platiť musí ,že inak sa nedá ...a neustupit ,keď mu už dáte nejakú podmienku...vždy mu povedzte ,že to robíte pre neho ,lebo vám na ňom záleží...
@ollako Asi áno, vždy sme robili všetko za neho, možno že aj dcéra to tak brala, že je na vedľajšej koľaji, ja som si to neuvedomovala. Len som chcela aby boli deti normálne, aby pracovali, boli zodpovedné.
So synom sa porozprávať nedá, na nič nereaguje a keď reaguje tak ešte aj potichu rozpráva a ten jeho úškrn na tvári, že by som mu jednu strelila najradšej. To že ich mám rada predsa vedia, ani mne matka nikdy nepovedala, že ma ľúbi.
Keďže diskusia je už na hlavnej stránke koňa, dovoľujem si využiť to na šírenie povedomia o autizme.
Bohužiaľ,len v angličtine,ale krátke a výstižne vysvetlenie podstaty autizmu.
Kľudne to môže byť prípad syna autorky témy. Kľudne to môže byť prípad vášho dieťaťa,ktoré sa v dospelosti akosi nevie zaradiť do "bežného" (rozumej väčšinového) sveta. Ktoré prešlo MŠ, ZŠ, SŠ aj VŠ bez diagnózy. Je mi neskutočne ťažko z množstva diskutujúcich, pre ktoré je autizmus synonymom mentálneho postihnutia.
Takže prosím, vzdelávajte sa a...ak neviete o čom hovoríte,radšej mlčte.
@martina2001 Moje deti nikdy samé od seba prácu nehľadali, nikdy ich ani len nenapadlo, že by bolo fajn mať brigádu. Dcéra raz brigádovala v potravinách cez leto. Ale to len preto, lebo naša susedka tam pracuje a vybavila jej to.
Už ste sa tu po 900 stranách aj k niečomu uzniesli? Čo teda bude autorka robiť? Ja sa vsadím, že nič.
@acrobaleno Pani prosím Vás, diskutujeme, ja nebudem určite sedieť so založenými rukami, po toľkých rokoch toho máme s mužom dosť. Už som určité kroky urobila, preto nerozumiem vašemu komentáru. Netreba rýpať a hrať sa na veštkyňu, čo urobím a čo nie.
Možno to vedia ,ale potrebujú to aj počuť hovorila si im to objímala si ich ? Napíš dcére cez sms ,že ju ľúbiš a že ti chyba uvidíš ,že ti odpíše... ja mám tri deti 11,9a18 mes. Všetkým niekoľkokrát denne rozprávam ,že ich ľúbim ,objímam ich x krát.. možno sa mýlim,...ale mám z teba pocit ,že neprejavujes lásku ...lebo proste treba chodiť do roboty stále nejaké povinnosti a robota
@ollako Nehovorili sme im že ich ľúbime, je to také divné, ale zase mali všetko čo sme im mohli dať a myslím, že deti cítili že ich ľúbime a že nám na nich záleží. Ja som od rodičov nič také nepočula a tu som.
A nechcem tým povedať ,že nič nemajú robiť naši tiež majú povinnosti domáce práce majú podelené....,ale vždy si nájdem na každého chvíľku opýtam sa aký mali deň,čo pekne aj zle zažili a tak a ver ,že niekedy ma hnevajú a aj nakricim ,ale večer pred spaním sa vždy objimeme a pobozkame
Ver ,že to len myslis,že.to vedeli....keď sú deti malé potrebujú prejavy lásky že verbálne ,či neverbálne potrebujú poplacat po pleci ,keď sa im niečo podarí pochvalu a zároveň trest ,keď urobia niečo zle..tam je podľa mňa kameň úrazu chválili ste dcéru či syna za niečo.?
@ollako Keď bolo za čo, tak áno, pochválila.
@autor Kebyže takto reagujete aj na svojho darmožráckeho syna, tak by nebola táto diskusia. Ale viem Vám veľmi jasne povedať, že čo bude a to nie som ani veštica. Chvíľu sa budete viesť na tejto vlne, že máte všetkého dosť, ale len do prvého konfliktu. To, že nie sú bitky a majú čo jesť, to nie je výchova. Veď teraz čítam, že ste im nehovorili, že ich ľúbite??? Že je to divné? Skôr je divné, že ste to nehovorili. A teraz sa divíte, že kde je chyba, keď 27 ročný, bez diagnózy je takýto. Ani Vám to nehovorili a že ste tu? Ale očividne tam je nejaký problém, keď ste nevychovali plnohodnotných členov spoločnosti.
Čo je také divné? Povedať deťom že ich ľúbite? Mňa mama aj v 21tke postiska, bruško popusinkuje (a to nehovorím o tom ako jej vnuk v mojom bruchu počul určite viac krát ľúbim ťa od nej, ako od vás deti). Povie mi že ma ľúbi aj keď len do obchodu ide 🙈 a pochybujem že je jej divné keď prejavuje lásku ku svojej dcére, ale kľudne sa jej spýtam 🤭
Varenie je podla teba zenska praca, tak preco tvoj muz vari? Uz nie sme v stredoveku ze rozdelujeme pracu na zensku a muzsku.
@panda21 Keď boli maličký, tak samozrejme, že som ich pusinkovala.
@martinajurkechova primarane veku. Teda mladsia pracka, prach, pozametat podlahy, zehlila uteraky a utierky napr. Jednoduche veci. Starsia zas ostatne plus jednoduche jedla. Ano babka obcas uvarila, ale sama sa,stara o svoju mamu a ma dost, manzel bol mimo, druha babka nic. Ja som doma bola, len tie ruky som nemohla pouzivat. Teda boli pod dozorom.
Máš divné názory keď máš pocit že láska sa prejavuje hmotnymi vecami, my sme nikdy ako deti nemali všetko čo sme chceli ale rodičia nám lásku v pravom rade preukazovali tým že sa s nami rozprávali, trávili s nami čas a to robia doteraz. Ty nevieš dieťaťu povedať e ho ľúbiš lebo to nepovazujes za dôležité a potom sa cudujes čo máš doma

Ahoj drzim ti palce. Urxite ste s muzom robili vsetko preto, aby sa mal dobre. Je mi luto, ze ma syn taky postoj. Co tak mu vybavit nejaku prax abslovensku alebo skolu? To ze je automechanik neznamena, ze tuto pracu musi aj vykonavat. Ak ho bavia pocitace co tak mu zaplatit nejaky kurz? Nejakoho ho motivovovat inak