Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
Ahoj.. A syn? Veď on mal byť raz manželom, otcom.. Zodpovedný za svoju rodinu, vedieť ju uživiť, viesť.. Synov treba vychovať k zodpovednosti, a nielen za seba, musia sa predsa raz postarať o rodinu, manželka bude na materskej a on bude zodpovedný za nich, bude musieť potiahnuť rodinu finančne, bude musieť veľa vecí uniesť.. Bude vychovať svoje deti.. Ako by to zvládol taký človek, čo sa nevie o seba postarať? Ako sa bude chovať k svojej manželke? Ako k vám? Žiadna úcta, ešte jej vynadá? Normálne si prajem aby toto nebola pravda, čo tu čítam.. Nemôžu predsa mladí chlapci do 30tky byť závislí na svojich rodičoch, veď to je na zaplakanie 😪 naše deti raz budú vo svojich rodinách, budú manželia, manželky, otcovia, matky, nevieme ešte aká doba príde, musia byť silní, zodpovední, mám rešpekt, lebo je to i naša vizitka ako ich pripravíme na život..
A ešte by som mu povedala ze ste spisali pred notarom zavet, ze ste ho vydedili, aby nepremrhal vsetok majetok ktory ste nadobudli. Dôvod vydedenia, ze dlhodobo vedie neusporiadany zivot. (naozaj ho spiste, a ak sa zmení on tak to zmeníte aj vy, samozrejme ked ta zmena bude pretrvavat dlhodobo a aj mu to povedzte ze este ma sancu to zmenit)
Váš manžel urobil najlepšie, že zobral ten router do práce. Podľa synovej reakcie môžete vidieť, že je závislí na hrách. To bude kameň úrazu. Zrejme naozaj potrebuje psychológa a vy právnika, aby vám poradil ako postupovať, aby ste syna vôbec prinútili na psychologické vyšetrenie. Neviem, ale dvadsaťsedemročného muža môže na takéto vyšetrenie prinútiť asi len súd. Obávam sa, že nie je ďaleko deň kedy na vás položí ruku.
Úspešne ste začali a nevzdajte to..ide o to, aby ste to vydržali..tých pár dní , možno týždňov stoja za to, aby ste tento stav nemuseli zvládať do konca života..A nebojte sa, nič sa práčke nestane..nech si zo začiatku perie v rukách..ppstupne ho odstavujte a nezabudnite sa zakaždým s ním kludne porozprávať, prečo to robíte a čo bude nasledovať ďalej, ak sa nespamätá..a vždy mu ponúknite pomoc..psychológa, alebo pomoc pri hladaní práce..ale psychológa mu budete musieť platiť..keďže je neplatič.. a nebojte sa..jeho smiech prejde..a ešte ho treba upozorniť, že pri každom agresívnom výpade, kopanie, útočenie voláte políciu..ak bude treba, aj to urobte..musíte mu dať pocítiť,že vsetko myslíte vážne..
@ledgerka Deťom sme vreckové nedávali, ani sme nemali peniaze nazvyš, priznávam, synovi sme zaplatili vodičák, ale len preto, lebo nám to mal vrátiť hneď ako sa zamestná. Dcéra bola samostatná vždycky, ale syn bol iný, nemyslím si, že sme robili také rozdiely. Ona sa urazí, že musela upratovať, nekomunikuje so mnou, nič mi nikdy nepovie, vždy bola tajnôstkárka. To sme sa mali stále rozčuľovať?
Mňa na celom tom zaráža fakt, že celé tie roky vám to prišlo normálne, že chalan je zavretý v izbe, nekomunikuje a nemá priateľov. Veď toto nie je normálne ani u starých ľudí a už tobôž nie u mladého človeka. Fakt netuším čo musíte byť za človeka keď vám to prišlo normálne, tieto veci ste mali riešiť 10 rokov minimálne dozadu
@reenie Viete, jemu by bolo jedno aj keby polícia prišla, on nemá žiaden rešpekt pred nikým.
@matullienka Sú medzi nami aj introverti, nie každý je komunikatívny a má desiatky kamarátov.
Trochu si odporujes keď napíšeš že bola samostatná vždy ale robiť sa jej nechcelo.
A áno sú introverti ale nie je normálne preboha že človek netrafí k doktorovi, je mu jedno že nemá platný op. Toto máte riadne zanedbané darmo sa tu budete oháňať introvertmi
ja mam sestru, len o rok starsiu. Vzdy sme museli pomahat rovnako, ked nahodou nie tak sa hned jedna z nas ohradila. Neviem si predstavit ze ja makam, sestra nic nerobi a mama ju este obranuje. Keby to tak bolo, urcite za tie roky neznasam sestru a aj matku. Bola by som len stastna keby som konecne vypadla a mala od takej rodiny pokoj. Takze tvoju dceru uplne chapem ze ta ma v pazi. Z druhej strany, ked syn vzdy videl ze on nemusi tak uplne chapem ze je taky aky teraz je. Ma vsetko v pazi lebo vsak nikdy nic nemusel, tak preco by chudacik teraz mal zacat.
@matullienka Samostatnou myslím, že si vedela sama zariadiť, vybaviť, je celkom iná ako syn. Ale s prácou mala problém, bola lenivá pracovať. Tak som to myslela.
@ledgerka Ale už som tu niekoľkokrát písala, že syn musel pomáhať rovnako ako dcéra. Museli si podeliť úlohy, dcéra umyla kúpeľnu, syn musel povysávať celý byt, umyť riad, dcéra v obývačke utrieť prach a tak ďalej.
@ledgerka Občas pomôcť bratovi, ja som chodila do práce, nemala som čas a vedela som, že on sám nič nevybaví, tak som požiadala dcéru, aby mu pomohla.
Lenže ako si písala vyššie tak okrem toho si od nej vyžadovala aby chodila do práce, niečo malé uvarila, predpokladám že naložila práčku, vyvesila prádlo bola tiež jej úloha zatiaľ čo mladý sa celý deň doma valal na posteli a hral Pc hry
@silvike lenže čo zasejete v mladosti, potom sa vám vráti. Skôr to berte ako príklad toho ako to robili naši rodičia, ktorí majú teraz zhruba 30-rocne deti...A ktori to očividne zvládli dobre. Manžel je astmatik a napriek tomu robil. Nevravím ze naše dieťa je dokonale. Vravím, že robíme všetko preto, aby raz bol samostatny a zodpovedný. Na rozdiel od iných matiek, čo by za svoje deti aj dýchali. A potom to takto dopadne.
@matullienka Od oboch som vyžadovala aby chodili do práce. Mala som trpieť doma oboch? Nehnevajte sa, ale teraz sa ideme hrať na počítanú, koľko toho musel kto robiť? Že dcéra musela niečo uvariť, vyvesiť prádlo? Že mala o dve úlohy naviac, to vážne?
To sa nebojte, že nemá rešpekt..však on ho získa..si myslíte, že keď sa bude chovať agresivne a pri tom sa im vysmievať do tváre, že si s ním neporadia? Už treba tvrdo na chlapca..keď nič i é nefunguje
jedna vec je ako nam to tu ty pises, neznie to tak az zle. Druha vec je ako to vnimali za tie roky tvoje deti, akym tonom si sa s nimi bavila s jedny a druhym a co to pre nich znamenalo. To si s nimi asi nikdy nerozoberala takze poznas len svoj pohlad na vec.
@matullienka Chodila som s manželom do práce, prirodzene, že som požiadala dcéru aby niečo uvarila, aby neboli hladní. Mala som chcieť od syna aby navaril, veď to je ženská práca. A takto to bral a berie aj môj muž.
Pri tomto vašom prístupe sa vôbec dcére nečudujem, že vás odstrihla a urobila najlepšie čo mohla, lebo pri tomto tvojom prístupe by sa na vaše staré kolená starala nie len o vás aké aj brata, ktorý celý život hnije doma
@matullienka Ešte raz sa Vás pýtam, aký prístup máte na mysli? To, že dcéra so mnou nekomunikuje je dôsledok toho, že robila viac vecí ako syn?
Deti by mali pomahat v domacnosti bez ohladu na pohlavie
Čo furt tu všetci dookola vyťahujete tú dcéru..nik z nás nevie, ako to bolo..
Vyhodila by som ho hned,zrusila tp a cau
To nemyslis vazne s tou prackou, to zvladne moje 8 rocne decko. Dnes ma,za ulohu akurat vytriedit si z vreca svetle, vie, ktory prasok, vie program, teplotu otacky. Vie vyvesit na susiak. Pana Beka, ja som lezala na infekcnom, zapalili sa mi zily na rukach od liekov. NIC som nerobila. Aj zehlili, aj prali, aj varili, aj ostatne. Vyse mesiaca. Mladsia mala vtedy 6, starsia 11,5
@mysha Ešte raz opakujem. OBAJA museli pomáhať v domácnosti, syn aj teraz pomáha v domácnosti, poupratuje.
Prebieha vy ste fakt asi vyrastali za dinosaurov, dokedy je varenie ženská práca vy sa zobuďte, keby sa vám niečo teraz stalo tak syn umrie hladom lebo nevie chytiť varechu do ruky
@mysha to autorke nevysvetlis u nej stále funguje deľba práce
A potom ked nedaj boh ty ochories a skoncis v nemocnici ta pokapu od hladu, ci si nastahuju zensku inu, na zenske prace?

@karolinakr preboha ty o com tocis zenska???? Nauc sa citat s porozumenim..splietas tu farara a to co som nenapisala.
Kde spachalo 1000 000 rocne ludi samovrazdu???
Odkial mas take bludy,,,netreba citat topky ci novy cas...minule tu zopar takych ako ty strasilo ze u nas rocne zomrie 800 ludi na chripku a v skutocnosti to je cca50....
Jasne ludia pachaju samovrazdy vzdy to tak bolo aj bude,,,zial v zivote je to tak vyziju len silne osobnosti...nikde nepisem zeby sa mu nemalo pomoct,,,moj posledny prispevok si orecitaj este raz alebo chod za tlmocnikom ked nevies co pisem