icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

autor
18. feb 2020

@apolka77 Mám už svoj vek, mňa nadávky nerozhodia. Prispievanie nie je povinné.

autor
18. feb 2020

@noemka2006 Ale zla som ja. Ale nevadí aspoň som sa na situáciu pozrela aj z pohľadu druhých.

bublinka1426
18. feb 2020

mila autorka kaslite uz na kona a chodte sa radsej poradit za psychologom, pre vas a deti. obdivujem vas ze sa vam chce cele toto este citat. klobul dole.

autor
18. feb 2020

@bublinka1426 Áno, bude to lepšie.

evkano1402
18. feb 2020

ak naozaj chcete z toho von, skuste sa zamysliet, ale uprimne nad tym, ci vas problem sa nevola "narcisticka porucha osobnosti" skuste spomenut psychologicke

fokuska
18. feb 2020

Ty si ocividne myslis, ze sa nemas za co ospravedlnit, ale dcera to vnima inak... ak ale nemienis zmenit svoj postoj, lebo si myslis, ze si chybu neurobila a nemas sa za co ospravedlnovat, tak sa necuduj, ze postoj nezmeni ani dcera a ze neuvidis vnucku...

zuzinya
18. feb 2020

Ako ho dostať na sedenie? Najprv sedenie psychologicky s vami ako rodičmi, porozprávať jej o situacii..

ktochytavzite
18. feb 2020

Mne este napadlo,ze moze mat komplexy,podla mna preto akobsa ucil a vlecie sa to s nim,preto ta nechut k vsetkemu,mozno sa boji len vysmechu alebo porovnavania,preto radsej len doma sedi.Mozno treba zacat nejaku pracu z domu ,nie zrazu,ked ste doteraz ho takto maznali nanho ist zhurta.

panda21
18. feb 2020

@fokuska zbytočne tu niekomu niečo hovoriť. Stačí čítať odpovede autorky na tému dcéra vs syn a každý pochopí, kto za to môže a nie že mozog a diagnóza.
Sama moja psychologička povedala po 20 rokoch praxe, že by si netrúfala hádzať diagnózu človeku cez internet. Autorka sa toho až chorobne chytá.
Alkoholik čo 10 rokov je zavretý v dome a iba slope tiež chradne, nemá chuť na sociálny kontakt a je agresívny keď mu niekto zoberie drogu. Či aj takému alkoholikovi dáme nálepku autista alebo schizofrenik?
Prosím, komu ešte hodíme nejakú poruchu?

simonkolucinka
18. feb 2020

@larafabrizzi To som sa jej aj ja pytala.Je to nezodpovedny clovek,nikdy v zivote som nestretla takeho leniveho cloveka ako je ona.Manzela nema,ma 3deti kazdy ma ineho otca.2starsie deti maju len zakladne vzdelanie,tiez nikde nepracuju.Vsak ked to vidia u mamy.To najmladsie ma 7r je prvacik.Najstarsia dcera je na materskej,tiez je slobodna matka.Ta presne zacala ako jej mama a aj tak skonci.Bude vyuzivat socialny system.Stale byva v rodicovskom byte,a vyuziva mamu ktora je uz na dochodku.Ona nic neprispieva.A mama nema silu to uz riesit.

blunka
18. feb 2020

Baby predstavte si ako bude na dlhom sedení s tou psychologičkou od kamošky a bude hodiny točiť dookola to isté čo tu. Čo poradí psychologička len zneguje, vyvráti, povie prečo sa to nedá a nakoniec zahlási že ona sa nemá dcere ani synovi za čo ospravedlniť 😂.
A psychologička si bude chcieť "vraziť nôž do srdca" aby nemusela počúvať tie cvokariny a banovať ako zabila svoj čas. Ako ja banujem že som tieto kraviny čítala 2 dni lebo som myslela že pomôžem. A to aj tak furt to isté ...

autor
18. feb 2020

@blunka Nikto vás nenútil čítať ani prispievať, ste svojprávna predpokladám.

blunka
18. feb 2020

Mala ste dopredu napísať do nadpisu, že idete len ĺuďom zabíjať čas. Nik bohužiaĺ nevie dopredu čo ide čítať a čo z vás vyleze.
Nie je to prvà ani posledná diskusia na MK kde sa ženy snažia pomôcť, dajú do toho svoj voĺný čas, energiu a potom zistia že je to bolo zbytočné.

autor
18. feb 2020

@blunka Keď máte pocit že zabijate čas robte niečo produktívnejšie, ja som založila diskusiu aby som si prečítala názory užívateliek. A vzala som si veľa, verte či nie

janka987654321
18. feb 2020

Ako moze 27 rocny clovek nepracovat? Moja v lete este 19 rocna dcera mala tri brigady, popri tom este chodila doucovat anglinu. ked mala 17 bola rok v usa, o rok neskor na rok v anglicku. toto je chyba vas rodicov, a kedze ho uz neprevychovate, tak uz teda odporucam urcite toho psychologa. aj vy aj vas manzel.

autor
18. feb 2020

@blunka Poznám syna a viem ako reaguje, môže sa zdať že sabotujem všetky rady, ale nie je to tak. Ak som aj napísala, že sa to nedá, tak preto, lebo tak to je. Radili ste mi zrušiť internet, nemá k nemu prístup a nevarím. Skúšala som rozhovor včera aj s mužom a ako to dopadlo som sem napísala.

evkano1402
18. feb 2020

hlavne si stojte za svojim
Povedali ste mu dokedy tento stav (nenavarene, ziaden pocitac) bude trvat? Napr. ked prinesies pracovnu zmluvu, ok budem varit, ak vydrzis tri mesiace, bude aj pocitac, ak to padne, padnu aj tvoje vyhody. Myslim, ze Vas syn potrebuje pocut jasne podmienky. Plus prispievanie na domacnost, resp. sporiaci ucet na vlastne byvanie by malo byt samozrejmostou, no z jeho strany.

fokuska
18. feb 2020

@panda21 Alkoholik predsa ma diagnozu.
A to, ze tu napiseme, ze syn autorky vykazuje znamky nejakeho ochorenia, tak to este neznamena, ze ho diagnostikujeme a ze to ochorenie naozaj ma.
Je to podnet na vysetrenie.

Ked sa tu riesia male deti a priznaky a napisu tu diskutujuce ake ochorenie to moze byt a odporucia navstevu odbornika, tak vtedy je to ok?

Ale pri dospelom synovi a psychickych problemoch to uz ok nie je?

zuzka_zuzicka
18. feb 2020

Myslím, že tu ste zlyhali už v pubertálnom veku, on má tú drzosť sa Vám smiať do tváre?! Veď to preto, lebo vie, že aj tak nič nepodniknete. Poviem Vám to ako pedagóg, od 3.rokov učíme deti v MŠ zodpovednosti za svoje veci i konanie, niekde sa stala chyba. A teraz môj osobný prípad, mňa sa mama v 15r. opýtala či vidím z okna ten nápis BILLA (mali sme tam obchod) odpovedala som Áno, a ona nato keď chceš nové rifle choď skúsiť koľko treba na ne robiť. Odvtedy som nebola bez brigády, naučila som sa hospodáriť, od 19r. bez matky, robila som tatkovi nákupcu, upratovala a za to mi bolo umožnené študovať, popri tom čo som zarobila na brigádach som si mohla minúť na seba. Po ukončení školy, som bývala ešte 3 roky doma a prispievala som 100€ / symbolicky ale aj to ťa naučí !!! Teraz už žijem sama a tiež som začínala s učiteľským platom 500€ čistého/presne to bola jedna z 3. prvých výplat na ktoré som si pýtala hypotéku.

panda21
18. feb 2020

@fokuska ale je rozdiel keď si diagnózu človek vypestuje sám svojou sprostosťou alebo mu správne nefunguje mozog.
Je to podmet na vyšetrenie ale ak vidia toto, musia vidieť že aj autorka to má troška popletené a netreba jej dávať zbytočné "nádeje".
Podľa mňa rozdiel je minimálne tak 20 rokov ak nie viacej.
Myslím, že pokiaľ by to bolo také vážne, tak si prvé príznaky všimnú odborné pracovníčky v špeciálnej triede. Autorka tu nonstop omielala že jej syn je zdravý a bol aj u psychologičky. Či tá nerozozná začínajúcu chorobu?

fokuska
18. feb 2020

@panda21 Ty nechapes, ze choroba sa mohla rozvinut ked mal napr 22 rokov? Tak co mali riesit psychologicky v skole?

Ved to mohlo zacat lenivostou, pretastlo do zavislosti na pc hrach, izoloval sa od spolocnosti az sa z toho "zblaznil" - choroba mohla mat postupny nastup.

Nehovorim, ze to tak bolo, ale to, ze kedysi bol zdravy a nemak problemy neznamena, ze sa nieco nemohlo rozvinut neskor.

panda21
18. feb 2020

@fokuska ten chlapec bol v špeciálnej triede od ZŠ pre nejaké prejavy a nie len tak zo srandy. Či do špeciálnej triedy sa dávajú zdravé deti? Keďže študujem psychológiu tak som v tomto není moc zbehlá.

apolka77
18. feb 2020

zaujimalo by ma ked mas nejaky sviatok napr.narodeniny ci TI syn zablahozela resp. kupi nejaku kyticku..ci ako to prebieha..

fokuska
18. feb 2020

@panda21 Pisala, ze kvoli pomalsiemu uceniu, tak asi nejaka porucha ucenia. Co to ma spolocne s moznou sucasnou psychickou poruchou?

autor
18. feb 2020

@apolka77 Nie, syn si nespomenie, ale keď dcéra bývala doma tak spolu so synom mi blahoželali, dcéra to iniciovala, ona si vždycky spomenula, to áno.

silvike
18. feb 2020

Ale tak asi zrejme mate ked je Vas vtah s dcerou taky aky je a aj so synom. Sak vztah je o dvoch. A v detstve praveze ten rodic ten vztah vytvara a dava mu smer. Tak zrejme sa niekde stala chyba. Ale podla vsetkeho a tych vasich slov je problem aj vo vasej pyche a v tom ze na jednej strane vravite ze ste spackali vychovu a hned vzapati ..." ja sa nemam za co ospravedlnovat"...mozno uz len za to ze ste im malo preukazovali cit,lasku

silvike
18. feb 2020

@panda21 Jeeejda ale ved existuju aj psychicke poruchy ! Moze ju mat aj nemusi. A tu mnohe zeny hadzu len tak z brucha info ze diagnozu nema. Ako to len vedia ? Takto na dialku ? Ach jaj

23121974
18. feb 2020

Nečítala som všetko,možno tak 2/3.Stále tu omielaš a opieraš sa s istotou,že má teda diagnozu.Zrejme má,ale nie ako majú bežní ľudia v dôsledku niečoho,ale jemu akurát tak preplo,že takmer 10 rokov hnije doma a hrá sa na PC hry.Volá sa to chorobná závislosť,tak ako aj narkomani,alkoholici,gambleri.On sa stručne a jasne z počítača zmagoril,je na ňom závislí a nežije v realite a ak mu to niekto berie,tak je zúrivý,agresívny,chytá amok.Stačí pozrieť ako podaktorí takto závislí ľudia vo svete skončili,ak im zobrali mobili,pc,zakázali hry.V amoku zabili vlastné rodiny,alebo seba...Toto si mala riešiť,keď mal 18 a hnať ho do práce,aby mu nepreplo a získal aj pracovné návyky a zodpovednosť a nie 10 rokov živiť darmožráča a sledovať ako hnije doma a smeje sa vám do tváre.Pochybujem,že sa niečo napraví,budete ho mať na krku stále,lebo však aby sa mu chudáčikovi nič nestalo,keď nenájde ani len zubára..

matullienka
18. feb 2020

Autorka by sa mala zamyslieť, keď má syn nie malé dlhy na zdravotnom poistení kto ho vyšetrí, diagnostikuje a nastaví prípadnú liečbu?

acmvm
18. feb 2020

Poznám takých ľudí, zo školy, z okolia, aj osobne, aj občas si človek prečíta o tom na fórach o hrách. Tiež som hral online hry niekoľko rokov, z nudy a zo zábavy, s kamarátmi, je to niečo nové a zaujímavé. Popri škole a potom aj po nastúpení do práce keď ešte bolo viac času. Avšak u niektorých jedincov môže z toho vzniknúť extrémny problém. Aby som to bližšie popísal pre neznalých. Každý človek je iný, niekto má rád sociálny kontakt a je zručný v tejto oblasti a na druhej strane sú aj ľudia, ktorí majú slabé sociálne zručnosti a niekedy aj nejaký handikep, alebo povahovú vlastnosť (napr. plachosť, samotárstvo) a takí sa vyhýbajú ostatným a časom sa z toho stane začarovaný kruh, nikam nechodia, pretože sa s nikým nekamarátia a kamarátov nemajú, pretože stále sedia doma. Takí ľudia keď objavia online svet hier tak je zle. Online hry ako je napr. World of Warcraft robia to, že umožňujú stretávať sa ľuďom vo virtuálnom svete, zakladať skupiny a clany (spoločenstvá) a spolu hrať online hru. Vylepšovať si postavy a spolu plniť úlohy. Problém takých hier je ten, že umožňuje prežívať akoby virtuálny život, písať a rozprávať sa s úplne cudzími ľuďmi online, spolu hrať a spolu sa zlepšovať a keď tomu podľahne slabší jedinec tak sa z toho dostať von je strašne ťažké. Tento typ hry nemá koniec, stále plynie, stále sa musí vylepšovať zbroj a zbrane, plniť nové úlohy, chodiť pravidelne tri krát, štyri krát, 5-6 krát v týždni po 3-5 hodín na skupinové záťahy (bitky, nájazdy ). Človeka to tak pohltí, že ho skutočný svet prestane zaujímať, pretože tam je nikto a v tom virtuálnom je PÁN, pretože to hrá 5-8 hodín denne, a je schopný si zadovážiť také zbrane, brnenie a vlastnosti, na ktoré tí, ktorí hrajú v rozumnej miere, nedosiahnu. Dáva im to pocit dôležitosti, že niekto je a niečo dosiahol. Z takého človeka sa stane doslova kus nábytku, ktorí presedí 8 hodín denne za počítačom a nič v skutočnom svete ho nezaujíma, myslí iba na hru. Časový harmonogram sa točí okolo hry, svoj osobný život prispôsobuje hre. Stále vychádzajú nové aktualizácie hry, ktoré stále pridávajú obsah, aby hráči non-stop hrali a platili. Problém je aj ten, že hra sa akoby tvári, že všetko je v poriadku, veď máš v tej hre aj priateľov a to je fajn, sociálne žiješ. Takýto človek úplne stratí cieľ v živote, prestane vychádzať z domu, veď načo by niekam chodil, on chodí von v hre, stratí chuť niečo robiť, nepotrebuje zarábať, veď nikde nechodí, nemíňa peniaze. Nepotrebuje zarábať na hypotéku, veď býva u rodičov, na prežitie mu stačí podpora či sociálka, z toho zaplatí internet a poplatok do hry, ostatné ho nezaujíma. Poznám dvoch bratov z okolia, jeden po 5 rokoch rozumného občasného hrania prestal hrať takýto typ hry, druhý o rok starší nie, Vyhodili ho z výšky, zamestnať sa nechce, povedal, že mu stačí sociálka od štátu, frajerku nemá a ani nechce, nemá na ňu čas, 8-12 hodín denne hrá na počítači tú hru. Jeho predstava o budúcnosti je tá, že stále bude hrať hru a žiť u rodičov.
Pozrite si na nete závislosť na online mmorpg hrách, síce sa vydavatelia tých hier tvária, že je to ok a že to treba hrať s mierou, ale sú tisícky prípadov doslova trosiek ľudí, ktorí sa z toho nevedia vymaniť podobne ako ľudia od drog a alkoholu.