Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
To by stále nerozumiete. K svojej dcére ste pristupovali podobne ako popisuje @evkano1402 . Syn nemusel, lebo on nevie. Dcéra musí, lebo ona dokáže. Nech vyzerajú obaja normálne (u vás sa to rovná tak, ako vy si predstavujete a ako okolie akceptuje a nijako inak). Že dcéra sa odpojila od rodiny je úplne pochopiteľne snáď pre každého v diskusii okrem vás. A ešte by ma zaujímala jedna vec. Ak tu píšete, ako by ste plakali za synom keby ste ho vyhodili z domu a nevedeli, kde spí, tak placete aj za dcérou, u ktorej si nie ste istá, v ktorom štáte žije? Podľa odpovede na túto otázku možno pochopíte, prečo dcéra neodpovedá. A čo sa syna týka, rád je tu už dosť, treba konať. A K tomu, že vám rodičia nehovorili že vás ľúbia a tu ste - aj váš syn tu je. Byť tu nie je všetko.
@bashawelle Viete ani moja rodina to nechápe, to jej správanie, ale nechcem riešiť ju ale syna. Neviem kde žije, nemám to ako zistiť a ona mi nič nepovie. A toto robila vždy, tajila všetko.
Úplne zbytočne sa tu niečo rieši. Stačí pozrieť autorkine odpovede. Stále si melie svoje.
@bashawelle Navyše tu pred dvomi týždňami bola, ma Slovensku. Vôbec sa neozvala, nedala vedieť. Keby aspoň napísala, rada by som ju videla. Dozvedella som sa to náhodou od dcerinej kamarátky.
Normálne žasnem, ako sa dajú nepríjemné otázky ignorovať. Ťažko vysvetliť, že správanie vašich detí má dôvod. A ignorovanie problemu vás doviedlo tam, kde ste teraz.
Je extremne tazke vzdat sa rodiny. A vobec nejde o to, ze brat dostaval viac nielen financii, ale aj pozornosti. Nech. Osobne si myslim, ze moj brat ma tiez nejaky problem, asi ADHD alebo nejake diska, neviem, presne, urcite ma problem s autoritami - ucitelia v skole, sef v praci ale aj rodicia. Aj nasi sa ho boja. Napr. boja sa mu neplatit to a to, staci, ked sa
vysmesne alebo arogantne ku nim ozve napr. "to ste take socky, ze nemate na to, aby ste mi zaplatili mobil". Ja som odisla, lebo to bolo chore a nemalo to vychodiska. Otec je na mna nastvaty, citi krivdu, podla neho je to moja vina, mam sa prist ospravedlnit a vratit veci do normalu. Nehrozi.
Neviem presne, co trapi vasu dceru.
No a Vasa rodina, to su Vasi surodenci, ujkovia a tety, bratranci a tak?
Ani mna nechape vzdialenejsia rodina, ale vobec ma to netrapi. Mama im povedala svoj uhol pohladu, ok, a uprimne, ja ich nechcem zatazovat svojou pravdou a nepotrebujem, aby mi niekto z rodiny robil rozhodcu. Ved aj oni maju svoje zivoty a starosti, tak naco.
Na str.38 pises,ako mu je vsetko jedno, aj dlhy a exekucie... stale nechapes,ze to je preto,aky je?? Autista,ci asperger to nechape! On zije vo svojom svete,nechape svoju zodpovednost, oni napr.niektori nechapu ani preco sa ma zdravit,nie to este chodit do prace...
Tych prejavov a druhov aspergerov je milion.. jeden je vysoko inteligentny,iny vobec, dalsi je agresivny a monotonne robi dookola iste veci a ine nechce... spolocny znak je ze sa nevedia zaradit do spolocnosti.
@katrin21 Nevynášala by som hneď diagnózy, autista a ani asperger sa nevyškiera do ksichtu, pretože nerozozná pocity.
@acrobaleno ale co by nie...mam dve kamosky s aspergerom synom..to nie su uplni autisti..nieco chapu,nieco nie.. predstav si kazdy je uplne iny... a vyskieraju sa.. hlavne ten jeden... a ten druhy je apaticky ako tento tu opisovany a agresivny,krd nema co chce.. zavisly na pc, netrafi k lekarovi, nechape ze tam ma byt na 9tu, salam parky...
A su od lahkych pripadov az po tazke..cize..
Nech ho dokope ist k Janosikovej do Tt to je topka na diagnozu.
@katrin21 Ja mám skôr iné skúsenosti. Vyškierať sa znamená, že rozozná emóciu a vie ju aj použiť "správne". Avšak my si tu môžeme písať, čo chceme. Ak je to reálna téma, tak aj tak s tým autorka nič nespraví. Synátor nie je zbavený svojprávnosti. Môže odmietnuť návštevy u lekárov.
@acrobaleno ako pisem, je ich tak siroke spectrum..tie lahsie formy iste emocie preukazuju..ale napr.inak chapu humor, niektore veci len opakuju a nechapu preco..je to rozne... moze mat take prvky, jemnu formu aspergera..fakt ti dvaja co poznam su kazdy iny..napr.ten jeden je velmi komunikativny nadany priam vedec az...ale nesadne na sanky, lanovku, bicykel..nic co sa s ni. Vezie neni v pevnom ako auto, vlak..
@katrin21 Nie každý musí mať tieto diagnozy,kto tak reaguje...Tak isto môže reagovať rozmaznaný lenivec,hnilý robiť,lebo celý život nemusel,všade ho vodili za ručičku a chovali sa k nemu ako k Bohovi.A vie,že ho budú aj naďalej obskakovať,lebo však 10 rokov mu to prechádzalo.Samozrejme,že stratil pojem o realite,kto by nestratil,keď žije len blbými hrami a nič iné neexistuje.Lenže to je závislosť,ktorá je už mimo kontroly.To sa malo riešiť roky dozadu...
@katrin21 to mam aspergera aj ja ... tiez nechapem naco sa mam zdravit cudzim ludom kt nepoznam ale pozna napr mama.
@janulik2008 tu sa bavime o viacerych znakoch. Ked citam,co pise o tom chalanovi autorka,tak je to ako cez kopir ten asperger co poznam..fakt.. netreba vytrhavat z kontextu 1 vec..kazdopadne ,zisti kde je pravda,ked ho otestuju..ci je to asperger alebo len hajzlik
❤
@katrin21 Však ok určite neni,keď jediným zmyslom života sú hry,to by preplo každému byť 10 rokov zavretý,nepracovať,proste nič,len sa hrať..Jasne,že sa stráni ľudí,keď nemá kamarátov,záujmy nič.nevie komunikovať do očí,lebo však pc hry 🙄 Ako pubertiaka na strednej ho vyvážali autom do školy,miesto toho aby naučili samostatnosti a nech sa učí..Takže tam treba hľadať chybu,lenže riešiť to pár rokov pred 30-tkou je brutálne neskoro...Ako sa vraví: starého psa,novým kúskom nenaučíš.V takom veku sa mu bude brutálne ťažko začleňovať medzi ľudí.Pochybujem,že sa zmení...Zrejme to ostane tak ako to je.
@apolka77 nuz,pani Janosikova vie.. chodia za noh z celeho Slovenska..ona povie ci je,ci nie je😉 , je vynimocna.
Kazdopadne niekde treba zacat. Je to ako s narkomanom , musi padnut na dno aby sa vspamatal, vacsinou az po vykopnuti na ulicu...niekedy aji vtedy.. nezavidim ale nieco tam nie je ok ,ked sj dcera nechce o nich ani pocut. Mozno by samotnej mame pomohlo uz to keby vedela,co ublizilo dcere.. ona to nevie, to nechapem. Evokuje to vo mne,ze je slepa na svoje chyby, nema sebareflexiu,nechape nasledky svojich cinov voci detom..cele zle
Samozrejme, na dialku sa to neda povedat, ale vsetko nasvedcuje k tomu, ze tento syn je iba logicky dosledok vychovy ako keby vychovavali nejakeho nadcloveka, kde sa inak pristupuje k detom, kde sa nehovori o pocitoch a este dosledok tolkeho PC - inak su o tom vedecke studie. Vsak skuste non-stop pozerat telku od rana do vecera. Ja som to ako dieta skusila par dni u babky a pamatam si ten pocit, akoby som bola omamena
Tym chcem povedat, ze diagnozy by som za tym nehladala
@katrin21 Do špeciálnej,lebo ťažšie chápal,takých prípadov je mnoho.Všelijaké diagnozy sú,problémy s čítaním,písaním atď a ľudia chodia do roboty.Zdravotne postihnutí tiež majú chránené dielne atď..Niekto prepadal z matiky,ale mal talent na iné a v tom je úspešný.Tu ide skôr o lenivosť,lebo jeho životom sa stal počítač a za tie roky prepadol závislosti,takže jasne že má poruchu,lebo to už nevie ovládaťa žije mimo realitu..Tak ako som už písala predtým gambleri,alkoholici,narkomani atď.Lenže to bolo treba podchytiť dávno a nie,keď je neskoro sa pýtať,čo robiť...
@jessicai dakujem no tiez mi trvalo kym som na to prisla stale sa vyhovaral,ze za 500 eur robit nebude potom vymyslal,ze bude podnikat ale nemal s cim v kuse len vymysli,cical svojich rodicov teraz mna a uz si ide vybavovat opatrovatelsky na svoju matku.Najhorsie.ze ta ho v tom stale podporuje
@23121974 hovorit o dislexii ,disgrafii,alebo ze nejde matika je ine ako tu ona popisovala.som ucitelka,jeho chovanie sa mi proste ok nezda, je to moj nazor, nemyslim,ze je to len o zlej vychove proste,myslim,ze je to kombinacia zlej vychovy na zaklade nezohladneneho problemu ,neprisposobili tomu sposob vychovy ale naopak ho este podporili v odizolovani sa od reality. No a napokon, 10r doma, to je uz samo o sebe problem, zacykleny, nema ziadne pracovne navyky dlhodobo lenze to nema aj x dalsich dlhodobo nezamestnanych a neziju hentak..
@bluka2 vies co, neviem,ci az tak...ok, jasne ze to oblbne ale ja som napr.na rizikovom bola fakt 90% casu pred telkou,online serialy, konik😂 atd a nemam pocit,ze by som uplne stratila za tych 6 mesiacov pojem o realite alebo bola omamena😂... ono v podstste aj mozno 60% ITckarov, hackeri, taky ti , co fakt robia programy pre CIA , lamu hesla a pod.co su cele dni zavreti medzi svojimi 10 obrazovkami su aspergeri minimalne... v podstate tichy blazon ,stastny vo svojom zivle..ale v realite vygumovani su.
No a pred 27r bola nejaka diagnostika tychto diagnoz duplom v plienkach.. bol si iny, siel si do pomocnej..hotovo.
Ze aka nahoda,prave tento clanok teraz. Uz len ta veta: aspergera si ludia casto zamienaju s rozmaznanostou a lenivostou

@evkano1402 Alebo myslíte že ju to ranilo, že sme od nej očakávali viac?