Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
...to "chechtanie" nemusí znamenať, že ste mu na smiech... niektorí ľudia, keď sú v rozpakoch, keď nevedia, ako reagovať, reagujú úsmevom, smiechom. Je to samozrejme neadekvátne situácii, ale v ich pohľade je to iba vyjadrením bezmocnosti. Ťažko povedať, čo tým smiechom vlastne vyjadruje. Skús mu povedať, keď vychladnú emócie, ako sa cítiš, keď sa chechtá. Možno sa aspoň v tomto uvedomí.
Neviem co prezivate, to nie. Ale Bijete 27 rozneho muza, ktory sa chova ako patrocny (s potencialnou psychickou poruchou).
Bud k nemu do rozhovoru s psychologickou ako med, fackami ho k vysetreniu nepresvedcis, medovymi recami s motivaciou ako novy mobil ano..
A ak sa ukaze ze je zdravy len hnup, najviac sa mi paci rada, dat mu 500 eur, zaplatenu ubytovnu na dva mesiace a vymenene zamky vasho bytu plus zrusenie trvaleho.
Nie facky.
@korunka1 nečítala som to celé, ale som v obraze a viem, že má dlh. Aspergera nevylieči, len by bolo dobré presvedčiť ho na nejaké sedenia, kde by sa naučil, ako zvládať agresivitu....možno aj pomocou liekov. Treba mu vysvetliť, že jeho myslenie je iné a určite sa uľaví aj jemu, lebo určite sám nechápe, prečo je taký. A to, že matka zanedbala liečbu...? Aspergera nevedia diagnostikovať bežní psychológovia ani dnes, tak pred rokmi (keď bol dieťa) by asi správnu diagnózu nedostal.
@bmuller Nemusia evidentne chcú
@retatka Ešte k tomuto sa vyjadrím, nefackujeme ho, ale muž mu dá po hlave alebo po chrbte. Asi je to detinské a nevychovne, ale už nevieme od nervov čo robiť.
Zaujimave ze 27 rocny este dostane,, coto,, za zle spravanie! Pride mi to chore ako z jeho tak i zo strany rodicov. Myslim ze pre odbornu pomoc by ste mali ist k odbornikovi najskor vy. Cele roky ste sa onho starali ako o decko, tak si mlady zvykol... Po skonceni skoly uz mal daaavno pracovat a osamostatnit sa alebo aspon prispievat.
Ja by som mu ani len ten chleba nenechala v kuchyni a nie mu dat teplu stravu! A vypnutie interneru nestaci. Treba vziat pc, isto je vas a nie jeho a vsetku elektroniku z izby. Aj dvere by som mu zvesila, aby nemal sukromie. A nieze on nepojde robit za 500 eur, nakoniec by mu bol dobry aj roznos novin za par eur, nebojte sa!
A myslim ze dceru ste vychovali dobre, dostala rozum a radsej odisla ako sa na toto doma prizerat.
Výborná diskusia, uz syna viac zapajam do domácich prác 🙂
No uz koncim.takmer cely tyzden cakam,ze sa konecne rozhybu,pani autorka cely den sedi pri pocitaci a čita naše rady ako mladeho zvladnut a rozhybat situáciu v akej su,ale zial nic sa nedeje.za tyzden by som urobila aj nemozne,keby som v takej situacii,ale oni si uz asi zvykli na to ako ziju.Autorka zacnite uz nieco robit,myslim ze rád ste si tu precitali uz dost.mám pocit,ze vy ani nechcete nič s tym robit,len hladáte obhajobu pre seba,ze sa zo synom nič nedá--lebo s nim nepohnete..zoberiem mu vsetky veci z izby s ktorymi zabija čas,hodnotnejsie predam,prenajmem mu ubytovnu na mesiac,dam mu stravu na tyzden,odhlaim ho z trvaleho pobytu a hodim ho do reálneho zivota.nech sa stará.rychlu brigadu ako štartovne si verim nájde a potom si bude riesit ostatne..Ale samozrejme ak sa jedna o psychicku diagnozu,tak by som riesila lekára a nie čakala pri pc.rozhybte sa uz konecne.juj ja som az aká naštvaná
Prosím o zhrnutie. Autorka aké kroky ste s mužom podstúpili kvôli zmene jeho správania? Myslím od založenia témy .Zobrali ste si nejaké rady z diskusie a aplikovali do praxe? Ak áno aké konkretne? Aká bola reakcia? Kľudne stačí v bodoch netreba písať román. Ak nie tak je táto diskusia zbytočná úplne 🤷♀️
@matullienka Dcéra bude mať tridsať čoskoro.
@ollako tato diskusia neni zbytočna, lebo vytvorila novy rekord na MK 47 stran 1378 komentov a zapíše sa do ANÁLOV Modrého koníka
A to som si kedysi myslela, že 15 stran je vela rekord
@karolinakr aha no ja som naivná idem po praktických dôvodoch a nezištnej pomoci ,ale sme na Slovensku, takže zase len zištnosť tu vládne? Velebnosti budu blejt🤮
@ollako Zhrniem to:
- prestali sme nakupovať a variť, vydžalo to 2 dni a manžel už nemal náladu
- manžel priniesol taky ten chladiaci box, máme ho v spálni
- syn od nervov búchal do dverí, trieskal dverami aj chladničkou, na čo mu dal muž po chrbte
- odpojili sme internet
- skontaktovala som sa so psychologičkou, stretnem sa s ňou v stredu
- včera synovi prišiel list od ZP taky žltý papierik, odmieta ísť na poštu to prevziať, nechce sa mu. Povedala som mu, že má poslednú šancu inak idem na matriky a odhlásim ho z trvalého pobytu. Bez šance, je mu všetko jedno
Keď trieska dverami odporúčam ich zvesiť alebo si necháte dobrovoľne ničiť vás majetok synom?
Snažila som sa s ním rozprávať, sadla som si k nemu a pýtala sa ho ako si predstavuje svoj život, že takto to ďalej nejde. Povedal že na Slovensku robiť nebude, že chce do Ameriky. No keď si myslí, že tam naňho všetci čakajú nech si ide. Ani mi nepozeral do očí, otočený bol mne chrbtom a nechcel sa so mnou baviť.
@ollako pozri sa, tychto 47 stran by moj tatko s mamou vyriesili v 1 minute, tatko by ma prefackal zĺava, sprava a povedal mame nech vymeni zamky, mama by ma posielala k psychologovi, ak by som mala problem a v pondelok by sa ma pytali, ci uz mam pracu a nech si balim kufor.
@karolinakr mne tu ostatné užívateľky píšu, že fackanie nie.
Moj tatko bol prisny tvrdas, asi 3x v zivote mi dal na zadok a mama asi 4x, cize 7x za zivot som dostala- ale opravnene.Mali pravdu, nezazlievam im to.Nebili ma bezdovodne.To uz museli byt riadne vytoceni. Ja som raz hodila flasu do dveri, ked ma tatko podrypaval, ale potom sa ospravedlnil
Tak mu povedzte že do Ameriky nech ide ale musí si predsa zarobiť na letenky, víza , ubytovanie a nejaké peniaze na začiatok. Či tam chce ísť peši? Ak áno tak mu povedz že mu teda pomôžeš zabaliť ale nie moc veci aby ich nemal takú streku ťažké niesť
@matullienka To som nespomenula, ale víza si vyriešil, akési esta víza. Úplne som na to zabudla. Peniaze mu ja nedám, nech ide aspoň na brigádu a zarobí si.
@matullienka Tie víza riešil tak pol roka dozadu
Ale aké pracovné,? A dali mu ich?
Takže si myslím,že keď s mužom neťaháte za jeden koniec je to zbytočná, riešte muža.. dohodnite sa na krokoch ako ďalej a až potom riešte syna ..Je podľa mňa chorý a tak sa k nemu treba aj správať...pri jeho výbuchoch by som sa snažila zmeniť tému , akoby ma nezaujímala jeho búrlivá reakcia...."lebo už vieme,že inak to nevie a zvykli sme si..." S psychologičkou by som sa poradila hlavne kvôli sebe a spýtala sa by som sa ako reagovať na jeho emočne výlevy , ako ho motivovať k inému správaniu,ako.mam zmeniť prístup a správanie ja...ak by sa mu zistila nejaká diagnóza je to o inam ...keby sa inak nedalo ,tak by si pri jeho takotmot chovanie zavolala policajtov a RZP a ti by možno nasilu vzali na psychiatriu...neverím že takto sa môže správať normálny 27 ročný muž..chová sa ako pubertiak

" Keď to nejde po dobrom, tak strácame nervy, neviete aké je to žiť s dospelým človekom ktorý je len na príťaž." A kto ti za toto,čo si napísala môže? Jedine len ty a muž.Prepáč,ale myslím,že ľutovať ťa tu nikto nebude,lebo ty si to nechala zájsť tak ďaleko.Má 27 rokov,doteraz ti nevadilo,že celé roky hnije v izbe,nechodí do roboty? Si ho tam mala hnať už v 18-tich.Nie tu teraz vypisovať,že ťa to trápi,to ťa malo už pred rokmi...A nie,že 1 deň chleba,ale na ďalší už mužíček navarí.Jasne,že sa z vás potom smeje...