icon

Syn o mne šíiri klamstvá a negatívne informácie

25. apr 2025

Ahojte, chcem sa spytat, ci ste sa stretli s podobnym spravanim. Syn, 6 rokov, predskolak. Doma je "vsetko" v poriadku, travime spolu cas, ma velmi rad obycajne prechadzky, spolocny cas v sade, doma so mnou vari, pecie, od malinka. Radi tvorime, vyraba mi darceky, stale mi nieco kresli, ked citame, uvelebi sa mi na kolenach, vecer sa rozpravame, chce mi pri tom tiez sediet na kolenach. Je velmi inteligentny, bystry, a rozmyslanie ma aj vzdy mal na vyssej urovni. Uvod by bol 😁 a teraz, co ma trapi. Take criepky, ktore ked sa daju dokopy, ma trapia, lebo o mne vytvaraju v skolke neuveritelne negativny obraz spravania sa k vlastnemu dietatu. Syn chodi na trening, chodi tam rad, vzdy je nadseny, ked som sa pytala na pol roka, ci mozem zaplatit dalsiu cast treningov (otazka pro forma, lebo je tam spokojny), samozrejme, aj pani trenerka mi dava spatnu vazbu uplne v poriadku. V skolke vykrika, ako tam chodi nasilu, ako ho nutim, ked pridem po neho v den treningu, krici ze na ziaden trening nejde.. Niekolko krat som sa s nim rozpravala - dovod: jeho sa kamarati pytali, ked rozpraval s nadsenim, ze ci tam tiez mozu chodit, a to on nechce, lebo uz teraz je tam vela deti a hluk, tak ze takto chce dosiahnut aby tam nechceli ist. A takyto typ zdovodneni ma na vsetko, a mna ide porazit. Pokracujem v komentari, prosim, docitajte najskor vsetko.

diewcatqoo
Autor odpoveď zmazal
annm81
25. apr 2025

No ja neviem, podľa mňa je problém niekde inde, nie v tom, že dieťa je manipulatívne, neempatické, či klamárom. Mne sa zdá, že to je vecou jeho sebadôvery - bojí sa, že príde o svoj krúžok taký, aký je, bojí sa, že mu niekto vezme jeho dobrú mamu, má potrebu mať rád a nemať rád veci na zaklade toho, ako to má okolie. Nemôže to byť skôr takto?

sidicek
25. apr 2025

Ja by som mu dala pocítiť dôsledky jeho manipulácie, napr. odhlasila by som ho z krúžku, nešla na vylet ....Neverím, že takto inteligentný chlapec je chúďatko ci nechápe dôsledky svojho konania , ale ak ich reálne pocíti mozno ho to prinúti zmeniť správanie.

777januska777
25. apr 2025

Ja by som sa na neho nepozerala tak tvrdo ako tu baby. Mne sa skôr zdá, že sa cíti nedostatočný a ze ma komplexy. Snaží sa prispôsobiť ľuďom okolo seba a nehľadá sam seba. Ano ma tendenciu manipulovať, ale mne sa zdá, ze to robí preto, ze o sebe vytvára nejaký svoj obraz, boji sa skutočnej reality o sebe. Nemyslím si, ze to je s ním až také zlé, ale taka pomoc odborná by sa mu možno hodila, aby pracoval na objavení samého seba.

rejka7
25. apr 2025
@777januska777

Ja by som sa na neho nepozerala tak tvrdo ako tu baby. Mne sa skôr zdá, že sa cíti nedostatočný a ze ma komplexy. Snaží sa prispôsobiť ľuďom okolo seba a nehľadá sam seba. Ano ma tendenciu manipulovať, ale mne sa zdá, ze to robí preto, ze o sebe vytvára nejaký svoj obraz, boji sa skutočnej reality o sebe. Nemyslím si, ze to je s ním až také zlé, ale taka pomoc odborná by sa mu možno hodila, aby pracoval na objavení samého seba.

@777januska777 má tendencie manipulovať, nemyslím, že preto, že sa cíti nedostatočný, ale pre vlastný prospech, pre vlastný zisk ( aby bolo málo detí na krúžku).

vakatko
25. apr 2025

Súhlasím s @777januska777 manipulátori majú nízke sebavedomie. Bojí sa, aby nové deti na tréningu neboli lepšie ako on. Deťom hovorí o tebe škaredo, bojí sa, že ťa budú mať radi a ty si ich obľúbiš, žiarli. Toto správanie mohlo spôsobiť príchod mladšieho súrodenca, žiarli na neho môže si myslieť, že ho máte radšej, tým o sebe pochybuje, klesá mu sebavedomie.
Opakuje po deťoch, ktoré sú v kolektíve obľúbené, kopíruje ich správanie, myslí si, že aj jeho budú mať radi.
@autorka skús ho viac chváliť, povzbudzovať, objímať, hovor mu často, že ho ľúbiš...
Nie som psychológ, ale podľa správania mi príde, že si neverí, treba sa poradiť so psychológom.

autor
25. apr 2025
@vakatko

Súhlasím s @777januska777 manipulátori majú nízke sebavedomie. Bojí sa, aby nové deti na tréningu neboli lepšie ako on. Deťom hovorí o tebe škaredo, bojí sa, že ťa budú mať radi a ty si ich obľúbiš, žiarli. Toto správanie mohlo spôsobiť príchod mladšieho súrodenca, žiarli na neho môže si myslieť, že ho máte radšej, tým o sebe pochybuje, klesá mu sebavedomie.
Opakuje po deťoch, ktoré sú v kolektíve obľúbené, kopíruje ich správanie, myslí si, že aj jeho budú mať radi.
@autorka skús ho viac chváliť, povzbudzovať, objímať, hovor mu často, že ho ľúbiš...
Nie som psychológ, ale podľa správania mi príde, že si neverí, treba sa poradiť so psychológom.

@vakatko dakujem, nie, v tomto to nebude. Mladsieho brata lubi nadovsetko 🙏 a nikdy neziarlil, ani naznak, toto sme uz v tehotenstve podchytili velmi dobre a ani nie som z mamiciek, ktora sa narodenim babatka zacala tocit iba okolo neho, toto vobec. S bratom rad travi cas, ked som zaviedla take tie nase prechadzky, kavicku a kolacik, kym bol bracek s manzelom, hned sa pytal, kedy pojdu s nami aj oni. Dychal by za neho, chodia do tej istej skolky, tam ho zoznamil so svojimi kamaratmi predskolakmi a "drzi" si ho s nimi, ked su spojeni. Pridem pre nich, nas malkacik sa snad vzdy hra so synovou partiou. Bola u nas synova spoluziacka, syn chystal mladsieho na to, ako sa budu spolu hrat, ako budu robit to a to, vobec ani len naznak, ziadna tendencia ze "JA" mam navstevu a ty sa prac.. Maju velmi dobry vztah. Doma citame spolu, hrame spolocenske hry, ked je mladsi chory, syn sedi chvilu pri nom a cota mu, vzdy mu prinesie lavor na grckanie, keby bolo treba 🤣 Ale napriklad na neho uplatnuje taketo tie manipulatorske techniky, minule chcel traktor, s ktorym sa hral mladsi, ten mu ho odmietol dat, ze az ked sa dohra. Tak vybral bager, zacal spevavym hlasom rozpravat, co vsetko ide s bagrom, ako sa bude hrat, co ide kopat.. Mladsi dobehol, ze aj oooooon chceeeee. Starsi mu bager ponukol, spokojny sa isiel hrat s traktorom. Pre mladsieho win win, lebo presiel k "lepsej" hre, ale mne sa tieto tahy nepacia. Aj o tom sa vela rozpravame. Davam mu na javo, ze viem, ze to urobil iba pre to, aby mladsieho odlakal z hry. Cezomna mu to neprejde, takymto sposobom.

Ked sa dohodnu cisto, bez takejto manipulacie, vzdy im dakujem, ze sa vedia pekne dohodnut a vyriesit situaciu.

Ale nie, neziarli, za jedno nikdy nedavame ani najmensi dovod, nikdy. Aj zo skolky bol po narodeni mladsieho par dni doma, aby bol s babatkom. Ma moju absolutnu aj slovnu podporu, pochvalu, ja presne mam rada tuto psychologiu deti, rozvoj, pocity, vsetko.. Ale s tymto konkretnym spravanim si rada necham poradit. Asi teda skonzultujem s psychologickou nejakou, aby sme nieco nezanedbali.

autor
25. apr 2025
@vakatko

@vakatko a syn je v kolektive praveze oblubeny, ma v triede svoju svatu skupinu, nie je outsider, ani nikdy nebol. Nemusi sa nijako umelo snazit byt "viac", snazit sa umelo zapadnut, umelo chciet vynikat. Skor je casto taky "triedny blbecek" alebo ako to pekne nazvat. Robi sem tam blbosti a ked sa deti tomu smeju, povazuje to za znak oblubenosti, uzasnosti. Tiez xkrat preberana tema.. Ze nemusi opakovat hluposti, ani pridavat dalsie. To ale beriem ako patriace k veku, predsa len..

vakatko
25. apr 2025

@autorka neber to tak, že mu nedávate dostatok pozornosti, to som nemyslela.
Podľa toho čo píšeš je veľmi inteligentný, vnímavý... Bračeka ľúbi, netvrdím, že nie, ale môže mať vnútorný pocit, už nie je stredobodom vašej pozornosti a to mu môže chýbať, aj to správanie malého šaša v triede, púta a vyžaduje si pozornosť. Manipulačné správanie musí mať dôvod, dúfam, že to so psychológom vyriešite 🙂

zuzana9393
25. apr 2025

Mne sa páči, ako tá tú nazývajú premotivovanou a ak tu napíšeš o 5 rokov s nejakým ďaleko väčšim problémom z tohto plynucim, tak ti tie iste mami napíšu ,, ako to, že si to neriešila skôr, keď si takto vymýšľal" 🤔 ja by som to nepodcenovala. Čo najviac vysvetľovať, ak je možnosť spýtať sa na to psychologicky. Nehovorim, že s ním hneď behať po psychologoch, ale myslím, že aj online sa dá poprosiť o radu. Lebo jeho správanie je dosť čudné na tak nízky vek.

beata_k
25. apr 2025

Autorka, precitaj si o hypersenzitivnych detoch. Nie, to nie su take, co sa vkuse hadzu o zem. Tie deti su extra vnimave. Velmi rychlo chapu a dedukuju. V tych ich hlavickach to srotuje uplne inym sposobom. Nad vecami sa zamyslaju. A ano, obcas aj manipuluju lebo chcu dosiahnut svoje ako kazde ine dieta. Len kazde ine dieta to robi trucovanim, revom, zduvackami... Hypersenzitvne deti na to idu sofistikovanejsie. A nas dospelych to obcas trochu desi, co take deti v ich veku uz skusaju.

negymama
25. apr 2025
@zuzana9393

Mne sa páči, ako tá tú nazývajú premotivovanou a ak tu napíšeš o 5 rokov s nejakým ďaleko väčšim problémom z tohto plynucim, tak ti tie iste mami napíšu ,, ako to, že si to neriešila skôr, keď si takto vymýšľal" 🤔 ja by som to nepodcenovala. Čo najviac vysvetľovať, ak je možnosť spýtať sa na to psychologicky. Nehovorim, že s ním hneď behať po psychologoch, ale myslím, že aj online sa dá poprosiť o radu. Lebo jeho správanie je dosť čudné na tak nízky vek.

@zuzana9393 no, ta Premotivovanost, bola vnimana nie smerom k dietatu, to rozhodne treba riesit. Ale aby ona ako matka, nebola v strese, ako ju budu hodnotit druhi ludia kvoli reciam ci spravani syna. Ved autorka opisovala, ako sa citi zle, ze syn o nej skaredo rozprava a obhajovala sa, ako v skutocnosti oni sa venuju atd.
To ze maly ucelovo klame a manipuluje, na to nie je premotivovana a precitlivena. Radsej niektore veci riesit prehnane ci skor, ako to zanedbat.

ayato
25. apr 2025
@dzulli1980

Za mňa si moc premotivovaná a strašne to prežívaš ... moja dcéra tiež už kadečo o mne povedala, kadejako sa správala, keď som po ňu prišla do škôlky/školy, aj najhoršia som bola, aj som ju týrala atď. ... no TOP-ka pre mňa zostane, keď mali ako predškoláci opísať svoju mamu a ona, že: "moja mama fajčí a pije víno" 😀 😀

@dzulli1980 môj syn v škole povedal nejakému pánovi " že na obedy nechodí lebo ich mama nezaplatila" a keď sa ho spýtal či má obed aspoň doma tak hrdý povedal , že nemá 😂.. no a keď som sa ho pýtala prečo to povedal, tak prekvapený čo ma trápi veď on nemá doma obed on má až poobed keďže je v družine 😃 .. v svojej podstate povedal pravdu, obedy neplatím lebo je to zbytočné v jeho prípade a doma je až poobede. No ale pred chlapom som musela vyzerať ako nejaká socka čo sa o deti nestará.

luccija
25. apr 2025

Bude dosť inteligentný, keď si vie také súvislosti pospájať a na všetko má vhodnú odpoveď.Ano, je to malý vychcancek 😂, ale čo takým patrí svet.Tiez tam vidím manipuláciu menej detí na krúžku, menej hluku atď...to, čo hovorí v škole atď treba brať s rezervou vek 5-6 je obdobie veľkej fantázie.

luccija
25. apr 2025

V podstate každé dieťa a rodič svojim spôsobom manipuluje.Pre svoj prospech aj zaklamu atď ....

zabka79
25. apr 2025

Maly narciskovia sa ucia od svojich 3 rokov, to pise odborna literatura..este by ma zaujimalo co tatinko o nom nepises...

bielasovicka
25. apr 2025

Vysvetli mu v prvom rade, že klamať sa nemá. To sa nerobí. Inak ja neviem, neskôr z tohto budeš mat problémy. Treba to podchytiť ešte teraz, čím skôr.

negymama
25. apr 2025
@ayato

@dzulli1980 môj syn v škole povedal nejakému pánovi " že na obedy nechodí lebo ich mama nezaplatila" a keď sa ho spýtal či má obed aspoň doma tak hrdý povedal , že nemá 😂.. no a keď som sa ho pýtala prečo to povedal, tak prekvapený čo ma trápi veď on nemá doma obed on má až poobed keďže je v družine 😃 .. v svojej podstate povedal pravdu, obedy neplatím lebo je to zbytočné v jeho prípade a doma je až poobede. No ale pred chlapom som musela vyzerať ako nejaká socka čo sa o deti nestará.

@ayato tak toto je mile.
ale skor v kategorii, detska prostorekost, ktora obcas strapni rodica.
Ine je ale planovane si vymysliet nieco, aby dieta nieco dosiahlo.
Napr. predstierat, ze trening je hrozny a nutia ma donho, aby tam nechceli ist ine deti. O to viac, ked autorka tvrdi ze syn je oblubeny, ma kamaratov.
skor by mi prislo beznejsie, keby dieta chcelo mat na kruzku kamarata zo skolky.

jennky13
25. apr 2025

tak neviem, vzdy som sa svojim detom snazila vyvetlit, ze hovorit pravdu je zaklad, o tom ako sa citia, co si myslia, co chcu a asi veeeeeelmi by mi vadilo, keby tu pravdu ohnuli, len aby ziskali to, co chcu. Vadilo by mi to, ze sa snazia spoluziakov "oklamat" , len aby nechodili s nim na trening a nevedia to povedat rovno. Tvoj syn vyzara ako sikovny chla- pec a dost mudry, ale skoda, ze svoju mudrost pouziva na to, aby dosiahol co chce za cenu, ze nohovori pravdu a nie je sam sebou. To, ze sa snazi zapacit spolutziacke je v porioadku, ale za cenu, ze bude hovorit, co ona chce pocut - to uz v poriadku nie je. Snazila by som sa mu vyvetlit, ze byt sam sebou a stat si za tym je to najvzacnejsie, co moze zo seba okoliu ponuknut a ked uz teraz "politikarci", co bude robit neskor ?

negymama
25. apr 2025

Pri niektorych veciach casto tazko posudit neskorsi vyvoj.
Priklad detske vymyslanie v tom veku, zamienanie si fantazie a reality alebo obcas aj vychcane spravanie, nemusi este znamenat vyvoj dietata v toxickeho narcisa.
ale zase niektore prvky, ked spatne sa obzrieme a dieta vyrastie na nejaku nie celkom ok povahu ci nedajboze poruchu, tak si povieme,...ze ano uz vtedy sa to prejavovalo.

Priklad , s tou situaciou oblbnutia surodenca s inou hrackou. Spominam si, ze to obcas robila aj najstarsia dcera.. Ona bola sikovna inteligentna, mladsia dcera zaostavala a dalsi syn za nou bol taky naivny trulko. Takze ked mala 5 ci 6 ci 7 rokov, vedela ze ak chce nieco s cim sa hraju mladsi, bude lepsie ich uputat niecim inym, male decko rychlo presedla pozornost na ine, zabudne na staru hracku. Tak im mavala , hrkala, ci sa prehnane hrala hrackou na odputanie, a ked na to mladsi naskocili, schmatla tu ziadanu zabudnutu hracku do ruky. Vedela ze to bude lahsie, ako im to trhat z ruky a znasat ich jacanie a odpor, plus hnev rodica, ze co im berie veci.
Dnes ma 20 rokov, uplne v pohode, mila, empaticka, socialna - pracovala aj pre charitu zadarmo v dome seniorov, dobrovolnici cez prazdniny v roznych workcampoch, atd.
Takze tieto sebecke detske spravania mozu byt uplne len nevinnou fazou, ktora pominie. alebo aj naznak niecoho horsieho, hlavne ak je to castejsie.

777januska777
25. apr 2025

Autorka čím viac píšeš tym viac a mi zdá, že je v tom nízke sebavedomie. Lebo sebavedomie sa odvíja najmä zo svojho vnútra, z vlastného presvedčenia o sebe. Ty sa mu môžeš venovať aj mu dávať co najviac, ale ide o to ako sám seba vníma on. Také to samouvedomenie vlastnej hodnoty. To je sama o sebe veľmi zložitá vec a každý sám seba musí nájsť, musí si uvedomiť svoju dôležitosť. Môžeš mu pomôcť, ale bude to vyžadovať dlhší proces, lebo kazdy človek je iný a každý potrebuje iný prístup. Ale odborná pomoc by sa ti podľa mňa zišla.

777januska777
25. apr 2025
@negymama

@ayato tak toto je mile.
ale skor v kategorii, detska prostorekost, ktora obcas strapni rodica.
Ine je ale planovane si vymysliet nieco, aby dieta nieco dosiahlo.
Napr. predstierat, ze trening je hrozny a nutia ma donho, aby tam nechceli ist ine deti. O to viac, ked autorka tvrdi ze syn je oblubeny, ma kamaratov.
skor by mi prislo beznejsie, keby dieta chcelo mat na kruzku kamarata zo skolky.

@negymama ja osobne si myslím, ze tento konkrétny príklad o tom krúžku je znak toho, ze syn si vytvára vlastne komunity (ina komunita v skole, ina na treningu atd) a ma rôzne správanie v každej z nich. Také to mierne prispôsobovanie sa danej skupine. A keďže si uvedomuje a cíti tie rozdiely v tych skupinách, boji sa spojenie týchto skupín. Myslím si, ze mu chýba taka ta autentickosť a uvedomenie si samého seba a tak sa naučil prispôsobovať iným.

negymama
25. apr 2025
@777januska777

@negymama ja osobne si myslím, ze tento konkrétny príklad o tom krúžku je znak toho, ze syn si vytvára vlastne komunity (ina komunita v skole, ina na treningu atd) a ma rôzne správanie v každej z nich. Také to mierne prispôsobovanie sa danej skupine. A keďže si uvedomuje a cíti tie rozdiely v tych skupinách, boji sa spojenie týchto skupín. Myslím si, ze mu chýba taka ta autentickosť a uvedomenie si samého seba a tak sa naučil prispôsobovať iným.

@777januska777 moze byt aj to, alebo aj v jednej skupine nieco hovori/vymysla, a nechce aby o tom vedeli ti z druhej.

michaela329
25. apr 2025

V prvom rade nerieš, čo si myslia učiteľky - ver mi, počúvajú aj horšie veci a neveria všetkému. A v druhom rade by som sa sústredila na to, aby som u neho eliminovala to klamstvo. Aký má motív, vysvetliť dôsledky tých klamstiev - a nejaké mu dať aj pocítiť.

karolinakr
25. apr 2025

prefíkaný viťúž odmala..v živote dosiahne vždy, všetko čo bude chcieť, alebo z neho vyrastie politik alebo predajca valút, mne takáto prešibanosť chýba, preto som, tam kde som

karolinakr
25. apr 2025
@dzulli1980

Za mňa si moc premotivovaná a strašne to prežívaš ... moja dcéra tiež už kadečo o mne povedala, kadejako sa správala, keď som po ňu prišla do škôlky/školy, aj najhoršia som bola, aj som ju týrala atď. ... no TOP-ka pre mňa zostane, keď mali ako predškoláci opísať svoju mamu a ona, že: "moja mama fajčí a pije víno" 😀 😀

karolinakr
25. apr 2025
@dzulli1980

@dzulli1980 akurat včera som čitala perly detičiek na fcb . moja mama je pribrata, cely deň sedi na gauči a smeje sa / vyzera to tak, že nechodi do prace a len žerie 😀 /

jablkovastrudla
25. apr 2025
@ayato

@ayato moj syn povedal v skolke ze ho bijem pastami do brucha. Ja som skoro skolabovala ked mi to doma povedal. Fakt som cakala ze za mnou pride socialka 🙆🏼‍♀️
Akurat mali 2 tyzdnove prazdniny tak som iba cakala kym sa vratia naspat do skolky, aby som to ucitelkam vysvetlila. Ucitelka obehala vsetky triedy a on mi klamal, nikomu nic take nepovedal. Doteraz nechapem ako ho taketo nieco napadlo 🤦🏼‍♀️

ankare
25. apr 2025

Je riadny manipulátor, kokos. Keď vyhlási, že nechce ísť na tréning, nech nejde,... Možno, keď si párkrát prežije následky svojich činov, prestane s tým.
Budeš to mať ešte tazke, držím palce!

mantilka
25. apr 2025

A ako sa správate vy doma, v práci?
Nezapocul niečo ? Niekedy stačí rozhovor kamošky alebo niekoho v rodine. Deti sa hrajú ale všetko počujú, vyhodnocujú v svojich hlavkach.
Prípadne rôzne múdre rady od babky a dedka ..toto radšej deťom nehovor lebo budú chcieť aj oni...a podobne.