icon

Syn o mne šíiri klamstvá a negatívne informácie

25. apr 2025

Ahojte, chcem sa spytat, ci ste sa stretli s podobnym spravanim. Syn, 6 rokov, predskolak. Doma je "vsetko" v poriadku, travime spolu cas, ma velmi rad obycajne prechadzky, spolocny cas v sade, doma so mnou vari, pecie, od malinka. Radi tvorime, vyraba mi darceky, stale mi nieco kresli, ked citame, uvelebi sa mi na kolenach, vecer sa rozpravame, chce mi pri tom tiez sediet na kolenach. Je velmi inteligentny, bystry, a rozmyslanie ma aj vzdy mal na vyssej urovni. Uvod by bol 😁 a teraz, co ma trapi. Take criepky, ktore ked sa daju dokopy, ma trapia, lebo o mne vytvaraju v skolke neuveritelne negativny obraz spravania sa k vlastnemu dietatu. Syn chodi na trening, chodi tam rad, vzdy je nadseny, ked som sa pytala na pol roka, ci mozem zaplatit dalsiu cast treningov (otazka pro forma, lebo je tam spokojny), samozrejme, aj pani trenerka mi dava spatnu vazbu uplne v poriadku. V skolke vykrika, ako tam chodi nasilu, ako ho nutim, ked pridem po neho v den treningu, krici ze na ziaden trening nejde.. Niekolko krat som sa s nim rozpravala - dovod: jeho sa kamarati pytali, ked rozpraval s nadsenim, ze ci tam tiez mozu chodit, a to on nechce, lebo uz teraz je tam vela deti a hluk, tak ze takto chce dosiahnut aby tam nechceli ist. A takyto typ zdovodneni ma na vsetko, a mna ide porazit. Pokracujem v komentari, prosim, docitajte najskor vsetko.

Strana
z3
mantilka
25. apr 2025

Ono páčiť sa kamošom je prirodzené aj moja to niekedy mala...boli obdobia, keď sa chcela zapáčiť kamoške ale po čase to vyprchalo, potom prišla ďalšia kamoška a zasa niečo kopírovala a znova to opadlo.
Neskôr dozrela do štádia, že sa netreba meniť. Uvidíme čo donesie budúcnosť.

mantilka
25. apr 2025

Ja by som vyskúšala dotiahnuť to dokonca...nechceš ísť, nikde nejdeme. Nehrať s ním tu hru a hlavne ho upozorniť na to vopred, že nebudeš hrať s ním takuto hru.
Tiež by som sa porozprávala s učiteľkou tak voľné, aby ma viac spoznali a urobili si vlastný názor.

karolinakr
25. apr 2025

čo ma fascinuje, že také malé dieta dokáže takéto konštrukty vytvoriť v hlave? mňa by to ani ako dospelú nenapadlo

rejka7
26. apr 2025
@karolinakr

čo ma fascinuje, že také malé dieta dokáže takéto konštrukty vytvoriť v hlave? mňa by to ani ako dospelú nenapadlo

@karolinakr to je práve tá ľudská rôznorodosť, štatistiky uvádzajú, že síce psychopatov je len 1-2 percentá populácie, ale psychopaticke črty má až 30 percent populácie. Manipulujú, správajú sa narcisticky, nedostatok až nulová empatia. Poruchu osobnosti vo zväzku B t.j. narcistická, histrionska, hraničná a antisociálna, uvádzajú niektorý autori až do 16 percent obyvateľstva. Samozrejme nechcem tým povedať, že ten chlapček bude psychopat. To nie. Každý z nás sa však už stretol s manipulátorom a narcisom,... takže je to reálna vec, týka sa každého z nás. Vo väzniciach až 70 percent väzňov trpí antisocialnou poruchou osobnosti. A pozor, netreba sa mylne domnievať, že za všetko môže výchova a všetko sa dá opraviť a psychológ je všemocný, áno dá sa korigovať, ale nie odstrániť. Dobrou správou je že manipulatívna osobnosť s nedostatkom empatie a vysokou inteligenciou má vysoký predpoklad na kariérny rast v oblasti politiky, riadenia ľudí a pod. Mamičke odkazujem, aby korigovala, čo sa dá, stanovila hranice, dodržala slovo a dala pocítiť dôsledky konania dieťaťa, vysvetľovala emócie, ako sa druhý cíti, lebo to práve ľudia s nedostatkom empatie mávajú. Oni sa to časom naučia, resp. odpozoruju, ale autentickú emóciu necítia prirodzene.

autor
26. apr 2025
@zabka79

Maly narciskovia sa ucia od svojich 3 rokov, to pise odborna literatura..este by ma zaujimalo co tatinko o nom nepises...

@zabka79 manzel je uzasny, mame rovnaky pohlad na vychovu, ja viac psychologicky, on viac pragmaticky, ale pekne sa doplname, nejdeme proti sebe, toto vnima uplne rovnako ako ja, s tym, ze on ma povahu, ze mu nevadi, ako co posobi, ked on sam vie, ako to je. Ze ja riesim aj podstatu aj ako vyzeram pred pani ucitelkami, on riesi iba podstatu. Je taka moja inspiracia v tomto. Vztah so synmi ma pekny, rad s nami travi cas. Preto vobec nemam pocit, ze syn by chcel spravanim na seba putat pozornost, ktora by mu chybala. Uplne som v tom stratena miestami..

rejka7
26. apr 2025
@rejka7

@karolinakr to je práve tá ľudská rôznorodosť, štatistiky uvádzajú, že síce psychopatov je len 1-2 percentá populácie, ale psychopaticke črty má až 30 percent populácie. Manipulujú, správajú sa narcisticky, nedostatok až nulová empatia. Poruchu osobnosti vo zväzku B t.j. narcistická, histrionska, hraničná a antisociálna, uvádzajú niektorý autori až do 16 percent obyvateľstva. Samozrejme nechcem tým povedať, že ten chlapček bude psychopat. To nie. Každý z nás sa však už stretol s manipulátorom a narcisom,... takže je to reálna vec, týka sa každého z nás. Vo väzniciach až 70 percent väzňov trpí antisocialnou poruchou osobnosti. A pozor, netreba sa mylne domnievať, že za všetko môže výchova a všetko sa dá opraviť a psychológ je všemocný, áno dá sa korigovať, ale nie odstrániť. Dobrou správou je že manipulatívna osobnosť s nedostatkom empatie a vysokou inteligenciou má vysoký predpoklad na kariérny rast v oblasti politiky, riadenia ľudí a pod. Mamičke odkazujem, aby korigovala, čo sa dá, stanovila hranice, dodržala slovo a dala pocítiť dôsledky konania dieťaťa, vysvetľovala emócie, ako sa druhý cíti, lebo to práve ľudia s nedostatkom empatie mávajú. Oni sa to časom naučia, resp. odpozoruju, ale autentickú emóciu necítia prirodzene.

@rejka7 ešte doplním, že manipulácia je faktom vo vzťahoch a manipulujeme všetci, niekto často a tvrdo, ako trvalý vzorec správania, niekto občas, nevedome, niekto veľmi zriedka. Dieťa treba prijať aj napriek tomu, ale vidím, že mamička je inteligentná a zvládne to najlepšie ako vie.

lenka_da
26. apr 2025

Tvoj syn je evidentne nadpriemerne inteligentný. Tieto manipulatívne techniky, ktoré popisuješ, sú úplne bežné zo strany dospelákov voči deťom, evidentne ich odkukal, možno od vás, od starých rodičov, rodičov spolužiakov alebo od učiteliek v škôlke. Mám na mysli napríklad to, čo popisuješ, že bračekovi ponúkne "lepšiu" hračku, namiesto tej, s ktorou sa chceli hrať obidvaja. Toto je také typické, čo robia dospeláci, že dieťaťu ospevujú nejakú vec/aktivitu, do ktorej ho chcú vmanipulovať.
Tvoj inteligentný syn zrejme pochopil, že takéto manipulatívne techniky fungujú, možno ich vyšperkoval podľa seba, nie každá situácia musí byť odpozorovaná, stačí, že odkukal "základ/princíp" ako to funguje.
Ale zrejme si vôbec neuvedomuje morálnu stránku takéhoto konania, na to je buď ešte malý, alebo nemal dôvod sa nad tým zamýšľať, alebo môže byť prípad, že má veľmi vysoké IQ ale nižšie EQ.
Každopádne, určite by som ho za jeho konanie netrestala - trest mu EQ neposilní, práve naopak.
Pomôcť by mohlo veľa, veľa prejavov lásky + učiť ho pomenováť pocity (tvoje, cudzie, aj jeho vlastné) + asi by som vyhľadala odborníka, predsa len, čo nepodchytíš u dieťaťa, u tínedžera to už môže byť veľmi problematické. Držím palce.

zabka79
26. apr 2025

A co prarodicia? Nemali "tazku povahu"?

priscilla07
27. apr 2025

Daj ho na šach, nech to "premýšľanie" o pár krokov vopred využíva a nie zneužíva.

xronus
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3