Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
@ema234 naco mu to kupujes? On ti dava 300eur na potraviny? Alebo ako ja to nechapem sak dava podla mna dost, co ma davat vyse?
Nerozumiem odkiaľ beriete poniektoré, že autorka nezvláda financovať stravu. To predsa nikde nie je napísané. Treba si uvedomiť, že daný syn je dospelý a vyžaduje "špeci" stravu skrz cvičenie. Ono je rozdiel ak nakúpite mesačne pre celú rodinu potraviny za napr. 800€ a 400€ preje jeden športovec a 400€ zvyšok rodiny. O toto sa tu zrejme jedná a nie o to, že nevie kúpiť 10vajec naviac.
@sashabb
citali sme to vsetky 🙂
Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
@anonym_e91e8a nikde nie je napísané, že nezvláda platiť stravu, to si len domýšlate.
@ema234 neviem v akej ste finančnej situácii, ale odo mňa si rodičia v 20tich rokoch nepýtali nič na bývanie, naopak mi pomáhali finančne sa rozbehnúť a osamostatniť..
Nerozumiem odkiaľ beriete poniektoré, že autorka nezvláda financovať stravu. To predsa nikde nie je napísané. Treba si uvedomiť, že daný syn je dospelý a vyžaduje "špeci" stravu skrz cvičenie. Ono je rozdiel ak nakúpite mesačne pre celú rodinu potraviny za napr. 800€ a 400€ preje jeden športovec a 400€ zvyšok rodiny. O toto sa tu zrejme jedná a nie o to, že nevie kúpiť 10vajec naviac.
@sashabb áno, presne tak. Viaceré sme tu písali, že 300 eur je primeraný až vysoký príspevok na chod domácnosti, ale ak má chlapec vyššie požiadavky na stravu, tak to navyše nech si kúpi sám. Ale autorku to nezaujíma. 11 strán sa neukázala...
@ema234 Vždy je najlepšie si sadnúť a porozprávať.Moj syn, keď mal carnivore,vedel, že denne cca kilo mäsa,mlieko z mliekomatu,denne aspoň 6 vajec je drahšie,ako bežný jedálniček,a tak si aspoň mäso kupoval.Inak, vzhľadom na to, že nemina bez rozmyslu, zatiaľ nechcem od neho,aby prispieval na chod domácnosti, ale vždy je ochotný pomôcť, keď máme nepredvídané zvysene výdavky.Myslim, že naši synovia nie sú skúpi,len aj keď robia nákupy, nemajú reálny prehľad o tom, že čo obnáša chod domácnosti a strava, práve preto je dobré s nimi o tom hovoriť
@anonym_5aa863 ja mam dvoch synov 20rocnych,v zivote nezjedli 10rozkov,vajicka tak tri syri a nie desat na posedenie.Su vysoky,stihly ani v casoch puberty nejedli ako kyseliny.
@mamaaja82 hej....sak vsade to je inak......ale ja jej verim ze to tak moze mat.....
@tiezjedna plati to pre oboch , ale nie v rovnakej miere.
Inou mierou sa ma posudzovat fin. hospodarenie mladňaka cerstvo po škole, bez rodiny a zavazkov, zacinajuceho zarabat aorientovat sa v dospelej realite.
a inak sa ma posudzovat fin. gramotnost dospelej matky coskoro 3 deti.
Kym v prvom pripade sa nad fin. chybami este da prizmurit oci /sporenie na auto nad zarobkove majetkove pomery/, tak dospela zena , ktora sama ma uz dospeleho syna, by uz mohla mat viac skusenosti v zivote, co kolko stoji, hlavne co stoji rezia dietata , maleho aj velkeho.
A to pritom , ja nic nemam proti prispievaniu mladych dospelych nestudentov, byvajucich u rodicov. Mlady prispieva primerane priemernej rodine, ale ak prave ich rodina je chudobnejsia ako priemer a potrebuju jeho prispevok prehodnotit - zvyšit, pripadne ho usmernit aby sporil na ine nez auto...nech sa paci, na to je komunikacia.
@biba_18 bavíme sa o synovi, ktorý pracuje a zarába. To je presne ono, čo mi na diskusiách vadí - ona o koze a niektoré o voze.
@negymama ja už neviem ako to napísať lopatistickejšie - ona nerieši, že syn prispieva málo, ale že je to málo na jeho stravovacie nároky. Bodka. Nič viac. Nebolo by aj v záujme jeho finančnej gramotnosti spočítať mu, koľko by stál jeho ideálny jedálniček a vysvetliť, že tých 300 € nie je síce málo, ale nestačí to? Že sporiť na auto je skvelé, ale človek si musí ujasniť priority (našetrí naň o rok neskôr...) a prispôsobiť im svoje možnosti? Podľa mňa by teda mala urobiť presne toto, aby predišla tomu, že tu niekedy v budúcnosti bude zakladať jeho partnerka diskusiu "Keď chlap nevie hospodáriť s peniazmi"... 😉
@biba_18 bavíme sa o synovi, ktorý pracuje a zarába. To je presne ono, čo mi na diskusiách vadí - ona o koze a niektoré o voze.
@negymama ja už neviem ako to napísať lopatistickejšie - ona nerieši, že syn prispieva málo, ale že je to málo na jeho stravovacie nároky. Bodka. Nič viac. Nebolo by aj v záujme jeho finančnej gramotnosti spočítať mu, koľko by stál jeho ideálny jedálniček a vysvetliť, že tých 300 € nie je síce málo, ale nestačí to? Že sporiť na auto je skvelé, ale človek si musí ujasniť priority (našetrí naň o rok neskôr...) a prispôsobiť im svoje možnosti? Podľa mňa by teda mala urobiť presne toto, aby predišla tomu, že tu niekedy v budúcnosti bude zakladať jeho partnerka diskusiu "Keď chlap nevie hospodáriť s peniazmi"... 😉
@tiezjedna vsak presne to iste som viac x pisala ja.
Prispevok nestaci, treba si zapytat viac.
Jasne ze jeho strava je financne narocna, ale kym v jednej rodine by to "vstrebali" a zapytali len nejaku lahku pausalnu ciastku, inde to uz naburava rozpocet a tam je namieste, si sadnut a popoictat, a zapytat viac.
Jasne ze 19 rocny, coskoro 20, je dospely. Ale je dospely nie este dlho, preto mu treba veci este dovysvetlovat, a nedurdit sa a cakat ze mu uvedomelo samemu dopne.
tu mas na koniku mrte prispevkov, kde samozrejme veci nedopinaju dospelym chlapom 40+, otcom rodiny, nieto nejakym mladasom. A potom v tych temach, vsetky radia, ako si treba sadnut a porozpravat. Tak preco ocakavas, ze chlapec necely rok po maturite uz musi byt super truper uvedomely a nosit v hlave rozpocet rodiny.
@ema234 Môj bude mať 23 rokov,pracuje,no neberiem od neho ani cent.Obcas niečo kúpi,inak si to my rodicia neželame. Sme radi,že ma prácu a vie šetriť.Nase deti čaká ešte ťažší život...nech si odkladá,kým sa dá.Takto nám to vyhovuje.
@anonym_f94a67 Ja som raz čítala, ze dievča bývalo u rodičov, začalo pracovať, a rodičia od začiatku nastavili 500 korún- musela im prispievať mesačne. Ked sa o pár rokov vydávala, dostala obrovsku tučnú obálku s tými 500kami 😃
@tiezjedna vsak presne to iste som viac x pisala ja.
Prispevok nestaci, treba si zapytat viac.
Jasne ze jeho strava je financne narocna, ale kym v jednej rodine by to "vstrebali" a zapytali len nejaku lahku pausalnu ciastku, inde to uz naburava rozpocet a tam je namieste, si sadnut a popoictat, a zapytat viac.
Jasne ze 19 rocny, coskoro 20, je dospely. Ale je dospely nie este dlho, preto mu treba veci este dovysvetlovat, a nedurdit sa a cakat ze mu uvedomelo samemu dopne.
tu mas na koniku mrte prispevkov, kde samozrejme veci nedopinaju dospelym chlapom 40+, otcom rodiny, nieto nejakym mladasom. A potom v tych temach, vsetky radia, ako si treba sadnut a porozpravat. Tak preco ocakavas, ze chlapec necely rok po maturite uz musi byt super truper uvedomely a nosit v hlave rozpocet rodiny.
@negymama neočakávam, ale presne o tom hovorím - jeho finančná gramotnosť do budúcna sa formuje práve teraz. Keď mu to ona nevysvetlí teraz, tak v 40 z neho bude rovnaký bulo ako ten, o ktorom sa píše napríklad v tejto aktuálnej diskusii https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/co-ak-chlap-nevie-hospodarit-s-peniazmi-2/?page=3#post-90021786....
@negymama neočakávam, ale presne o tom hovorím - jeho finančná gramotnosť do budúcna sa formuje práve teraz. Keď mu to ona nevysvetlí teraz, tak v 40 z neho bude rovnaký bulo ako ten, o ktorom sa píše napríklad v tejto aktuálnej diskusii
@tiezjedna vsak dufajme, ze mu to mama vysvetli, alebo mu niektore veci vysvetli zivot.
a mozno to, ze nie su z bohvieako solvetnej rodiny, mu bude na prospech. Bude si musiet zvykat, starat sa sam o seba. Rodicia mu nebudu nukat uspory a byty.
@anonym_1e0a1b bavíme sa o 20 ročnom chlapcovi, nie 40 ročnom otcovi od rodiny. Jeho túžba je úplne normálna. Ja viem, že drahé auto je blbosť, ale tiež som mala ako mladá červený blesk 😉, moja sestra mala v tej dobe auto, ktoré jej všetci závideli, môj otec mal zahranične žihadlo v časoch ťažkého komunizmu, môj muž mal najlepšie auto v okolí. Toto je vec, ktorou si mladý človek musí prejsť. Je to úplne normálne a v poriadku. Jasné, že si iné auto kúpiš v 30 a iné v 20.
@tilly túžba je jedna vec, prijem na to vec druha. Ale tebe to ťažko vysvetliť.
@negymama neočakávam, ale presne o tom hovorím - jeho finančná gramotnosť do budúcna sa formuje práve teraz. Keď mu to ona nevysvetlí teraz, tak v 40 z neho bude rovnaký bulo ako ten, o ktorom sa píše napríklad v tejto aktuálnej diskusii
@tiezjedna citala som tu temu, no to je zial hrozne ten chlap.
ja na to nemam pochopenie, vyhadzovat prachy za cigy, pri malom prijme a nic neusetrit, zit zo dna na den. rozhone nevhodny typ. Taketo typy su casto v tom mode cely zivot. Neviem, ci je to len pristupom rodicov, lebo musim povedat , ze moji synovia maju pri rovnakej vychove uplne iny vztah k peniazom.
Kym starsi musi mat vsetko vtlkane do hlavy, vysvetlovat, vysvetlovat, davat priklady. I taj je jeho setrenie zatial v style odlozim, vyberiem, odlozim vyberiem. 17 rocny. Jedine ze neholduje ziadnym hlupostiam typu fajcenie a pitie.
Mladsi ma 14 a od mala je hotovy financmajster, kazde euro obrati v ruke, ked je nieco podla neho drahe , nekupi to aj ked mu dam na to dost penazi, radsej najde lacnejsiu alternativu na sekaci ci bazare a zvysok si odlozi. Prakticky odlozi vsetko co dostane, a nikdy, nikdy!! nevyberie. Mam pristup k jeho detskemu uctu, takze to vidim.
@tiezjedna tento tvoj link mi pripomenul jeden zazitok z asi pred 15-20 rokov, ked som este v Oxforde byvala.
Som sa zoznamila s jednym mladym muzom, ja uz co to nasetrene (klasika, tahala som nadcasy, byvala v malej izbe v dome, setrila som na depozit) a tohto som stretla, co bol straaaasne lakomy. Isli sme na vylet na WHite horse, nadaval tam ako chora vrana, lebo parkovanie stalo az libru, som to zatiahla ja. Este predtym sme si boli kupit nejake jedlo, sandwiches a tak, aby sme to na tom kopci zjedli. Nakolko on platil ten benzin, tak ja som platila to jedlo, si tam nahadzal este aj nejaky nakup domov. Bola som ticho.
Chlapec mal dlzoby, to z neho tiez vyliezlo potom, ale ja som neni somar otras sa.
Potom zacal snivat, ako bude fajn, ked budeme spolu byvat a mna uz nebolo. Sorry, toto ne.
@tiezjedna tento tvoj link mi pripomenul jeden zazitok z asi pred 15-20 rokov, ked som este v Oxforde byvala.
Som sa zoznamila s jednym mladym muzom, ja uz co to nasetrene (klasika, tahala som nadcasy, byvala v malej izbe v dome, setrila som na depozit) a tohto som stretla, co bol straaaasne lakomy. Isli sme na vylet na WHite horse, nadaval tam ako chora vrana, lebo parkovanie stalo az libru, som to zatiahla ja. Este predtym sme si boli kupit nejake jedlo, sandwiches a tak, aby sme to na tom kopci zjedli. Nakolko on platil ten benzin, tak ja som platila to jedlo, si tam nahadzal este aj nejaky nakup domov. Bola som ticho.
Chlapec mal dlzoby, to z neho tiez vyliezlo potom, ale ja som neni somar otras sa.
Potom zacal snivat, ako bude fajn, ked budeme spolu byvat a mna uz nebolo. Sorry, toto ne.
@oslo1 tak toto je ta najhorsia kombinacia - skupan a rozhadzovač z cudzieho! 😲😖
By ma vážne zaujímalo, kam sa u všetkých tých chytrých horákyň, ktoré tu autorku osočujú, že zdiera vlastné decko, podelo to zázračné zaklínadlo, s ktorým vyrukujú vždy, keď si niekto príde posťažovať, že nevychádza - zakrývaj sa takou perinou, na akú máš🙄😎 Alebo na dospelého zarábajúceho muža to neplatí?? 🧐 ...zaujímavé🙄
@tiezjedna to je ta dvojtvarnost MK.
Z diskusie tu v podstate vyplýva, že akonáhle si urobíš dieta, si povinná ho v podstate do konca života zivit/podporovať. Cize brigada- to sú peniaze vylucne pre neho (a to poniektorí maju z brigády naozaj pekne peniaze, aj vo výške platu bežného cloveka), potom pride prvá práca a plat - to si ale chudáčik setri na auto (lebo vsak z brigády nevydalo a bolo treba všetko rozhadzat a užívať si), pripadne byt (to najlepšie dat decku 20%, lebo zase sa nič pošetriť samozrejme nedalo), potom sa ozeni, začne sa zase šetrenie na dom (lebo byt nie je dobrý, najmä neveste bez príjmu na MD/RD, najlepšie na retazovej) a treba ďalšie auto+dovolenky. Peňazí samozrejme malo, cize zase šetriť už aj pre vnúčatá sa musí. A este samozrejme nezabudnúť nechať este aj parádne dedičstvo. Ani sa nedivím, ze niekto to dieta ani vlastne nechce. Lebo byt jeho otrokom do konca života je fakt fasa.
A ze sa mame zle tu budú dookola stále poniektore písať.
@tilly túžba je jedna vec, prijem na to vec druha. Ale tebe to ťažko vysvetliť.
@anonym_1e0a1b ťažko vysvetliť... hmm ale jednu vec by si mi vysvetliť mohla. Prečo si vy anonymky nikdy neodpustíte osobné invektívy. Za každú cenu iba rýpať. Človek sa tu snaží slušne diskutovať, ale vždy vyskočí niekto pod anonymom s osobným útokom. Nejde to inteligentne a slušne? Vždy len ako z piatej cenovej niekde v hornej dolnej?
A neboj, chlapec tiež zistí, že auto je blbosť. Každý si to raz uvedomí, ale v 20 je to úplne normálne, že chce dobré auto. Tak, ako niektoré ženy snívajú a túžia po veľkej svadbe, čo je mimochodom asi ešte väčšia hlúposť, tak chlapci od detstva túžia po dobrom aute. Každý človek so štipkou empatie to chápe.
@tiezjedna ten je strašný, ale zas nerobme to z každého chlapca, čo žije doma u rodičov a prispieva. Henten určite nebol zvyknutý na participáciu v domácnosti.
@tiezjedna to je ta dvojtvarnost MK.
Z diskusie tu v podstate vyplýva, že akonáhle si urobíš dieta, si povinná ho v podstate do konca života zivit/podporovať. Cize brigada- to sú peniaze vylucne pre neho (a to poniektorí maju z brigády naozaj pekne peniaze, aj vo výške platu bežného cloveka), potom pride prvá práca a plat - to si ale chudáčik setri na auto (lebo vsak z brigády nevydalo a bolo treba všetko rozhadzat a užívať si), pripadne byt (to najlepšie dat decku 20%, lebo zase sa nič pošetriť samozrejme nedalo), potom sa ozeni, začne sa zase šetrenie na dom (lebo byt nie je dobrý, najmä neveste bez príjmu na MD/RD, najlepšie na retazovej) a treba ďalšie auto+dovolenky. Peňazí samozrejme malo, cize zase šetriť už aj pre vnúčatá sa musí. A este samozrejme nezabudnúť nechať este aj parádne dedičstvo. Ani sa nedivím, ze niekto to dieta ani vlastne nechce. Lebo byt jeho otrokom do konca života je fakt fasa.
A ze sa mame zle tu budú dookola stále poniektore písať.
@anonym_1e0a1b nič sa nemusí. Niektorí môžu a chcú, iní nemôžu. Je to v poriadku. Ak nemôžem, nedám, nikto ma nenúti, ale prečo zavrhnúť tých, ktorí chcú a ich deti označiť za nemožných lenivcov? To je nejaké pravidlo?
@ema234 popravde, rozratajte si to ucelovo.. tolko da na byvanie, energie.. a kolko na bezne jedlo a popravde = to by si mal nakupit a aj varit uz sam, skor sa nauci a osamostatni uplne. Hlavne sa nauci aj to co kolko stoji, kolko toho moze zjest a ake velke oci moze mat. Musi to byt ale spravodlive.
@anonym_1e0a1b ťažko vysvetliť... hmm ale jednu vec by si mi vysvetliť mohla. Prečo si vy anonymky nikdy neodpustíte osobné invektívy. Za každú cenu iba rýpať. Človek sa tu snaží slušne diskutovať, ale vždy vyskočí niekto pod anonymom s osobným útokom. Nejde to inteligentne a slušne? Vždy len ako z piatej cenovej niekde v hornej dolnej?
A neboj, chlapec tiež zistí, že auto je blbosť. Každý si to raz uvedomí, ale v 20 je to úplne normálne, že chce dobré auto. Tak, ako niektoré ženy snívajú a túžia po veľkej svadbe, čo je mimochodom asi ešte väčšia hlúposť, tak chlapci od detstva túžia po dobrom aute. Každý človek so štipkou empatie to chápe.
@tilly susedine dievca presne takto setri na velku svadbu.
ze musia kazdemu "vratit" , kde predtym bola pozvana.
Lenze pozvana bola ako slobodne dievca, max s frajerom, a teraz ona pozyva haldu ludi,ktorym sa od vtedy rozrastla rodina. No proste mega velka svadba sa planuje, hlavne ze mladi maju obaja auto /ojazdene/ a planuju rodinu.
Maju bezne platy, ziaden super prijem, no ale takto to chcu, su mladi, pracuju 2 roky po strednej skole.
Na jednej strane je pekne ze setria, ale vyhodit vsetky tieto uspory na jednodnovu zabavu, ktora by mohla byt aj mensia, je podla mna zbytocnost. A stoji to viac ako auto.
Lenze pozvana bola ako slobodne dievca, max s frajerom, a teraz ona pozyva haldu ludi,ktorym sa od vtedy rozrastla rodina. No proste mega velka svadba sa planuje, hlavne ze mladi maju obaja auto /ojazdene/ a planuju rodinu.
Maju bezne platy, ziaden super prijem, no ale takto to chcu, su mladi, pracuju 2 roky po strednej skole.
Na jednej strane je pekne ze setria, ale vyhodit vsetky tieto uspory na jednodnovu zabavu, ktora by mohla byt aj mensia, je podla mna zbytocnost. A stoji to viac ako auto.
@negymama Tipnem si. Vychod SK? Ale toto je este v poho, ja som poznala jednu, co isla do Rakuska robit, aby zaplatila uver, co si jej syn bral na svadbu🤦♀️
@negymama no presne. Ale čo je pre mňa hlúposť, je pre iného celoživotný sen.
@negymama Tipnem si. Vychod SK? Ale toto je este v poho, ja som poznala jednu, co isla do Rakuska robit, aby zaplatila uver, co si jej syn bral na svadbu🤦♀️
@anonym_e2a903 ano vychod. Ja som tiez z vychodu a 22 rokov dozadu som mala malu svadbu, moja sestra este predo mnou, nasi sa urvali, a urobili jej velku svadbu v kulturaku, no cisty des z mojho pohladu.
Mne aj tych 35 ludi co sme mali my s muzom, z oboch stran vcitane nevesty a zenicha - prislo spatne privela.
@tilly a niekedy aj stipka snobstva - nech ludia vidia.
a to "vracanie" vsetkeho, to uz aj tu je pomaly na ustupe, rovnako ako velke svadby. Ale niektori to este chcu. Moja sesternica, vtedy 16 rocna , bola na mojej svadbe a mna s rodinou nevolala na svoju. Ja ju uplne chapem, nestretavame sa, my mame 4 deti, naco treba taku velku familiu na druhy koniec republiky?
@tilly zase povedzme si, ked uz cely zivot clovek racionalne setri, gazduje, a povedzme si raz si splni nieco, hoci mozno blbost, tak to este neznamena, ze cely zivot bude darebny minac. Ja mam sen - Island. Netreba mi to, ale - chcem tam raz byt a vidiet gejziry.
mna tiez bavie vsetky tie fabulacie okolo autorky a syna...ona je taka, on je taky... a to vsetko vycitali z kavovej usadeniny, alebo pardon z kartonu vajec a tvarohu.