icon

Synov finančný príspevok do domácnosti

ema234
10. feb 2026

Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.

3petka
10. feb 2026
@anonym_e91e8a

@3petka co jeden clovek spotrebuje za 300 eur bez jedla?
vy zijete na zamku?

@anonym_5551a8
@anonym_e91e8a Nájom, voda, elektrina, mama robí poriadok, varí mu... Áno 300 eur je ideálna čiastka + aby si platil stravu. Deti treba naučiť aj zodpovednosti, ak by býval sám platil by určite omnoho viac.
Čo už jeho mama spraví s peniazmi je jej vec, môže mu kludne aj časť z nich odkladať a dať mu keď bude mať záujem sa osamostatniť.

maminkadeticiek
10. feb 2026

Tak nech si nakupuje svojubstravu plne sam a mate pokoj.

anonym_e91e8a
10. feb 2026
@3petka

@anonym_5551a8
@anonym_e91e8a Nájom, voda, elektrina, mama robí poriadok, varí mu... Áno 300 eur je ideálna čiastka + aby si platil stravu. Deti treba naučiť aj zodpovednosti, ak by býval sám platil by určite omnoho viac.
Čo už jeho mama spraví s peniazmi je jej vec, môže mu kludne aj časť z nich odkladať a dať mu keď bude mať záujem sa osamostatniť.

@3petka
najom, elektrina, voda 300 eur?
za jedneho? preco by mal on platit rodine viac ako ti ostatni clenovia a tie ine deti? lebo zaraba?
a tie male deti - tym sa uz tvori dlh ci co?
žasnem

januska12323
10. feb 2026

Však a ty nemáš vyrátané za čo vlastne platí? Do obchodu môže chodiť aj on, sám predsa vie čo mu chutí.

ivik4
10. feb 2026

Fuha ja si tiez myslim ze Ti dava dost kedze ma len 20 a nepracuje dlho. Naozaj nepoviem keby ma 30rokov. On nemoze za to ze ty cakas dalsie dieta, to bolo tvoje rozhodnutie. Su rodicia kt. Nepytaju nic od 20rocnych, rodicia kt. Pytaju 100ku dajme tomu ale 300 mi pride naozaj akurat ,aj dost. Este ked si setri

Ale tak uz ty vies, je to tvoja domacnost a tvoja vec. Osobne si myslim ze ked popytas viac a este sa aj narodi dieta, pojde byvat inam

thirstymonk
10. feb 2026

Chlapec cvičí, buď rada, že cvičí. Mám známeho, ktorý má 36, teraz sa vrátil z prednej hory a zase veselo droguje. Kradne, klame, oyebava o prachy a piko sem, piko tam. Narobil dlhy na aspoň dvesto ďalších rokov a 4 ďalšie generácie.

10 vajec ani ten najväčší švarceneger za deň nezožere, Tvarohy kupuj v lidli, alebo ak máš možnosť ísť do polska, tam sa dá kúpiť 1kg výborného tvarohu za 2€ (pod nazvom twarog sirnik). Namiesto tvarohu môžeš kupiť aj kazeinový proteín, gymbeam má fajný a ten sa dáva na večer, jedna dávka ťa vyjde po prepočte cca 60 centov, takže menej ako tvaroh. A lepšie sa to leje dole gagorom.

Neurob tú istú chybu, čo urobili moji rodičia. Ohejtovali ma, že chodím do posilky za to, aby som mal viac sily na mlatenie surodencov. Tak som prestal športovať a začal piť a fajčiť. Už je to 17 rokov čo fajčím a za otca sa toho neviem zbaviť. Všetko mohlo byť inak... keby mi rodičia nezabili môj sen.

janynkaaa
10. feb 2026

Vieš čo za mňa ti dáva dosť ...určite nezje na večeru plný balík vločiek ,liter mlieka ,tvaroh a 10 vajec a bochník chleba .....obed keď varíš tak asi plný hrniec a keď to rozratas na 5 ľudí je to nič ....ja neviem mňa zaujíma či to je tvoj syn alebo nevlastné dieťa....

anonym_4af06d
Autor odpoveď zmazal
sense
10. feb 2026

Mne sa to zdá dosť, to máte aké náklady na bývanie keď to nestačí. Tvaroh, vločky nie sú drahé potraviny a pochybujem že zje denne kilo vločiek, neviem koľko kíl tvarohu.

anonym_07da6e
10. feb 2026

Keď si predstavím, že keď sme sa vrátili zo zahraničia a kým sme postavili dom tak sme bývali u rodičov 3,potom rok 4 a davali sme ím iba polovicu za inkaso.Stravu sme mali zvlášť .Mali sme oddelené kuchyne. Podľa mňa je 300 euro aj zo stravou viac než dosť.

biba_18
10. feb 2026

a ako by si ho živila ak by chodil ešte do školy, to mi je záhadou 😒

martul
10. feb 2026

@ema234 prečo mám z tvojho príspevku pocit, že to nie je o tvojom synovi, ale o tom, že máš ďalšie malé dieťa, ďalšie na ceste a proste vám to finančne nevychádza.....
Že prispieva 300 eur z tisícky mesačne, má 20r. Je podľa mňa dosť

mondolina
10. feb 2026

300€ je dosť.

martul
10. feb 2026
@biba_18

a ako by si ho živila ak by chodil ešte do školy, to mi je záhadou 😒

@biba_18 presne, super postreh.

anonym_eec059
10. feb 2026

Tak ved si to (vsetci) spocitajte.
Je chalanova slobodna volba a rozhodnutie ze:
1.) pracuje a nie studuje
2.) byva doma v izbe

Nech sa paci, moze ist ako pracujuca samostatna jednotka do svojho byvania a bude si platit vsetko sam od tvarohu az po pranie. Je teraz uplne bezpredmetne, ci rodic na to ma alebo nema (a je jedno ci nema preto, ze caka dalsie dieta alebo je to upratovacka s 600e platom), jednoducho syn je pracujuci dospely clovek a nie, 300 e urcite nie su naklady na neho na mesiac.

Ja rozumiem, ze ludia, ktori boli ziveni/dovolia si zivit svoje dospele deti, dovolili si lebo si mohli dovolit zadara byvat, alebo dostali neskor pozemky, byty, lebo dieta to chudak bude mat tazke.... Nic z toho nie je argument proti tomu, ze 300 euro nie je mesacny naklad na 20 rocneho, +/- dajme tomu 80kiloveho chlapa ktory este cvici.

Podte pocitat:
- ranajky, desiate, obed, olovrant, vecera, plus isto poje behom toho sladke, slame, pitie, x 30
- elektrina, voda, smeti, plyn, jednoducho mesacny najom
- hygienicke potreby, cistiace potreby, pranie, zehlenie, sluzby matky

Takze za mna NIE, 300 euro nie je mesacny naklad na dospeleho pracujuceho cloveka, chlapa. Ak pracuje, mal by sa vediet uzivit. Ak studuje, to by bola situacia ina a urcite by ste ju doma inak riesili, v tom pripade by bola tato otazka uplne odveci.

A nemusite sa tu do mna pustat, ano, laska k detom az za hrob, dnes kolko 30 tnikov doma v izbicke byva a prispievat nemusia lebo nununu, zaujimave ze vacsinou su "ti schopnejsi" v zivote taki, co to nedostali ako na zlatej tacke. Ak raz budem mat doma dospelu pracujucu osobu, bude platit riadne vymerane mesacne naklady na svoj zivot, nie kvoli mne, ale kvoli NEMU. To, ze to odlozim bokom je druha vec. Ale to dieta sa nauci uplne inak narabat s peniazmi, vazit si sluzby, pomoc, atd atd, ako clovek ktory zarobi tisicku, este vyjeda na ukor rodicov a setri si na auto, ktore ani nepotrebuje, aby bol imidz-frajerina. Toto za mna nie je zodpovedny pristup, to ja by som nepodporovala a uz vobec nie svoj ukor a ukor dalsich clenov rodiny.

Za mna teda toto nie. A to svoje deti milujem, ale nevidim dovod neucit ich realnemu zivotu. Aby ked vystrcia nos z bublinky domacej, neostali im oci pre plac.

motylik2559
10. feb 2026

@ema234 Ahoj, a muz/partner pracuje? Co on na to? Tiez sa mu to zda malo? Podla mna pre zacinajuceho pracanta dava praveze dost. Su decka co prispievaju ci uz podstatne menej alebo aj vobec. Ja som za prispievanie, aby sa mlady clovek naucil,ze nic nie je zadarmo, ale myslim si,ze ti dava fakt dost. A inak mas este dalsie dieta a jedno na ceste ako pises, ale za to predsa tvoj zarobkovocinny syn nemoze, ze idete do dalsieho dietata a nemate prostriedky. On nie je povinny platit aj na neho, na to mas muza.

anonym_5551a8
10. feb 2026
@3petka

@anonym_5551a8

@3petka napísala, že platia nájom? A že je ten nájom tak vysoký kvôli nemu, lebo inak by žili v menšom byte s nižším nájmom? Lebo ak sa chalan odsťahuje a budú platiť to isté tak mi príde zbytočné chcieť po ňom pomernú čiastku za bývanie. Iba za energie. My energie platíme 200€ mesačne, za čo by som si od diaťaťa iba na toto pýtala 300€ mesačne? Alebo by som si nedajbože chcela nechať zaplatiť tretinu splátky hypo chalanom čerstvo po strednej. Nech zaplatí svoju čiastku a energie a internet a mama poráta, koľko míňa na stravu. Ak míňa na stravu 300€ tak nech sa naučí hospodáriť, sleduje akcie, kupuje lidl/ kaufland značky tvarohu miesto rajo atď. A btw, za upratovanie by mi teda syn platiť nemal, ak neupratuje, tak asi autorka niekde urobila chybu.

mirkam3
10. feb 2026

@ema234 Je to tvoje vlastné dieťa? Píšeš, že sa “rozhodol pracovať”, ako by to bola výčitka – ale ak by sa rozhodol pokračovať v štúdiu na vysokej škole (ak vôbec mal tuto možnosť), uživila by si ho z rodicaku?

Zvyšok rodiny čo potom jedáva? Lebo nevymenovala si tu žiadne extra predražené proteíny podľa mna. A mimochodom, 20 ročný chlapec by toho zrejme zjedol dosť aj keby necvičil.

Bola by lepšia varianta, ak by sa odsťahoval a neprispieval nič a ani nepomohol?

A predovšetkým: rozprávali ste sa spolu o jeho výdavkoch a o tom, koľko by ti mal/chcel platiť? alebo si chlapec mysli, že ti dáva 1/3 príjmu a považuje to za adekvátnu položku a ty sa sťažuješ iba tuto?

No, 300 € nie je veľa v dnesnej dobe, ale z pohľadu 20 ročného človeka ktorý len teraz začal pracovať, je to asi viac než dosť pri jeho nízkom prijme . A posledná vec, neviem či máte v rodine už nejaké auto, ale pri 2 malých deťoch určite raz aj oceníš, ak ten najstarší raz sadne do auta a odvezie vás kam treba.

anonym_92339b
10. feb 2026

Tak pocitajme...budete 5 ...5 x 300 Eur je 1500 Eur...mi nehovor, ze z toho nepokryjes energie plus stravu pre 5 ludi

anonym_0b47c8
10. feb 2026
@anonym_eec059

Tak ved si to (vsetci) spocitajte.
Je chalanova slobodna volba a rozhodnutie ze:
1.) pracuje a nie studuje
2.) byva doma v izbe

Nech sa paci, moze ist ako pracujuca samostatna jednotka do svojho byvania a bude si platit vsetko sam od tvarohu az po pranie. Je teraz uplne bezpredmetne, ci rodic na to ma alebo nema (a je jedno ci nema preto, ze caka dalsie dieta alebo je to upratovacka s 600e platom), jednoducho syn je pracujuci dospely clovek a nie, 300 e urcite nie su naklady na neho na mesiac.

Ja rozumiem, ze ludia, ktori boli ziveni/dovolia si zivit svoje dospele deti, dovolili si lebo si mohli dovolit zadara byvat, alebo dostali neskor pozemky, byty, lebo dieta to chudak bude mat tazke.... Nic z toho nie je argument proti tomu, ze 300 euro nie je mesacny naklad na 20 rocneho, +/- dajme tomu 80kiloveho chlapa ktory este cvici.

Podte pocitat:
- ranajky, desiate, obed, olovrant, vecera, plus isto poje behom toho sladke, slame, pitie, x 30
- elektrina, voda, smeti, plyn, jednoducho mesacny najom
- hygienicke potreby, cistiace potreby, pranie, zehlenie, sluzby matky

Takze za mna NIE, 300 euro nie je mesacny naklad na dospeleho pracujuceho cloveka, chlapa. Ak pracuje, mal by sa vediet uzivit. Ak studuje, to by bola situacia ina a urcite by ste ju doma inak riesili, v tom pripade by bola tato otazka uplne odveci.

A nemusite sa tu do mna pustat, ano, laska k detom az za hrob, dnes kolko 30 tnikov doma v izbicke byva a prispievat nemusia lebo nununu, zaujimave ze vacsinou su "ti schopnejsi" v zivote taki, co to nedostali ako na zlatej tacke. Ak raz budem mat doma dospelu pracujucu osobu, bude platit riadne vymerane mesacne naklady na svoj zivot, nie kvoli mne, ale kvoli NEMU. To, ze to odlozim bokom je druha vec. Ale to dieta sa nauci uplne inak narabat s peniazmi, vazit si sluzby, pomoc, atd atd, ako clovek ktory zarobi tisicku, este vyjeda na ukor rodicov a setri si na auto, ktore ani nepotrebuje, aby bol imidz-frajerina. Toto za mna nie je zodpovedny pristup, to ja by som nepodporovala a uz vobec nie svoj ukor a ukor dalsich clenov rodiny.

Za mna teda toto nie. A to svoje deti milujem, ale nevidim dovod neucit ich realnemu zivotu. Aby ked vystrcia nos z bublinky domacej, neostali im oci pre plac.

@anonym_eec059
Mňa by zaujímalo akú sumu si predstavuješ ,má im platiť 500?600?alebo dávať celý plat?veď keď si rozdelis 3 dospelý 300 x 3 je 900€ ....za to máš aj energie ,aj stravu

tiezjedna
10. feb 2026

@ema234 veď sa s ním normálne dohodni, že niektoré veci sú síce pochopiteľné a fajn, ale nad rámec jeho príspevku. Tak nech si ich buď kupuje sám, alebo nech prispieva viac. Ak nie je úplne mimo, tak to predsa musí chápať...

anonym_26d0cc
10. feb 2026

dava ti dost, nas ma 19, bude maturovať, nezaraba, my jemu davame vreckove plus kupime na co ma chut, tiez je proteinovy

3petka
10. feb 2026
@anonym_e91e8a

@3petka
najom, elektrina, voda 300 eur?
za jedneho? preco by mal on platit rodine viac ako ti ostatni clenovia a tie ine deti? lebo zaraba?
a tie male deti - tym sa uz tvori dlh ci co?
žasnem

@anonym_e91e8a nik tu o žiadnom dlhu nepíše. ak by to tak bolo tak by to mal splácať už aj ten starší. Nedomýšlaj ši a nevymýšlaj senzácie.
Je dospelý a zarába a zjavne ten rozpočet jeho mame nestačí čo jej dáva.
Mne je jedno čo si robia iný rodičia so svojími detmi. ja to vidím takto a ak budú moje deti zarábať a budú bývať u mňa ÁNO budú prispievať na domácnosť a jej chod.
Potom tu sú deti čo absolútne nevedia čo je život a ako narábať s peniazmi, deti či už 7 ročné alebo 20 ročné musí proste poznať hodnotu peňazí a vedieť s nimi narábať. Nemôže sa dokonca života spoliehať na mama sukňu.

anonym_26d0cc
10. feb 2026
@motylik2559

@ema234 Ahoj, a muz/partner pracuje? Co on na to? Tiez sa mu to zda malo? Podla mna pre zacinajuceho pracanta dava praveze dost. Su decka co prispievaju ci uz podstatne menej alebo aj vobec. Ja som za prispievanie, aby sa mlady clovek naucil,ze nic nie je zadarmo, ale myslim si,ze ti dava fakt dost. A inak mas este dalsie dieta a jedno na ceste ako pises, ale za to predsa tvoj zarobkovocinny syn nemoze, ze idete do dalsieho dietata a nemate prostriedky. On nie je povinny platit aj na neho, na to mas muza.

@motylik2559 jemu by bolo lepsie ist do zdielaneho bytu niekde v 20tke sa bude este aj o novorodenca nakoniec starat

tiezjedna
10. feb 2026
@anonym_0b47c8

@anonym_eec059
Mňa by zaujímalo akú sumu si predstavuješ ,má im platiť 500?600?alebo dávať celý plat?veď keď si rozdelis 3 dospelý 300 x 3 je 900€ ....za to máš aj energie ,aj stravu

@anonym_92339b toto je čo za nezmyselnú rovnicu? Alebo myslíš, že za to nenarodené dieťa a druhé nezarábajúce sa im tie € na účet nakreslia?? 😉
@anonym_0b47c8 takto otázka vôbec nestojí. Ak prispieva 300 €, tak tomu musí prispôsobiť svoje nároky. Neviem, či vieš koľko stoja proteíny a vôbec strava zodpovedajúca cvičeniu/posilňovaniu... Nech ide mladý muž bývať sám, platiť nájom, všetko okolo a k tomu sa stravovať podľa svojich predstáv... By našetril tak na trabanta, aj to otázka kedy🙄

anonym_0b47c8
10. feb 2026
@tiezjedna

@anonym_92339b toto je čo za nezmyselnú rovnicu? Alebo myslíš, že za to nenarodené dieťa a druhé nezarábajúce sa im tie € na účet nakreslia?? 😉
@anonym_0b47c8 takto otázka vôbec nestojí. Ak prispieva 300 €, tak tomu musí prispôsobiť svoje nároky. Neviem, či vieš koľko stoja proteíny a vôbec strava zodpovedajúca cvičeniu/posilňovaniu... Nech ide mladý muž bývať sám, platiť nájom, všetko okolo a k tomu sa stravovať podľa svojich predstáv... By našetril tak na trabanta, aj to otázka kedy🙄

@tiezjedna a kde píše že mu kupuje proteíny a lístky do fitka?

anonym_e91e8a
10. feb 2026
@anonym_0b47c8

@anonym_eec059

@anonym_0b47c8 mne to pride, ze teda ak ho mala v 16, nejak tam citim, ze jej nevysiel zivot podla predstav
ak je nevlastny, tak to dava zmysel, mysli hlavne na tie dalsie deti, ze nevychadza s peniazmi

tiezjedna
10. feb 2026
@anonym_0b47c8

@tiezjedna a kde píše že mu kupuje proteíny a lístky do fitka?

@anonym_0b47c8 v úvodnom príspevku - nie že ich kupuje, ale že on by si to tak predstavoval. A o vlezoch sa nebavíme, celý čas je to o jedle. Rozumiem, že on by to tak chcel, ale zároveň viem, koľko tieto veci stoja a ani keby tých 300 € šlo len na jedlo, tak sa do toho nezmestí.

3petka
10. feb 2026
@tiezjedna

@anonym_0b47c8 v úvodnom príspevku - nie že ich kupuje, ale že on by si to tak predstavoval. A o vlezoch sa nebavíme, celý čas je to o jedle. Rozumiem, že on by to tak chcel, ale zároveň viem, koľko tieto veci stoja a ani keby tých 300 € šlo len na jedlo, tak sa do toho nezmestí.

@tiezjedna plne s tebou súhlasím.

motylik2559
10. feb 2026
@anonym_26d0cc

@motylik2559 jemu by bolo lepsie ist do zdielaneho bytu niekde v 20tke sa bude este aj o novorodenca nakoniec starat

@anonym_26d0cc Ved toto🤦‍♀️🙄