icon

Ťažkosti s domom

14. mar 2023

Pred dvomi rokmi sme s manželom kúpili dom, predtým sme bývali u jeho rodičov. Chceli sme sa osamostatniť a mať svoj domček. Máme 2 deti. V rámci možností aj financii sme dom pomaly prerábali. Samozrejme boli aj ťažké chvíle, no videla som že manžel moc není na práce okolo domu. Aj keď túžil mať dom nechcel byt. Bývame v dedine kde není kanalizácia, ťaháme žumpu. To sa mu vôbec nepozdáva. Je to na pláne spraviť kanalizáciu len nie každý s tým súhlasí a ktovie kedy to obec vlastne spraví. Zakaždým manžel nadáva že musí ťahať žumpu, že nenávidí to tu. Že to nedáva nevedel koľko roboty bude okolo domu a chce to predať a vrátiť sa k rodičom kde nemal s ničím starosti. Ťažko sa mi to počúva. Nechcem odtiaľto odísť, už sme sa tu zabyvali. Deti tu majú škôlku školu, ja prácu. No nepáči sa mi ani to ako sa manžel správa. Neviem čo s touto situáciou. Keď sa niečo nedarí snažím sa mu to vysvetliť že nič není len tak, že každý musí sa starať o dom, že práca sa nespraví samo a pod. No ťažko s ním.

chovancova27
17. mar 2023

@jonki to je možné, ale určite to treba skúsiť

autor
17. mar 2023

@gabca025 My sme kúpili starší RD a dali ho dokopy,žumpa tu už bola,nerobili sme to my.

vreckovka2
17. mar 2023

@chovancova27 zabudla si na stavebne povolenie k cisticke. Vyhadruje sa aj zivotne prostredie z okresu. To ju najskor musi schvalit a az potom obec/mesto. A potom mozes objednavat. Cisticku nepovolia uplne vsade. Riesila som to s vela ludmi a ekologickejsia varianta je zumpa s vyvozom do COV, nie niekam na pole ako byva zvykom. Domace cisticky nefunguju kazdemu ako by mali,resp. nie kazdy ju da spravit poriadne, nestara sa o nu. Tie starsie sa aj kazia. A veru niektore aj riadne smrdia.

gejb
17. mar 2023

To nemení nič na veci, ze keď vypustite zumpu do pôdy tak to pretečie do spodných vôd a tým kontaminujete vodu v studniach ľuďom v širokom okolí....chápeš? ono to nezmizne, je to toxický odpad a sú padne dôvody aby to bolo nelegálne.

nwnw
17. mar 2023

@autorka ale nie kazdy muz je na domace prace. Moj keby ma v zahrade robit, tak umre. Mam zoznam veci, ktore nebude robit NIKDY a je zbytocne diskutovat na tu temu... Takze zahradusi riesim sama, maximalne mi dovezie daco z Hornbachu a vylozi, hovnocuc volam ja, o zvieratka sa staram ja, no a ked sa posere voda tak volam vodara rovno, varit vie iba parky a sackovu polievku.

gabca025
17. mar 2023

Vzdy je moznost kupit novu, vacsiu zumpu. Musite si to doma prepocitat co sa vam viac oplati. Kolko kubikov zoberie hovnocuc na jedenkrat, aky mate vy doma objem zumpy a podla toho sa zariadit. Najekonomickejsie je mat zumpu minimalne taku velku ako velky je hovnocuc.
Pripadne sa pri vyvoze spojit so susedom a vyviest takto na jedenkrat dve mensie zumpy.
Vypustanie fekalii na pozemok je ozaj hazard so zivotom nielen vas, ale aj ludi okolo vas. Nemusi sa to prejavit teraz, ale az za xy rokov

senta_sofia
17. mar 2023

Existuju bakterie do zumpy, ktore rozkladaju obsah a s vodou potom ide bez problemov polievat napriklad travnik. Potom staci ozaj len raz za cas dat vytiahnut ten tuhsi obsah, my sme takto fungovali roky a nebola to ziadna tragedia.

sajmonka_1216
17. mar 2023

No okolo domu je robota vkuse.. kosiť trávu a milión ďalších veci… nezastavis sa proste.. mužovi sa páčilo že mohol sedieť na riti.. neviem čo bude keď ti jeho rodičia raz zomrú.. to chudák už hádam bude musieť aj niečo urobiť.. a čo potom??

karolina196
17. mar 2023

@nwnw Mozem sa spytat?Co vlastne robi tvoj muz okrem toho,ze chodi do prace?Ked pride domov,tak co robi?

nwnw
17. mar 2023

@karolina196 je toho vela len hrabat v zemi sa nechce lebo vraj neni krt a varit tiez nie, lebo to je podla neho zenska robota (no pradlo ozehli v pohode 😂). Zumpu mame a ano su u nas experti co zumpu o 2:09 rano cerpaju kdekade.. No zas nie sme tak chudobni, aby sme nemali 50 eur na fekal.
Ked nerobi nic na dome alebo neopravuje nic, tak 4x tyzdenne s detmi na trening a kazdy den pre nich do skolky, nakupy riesi on a tak. My sme moc majstrom nedali zarobit. Vela na dome robil sam.

galioska
17. mar 2023

prepac ale ked ho taha k mamicke je to neschopny rozmaznany spratek a teda zubami nechtami to nedovol a ked sa mu nepaci nech ide kade lahsie a dom si nechaj

galioska
17. mar 2023

@karolina196 to skoda sa pytat, ked mu vadi robit okolo domu asi nic by najradsej nerobil, hlavne ze sa tahal do domu😀 By som mu dala ... 😀🫣🥶

panelacikova
17. mar 2023

@lujza123 čítam ešte len 2. alebo 3. stranu, ale musím pridať príhodu 😀 žijem v ZA, tečie tu neďaleko rieka Kysuca. istý rok som sa tam chodila opaľovať, rieka steká od Kysúc (CA, KM, okolité dediny) až cez ZA a potom sa kdesi vlieva, no.... to je fuk, kam. podstatné je, že ako si tak ležím, pozerám na vodu a okolo si pomaličky pláva hovno... ľudské hovno. a nie raz som sa stretla s týmto javom. bohužiaľ, presne ako píšeš, celé žumpové dediny na kysuciach vypúšťajú výkaly do rieky a je im šumafuk, že tým znečisťujú životné prostredie. bolo mi z toho na grc. hlavná vec, že žumpa v každej chalupe, ale prečo by neušetrili. namiesto spoplatnenej služby to vylejú do rieky. vôbec ich netrápi, že o cca 5-10 m nižšie sa v tej rieke kúpu aj malé deti (fakt tam chodia rodiny s deťmi celé leto). odvtedy som si v tej rieke leda tak nohy namočila a hneď doma poriadne osprchovala 😀 a áno, súhlas. kto toto robí, je sedliak. či sa mu to páči alebo nie. nežijeme v 19., ba už ani v 20. storočí, máme tu nejakú ochranu životného prostredia, našej planéty, nás ľudí, prírody.... kto toto nepochopí, tak asi neukončil ani ZŠ.

janababana
17. mar 2023

Skus pockat (ak mas este nejaku rezervu nervov, sil) este daky rok - mozno si to predstavoval inak a takymto sposobom sa s tymto vsetkym vyrovnava. A ak je to mozne skuste mat obcas nejaky ten den ci dva bez roboty kolo domu.

belllinka
17. mar 2023

@janettdamian nestaci si precitat iba nadpis. Tie vykaly by sa nedali pouzit iba tak “surove”, bolo by ich treba spracovat.
Autorkin muz by si mohol usetrit robotu, keby chodili kadit rovno medzi zahony do zahrady, pomalsie by sa plnila zumpa

panelacikova
17. mar 2023

@ajuga netrep hlúposti o tom, ako mestskí občania vyvážajú svoj bordel do kontajnerov a poza záhrady a neviem kam dedinčanom namiesto zberného dvora. pretože každý má ročne nárok odovzdať nejaké kilogramy odpadu na hlavu zadarmo. už vidím, ako letí 20 km na dedinu - spáli naftu, minie čas, ak to môže odovzdať za rovnaký alebo kratší čas v zbernom dvore v meste a tiež zadarmo... či vám tam vozia celé vybúrané sadrokartónové jadrá nebodaj? a ak áno, to ste ich prečo doteraz nenachytali, neodfotili a neudali?

janca2262
17. mar 2023

Za pár rokov bude nadávať aj u rodičov, pretože nebudú vládať a tiež bude musieť všetko okolo domu robiť + sa ešte o nich starať, určite by som sa nazad nesťažovala, keď už tak, tak byt...

ukulela
17. mar 2023

@ahhola V roku 2020 z celkového počtu 2 890 samostatných obcí malo vybudovanú verejnú kanalizáciu 1 152 obcí (t.j. 39,86 % z celkového počtu obcí SR). Za celoslovenským priemerom zaostávajú najmä Trenčiansky, Nitriansky, Banskobystrický a Košický kraj. Napriek dosiahnutému nárastu pripojenia obyvateľstva na verejnú kanalizáciu, (cca 70 percent obyvateľov) úroveň odkanalizovania obyvateľstva naďalej zaostáva za rozvojom verejných vodovodov.
btw, u nas kanalizacia nie je, planuje sa, no do zahrady /na pozemok/za pozemok zumpu nepustame .... ani nikto zo susedov.

gelifil
17. mar 2023

@nwnw a čo robi on?

janettdamian
17. mar 2023

@belllinka ja som čítala aj videla nejaké webináre , ktoré sa zaoberali kompostovaním "ľudského odpadu", suché WC atď. A teraz som našla k tomu aj "vedecký" článok. To len k tomu, že v budúcnosti to možno bude aj inak ako vypúšťanie do kanalizácie, čističky, ČOV atď. Neschvaľujem tým priame vypúšťanie do záhrady.

lujza123
17. mar 2023

@janettdamian
@belllinka áno existujú kompostovacie WC, tzv separačne, vyzerá to ako WC 🚽 akurát je predelene napoly, ako sedíš moč steká do jednej časti, hovňajze do druhej a zasypavaju sa pylinami. S mocovkou nariedenou s vodou sa dá polievať záhrada, exkrementy s pilinami sa sypú vedľa hnoja, po čase cca 6 mesiacov si baktérie s tým sami poradia...

S ekologického hľadiska je to v poriadku, problém robí vylievanie žumpy pretože tam je vsetko dokopy voda, chemikálie, výkaly, moč a celá táto zmes vsakuje do pôdy.

lujza123
17. mar 2023

@panelacikova no fuj..😬🤮

taja567
17. mar 2023

@evamarek77 z čoho by platili daň, ved dom kúpili, nebol im darovany ani ho nezdedili.

taja567
18. mar 2023

Myslím si, že to nieje len o tom tahani tej žumpy... pokiaľ je taký, uľahčí si život a kúpte si byt, lebo časom ostanú všetky práce na tebe, ver mi. Povedz mu to priamo, možno nie je lenivý ale jednoducho ho to nebaví, poznám veľa ľudí, ktorých zlakalo bývanie na dedine, popredávali byty a po 2-3rokoch sa vrátili do mesta do bytu, lebo tam stačí otvoriť si kohútik na radiátori, splachnut véčko... mate dve malé deti, takže nudiť sa nenudite určite... Je to super "polistovať" si v časopisoch o bývaní, ale o dom sa naozaj treba starať, keď máte prachy, nájde sa nejaký ten Jožin, čo všetko urobí, ale vravím treba na to mať prasule navyše, čo asi nemáte, keďže vypúšťať žumpu do záhrady. Povedz mu to, že ťa to štve, a ze svokrovci pre teba niesu riešením, myslím tým návrat k nim.

autor
18. mar 2023

@galioska On chce preto ísť k rodičom lebo tam nemal povinnosti a nič nemusel robiť.Tu vo svojom musí.No ja určite nechcem ísť naspäť k svokrovcov,predsa svoje je lepšie mať.
@janababana Nerobí každý deň niečo okolo domu, má kopa času na oddych aj na výlety chodíme.No raz za čas treba aj čo to porobiť.

galioska
18. mar 2023

hej rozumiem ti ale ked by sa najradsej vratil
a nechce robit okolo leosue to nebude a ty budes musiet denne pocuvat ako je nastvany😏

jaroe
18. mar 2023

@panelacikova je to samozrejme hnus, vypúšťať vlastné výkaly do rieky a aj iné veci, ale to označenie sedliak konkrétne mna dvíha zo stoličky. Viem, že je zaužívané toto označenie používať v tomto negativnom význame, ale je to, podľa mňa aj zamerná, dehonestacia vidiecanov resp. ľudí pripútaných k svojej pôde. Po sedliakoch išli tvrdo komunisti a mám pocit, že teraz to nie je lepšie, možno len sofistikovanejšie. Nie je záujem podporovať vidiek resp. akúkoľvek sebestačnosť človeka, skôr naopak, hádzať polená pod. nohy. Ja som tiež zvykla používať slová sedlák, sedlac v tom negatívnom zmysle, ale už si na to dávam sakra pozor, lebo vidím iné súvislosti.

casavina
18. mar 2023

Bez sedlakov by sme nemali v obchode nič..
a k tým výkalom...nato je predsa hovnocuc..

panelacikova
18. mar 2023

@jaroe nie. ja som to myslela tiež ako "nadávku" na debilov. máš aj plné mestá sedliakov, plné dediny sedliakov. ber to ako slušnú náhradu namiesto kkta 😀 😀 aj tu máme sedliakov, čo si myslíš, 5 kontajnerov rôznych farieb vedľa seba, ale hodia všetko pomiešané do jedného.... nemám slov. to len ako príklad. tak aj to je sedliak v mojom ponímaní (v tejto téme). inak je to chuj 😀