icon

Ťažkosti vo vzťahu kvôli financiám

Dnes o 06:44

Ahojte, mám problém. Som s priateľom už cca 4 roky, doteraz bolo všetko fajn. Deti ani iné záväzky nemáme.
Pred pár mesiacmi dostal výpoveď v práci a od vtedy si žiadnu inú nehľadá. Snaží sa privyrábať si (písaním prác a bakalárok, také "fušky"), mesačne mu to hodí v priemere 600 eur. Povedal, že je aj rád, že dostal výpoveď, aspoň má viac času na písanie a jeho práca pred tým ho nebavila.
Posledné obdobie je to ešte horšie, sme z toho obaja v strese, že čo ďalej bude. On verí, že sa to písanie ešte rozbehne. Zaberá mu to veľa času, snaží sa, ale finančný výsledok nič moc.
Ja som normálne zamestnaná, zarobím cca 1200 v čistom, vyžiť sa dá v pohode (nemáme existenčné problémy). Ale situácia ma frustruje.
Ani mňa robota extra nebaví, ale peniaze potrebujeme. Za nájom platil len 1/3, stravu cca 50/50. Nejak som to tolerovala, vravím si, je to len obdobie, bude lepšie. Lenže tak to vyzerá, že tento mesiac na nájom neprispeje vôbec, nemá z čoho.
Bojím sa, že to takto ostane. Že sa mu jeho "práca" nerozbehne a všetko budem niesť na ramenách ja. Nechcem to tak, nie je to predsa fér. Keď môžem, pomôžem. Ale nenechám sa zneužívať. Vstávam skoro ráno, v práci som do 16:00, prídem unavená a on? On sa pochváli, že napísal nejaký sloh a navaril. Inak doma pomáha, to nemôžem povedať krivé slovo.

Čo mám robiť? On so svojou finančnou situáciou tiež nie je spokojný, ale jeho písanie nie je postačujúce. Čakať, kým bude lepšie? A dovtedy budem mulica?

Strana
z3
zojazoja
Dnes o 06:48

@anonym_autor jak ze nemá z čoho zaplatiť najom. Ved ma 600 eur. Tak z toho cast zaplati nájom 🙂

anjelicek26
Dnes o 06:49

Tak muzi bezne tahaju zeny financne cele roky, len kvoli tomu, ze je to u vas obratena situacia,, by som to zasa "mulica" nenazyvala a zatial peniaze na ten uplny zaklad vzdy nejako naskrabal... je to pol roka, otazne je, ci to jeho pisanie je objektivne tak dobre, ze ma sancu sa tym uzivit... vzhladom na KI a ich schopnosti, by som povedala, ze perspektivne vobec nie... Dohodnite si kompromis aspon brigady musia byt aj keby nocne v Tescu tovar vykladal...

astharsheran
Dnes o 06:51

@anonym_autor Keby som ja bola v takej situácii, určite by som si našla prácu čo najskôr, aspoň niekde v gastre, ak by sa nedalo zohnať niečo lepšie. 🙂 S písaním by som ale určite pokračovala ďalej, keďže ho to evidentne veľmi baví a je možné, že sa mu zadarí a dotiahne to ďaleko. Prácu by som si však hľadala tak či tak. Prípadne by ste mu s jej hľadaním mohli pomôcť, ak má s tým problém.

anonym_e75073
Dnes o 06:58
@anjelicek26

Tak muzi bezne tahaju zeny financne cele roky, len kvoli tomu, ze je to u vas obratena situacia,, by som to zasa "mulica" nenazyvala a zatial peniaze na ten uplny zaklad vzdy nejako naskrabal... je to pol roka, otazne je, ci to jeho pisanie je objektivne tak dobre, ze ma sancu sa tym uzivit... vzhladom na KI a ich schopnosti, by som povedala, ze perspektivne vobec nie... Dohodnite si kompromis aspon brigady musia byt aj keby nocne v Tescu tovar vykladal...

@anjelicek26 takýto model, kde jeden partner finančne ťahá domácnosť a druhý si len tak privyrába niečím čo ho baví môže fungovať, len ak s tým obaja súhlasia… je jedno či to je žena alebo muž, pokiaľ ten, ktorý zarába viac s tým nesúhlasí a neprebehol o tom rozhovor, tak je to využívanie… nehovorím samozrejme o rodičáku, kde by mali tiež obaja vedieť do čoho idú…

anonym_e75073
Dnes o 07:00

Autorka, mne by vadilo už len to, že jeho “práca” je vlastne podporovanie podvodov a že sám robí načierno… ale mimo morálky, teraz to možno chvíľu bude lepšie, blíži sa sezóna, ale potom zase dlho toho bude iba minimum, toto nie je proste celoročný job…

anonym_9a6671
Dnes o 07:01

@anonym_autor to sú zas výkriky do siete toto, ako nechápem týmto témam (kde navyše ako v 99% prípadov sa autorka už ani neozve ), čo čakáš teraz keď ti to desať ľudí napíše že sa máš rozísť tak sa rozídeš? Napíš mi čo čakáš?

anonym_831234
Dnes o 07:01

@anonym_autor veď zarobil 600 euro, nech ich dá na nájom. A kým sa mu rozbehne jeho nelegálny kšeft, nemôže chodiť aspoň na brigády? Podporu neberie?

sissy27
Dnes o 07:06

@anonym_autor a na co minie tych 600€ a podporu? Ved nech tebe da na najom, energie, potraviny a ak mu nic nezostane tak je to jeho problem. Pokial ho budes dotovat, tak ani nikdy nebude mat motivaciu nieco s tym robit. U mna by dostal ultimatum, dokedy si ma najst pracu alebo holt nebudeme zdielat spolocnu domacnost. Mlady zdravy bez zavazkov nemoze sediet doma na zadku ak na to jednoducho nema.

anonym_f0d9c3
Dnes o 07:12

@anonym_autor ak mu stačí 600e , tak nech si z toho žije. Ty trvajú na Tom, aby platil nájom tak, ako by mal platiť niekde inde. Prečo by mal platiť 200e ? Keď doteraz platil 400, nech platí 400e. Žiadne úľavy, lebo potom sa z miesta nepohne. Takych je veľa, podnikateľov, čo sa rozbiehajú, čakajú na zázrak a ten zázrak ani nemá ako prísť, lebo im to aj vyhovuje, že nemusia nič robiť. Sadnite si, a porozprávajte.

luccys
Dnes o 07:15

Nechcem byt zla, ale cakat v dobe AI, ze sa budem zivit pisanim skolskych prac, je meganaivne. Ved bakalarky atd. su uz na mnohych skolach zrusene, je len otazka casu, kedy to bude tak plosne. Takze na tomto by som "karieru" nestavala. A co inak robi s tymi peniazmi, co zarobi? Vsak ma prispiet. Ci to berie ako vreckove pre seba?

anonym_3713da
Dnes o 07:22

Predpokladam, ze mal podporu + fusky … osobne by som mu dala datum, do ktoreho sa ma rozhodnut ako chce pokracovat a chcela by som vidiet aktivne hldanie prace pripadne stalu brigadu … ak nie dovi. Existuju modely, ked jeden zaraba v tisicoch a duhy sa venuje svojim “hobbies” ibaze ty nemas zarobok v tisicoch a vzdy je problem ked druhy partner umre alebo si najde novy model a co so starym/ starou 🤷‍♀️

autor
Dnes o 07:28
@anonym_831234

@anonym_autor veď zarobil 600 euro, nech ich dá na nájom. A kým sa mu rozbehne jeho nelegálny kšeft, nemôže chodiť aspoň na brigády? Podporu neberie?

@anonym_831234 na stravu cca tých 50%, auto (on má svoje aj ja mám svoje). A potom nejaké jeho veci. Podporu neberie, nie je na úrade.

anonym_831234
Dnes o 07:31
@anonym_autor

@anonym_831234 na stravu cca tých 50%, auto (on má svoje aj ja mám svoje). A potom nejaké jeho veci. Podporu neberie, nie je na úrade.

@anonym_autor a prečo nešiel na úrad práce, keď bol dovtedy zamestnaný? Veď mohol dostávať aspoň podporu

autor
Dnes o 07:31
@anonym_831234

@anonym_autor a prečo nešiel na úrad práce, keď bol dovtedy zamestnaný? Veď mohol dostávať aspoň podporu

@anonym_831234 robil predtým na živnosť

bomba36
Dnes o 07:33
@anonym_autor

@anonym_831234 robil predtým na živnosť

@anonym_autor a ako mohol živnostník dostať výpoveď?

autor
Dnes o 07:34

Nemôžem povedať, že by rozhadzoval peniaze alebo tak. Snaží sa. Lenže to dlhodobo nestačí... A za ďalšie, ja by som napr. chcela ísť tento rok aj na dovolenku. Lenže ako? On si nenašetrí a ja zas až toľko nezarábam, aby som potiahla oboch. Je to obmedzujúce + sa cítim nepríjemne, že celé to stojí na mne. Nemyslím si, že by to tak malo byť.

anonym_0b94f4

dieta si spravte a potom sa uvidi ...

autor
@bomba36

@anonym_autor a ako mohol živnostník dostať výpoveď?

@bomba36 Okej, nedostal priamo výpoveď ale rozviazali s ním zmluvu. Neslovičkár, na veci to nič nemení.

anonym_3af24f
Dnes o 07:46

Pocuj, kazdy normalny clovek a najma chlap, ktoremu zalezi na buducnosti a vztahu a potencionalnej rodine sa nebude doma poflakovat a tvarit sa ze komusi nacierno napise nejaku pracicku, navari a zivot je krasny. Pekne si odvykne od pracovnych navykov, bude to len horsie. Jeho priorita ma byt hladanie si riadnej prace. A ak to jeho priorita (z vlastnej iniciativy) nie je, je to zle.

deedol
Dnes o 07:46

mne by neprekazalo isty cas tahat aj za dvoch, aj o tom je partnerstvo, ale dost by mi prekazala povaha jeho "prace". je to podvod a on sa na nom podiela.

bomba36
Dnes o 07:47
@anonym_autor

@bomba36 Okej, nedostal priamo výpoveď ale rozviazali s ním zmluvu. Neslovičkár, na veci to nič nemení.

@anonym_autor takže robil pre konkrétnu firmu na živnosť aby za neho nemuseli platiť odvody. Hovorí sa tomu švarcsystém.
No a čo ti poradiť. Každá príčetná by ho poslala už dávno naspäť k mamičke.

lentakyterapeut
Dnes o 07:53

@anonym_autor na rovinu je to nevyzrety lenivec. Aty si s nim preco? Normalny chlap musi vediet zarobit aspon zakladnu 1000ku inak je to parazit. Stracas svoj cas. A zbytocne. Takyto sa tazko zobudi a to chces takto zit dalsie roky?

bale1rinka
Dnes o 07:54

@anonym_autor podľa mňa preháňaš, mohlo byť aj horšie, mohol tých 600e prepiť, prefajčiť, prestávkovať...pol roka podľa psychologov už je dosť dlhá doba na to, aby sa MUŽ zaradil a našiel si normálnu stálu prácu...je to všetko na vašej komunikácii, že ako dlho vieš ešte "počkať", čo iné prináša do vášho vzťahu ak to niesú v prvom rade VEĽKÉ peniaze, tak nech viac upratuje, nakupuje potraviny, hlavne nech nesedí doma ale nech sa hýba medzi ľuďmi lebo sa usadí, musí chodiť po pohovoroch a aktívne sa zapájať...
ani mňa práca ako tak nebaví,ale ja už mám rodinu a MUSÍM pracovať...

doriiis
Dnes o 07:56

Dala by som mu dva mesiace na nájdenie normálnej roboty . Toto čo robí nemá budúcnosť a 600 € príjem je hanba pre zdravého chlapa.

anonym_334494
Dnes o 07:59

To nie je prilis clovek, na ktoreho sa da spolahnut. Clovek si moze dat pauzu od prace, ak je vyhoreny. Ak ma rezervy, dostava podporu. Ak budete mat deti, ty na materskej a jemu sa nebude chciet do prace, lebo ho to nebavi, tak deti nedostanu najest?
Pisanie prac nie je pravidelny a spolahlivy prijem, to uz medzitym vies.

muchotrafka298
Dnes o 07:59

Pisanie prac v dobe AI? Ved to je na smiech. Kolko ma tych klientov, ked si mysli, ze ho to uzivi? 100 mesacne??? A ako SZCO je povinny si platit odvody do zdravotnej poistovne a socialnej poistovne bez ohladu na to, kolko zarobi. Tak dufam, ze z tych 600 EUR si to plati. Co je viac ako polovica z tejto sumy. A chlap, co sa len tak potuluje, pracu si nehlada, tak to je proste podla mna prizivnik. Ano, su pripady, ked jeden pracuje a druhy sa "bavka", ale tam je potom jeden prijem natolko vysoky, ze si to mozu dovolit. Toto nie je ten pripad, toto je lenivec, co sedi doma a zena z maleho platu zivi celu rodinu.

sense
Dnes o 08:10

A s ním si sa o Tom už bavila, že to takto dlhodobo nejde? Aká bola reakcia? Od toho by som sa odrazila. Jedno je ak príde partner o prácu ( je jedno či muž či žena), druhé ak sa ten partner nesnaží tu situáciu zmenit

autor
Dnes o 08:11
@doriiis

Dala by som mu dva mesiace na nájdenie normálnej roboty . Toto čo robí nemá budúcnosť a 600 € príjem je hanba pre zdravého chlapa.

@doriiis - asi to tak spravím, dám ultimátum... aj keď sa budem cítiť zle. Aj taký je asi život.
@muchotrafka298 súhlasím. On niekedy povie, že keby sa dalo, najradšej by zarobil toľko, aby som ja už potom pracovať nemusela (ja by som aj tak pracovala, ale to je už iná téma). Má také pekné reči, že mám až výčitky ho postaviť do tej situácie, že "počuj, nájdi si robotu alebo sa vrát k mamke"

anonym_013107
Dnes o 08:14

@anonym_autor ja som svojho muža podporovala na začiatku keď mal "sen". Popritom samozrejme mal nejaké privyrobky v baroch atď. Teraz nás ten jeho "sen " živý....nepoviem kebyže tvoj muž chcem byť na živnosť novinár alebo písať pre marketing. Ale bakalárky a práce? To nieje práca a nemá to žiadnu budúcnosť. To môže robiť študent na čierno nech si privyrobi. Buď nech sa spamätá co najskôr co vlastne chce. Alebo ty lebo zbytočne s nim budeš ešte pár rokov.

autor
Dnes o 08:18
@sense

A s ním si sa o Tom už bavila, že to takto dlhodobo nejde? Aká bola reakcia? Od toho by som sa odrazila. Jedno je ak príde partner o prácu ( je jedno či muž či žena), druhé ak sa ten partner nesnaží tu situáciu zmenit

@sense Keď prišiel o prácu, vysvetlila som mu, že by bolo fajn si hľadať prácu niekde inde. Vtedy povedal, že on chce písať a teraz bude mať na to viac času, že mu mám dôverovať. A že keď bude veľmi zle, nájde si prácu. Lenže asi máme rozdielne pohľady na to, kedy je "zle".
Sem tam sa posťažuje, že sa nedarí. Ja sa ho vtedy snažím podporovať, že nech to nevzdáva, že zákazky prídu (lebo pozná pár ľudí, čo píšu a zarobia aj 1500, on to chce tiež). Lebo asi to robia dobré partnerky? Neviem vlastne, prečo to robím. Asi mu najbližšie poviem, že nech hľadá robotu...

Strana
z3