Ťažkosti vo vzťahu kvôli financiám
Ahojte, mám problém. Som s priateľom už cca 4 roky, doteraz bolo všetko fajn. Deti ani iné záväzky nemáme.
Pred pár mesiacmi dostal výpoveď v práci a od vtedy si žiadnu inú nehľadá. Snaží sa privyrábať si (písaním prác a bakalárok, také "fušky"), mesačne mu to hodí v priemere 600 eur. Povedal, že je aj rád, že dostal výpoveď, aspoň má viac času na písanie a jeho práca pred tým ho nebavila.
Posledné obdobie je to ešte horšie, sme z toho obaja v strese, že čo ďalej bude. On verí, že sa to písanie ešte rozbehne. Zaberá mu to veľa času, snaží sa, ale finančný výsledok nič moc.
Ja som normálne zamestnaná, zarobím cca 1200 v čistom, vyžiť sa dá v pohode (nemáme existenčné problémy). Ale situácia ma frustruje.
Ani mňa robota extra nebaví, ale peniaze potrebujeme. Za nájom platil len 1/3, stravu cca 50/50. Nejak som to tolerovala, vravím si, je to len obdobie, bude lepšie. Lenže tak to vyzerá, že tento mesiac na nájom neprispeje vôbec, nemá z čoho.
Bojím sa, že to takto ostane. Že sa mu jeho "práca" nerozbehne a všetko budem niesť na ramenách ja. Nechcem to tak, nie je to predsa fér. Keď môžem, pomôžem. Ale nenechám sa zneužívať. Vstávam skoro ráno, v práci som do 16:00, prídem unavená a on? On sa pochváli, že napísal nejaký sloh a navaril. Inak doma pomáha, to nemôžem povedať krivé slovo.
Čo mám robiť? On so svojou finančnou situáciou tiež nie je spokojný, ale jeho písanie nie je postačujúce. Čakať, kým bude lepšie? A dovtedy budem mulica?
@sense Keď prišiel o prácu, vysvetlila som mu, že by bolo fajn si hľadať prácu niekde inde. Vtedy povedal, že on chce písať a teraz bude mať na to viac času, že mu mám dôverovať. A že keď bude veľmi zle, nájde si prácu. Lenže asi máme rozdielne pohľady na to, kedy je "zle".
Sem tam sa posťažuje, že sa nedarí. Ja sa ho vtedy snažím podporovať, že nech to nevzdáva, že zákazky prídu (lebo pozná pár ľudí, čo píšu a zarobia aj 1500, on to chce tiež). Lebo asi to robia dobré partnerky? Neviem vlastne, prečo to robím. Asi mu najbližšie poviem, že nech hľadá robotu...
Bývanie ste kým pracoval, platili ako.
Koho je bývanie?
Tvoje?
A normálne vyčísliť co ma platiť a ked mu to zo 609e nevyjde, tsk logicky zdvihne rit a pôjde pracovať a zarábať.
Dala by som mu mesiac.
@anonym_autor tým písaním, čo sa mu má rozbehnúť treba rozumieť to podvodné písanie bakalárok alebo nejakú vlastnú tvorivosť? Lebo ak je to a), tak žiť s človekom, čo má takéto "zamestnanie" (odhliadnuc od nestabilného príjmu) - ďakujem, neprosím, ak je to b), tak ostať bez práce a písať čokoľvek si môže dovoliť len človek, čo má buď značný majetok (zjavne nemá) alebo ochotného sponzora. Ak si ochotná sponzorovať ho roky bez istoty, že to raz aj speňaží, veľa šťastia. Ja by som sa do takého dobrodružstva nepustila
Bývanie ste kým pracoval, platili ako.
Koho je bývanie?
Tvoje?
A normálne vyčísliť co ma platiť a ked mu to zo 609e nevyjde, tsk logicky zdvihne rit a pôjde pracovať a zarábať.
Dala by som mu mesiac.
@mk22 sme v podnájme, ale zmluva je na moje meno. Bývala som v tomto byte ešte 3 roky predtým, než sme sa spoznali.
Kým pracoval, platil cca 1/3 - 1/5 nájmu.
@anonym_autor tým písaním, čo sa mu má rozbehnúť treba rozumieť to podvodné písanie bakalárok alebo nejakú vlastnú tvorivosť? Lebo ak je to a), tak žiť s človekom, čo má takéto "zamestnanie" (odhliadnuc od nestabilného príjmu) - ďakujem, neprosím, ak je to b), tak ostať bez práce a písať čokoľvek si môže dovoliť len človek, čo má buď značný majetok (zjavne nemá) alebo ochotného sponzora. Ak si ochotná sponzorovať ho roky bez istoty, že to raz aj speňaží, veľa šťastia. Ja by som sa do takého dobrodružstva nepustila
@danica2711 No to je ten najväčší strach. Ja mám ťahať na 80% bývanie a domácnosť s vidinou toho, že možno sa mu to raz podarí? A ak nie?
Čo potom? Prídem o kopec peňazí, ktoré by som si inak šetrila. Zároveň neviem, čo so založením rodiny. Zatiaľ neplánujeme (necítime sa na to, máme obaja do 28r). Ale ak raz budem chcieť?
@mk22 sme v podnájme, ale zmluva je na moje meno. Bývala som v tomto byte ešte 3 roky predtým, než sme sa spoznali.
@anonym_autor Prečo platil iba 1/3 nájmu, keď pracoval? Hádam ste mali ísť spolu pol na pol.
@anonym_831234 na stravu cca tých 50%, auto (on má svoje aj ja mám svoje). A potom nejaké jeho veci. Podporu neberie, nie je na úrade.
@anonym_autor prečo nešiel na úrad práce? Veď takto si musí aj odvody platiť sám. Plus k tomu sa živí podvodom.
Za mňa nie, fabriky, vykladanie tovaru v Tescu, hocčo iné ale toto?
On si nehlada riadnu prácu,len čaká na príležitosť spachať ďalšie podvody. Do kedy chcete bývať v nájme? S takýmto by som neplánovala.buducnost a deti
@anonym_autor Keď ho baví písanie, tak nech sa normálne zamestná písaním - novinár, redaktor, marketingové práce, PR oddelenia majú všade. Nech si hľadá prácu na TPP niekde tam. A popritom vo voľnom čase kľudne nech píše aj román, keď to má rád.
Ale prácu načierno - podvody, v tom by som ho nepodporovala.
@elviku11 len taky detail, ze na toto sa uz vyuziva AI a ludia co sa zivia pisanim su na inej urovni ako clovek, co na cierno pise inym diplomovky.
Z tých krásnych rečičiek sa neuživý, daj mu ultimátum, nech píše ale nech popri tom pracuje ak nie zbal mu švestky a ádios
@danica2711 No to je ten najväčší strach. Ja mám ťahať na 80% bývanie a domácnosť s vidinou toho, že možno sa mu to raz podarí? A ak nie?
@anonym_autor tak ho budes zivit a cim dalej tym viac penazi budes potrebovat. A nebudes si moct dovolit nic. Daj mu ultimatum, bud si najde normalnu pracu alebo koncite. A ziadne take, ze on pozna niekoho, kto zaraba 1500 EUR pisanim. On to nie je a nech sa pozrie na seba, nie na druhych. Ty si nemozes dovolit zivit ho,nemas na to prijem. A on nema zaujem si hladat pracu. Ako je tu pisane v diskusiach, ze treba potiahnut, ked on nema pracu. Za mna netreba. Pracovat moze a nechce. Nebudes predsa zivit zdraveho chlapa, odtrhat si od ust, aby on mal co mu treba a on bude doma lezat a "pisat".
Moja znama sa vydala, na rychlo, za cloveka, co s nim cakala dieta, tak ju zmanipuloval, ze nielen ze ho zivila, ale este aj mu splnila sen, na ktory sa zadlzila, aby on mohol podnikat. Nemusim asi pisat, ze on na vsetko kaslal, ona to cele tahala dlhe roky, brala si uvery, pozicky, dlzi desattisice a on sa len rehoce, ze aka bola hlupa. Uz su rozvedeni, nadalej za nou dolieza.
Takto chces dopadnut? Ze budes zivit lemru lenivu roky rokuce, ked pride deti, tak aj tie.
@sense Keď prišiel o prácu, vysvetlila som mu, že by bolo fajn si hľadať prácu niekde inde. Vtedy povedal, že on chce písať a teraz bude mať na to viac času, že mu mám dôverovať. A že keď bude veľmi zle, nájde si prácu. Lenže asi máme rozdielne pohľady na to, kedy je "zle".
Sem tam sa posťažuje, že sa nedarí. Ja sa ho vtedy snažím podporovať, že nech to nevzdáva, že zákazky prídu (lebo pozná pár ľudí, čo píšu a zarobia aj 1500, on to chce tiež). Lebo asi to robia dobré partnerky? Neviem vlastne, prečo to robím. Asi mu najbližšie poviem, že nech hľadá robotu...
@anonym_autor OK 2-3-4mesiace nech skúša ale teda pol roka a vidieť že to nejde a nič s tým nerobí je veľa ...a koľko podľa jeho predstáv chce skúšať či sa to rozbehne keď za polroka sa nerozbehlo. Nevraviac o Tom že je to na čierno. Takisto ako aj živnosť predtým keby si platil poriadne odvody mal by aj podporu ...takto nemá nič a keby teraz náhodou ochorie tiež nemá nič...čiže toto je za mňa nezodpovedný chlap sorry
Nie som človek ktorý preferuje ultimáta ale toto by bol pre mňa dôvod na ultimátum
@anonym_autor takto keby všetci podnikáme tak sme v ťahu všetci ..toto nemôže mať ako hlavný job…toto nech si robí vo voľnom čase …
Pretoze to budeš tým pádom dlhodobo ťahať ty… a po ďalšie keď akože budete mať deti z čoho budete žiť ?ty rodičia a on toto ?
Ja by som nesúhlasila ..keď ho práca nebavila mal sa lepsie učiť
@anonym_autor prišiel k tebe bývať, mal sa podieľať na vsetkom pekne polovicu, ty si co charita?
Preco tretinu platil??
A teraz ti povie co, nemam, nedám..a ty mu poskytne teplú postieľku..
Dobre to ma premyslené. To co budeš ťahať aj za frajera, si krásne môžeš odložiť..
Mu povedz ma február na to sby si našiel prácu.. není mu to trápne, ze nebude mať na nájom? Si zrejme mysli, ze nema, nemusi..
@anonym_autor tretinu až pätinu?
@letfenixa pardon nie, zle som to napísala. To mala byť tretina až polovica - podľa toho, koľko mal. Väčšinou tretina
„Ja ti neviem, dievčatá, ale ten chlapec má momentálne sladký život. Píše práce, ktoré dnes zvládne aj AI, má malý plat za ubytko na tretinku, erotiku, žiadne starosti… a slečna nevie, ako ďalej s ním. Tak sa pýtam — okrem pohodlia a pekných rečí, čo ti vlastne prináša do vzťahu?“
@letfenixa pardon nie, zle som to napísala. To mala byť tretina až polovica - podľa toho, koľko mal. Väčšinou tretina
@anonym_autor ved jemu je sveta zit, platiť podľa toho koľko ma..jasne ze sa ta bude držať zubami nechtami ved to ma aký luxus..
To keby býval sam tuez by prenajimatelovi posielal za bývanie podľa nálady?
Prepáčte,tu máte 50e, viasc nemam
😃😃
„Ja ti neviem, dievčatá, ale ten chlapec má momentálne sladký život. Píše práce, ktoré dnes zvládne aj AI, má malý plat za ubytko na tretinku, erotiku, žiadne starosti… a slečna nevie, ako ďalej s ním. Tak sa pýtam — okrem pohodlia a pekných rečí, čo ti vlastne prináša do vzťahu?“
@princkrason mozno to aj pise AI, len sa tvari, ze pracuje (nehovoriac o moralnom aspekte). Plus skoly za chvilu aj tak opustia model "bakalarky" a mozno aj diplomovky... lebo AI
Na brigádu nemôže? to by tiež pomohlo.
@princkrason mozno to aj pise AI, len sa tvari, ze pracuje (nehovoriac o moralnom aspekte). Plus skoly za chvilu aj tak opustia model "bakalarky" a mozno aj diplomovky... lebo AI
@anonym_5df723 ja som uz zachytila v mediach, ze VS upustia od pisania prac (ci uz diplomovky, bakalarky a pod.), lebo ze je to zbytocne a radsej to bude nahradene niecim praktickym, ze nejaka prax a pod.
@anonym_autor Ahoj autorka, tento tvoj "chlap" mi nepride moc, ze chlap do buducnosti so vsetkym-ved on mi pride vcelku nezodpovedny nielen voci sebe, ale aj voci tebe a vasej domacnosti. Takyto kseft, by mal robit len ako bocny prijem a zalubu, ak ho to bavi a nieze okrem tohoto nic. On sa ma pri tebe ako prasa v zite🤷♀️ jasne,ze ti mlati medove motuziky ohladom tohto "jobu", lebo mu na vsetko naletis. Ani predtym ked pracoval ste nesli s najmom vzdy 50 na 50...teraz uz vobec nie...nic mu nechyba, ked si s prepacenim este aj vytrasie. A presne ako si napisala, jemu sa v tom nemusi zadarit tak, ako tí ludia, ktorych si spomenula. Toto zmyslanie tvojho "chlapa" je horsie ako stovka rúra🤦♀️ prepac. A ty tiez si spravila chybu, ked si ho v tom podporila, aby sa nevzdaval...mala si uz vtedy povedat, ze vidis nejde to, tak si najdi normalny job na tpp a toto rob len z casu na cas na privyrobenie. Si na neho strasne mäkka prave v zivotne dolezitych veciach, na ktore on s prepacenim sere a teba ma s tym omotanu okolo prsta. Niekde vyssie si pisala,ze mu das ultimatum-ano toto je to spravne, aby sa chalan spamätal, lebo ocividne na neho neplati nic. Tak smelo do toho. Drzim palce
@anonym_5df723 ja som uz zachytila v mediach, ze VS upustia od pisania prac (ci uz diplomovky, bakalarky a pod.), lebo ze je to zbytocne a radsej to bude nahradene niecim praktickym, ze nejaka prax a pod.
@muchotrafka298 presne tak... urcite uz nejake ceske (brnenske) a verim, ze aj dalsie...
@anonym_autor Ahoj autorka, tento tvoj "chlap" mi nepride moc, ze chlap do buducnosti so vsetkym-ved on mi pride vcelku nezodpovedny nielen voci sebe, ale aj voci tebe a vasej domacnosti. Takyto kseft, by mal robit len ako bocny prijem a zalubu, ak ho to bavi a nieze okrem tohoto nic. On sa ma pri tebe ako prasa v zite🤷♀️ jasne,ze ti mlati medove motuziky ohladom tohto "jobu", lebo mu na vsetko naletis. Ani predtym ked pracoval ste nesli s najmom vzdy 50 na 50...teraz uz vobec nie...nic mu nechyba, ked si s prepacenim este aj vytrasie. A presne ako si napisala, jemu sa v tom nemusi zadarit tak, ako tí ludia, ktorych si spomenula. Toto zmyslanie tvojho "chlapa" je horsie ako stovka rúra🤦♀️ prepac. A ty tiez si spravila chybu, ked si ho v tom podporila, aby sa nevzdaval...mala si uz vtedy povedat, ze vidis nejde to, tak si najdi normalny job na tpp a toto rob len z casu na cas na privyrobenie. Si na neho strasne mäkka prave v zivotne dolezitych veciach, na ktore on s prepacenim sere a teba ma s tym omotanu okolo prsta. Niekde vyssie si pisala,ze mu das ultimatum-ano toto je to spravne, aby sa chalan spamätal, lebo ocividne na neho neplati nic. Tak smelo do toho. Drzim palce
@luccys
@mk22
@motylik2559
Dievčatá, máte pravdu. Je mi to naozaj trápne, ale budem to musieť riešiť. Nebudem sa starať do toho, koľko mu vynáša to písanie, ani do toho, či má alebo nemá prácu (aj keď by som to privítala). Jednoducho si s ním seriózne sadnem, je dospelý muž, predostriem mu výdavky na život. A buď to akceptuje a platiť bude, alebo neakceptuje a pôjde k rodičom.
Asi som potrebovala počuť názory druhých žien, ďakujem.
Asi som potrebovala počuť názory druhých žien, ďakujem.
@anonym_autor a ked sa uvolni miesto v prenajme ,ozvi sa mi 😇 🙂
Si robis srandu ,jwho jedina praca je vlastne podvadzanie , cize nelegalna a vy este dufate ze sa mu to rozbehne? A co tak dilovat pred skolou alebo co to ukradnut? Mne by uz len toto vadilo ,nieto este ,ze si nehlada normalnu pracu a ja ho zivim.
Cize tvoj priatel nebol ani na urade prace, vsetko si plati sam. Dost pochybujem, ze z tych 600 eur si plati odvody a o tom, ze robi "pracu" ktora je zo zakona nelegalna ( pisanie diplomoviek ) je len spicka ladovca. Perspektiva do zivota nulova.
Netvrdim, ze musi zarabat trojku mesacne pretoze realita byva casto ina, ale nejaka snaha by tam byt mohla. Minimalne aspon nejaka stabilna praca kym si najde nieco lepsie.
Tvoj pristup je dost laxny ak vezmem do uvahy, ze ho nevies motivovat najst si aspon stabilnu pracu.

@anonym_autor Keď ho baví písanie, tak nech sa normálne zamestná písaním - novinár, redaktor, marketingové práce, PR oddelenia majú všade. Nech si hľadá prácu na TPP niekde tam. A popritom vo voľnom čase kľudne nech píše aj román, keď to má rád.
Ale prácu načierno - podvody, v tom by som ho nepodporovala.