Ťažkosti vo vzťahu kvôli financiám
Ahojte, mám problém. Som s priateľom už cca 4 roky, doteraz bolo všetko fajn. Deti ani iné záväzky nemáme.
Pred pár mesiacmi dostal výpoveď v práci a od vtedy si žiadnu inú nehľadá. Snaží sa privyrábať si (písaním prác a bakalárok, také "fušky"), mesačne mu to hodí v priemere 600 eur. Povedal, že je aj rád, že dostal výpoveď, aspoň má viac času na písanie a jeho práca pred tým ho nebavila.
Posledné obdobie je to ešte horšie, sme z toho obaja v strese, že čo ďalej bude. On verí, že sa to písanie ešte rozbehne. Zaberá mu to veľa času, snaží sa, ale finančný výsledok nič moc.
Ja som normálne zamestnaná, zarobím cca 1200 v čistom, vyžiť sa dá v pohode (nemáme existenčné problémy). Ale situácia ma frustruje.
Ani mňa robota extra nebaví, ale peniaze potrebujeme. Za nájom platil len 1/3, stravu cca 50/50. Nejak som to tolerovala, vravím si, je to len obdobie, bude lepšie. Lenže tak to vyzerá, že tento mesiac na nájom neprispeje vôbec, nemá z čoho.
Bojím sa, že to takto ostane. Že sa mu jeho "práca" nerozbehne a všetko budem niesť na ramenách ja. Nechcem to tak, nie je to predsa fér. Keď môžem, pomôžem. Ale nenechám sa zneužívať. Vstávam skoro ráno, v práci som do 16:00, prídem unavená a on? On sa pochváli, že napísal nejaký sloh a navaril. Inak doma pomáha, to nemôžem povedať krivé slovo.
Čo mám robiť? On so svojou finančnou situáciou tiež nie je spokojný, ale jeho písanie nie je postačujúce. Čakať, kým bude lepšie? A dovtedy budem mulica?
Ešte nám napíš koľko ti platil za stravu, pracie prášky, chod domácnosti? A čo reálne doma aj robí -či operie, ožehli, umyje?
Ešte nám napíš koľko ti platil za stravu, pracie prášky, chod domácnosti? A čo reálne doma aj robí -či operie, ožehli, umyje?
@katkazatka však naturaliach to cvakal chlapec
To je sen kazdecho chlapa, bruško plne, guľky prázdne a haha zadarmo, este sa mu aj trenky operu
😁😁😁😁👊
To je sen kazdecho chlapa, bruško plne, guľky prázdne a haha zadarmo, este sa mu aj trenky operu
😁😁😁😁👊
@mk22 a sladke reci staci mat a este cicinu zlatu, či?
@bomba36 Okej, nedostal priamo výpoveď ale rozviazali s ním zmluvu. Neslovičkár, na veci to nič nemení.
@anonym_autor to nie je slovickarenie, to je podstatny rozdiel. Keby dostal vypoved ako zamestnanec, tak ma teraz podporu a zaplatene odvody. Ako zivnostnik bez prace nema narok na nic a este si musi platit odvody (opravte ma niekto ak sa mylim).
Mimochodom, naco mu je auto ked doma pise slohy a vari obed a hlavne - ked na to nema??
Ale super, ze nasiel somarika otras sa, ktoremu stacia sladke recicky o tom, kolko by chcel zarabat a ako by sa postaral… zapamataj si - chlapa robia skutky, nie reci.
Mas doma leniveho prizivnika a este si z neho namakko a mas vycitky, aky je starostlivy a na konci dna zaplatis aj jeho ucty. Stastny to chlap, naozaj 😅
@anonym_autor Ahoj autorka, tento tvoj "chlap" mi nepride moc, ze chlap do buducnosti so vsetkym-ved on mi pride vcelku nezodpovedny nielen voci sebe, ale aj voci tebe a vasej domacnosti. Takyto kseft, by mal robit len ako bocny prijem a zalubu, ak ho to bavi a nieze okrem tohoto nic. On sa ma pri tebe ako prasa v zite🤷♀️ jasne,ze ti mlati medove motuziky ohladom tohto "jobu", lebo mu na vsetko naletis. Ani predtym ked pracoval ste nesli s najmom vzdy 50 na 50...teraz uz vobec nie...nic mu nechyba, ked si s prepacenim este aj vytrasie. A presne ako si napisala, jemu sa v tom nemusi zadarit tak, ako tí ludia, ktorych si spomenula. Toto zmyslanie tvojho "chlapa" je horsie ako stovka rúra🤦♀️ prepac. A ty tiez si spravila chybu, ked si ho v tom podporila, aby sa nevzdaval...mala si uz vtedy povedat, ze vidis nejde to, tak si najdi normalny job na tpp a toto rob len z casu na cas na privyrobenie. Si na neho strasne mäkka prave v zivotne dolezitych veciach, na ktore on s prepacenim sere a teba ma s tym omotanu okolo prsta. Niekde vyssie si pisala,ze mu das ultimatum-ano toto je to spravne, aby sa chalan spamätal, lebo ocividne na neho neplati nic. Tak smelo do toho. Drzim palce
@motylik2559 neviem prečo, ale s tebou súhlasím najviac 😇😉. Chlapček si prácu vôbec nehľadá, nemá ani podporu, pravdepodobne si neplatí ani odvody, žije zo dňa na deň a tvári sa ako bohém, slobodná duša - veď je spisovateľ. ( To skôr je 💩) Lebo by sa mu kšefty hrnuli. To že robí a podporuje podvody, príjem na čierno robí z neho geroja, fakt sila. Slušného a čestného človeka takýto typ odpudzuje.
Som zvedavá keby ho chytil slepak, nedajbože zlomil ruku, kto ho ošetrí okrem nevyhnutného zásahu ? Kedy si našetri nejakú rezervu, porieši bývanie? Keby to jeho žene nevadilo, ok, žite si ako chcete, ale autorka nie je ten typ. Myslím. Keby si už o rok 2 chceli založiť rodinu, ako sa uživia, kde ? Nikde netvrdím že len vtedy je muž mužom keď maka vo fabrike za pásom, alebo je riaditeľ , ale takéto prizivnicke nedozrete decko nemá zodpovednosť sam za seba, nieto za partnerku či dieťa. Nechcem bosorovat, ale keby autorka ochorela a mala mesiac či dva podstatne znížený príjem, kto potiahne domácnosť, kto pomôže jej ?!
Viem o čom píšem, môj ex - po pár rokoch manželstva, keď už sme si mohli budovať o trochu lepší život, chcel podnikať, zmeniť život " lebo on na to má a chce". Poznala som všetky úskalia, ale on si nedal povedať, nechcel pochopiť že tadiaľ cesta nevedie, presadzoval egoisticky len to svoje, ja som bola jeho "kotva" čo ho ťahá dole a nechápe, bola som "veľmi múdra ". V tej sprostosti keď nemal z čoho žiť a môj plat nestačil, tak aby zamaskoval furiantstvo, narobil dlhy na 7 svetových strán. Keď to začalo vyplávať na hladinu, hanbila som sa ako pes, lebo oklamal rodinu a moji blízkych, ale aj cudzích. Neustále telefonáty veriteľov, neskôr aj policajti , exekútori, súdy. Aj po 25r od rozvodu mám kvôli nemu problémy s bytom. A on si umrel... Dávala som šance, v začiatkoch som ho chcela podporiť v dobrej veci, ale zbytočne, mala som si dupnúť poriadne najneskôr po 3 mesiacoch .
@luccys
@mk22
@motylik2559
Dievčatá, máte pravdu. Je mi to naozaj trápne, ale budem to musieť riešiť. Nebudem sa starať do toho, koľko mu vynáša to písanie, ani do toho, či má alebo nemá prácu (aj keď by som to privítala). Jednoducho si s ním seriózne sadnem, je dospelý muž, predostriem mu výdavky na život. A buď to akceptuje a platiť bude, alebo neakceptuje a pôjde k rodičom.
@anonym_autor nemusí ti byť trápne pred nami, ale nehovor s ním len o peniazoch ale aj o zodpovednosti v domácnosti, nie si slúžka čo mu aj trenky operie.
Zrataj všetky aj drobné náklady - pracie gély, čistiace prostriedky, hygienické potreby, nielen nájom, stravu/ potraviny tiež dohodnite. Priprav si poznámky nech nezabudneš na niečo a sadnite si na rozhovor.
Dohodnite všetky pravidlá, kľudne si ich aj napíšte a nalepte na chladničku. Napr. Ak do konca februára nedôjde k zmene a nesplní svoje povinnosti - svoj diel, 28.2. najneskôr sa sťahuje.
Drž sa a nedaj sa manipulovať 💓🍀
@anonym_autor No, Vase deti, ak by ste nejake mali, maju vyhrate...prace, bakalarky za nich popise ockooo, jupiii (ironia). Mne by vadilo hlavne to ze nema problem, druhych podporovat v podvadzani. Ale tak asi ste takí jednoduchdí, ked toto povazujete za ok pracu (z takeho skor moralneho hladiska).
Si robis srandu ,jwho jedina praca je vlastne podvadzanie , cize nelegalna a vy este dufate ze sa mu to rozbehne? A co tak dilovat pred skolou alebo co to ukradnut? Mne by uz len toto vadilo ,nieto este ,ze si nehlada normalnu pracu a ja ho zivim.
@anonym_399d2e 👍
@anonym_autor mení a veľmi.
Ako živnostník si musí platiť odvody,to platí z tých 600eur?
@rozculena ano
@anonym_autor ako dlho "pracuje" za 600e?
A on to vidi ako? Je spokojný? Ci čaka na niečo?
Hľadá aktívne pracu?
@mk22 K všetkým otázkam som sa vyjadrovala vyššie...
@mk22 K všetkým otázkam som sa vyjadrovala vyššie...
@anonym_autor nenasla som ako dlho maká za 600e
Par mesiacov moze byt 2, 7, 11
A teda nehlada si inú prácu, je spokojný.. vyhovuje mu to.
Po zaplatení odvodov mu ostane cca 180 ak teda zarobí 600.
Véd on nemá ani na nájom, nie ze na stravu a bežné výdavky.
To ta nemôže pozvať ani do kina, ba večeru, lebo veď nemá.
Hod mu na papier nájom, elektrika, plyn, internet TV, vsetjo co platis, a vycisli mu polovicu, zije v byte presne ako ty.
Nákupy, potraviny, drogéria.. raz ty raz on.

Kto zanho plati odvody ked je SZCO? Snad nie ty. Pokial mas zivnost, tak poistovniam je jedno, ci mesacne zarabas 1500 EUR alebo 0 EUR a lezis doma na gauci. Tie minimalne odvody sa pohybuju zhruba v sume 500 EUR. Sa zobud, kym je cas. Keby si bola top managerka s platom v patcifernej sume, nepoviem pol slova, ziv aj polku mesta ked na to mas a nerobi Ti to problem.