icon

Teta mi nosí oblečenie z detského domova

linda20111
11. apr 2013

Kocky prosim napiste svoj nazor.. Mam tetu ktora pracuje v detskom domove. Nedavno co sa mi narodilo babo poslala mi /po sestre/ nejake oblecenie pre nho, nie nove ale to co dostavaju do toho detskeho domova. Veci boli niektore ako nove, niektore vidno ze pouzite, ale citila som sa blbo pretoze niesme odkazani na to. Ona tam zobrala od tych chudakov opustenych deti bez rodicov a dala nam, co to az tak velmi nepotrebujeme. Vtedy som sa zo slusnosti podakovala a nechala to tak. No teraz zase poslala dalsie, plnu tasku a nabuduce donesie zas.. Uz neviem co s tym, najradsej by som to vratila kvoli tym detom, ktorym to zobrala, ale zase nechcem ju urazit. Ona by sa tiez zle citila, lebo chce nam pomoct ako len vie, kedze nema vela penazi. Nejak jej musim dat vediet ze nepotrebujeme to ale neviem ako na to.. Dajte nejaku radu

xenicka13
12. apr 2013

Ja som obidve dcéry do dvoch rokov obliekala do domovackeho, vyradavali pár krát oblečene veci, nosia značkové veci deti v DD

irriss
12. apr 2013

@jabadaba
Je to cim dal tim horsi...jedini kdo nekradou, jsou ti, co jim staci kus chleba a jsou zvykli si ho koupit prostrednictvim prace....
Ti, co byli zvykli na luxus a zit si nad pomery..momentalne trpi a prozivaji peklo...Lepsi zit z mala a porad nez spadnout zhora dolu... 😉 ze dne na den..
Tady je situace opravdu zlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Deti(nektere) nemaji svaciny..ale to uz leta...... ☹
Deti, co dedi boty a nosi i nekolik cisel vetsi..sestra po brachovi...a patri dokonce do rodiny "lekaru"..maji 4 deti..ona zustala doma a on dela casto 24hod na LDN v nemocnici ..ale uz to nezvladaji..To jsem Ti dala priklad schvalne i z jineho sveta, nez z "chudeho pristehovaleckeho"..toto je realita...je bida..platy uz zdaleka nepokryji potreby...mopmentalni plat znamenal pred par lety 4x-5x vice..ted uz nestaci... ☹ je 6 milionu nezamestnanych..a prace neni
p.s. napr, kocarky ktere jsou ve zdejsich fotoblocich..uz davno nejsou ani ve zdejsich vykladnich skrinich v obchodech..a obleceni? konec znackam..naopak..kdo ma znacku, skoro se pred spoluzakem stydi...Deti vnimaji casto kamarada lepe nez rodic, co chce dokazovat svou "originalni penezenku"

maznacik007
12. apr 2013

dievcata ak chcete darovat oblecko tak nie domova ale skor organizaciam co robia sanaciu rodin a napr. Usmev ako dar v BA aj zverejnuje ze co aktualne potrebuje podla klientov a tam je naozaj zaruka ze ta vec pojde tam kde ju treba... lebo robia sanacie v krizovych centrach, socialnych ubytovniach, medzi mladymi co vysli z domova...
ale do domovov nedavam ja nic uz .... ak uz chcem nieco darovat dietatu v DD tak zasadne nie zabalene a nove ale rozbalim a podpisem menom dietata nezmyvatelnou fixkou velkym pismom, sladkost ovocie a tak dam zjest predo mnou asi tak ...

ale vsetko zavisi od konkretneho domova su take kde je to fajn a su take kde je z toho biznis ...

desszi
12. apr 2013

@maznacik007 @turkija mam podobnu skusenost, kopec veci co som si doniesla z Anglicka, som nechala v domove pre deti, neskor som sa dozvedela, ze velka cast z toho (vacsinou ta znackova) sa k detom nedostala :(

sonickaka
12. apr 2013

@jabadaba K mentalite národa sa radšej nevyjadrujem, vid. príspevok.

Ľudia pracujúci v DD sú zamestnanci a je to práca ako každá iná a je viacero profesii, kde sa ľudia nemôžu citovo angažovať, pretože inak by vlastnú prácu nezvládli. Zamestnanci DD majú určite svoje rodiny a vlastné deti a majú na to aj nárok. A ak chceš niekoho odcudzovať tak potom rodičov detí, ktoré sa tam ocitli, lebo je tam mizivé percento detí, ktoré sú siroty alebo polosiroty.

Rodičia sa niekde pasú a vedia, že ich deti sa majú dobre.

jabadaba
12. apr 2013

@maznacik007 dikes za tip. Mam dost veci, ktore by som radsej darovala niekomu kto to potrebuje. Veru, aj byvalym domovakom, ked si zakladaju rodiny.

irriss
12. apr 2013

@digysa
Podle mne to je VSUDE na SVETE..zalezi na moznosti nahlednout do zakulisi - nejen DD 😉

irriss
12. apr 2013

@sonickaka na co maji zamestnanci DD narok???

jabadaba
12. apr 2013

@sonickaka ved ja viem soni, ze zodpovedni su najma rodicia tych deticiek. Ale im to nemozno vracat v podobe nedostatocnej citovej zaangazovanosti. Tie deti za to predsa nemozu a zasluzia si tu lasku. Isto sa najde aj par velmi fajn vychovavatelov, ale su aj taki, o ktorych sa tazko pise. Moja skusenost spred par rokov tiez nebola z tych prijemnych. Taky odstup aky prezentovali tety z domova, tak taky by´polozil aj vola. Tie boli skutocne proficky, dokazali si nerusene vypit kaficko kym kojencek na terase reval o dusu az mnou mykalo spoza plota. A ked som im mavala, ze halooo dieta reve neskutocne tak zaplesli okno! Az na moje nervne skananie po plote vyliezli a este sa na mna aj osopili tak ladovo, ze zmrznuty horsky potok je suvix! Aspon to male pohojdali a vzali do vnutra. Ako cerstvej matke kocikujucej okolo dojcenskeho ustavu mi bolo hrozne. Viac sa to neopakovalo, nastastie.

jabadaba
12. apr 2013

@irriss strasne irris. Strasne... 😢

sonickaka
12. apr 2013

@irriss ???????

irriss
12. apr 2013

@sonickaka ..psala jsi, ze zamestnanci DD na to maji narok..ze maju svoje rodiny..Tak se ptam: Na co maju narok?? Rozkradat veci urcene osamelym detem? Nebo jak jsi to myslela?? 😉

maznacik007
12. apr 2013

@jabadaba kludne, teraz uz konecne prisiel ten trend ze sa snazia robit vsetko preto aby sa socialne slabe rodiny podporili za asistencie soc. pracovnikov z neziskoviek ako je aj usmev a tak by to malo byt podporit radsej rodinu ako brat deti do domovov kde nas stoja rocne 13 000 EUR ...

im sa zidu aj napr. sampony, spreje a tak lebo casto krat chodia s klientami po lekaroch vybavuju s nimi po uradoch a tak vedie to tam jedna reholna sestricka uzasna osoba, nanestasie ja sa tomu aktualne nestiham venovat .... je ma treba tu doma...

sonickaka
12. apr 2013

@jabadaba Aj tam sa najdu, ženy - zamestnankyne, ktoré robia túto prácu s láskou. Tak je to aj medzi učiteľkami, pretože niektoré by nemali robiť ani so zvieratami a tiež robia s deťmi a pomernú časť dňa trávia s našimi deťmi, čo aj naše deti ovplyvňuje.

Skončiť v DD nie je pre dieťa výhra a zrejme aj preto sa robia určité opatrenia aby boli deti umiestnené do profesionalnych rodín, kde by to malo mať nádych rodiny a mali by byť obdarované aj väčšou pozornosťou. Toto je nesmierne chúľostivá téma.

sonickaka
12. apr 2013

@irriss je malý rozdiel v naších jazykoch, ale napísala som, že zamestnanci DDmajú nárok mať vlastné rodiny. A bolo to dosť zrozumiteľné a hned v úvode som napísala, že k mentalite národa sa nevyjadrujem. Takže, ak niekto niečo zobral z domova, je to vec jeho svedomia.

irriss
12. apr 2013

@sonickaka V jazyku to URCITE nebude 😉 ..bude to ve "vyjadreni"..ktere jsem si ve Tvem prispevku v 8:32h vysvetlila jinak..
Lebo sa tu hovori o "kradezi" 😉a ja som Tvoju odpoved spojila s tymto faktom.. 😎Preto sme si nerozumeli..lebo kazda hovorime o niecom inem.. 😉Ale nechajme to tak....uz som Ta pochopila,-Ty hovoris o Lasce k detom .ja o Kradezi detom.. 😔

p.s. Maji pravo mit sve rodiny, o tom nikdo nepochybuje, ale pokud maji toto zamestnani,- ktere by melo byt spise POSLANIM nemeli by ztracet CIT..--jen proto,aby byli profesionalni..
Na techto mistech by mel by davan velky duraz na psychicke citeni zamestnancu...a pripadne VYHAZOVAT bezkompromisne..a neomlouvat, ze maji pravo "byt bezcitni"..ne-li duvod ci potrebu...
Fuuuj pryc s takovymi od deti!!

sonickaka
12. apr 2013

@irriss A ty si si nevšimla, že slovíčko CIT, ako si to pekne napísala sa vytráca a to nielen v DD, ale celkovo medzi ľudmi.

irriss
12. apr 2013

@sonickaka Ver mi, ze prave toto slovicko postradam nejvice a jsem prave na ceste do skoly, abych o tom diskutovala ... 😉
Bojuju celym srdcem a kazdy tyden za vsechny deti ve zdejsich skolach... 😉 ...Tak mi drzte palce, at se mi podari vybojovat usmev pro deti a plac pro nespolehlivy personal, kteremu kazdy den predavame NASE deti s myslenkou, ze jdou do tech nejlepsich rukou...Casto je to omyl..a proto se snazim byt hyena a branit je...nesnasim nespravedlnost a vyvysenost dospelaku nad detskou dusickou..
Preji pekny den.. 🙂
p.s. ve skole mi rikaji deti "palacinkova mama"..kdyz delam palacinky, delam jich minimalne 70!!😉

kokazm
12. apr 2013

U nás bola raz charita. Od 9:00 púšťali chudobu, aby si za symbolickú korunu kúpili kopec oblečenia hlavne pre detičky.. Predtým tam bola miestna smotánka a paničky si odnášali veľké tašky. Je to svinstvo, že veci nekončia tam, kde sú určené. neviem, prečo by aj chudobné deti nemohli mať pár vecí pekných. Na tvojom mieste by som ich neskôr vrátila, že sú už malé, že nech ich dá spátky tam, že už ich nebudeš potrebovať. Tak, aby sa možno aj ona cítila, že pomohla, ale aby aj vedela, že to patrí do DD.

linda20111
autor
12. apr 2013

Jaaaaj zeny, vcera som jej uz zavolala vecer ked prisiel manzel z prace a sme to spolu preberali, ukazala som aj jemu co ste tu pisali a tak som jej zavolala rychlo jej povedala aby uz nenosila ze mame dost, aby to nechala pre tamtie deti. a hned som dala telefon manzelovi ze s nou chce hovorit aby mi nestihla na to nic povedat. manzel s nou rospraval este asi dvadsat minut uz aj o inych veciach ale po tom ked skoncili hovor, mi povedal ze podla neho to zobrala tak ze sme priliz nooobl aby sme prijali nosene veci. tak sa ma to dotklo... ale nech si mysli co chce uz kaslem na nu. ja sa kvoli tomu tu cely den nervoznim a rozmyslam nad tym co robit a ona z toho vyjde este urazena. pritom mohla som jej to este skaredsie povedat ale nevytocila ma natolko. Inak som si vsimla ze sa zmenil nazov temy, kto to tu meni, ked som ja vytvorila temu ale s inym nazvom?

jabadaba
12. apr 2013

@sonickaka jasne soni, viem, ze su isto zeny, ktore tu lasku vedia poskytnut detom bez rodicov. A kiez by ich bolo dostatok, aby sme nepocuvali ako su deticky citovo deprivovane a bojuju s tym po zvysok zivota. Je to citliva tema ale treba o tom hovorit inak spolocnost nadobudne dojem, ze je vsetko v poriadku a nemaju ani paru o tom co tie deti prezivaju ci uz v DD alebo mimo nich. V DD je to o to dolezitejsie( to na margo porovnania s ucitelmi), ze tam sa deti nevymania tak lahko zo zleho vplyvu. V skole sice zla ucitelka ma hlboky dosah na dieta, ale to sa vracia aspon domov do milujucej rodiny a ma tam zazemie, ktore detom v DD casto chyba.

sonickaka
12. apr 2013

@jabadaba žila som tam, nie ako chovankyna, ako dieťa zamestnanca a pracovala som tam, celý život ma z toho srdce bolí, ale uzatvorila som to tak, že mám vlastné deti o ktoré sa postarám a ak by ma náhodou niekedy tuto z týchto príspevkov vystrelo, tak by sa mal kto a DD toto už neriešim, pretože nebudem suplovať to, čo by sa dalo aj trochu inak vyriešiť.

jabadaba
12. apr 2013

@sonickaka este k tomu pravu zamestnancov DD mat vlastnu rodinu - ano, isteze, maju na nu pravo. Ako aj maju pravo vybrat si take povolanie, kde nebude dochadzat ku konfliktu zaujmov. Lebo k tomu dochadza ak pani vychovavatelka ma vlastne deti ci vnucata a dieta z domova ma potrebu sa k nej priputat. Ta si drzi odstup a dieta to citi. Ako asi je dietatku ked vecer pani vychovavatelka ide prec, domov, za inymi detmi, ktore ma rada? Nutne musi prist k ziarlivisti, ku sklamaniu a nasledne budovaniu akehosi obranneho mechanizmu, vdaka ktoremu sa uz deti z domovov nevedia, resp. sa brania citovo k inym putat. Ved to vidno v kazdej jednej rodine kde su surodenci, ako ti obcas na seba ziarlia a spracuvaju fakt, ze mama svoju pozornost deli. Ale to sa deje doma, mama nikam prec neodchadza a mama sa citovo plne angazuje u vsetkych deti. Ale aj tak to maju tie deti problem spracovat. Potom naozaj, co take dieta bez rodica v DD? Uz len to, ze je a bolo nechcene. Aj toto ich velmi poznaci. K tomu tim ludi, ktori ich obklopuju cisto profesionalne a striedaju sa. Maju svoj zivot absolutne nezavisle od tych deti. Preto si myslim, ze ludia v DD by mali obzvlast disponovat davkou empatie a citov a nemali by mat zabrany ich aj angazovat.

jabadaba
12. apr 2013

@sonickaka ale hadam Ta vystierat nebude z prispevkov, no! 🙂

cubanka
12. apr 2013

Je to smutne ze veci pre deti idu niekam inam ☹ presne tak ako si napisala slusne podakuj tete ale dalsie veci si uz nezoberies nskolko tie deti ich potrebuju ovela viac ako vy. Alebo ked ti takto donesie tak jej daj na vymenu z vasich veci ktore uz nenosite lebo ze v opacnom pripade si to od nej vziat nemizes

sonickaka
12. apr 2013

@jabadaba a preto tam nerobím lebo nie som stroj a tie city vo mne brnkali. Keď to nejde tak to nejde,

paela
12. apr 2013

@turkija 😀 no to už je iná reč, ale predsa len nejako jemne by sa nedalo, iba tak jemnúčko? 😉

simca06022011
12. apr 2013

No ja neviem, asi zijem na inej planete.. ale bola som v niekolkych DD a bola som zhrozena, vobec mi to nepride tak ze tie deti su o nieco oberane.. tych mensich mi je luto, potom z nich casto vyrastaju ludia co si nic nevazia.. bola sm dokonca aj v taboroch kde boli s nami deti z domovov a poviem vam, vsetci sme im zavideli... veci mali viac nez hocikto z nas, znackovych peknych, mensie mali aj obnosene samozrejme ale potom... raz sme niesli do domova nase veci z domu, naozaj ani nenosene vasinou, lebo u nas plati bud mam nieco rada a nosim to do rozpadnutia, alebo sa toho ani nedotknem :P no to bolo frflania, co sme im to doniesli a naco... o hrackach detto... nikdy viac, aj teraz mam kopec veci co by som mohla dat do domova, ale nedam... a teraz vidim, ze ani nemusim, lebo sa to dostane tam kam netreba. Uvazovala som skor nad malickymi vecami, ze ich supnem do porodnice (tam sme mali sem-tam nedostatok, ked bolo plno, vedia si to tam aj vyprat aj vyzehlit...cize odpadava mi z toho problem s dezinfekciou... ostatne radsej predam cez konika, zvysky co ostanu niekomu darujem na ulici... ved kazdu chvilu ma nejaka romska mamicka zastavi ci nemam nejake starsie veci pre dieta, aj poskodene... K vychove deti v domovoch, tie deti vedia ze su v domove, hrat sa teraz na neviem co, a aby v domovoch robili zeny, ktore nemaju rodinu.. to je podla mna nie v poriadku.. v domove je kopec deti, to ako opatrovatelka sa ma stat matkou tych xy deti ? Nie... ma sa im v pracovnom case venovat, pomahat im, viest ich k samostatnosti, vychovavat ich, davat im potrebnu lasku a starostlivost a nie sa na ne fixovat.. co ked taketo dieta pojde do nahradnej rodiny? Nebude to sok odist od milovanej vychovavatelky, ktora mu robila matku?
K teme: tete by som priamo povedala co si o tom myslim, ze tie veci ku nam nepatria a boli urcene pre niekoho ineho, ze to co doniesla staci a budes trvat na tom, ze jej to vsetko vratis, aby to zaniesla spat do prace ked deturence z toho vyrastu.. povedala by som jej, ze sa nema preco urazat, ale svedomie mi nedovoli aby som deti obliekala do kradnutych veci (lebo to skutocne su...)

bajciatko
12. apr 2013

@simca06022011 u nas kym neboli zberne kontajnery, vzdy som davala veci co nam uz boli male a boli pouzitelne, niektore aj nove romskym obcanom, ktori hladaju po kontajneroch. Raz ma oslovila jedna romka ci nemam cizmy, lebo jej je zima, tak ja som jej domov bezala zobrat take co som este nosila, ale po sezone som ich uz chcela vyradit, tak som ich vyradila trosku skor s vedomim, ze jej sa nateraz zidu a ja mam aj ine doma a tie uz tak casto nenosim, ktore som jej dala. Ale ako mame kontajnery, tak oblcenie uz hadzem do nich. Je to pre mna jednoduchsie.

bajciatko
12. apr 2013

a na margo celej povodnej otazky len tolko, ze pokial si ty ako maminka s tym nie zmierena, ze ti posiela tie veci, tak bude pre teba jednoduchsie to tete povedat, isto to pochopi, ale zase pokial vies, ze ked ich neda tebe, pojdu inej rodine, ktora tiez nepotrebuje, tak je to na zvazeni. Lebo ty sama nezabezpecis to, aby ich dali tym detom, pokial maju vo zvyku si ich pracovnici medzi sebou rozoberat.