icon

Teta mi nosí oblečenie z detského domova

linda20111
11. apr 2013

Kocky prosim napiste svoj nazor.. Mam tetu ktora pracuje v detskom domove. Nedavno co sa mi narodilo babo poslala mi /po sestre/ nejake oblecenie pre nho, nie nove ale to co dostavaju do toho detskeho domova. Veci boli niektore ako nove, niektore vidno ze pouzite, ale citila som sa blbo pretoze niesme odkazani na to. Ona tam zobrala od tych chudakov opustenych deti bez rodicov a dala nam, co to az tak velmi nepotrebujeme. Vtedy som sa zo slusnosti podakovala a nechala to tak. No teraz zase poslala dalsie, plnu tasku a nabuduce donesie zas.. Uz neviem co s tym, najradsej by som to vratila kvoli tym detom, ktorym to zobrala, ale zase nechcem ju urazit. Ona by sa tiez zle citila, lebo chce nam pomoct ako len vie, kedze nema vela penazi. Nejak jej musim dat vediet ze nepotrebujeme to ale neviem ako na to.. Dajte nejaku radu

jabadaba
12. apr 2013

@simca06022011 ja proste neviem, tak nejak to vnimam a citim, ze nestaci byt len zamestnancom a potom padla a ide sa domov, k svojim. Nie kazde dieta je adoptovane a je vek, ktory je mimoriadne dolezity a vnimavy pokial ide o lasku, puta a citove vazby. Kazdy psycholog Ti to potvrdi. Ak sa toto podceni a presvihne potom je velmi tazke pre taketo deti vediet si vytvarat v zivote zdrave vztahy a hlavne naplnajuce. To je o tej citovej deprivacii.

Pisala si, ze tie deti si nic nevazia. A kto by ich to naucil? Ostatne, tazko to aj posudit lebo v isto veku sa deti spravaju tak, ze si nic nevazia. Ako sa to teda prejavovalo?

jabadaba
12. apr 2013

@irriss to je krasne Irris, ze palacinkova mama. 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
12. apr 2013

@kinna vela ludi je zvyknutych toto v praci robit.. aj v inych profesiach a od inych... ved kolko ludi berie z prace kancelarske potreby, reklamne veci pre zakaznikov, pomocky, a podobne ;) vsetko co nie je privarene a priviazane a na hocico sa da pouzit, hoci len raz treba doniest domov alebo rodine ;) to je taky zvyk...

kinna
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
12. apr 2013

@kinna no vsak jasne, ako som pisala skor :P ja by som si to od nej ani nevzala, nech sa uraza kto chce 🙂) len som poukazala ze je to realita na slovensku aj inde, zobrat si to co patri niekomu inemu... ved co je doma, sa pocita ;)

bazarocka
12. apr 2013

@simca06022011 alebo som už počula hlášku, kto nekradne okráda vlastnú rodinu 😀, inak k téme známa robí v redukačnom centre pre mladistvých, nie je to síce DD, ale tiež môžem z jej rozprávania potvrdiť že po materiálnej stránke tie deti nestrádajú, dokonca títo majú nárok ešte aj na mesačné vreckové, neviem či mi to hovorila 50 alebo 80€, čo si vo väčšine domácností dať svojim deťom rodičia nemôžu dovoliť, a z týchto peňazí si tí chlapci keď idú na vychádzky kupujú cigarety.

simca06022011
12. apr 2013

@bazarocka o vreckovom viem, moja sestra bola v reeduk a teda pekne ho mala... :P 10-15perc. zivotneho minima by to malo byt, na sviatok 30perc. Ale zase, rodicia na nich platia vyzivne...

digysa
12. apr 2013

@simca06022011 Nemozem nereagovat na tvoj prispevok........ Typicky slovensky rozmyslas....

Citujem: "vobec mi to nepride tak ze tie deti su o nieco oberane." -
TO SNAD NEMYSLIS VAZNE???????????????
Tie deti su obrate o to najdolezitejsie- rodinne zazemie, materinska laska, domov!!!!!!!!

Citujem: "potom z nich casto vyrastaju ludia co si nic nevazia"-
TO SNAD NEMYSLIS VAZNE???????
TIe deti maju v zivote problemy nie preto, lebo maju materialne statky...ale preto, lebo nemaju rodinu...nema ich kto polubit, nema im kto pofukat ranu, nema ich kto naucit, co si maju vazit... vacsina vychovavatelov su tak ako stroje...(cest vynimkam)

Citujem: "bola sm dokonca aj v taboroch kde boli s nami deti z domovov a poviem vam, vsetci sme im zavideli"
TO SNAD NEMYSLIS VAZNE???????????
Ty im zavidis hracky a znackove oblecenie??? Tak tam posli svoje deti,nech maju znackove oblecenie a hracky- ak myslsi, ze toto je to "prave orechove", co urobi cloveka stastnym...

Citujem: "raz sme niesli do domova nase veci z domu, naozaj ani nenosene vasinou, lebo u nas plati bud mam nieco rada a nosim to do rozpadnutia, alebo sa toho ani nedotknem :P no to bolo frflania, co sme im to doniesli a naco... o hrackach detto... nikdy viac"
A KTO FRFLALA?? DETI alebo vychovavatelky???? Lebo to je rozdiel, kto frflal.....

Nebudem uz dalej citat......nemozem

@irriss moj manzel 2 roky robil v rizikovom centre pre rodiny, ktore vsetko stratili a nemali nic. Robil priamo v zakulisi a v kuchyni....za 2 roky v zivote nikdy nic domov nepriniesol...Neviem, urcite sa to robi vsade, ale ak by som mala porovnat percenta kradnutia.... staci si porovnat McDonald v Bratislave a McDonald blizko mojho domu. V Bratislave, keby nechali ludi volne brat si kecup, horcicu,majonezu, servitky, sol, korenie, cukor, med, umely cukor a pod. tak, co myslis, kolko dni by to mohli robit?? Ta mentalita potrebuje "prerabku"..... ( vidim to na mojej mame, ta si vzdy nahrabe servitkov a cukrku.....stara komunisticka skola.... 😀 A mna by to v zivote nenapadlo, zoberiem si to, co potrebujem a nic viac...ziadne syslie zasoby nehrozia)

Inak to sa mi velmi paci, ako si sa angazovala v skole.. V nasej je to tak, ze deti, ktore si zabudnu obed dostanu "emergency" obed zo skoly. Ale som si ista, ze su aj skoly, ktore to nerobia.

simca06022011
12. apr 2013

@digysa stojim si za svojim, detom chyba rodina to je pravda, ale neda sa nijak nahradit.. vychovavatel ani taky vychovavatel co bude nonstop s detmi, lebo nebude mat naaahodou rodinu ju nenahradi... a teda je viac ako potrebne to riesit raciotinalne, aby si tie deti uvedomili, ze ich nechal niekto napospas osudu a musia sa naucit s tym zit a postavit sa na nohy v 18tich... k detom sa budu stale v domove spravat ako v domove... su tam doslova ako v tabore... cele detstvo.

k zavideniu... nezavidim im nic, ale si uvedom ze v taboroch sme boli male deti... a tomu nezabranis aby sa nepreberalo tom, ze tamten je taky a hentaky a pozri sa co ma na sebe a skacu okolo nich ako okolo kralovskej rodiny... atd
..a frflali prave deti... lebo fakt je ten, ze im to nie je treba. Tieto deti by skor potrebovali viac priestoru a aktivit a ucenia.. aby z nich nieci vyrastlo ked uz... Radsej by som si dieta z domova adoptovala, ako tam poslala cokolvek.

Je mi skor luto deticiek o ktore sa rodicia poctivo staraju, trapia sa a nemaju peniaze, teda si nemozu dovolit svoje deti zaobstarat tak ako by chceli, a anapriek tomu ich do detskeho domova nedaju... preto ja pomozem iba realnym ludom, nikdy nedam nic do zbierky, do zbernych kontajnerov a domovov. Jednak, nie je mi potom luto ze veci za ktore som ja VYNALOZILA peniaze a pracu, skoncia v kosi nevyuzite, alebo ich niekto ukradne/preda.... ale dostanu sa k cloveku co ich pouzije.

digysa
12. apr 2013

@simca06022011 Nerozumiem tomu.........chces mi naznacit, ze deti v detskom domove maju lepsi zivot, ako deti s rodicmi, ktori maju financne problemy?

sonickaka
12. apr 2013

@digysa Deti v detskom domove sa dnes majú lepšie ako deti z rodín, kde sú finančné problémy. A čo sa týka tej rodičovskej pozornosti, tak o to sú ochudobnené samozrejme, len najsmutnejšie na tom je, že tie deti rodičov majú, ale chodia k nim len na prázdniny, inak sú rodičia zaneprázdnení a ak by sa k tomu postavili tak ako tí rodičia ktorí majú finančné problémy, tak by sa tieto deti mali trochu horšie ako v domove, ale aspoň by každý den mali materinský pohľad, ked aj nie pohľadenie.

sonickaka
12. apr 2013

@digysa a máš pravdu, mentalita potrebuje prerábku a veľkú prerábku a ver, že za starej komunistickej školy sa nekradlo tak ako teraz.

digysa
12. apr 2013

@sonickaka Ja asi rozumiem, co pises.......ale ty musis zit nesmierne materialisticky zivot, ak stale pises o tom, ze DETI BEZ RODICOV sa maju lepsie ako DETI S RODICMI.........

Ty su bud uplne posadnuta materianymi hodnotami, alebo nemas v sebe kusku citu........... Prepac, ja ti nerozumiem......

AK tu niekto taky je.......co suhlasi s tym, ze deti v detskom domove sa maju lepsie, ako tie, ktore ziju v milujucej rodine, kde maju mamu a otca...........tak sa prosim vas prihlaste..........

visage1974
12. apr 2013

juj a naco som to citala uz mam depku ked si spomeniem na deti v detskom domove idem

janinah
12. apr 2013

@linda20111 nechápem prečo máš problém tete priamo povedať,že nech to nechá deťom,ktoré sú na to odkázané...inak nechápem,ona to akože "ukradla"? či to tam si bežne rozdávajú veci čo im možno nejaké mamičky aj nosia? 😒

warholette
12. apr 2013

@digysa ona to pise prave naopak 🙂 deti v domove sa sice "maju lepsie" ako deti z chudobnych rodin, ale druha cast prispevku hovori o tom, ze ak by sa rodicia deti v domovoch starali o svoje deti aj napriek nedostatku financii, tak by deti mozno hmotne stradali, ale mali by rodicovsku lasku. aspon tak som to ja pochopila...

pancake
12. apr 2013

viete ako to chodi v dd? najskor si vyberie riaditelka co sa jej hodí,potom ostatní zamestnanci a zvyšok sa dá deťom. 😖

sissmiss
12. apr 2013

Kamaratka je riaditelka v DD, maju to tam biedne, bola som ju par krat pozriet. Ako vzdy a vo vsetkom zavisi to od ludi. Ona sa prikladne starala, zaujimala o tie deti. Su DD ktore su viac na ociach, dostane sa im viac materialnych veci a casto krat aj neumerne viac nez inym domovom a potom staci poznat par takych "vyvolenych" DD a spravi sa jeden pohlad na vsetky. Su ludia ktori kradnu a beru nieco co im nepatri ale maju taku ohnutu chrbticu ze si to ospravedlnia, a poctivych maju za blbcov. Ako hovoril moj ocino, rozpraval mu kolega byvaly policajt: babky nam nosili na policiu penazenky ako sproste. Samozrejme ze si to tam nechali a rozdelili ked sa nieco najdene prinieslo. Je to z doby komunizmu, ale nemam pocit ze by dnesni dvadsiatnici boli slusnejsi, cestnejsi. Ako z toho von?

sonickaka
12. apr 2013

@digysa Tie príspevky na seba nadväzujú a asi ťa sklamem, a to veľmi ,natrafila si na totálnu ignorantku všetkého materiálneho a skús si prečítať ešte raz čo som napísala, alebo to napíšem ešte raz. Niektorí ľudia si myslia že deti v detských domovoch si nemajú čo obliecť, žijú tam ako chuďatenka a pod. a keďže do toho trochu vidím, tak som sa vyjadrila, že sa majú lepšie ako deti, kde sú v rodine finančné problemy, a dokonca vedia čo je dovolenka, ako tu už bolo spomínané.

Samozrejme, že postrádajú svojich rodičov!!!!

Takže nevyjadrovala som sa k citovým záležitostiam, ale k zabezpečeniu detí v domovoch, pretože veľa ľudí si myslí, že tam hádam chodia holé, alebo v dotrhaných veciach alebo zdedených ešte od svojich predchodcov spred dvadsiatich rokov.

A mám viac detí, než štandardne ženy chcú mať a určite ich nemám preto, že som materiálne založená. 🙂 🙂

malinkaaninka
12. apr 2013

@linda20111 zanes to späť.vysvetli,že to nepotrebuješ a hlavne,že to je pre tie deti,nie pre príbuzných..nieže zanesieš a ona to dá niekomu inému..

sonickaka
12. apr 2013

@digysa A ak by si stále nerozumela, myslím, že ani nežiješ na Sk, skús si urobiť exkurziu v niakom DD a určite potom pochopíš o čom som písala.

digysa
12. apr 2013

@sonickaka TIe prispevky neboli venovane tebe........... 😕 😕 😕 Prepac, ja som si zmylila meno........... 🤐 🤐 🤐 🤐 Tie patrili pre simca06022011 ( Myslim, ze som skocila z prispevku na prispevok.... Prepac) 😅 😖 😅

sonickaka
12. apr 2013

@digysa nič sa nestalo, od toho sme tu aby sme diskutovali a aby sme si to vydiskutovali. 🙂

simca06022011
12. apr 2013

@digysa myslim, ze po niektorych strankach sa veru maju lepsie ako deti z rodin, ktore dennodenne bojuju o to, aby vobec mali co jest... z lasky sa nenajes, nebudem sa tvarit ako nematerialny clovek, v mojom zivote bolo podstatne zabezpecit si dostatocne zazemie a financnu stabilitu, kym som si zalozila rodinu... ale uvedomujem si ako som aj pisala, ze nie vsetci maju taku moznost a takym ludom treba pomoct a nie "systemu" kde sa veci a dary iba rozkradaju... zbierky kde kopec penazi ide iba na "rezijne a personalne naklady" danej "neziskovky" a pod...
Chudobne rodiny aj s detmi maju problemov viac ako deti z domova, mozno tym v domove chyba rodic, ale ako casto vyzeraju rodicia bez penazi? Kolko lasky tie deti dostanu? Dennodenne hadky o peniaze, hlad, nemaju na zakladne potreby, o bitkach a alkohole ani nebudem hovorit.. to je lepsie? ;) Jasne, bolo by asi prijemnejsie sledovat dobite deticky v spravach, vyhladovane deti, deti ktore nevezmu do domova napriek tomu, ze ich rodicia viditelne tyraju a nestaraju sa, zanedbana zdravotna starostlivost, hygiena... v domove im nic nechyba, nie je to sice rodina, hodnoty ich to nenauci, ale to je zase chyba systemu...

hexena
12. apr 2013

ja som raz videla v nemocnici ako mnisky kradli pacientom jogurty a ovocie...pre mna ako veriacu dost silny sok 😕 😒

jabadaba
13. apr 2013

@sissmiss ako z toho von netusim, asi je to o ludskej podstate.

Na margo argumentov, ze sa maju deti v domovoch lepsie - ano, maju, za urcitych okolnosti. Vo vseobecnosti sa to povedat neda, DD nie je rodina. Ale kazdy jeden pripad dietatka umiestneneho v DD je vynimocny, individualny a treba ho tak brat. Su deti, ktorym je v DD skutocne ovela lepsie ako v biologickych rodinach. Nejde totiz len o jedine kriterium a to ekonomicke. To nie je smerodajne pre ohodnotenie vhodneho rodinneho prostredia. Vacsinou je to suhra viacerych faktorov, ktore robia z rodiny nefunkcnu jednotku. Castokrat je to popri ekonomickych problemoch aj problem s alkoholom drogami, nasilim...a toto nie su vhodne podmienky pre dieta. Potom je naozaj lepsie umiestnit ho do domova. Lebo v nefunkcnej bio rodine sa mu tak ci tak nedostava lasky. Bitky a opijase nie su laskou. O drogach ani nehovorim. Tot zrovna vcera zatkli takych fasa rodicov v Petrzalke. Otecko doma vyrabal drogy, mamicka zhanala lieky na ich vyrobu. No vyborna dvojica, skutocni rodicia!!!!! Obaja putovali do basy a kde asi skonci dietatko? A kde asi mu bude lepsie a bezpecnejsie? Ja vravim, ze v DD. Cize argument, ze tie deti maju rodicov neobstoji @sonickaka lebo nie je rodic ako rodic. A na to nesmu zabudat ani v domovoch ti co sa o deti staraju. Si to tu viackrat spomenula. Skutocne vsak treba rozlisovat. Ak nejake dieta skonci v decaku tak asi preto, ze rodicov ma na totalne haaaa a isto tam rolu nezohrali len nedostatocne ekonomicke podmienky. Ak neratam teda uplne sirotky, ale tych je zrejme v DD malo.

jabadaba
13. apr 2013

@simca06022011 s tymto musim suhlasit, akurat som pisala v podobnom duchu.
@digysa naozaj treba rozlisovat. Nic sa neda zovseobecnit. Ani to, ze detom v DD je vo vseobecnosti lepsie a ani to, ze im je lepsie v bio rodine. Biologicnost este neznamena to najlepsie. Zasa su okolnosti, ktore treba rozlisovat.

No kiez by kazde dieta malo svoju vlastnu a uplne funkcnu bio rodinu. To by bolo najlepsie. Lenze ludia su nezodpovedni, benevolentni a lahtikarski. Plodia deti uplne pudovo castokrat a bez toho, aby boli schopni poskytnut detom zazemie.

sonickaka
13. apr 2013

@jabadaba Pekne si to zhrnula, po ekonomickej stránke sú domovy zabezpečené tak, aby tam deti nič nepostrádali a ako vidno z úvodného príspevku je tam toho aj navyše , že sa ujde aj zamestnancom , no ak majú deti vyrastať s rodičmi kriminálnikmi, lajdákmi a pasákmi a ochotnými mamičkami, radodajkami a rodičmi holdujúcim drogám a alkoholu je lepšie ked sú v domove s cudzími ľumi a vytrhnutí z tohto prostredia. Aspoň sa v domove naučia používať toaletu a odkrojiť si krajec chleba a meniť si spodné prádlo.
80 % detí v DD sú deti našich pracovitých spoluobčanov, aspoň po tejto stránke pracovitých a po ukončení pobytu v DD to nemajú ľahké a majú to potom ťažké a nezvládnuteľné že skončia v dalšom zariadení,ktoré náš štát stojí nemalé peniaze a chováme ich tam ďalej. A tieto zariadenia máme už pekne preplnené.

V DD žijú deti, ktoré by kľudne mohli byť umiestnené do náhradných rodín, lenže ich rodičia , alebo rodič nedá na to súhlas, pretože títo rodičia si plánujú svoje dieťa zobrať späť, "momentálne asi pracujú, alebo zabezpečujú bývanie", takže vlastný bio rodič rozhodne a chce aby jeho dieťa v tomto zariadení žilo. Takže zamestnanci, ktorí sa tam starajú o tieto deti robia pre nich viac ako vlastní rodičia a asi je dosť trápne im vyčítať, že sa citovo neangažujú.

Samozrejme, že sú tam deti aj z iných dôvodov a nájde sa tam aj takých deväť súrodencov napr. a toto by už musel mne niekto vysvetliť, lebo Nechápem.

sonickaka
13. apr 2013

DD sa snažia deti umiestnovať do profesionálnych rodín. V istom nemenovanom časopise som čítala, že v istom nemenovanom DD to vymysleli tak, že práve odchovanci DD,ktorí tam vyrastali a vedia čo takého deti potrebujú by boli výbornými profesionálnymi rodičmi a vlastne by sa aj vyriešil problém, kde odchovanca DD zamestnať, mal by stály príjem a robil by prácu, ktorá mu je "blízka". Takže niakemu, už neviem presne 23-25ročnému odchovancovi dali do profesionálnej opatery troch súrodencov, čo je už choré a myslím, že do pár mesiacov sa mu podarilo toho najmenšieho usmrdiť. Už si nepamätám detaily, nechce sa mi to ani hľadať, rozum sa mi pozastavil a doma sme to preberali pol dňa. A kto je zodpovedný? a kto toto vôbec vymyslel?