icon

Tety nechcú volať dieťa ako si prajú rodičia

domi247
7. feb 2022

Mám 2 ročného syna. Volá sa Matej. Rok sa volal Martin. Tak sme mu zmenili meno lebo som.sa s nim nedokazala stotoznit. S manzelom ho voláme Matej, Matejko. Vsetci clenovia rodiny si na to zvykli. Byvame u nasich kde ziju aj tety dvojicky. Ma s nimi velmi dobry vztah. Volaju ho Maťko. Viem nieje to zle ale paci sa nam ked dieta volaju tak ako sa vola, ziadne skratky. Chceme aby bol Matej ked bude velky. Volaju ho tak aj medzi ludmi. Bojim sa ze ludia si zvyknu a v dospelosti bude Maťo. Poprosila som ich aby ho tak nevolali no obidve na mna vybehli ze ho budu volat ako oni chcu. Je toto normalne ze niekto ide povedat matke ze nebude volat dieta ako si praje. Máte s tym niektora skusenost ? Dakujem 🙂

dskjhfdlkdjhl
7. feb 2022

@domi247 Ja si myslim, ze by ste mali premenovat-v tom uz mate prax.😉

pribinak
7. feb 2022

Mne to príde smiešne trvať len na 1 verzii Matej, keď väčšina ľudí vola Mateja Maťko Mato.
a najväčší gól bude, keď bude mat nejaký 8 rokov a viac a sám sa začne predstavovať ako Mato

domi247
autor
7. feb 2022

@tykat nebojte sa nieje chudacik. Ked sa ho opytate ako sa vola povie Matej.

tykat
7. feb 2022

@domi247 ano...zatial 😁

mpg
7. feb 2022

@domi247 Na tom nie je nič zlého, keď je ešte malé dieťa a volajú ho Maťko. My máme známych, ktorým sa dcéra vrátila z Anglicka pred pár rokmi aj s dcérkou a ich stará mama hovorila na vnučku, že naša Janka a ona sa volá Jennifer.

lenicka777
7. feb 2022

@tykat mam kamaráta ktorý sa vola Matúš a ešte som nepočula ze by mu povedal niekto inak pretože si to neželá 🙂 takze sú prípady aj kedy ľudia počúvajú a sú normálni a oslovujú toho druhého tak ako si praje a nerobia napriek

stary_ujco
7. feb 2022

Pozri, ja som jednu pani 30 rokov volal Vierka, lebo ju tak volali vsetci. Az pri jednej príležitosti som mal v ruke oficialne lajstro na jej meno. A kotuha tam mala napísané Verona... 🙂

asocial
7. feb 2022

@domi247 mne sa zda cudne, ze das dietatu meno a potom ho premenujes. Ale to je moj sukromny nazor. Ludi nedonutis, aby ho volali Matej. Ani keby si sa na hlavu postavila. V skole bude Mato pre kamosov a pre pani ucitelku Matko. V slovenskom jazyku je normalne hovorit malym detom zdrobnelinami. Ja mam navrh. Najdite si vlastne byvanie. Ste uz predsa velki, budete menej v kontakte s tetkami a menej ti to bude vadit. Na druhej strane, tety by to mali respektovat. Ale rataj s tym, ze aj v skolke bude Matko. Pre rodicov kamaratov bude Matko. Budes napominat vsetkych? Nase dieta, kedze sme zmiesane manzelstvo, ma meno prisposbene obom jazykom. Napriek tomu, v slovencine mu to poslovakizovali, pisu ho s dlznom, aj ked nie je, a volaju ho po slovensky. Aj u lekarov to ma stale zle napisane, ale neopravujem ich. Jedine, co som opravila bola v MS na skrinke.

andrea_prestastna
7. feb 2022

@domi247 ja neverim, co si cakala ved to je normalne, sorry ale uz ozaj nevies co od dobroty? Bud rada ak je zdravy a neries kraviny, moj muz je matej volam ho uplne inak a vobec to neni sproste , na martina mu gratuluji ludia a tesi sa a podakuje, prosim ta najdi si nejaku cinnost a ne toto

zdenka11081983
7. feb 2022

@domi247 bože dnes tak na hovno deň a totok mi normálne spravilo náladu 🙉

viestta
Odpoveď bola odstránená
domi247
autor
7. feb 2022

Drahe mamicky. Preco tolko nevrazivosti. Prisla som sa sem poradit. Ja ked vidim niejaky prispevok a nesuhlasim s tym co autor pise tak na neho jednoducho nereagujem.
Tak vam poprosim prestante s tym. Sme dospele zeny. Na internete je kazdy odvazny a vela si dovoluje. No na zivo by sklopil uska. Podla mna urazky tipu spolu s mliekom jej vyteka aj mozog niesu na mieste. A podobne. Trosku slusnosti by nezaskodilo. Pekny den a dakujem za normalne odpovede.

sissy27
7. feb 2022

@domi247 robíš proste problém tam kde nie je. Ja som ako decko mala spolužiačku a všetci sme ju volali Saša, Saška, nemala s tým problém, aj sa tak sama predstavovala, sama to meno používala. A raz sme boli na kúpalisku a bola tam aj jej mama a ja som ju oslovila Saša tak ako som roky bola zvyknutá. Jej mama taký cirkus spustila, že ona nie je Saša ale Sandra, že som nevedela či jej prvú pomoc zavolať alebo sa pobrať domov alebo sa rovno utopiť. Odvtedy si o takýchto ľuďoch myslím svoje 😀 Mimochodom, tvojho manžela ako volajú? Aj ty mu hovoríš menom podľa občianskeho preukazu? Aj všetkým vo svojom okolí?

andrea_prestastna
7. feb 2022

@domi247 ved to ze sme dospele a ty toto riesis, chod na detsku onkologiu a opytaj sa tych matiek ci im vadi ze Juraja volaju Durko, nedoslo ti to???? Zivot je o inom a cim skor nato prides tak sa usetris takychto debilnych unavnych a zbytocnych "starosti"

lucka114
7. feb 2022

No zbohom 🤦 najprv mu zmeníte meno, potom robíte kovbojku z toho, ako ho majú volať ... Však si o vás musia myslieť, že vám .... To mu budete behať do dospelosti za zadkom? Nechápem, kam sa v dnešnej dobe podel zdravý rozum ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
777januska777
7. feb 2022

@domi247 mila autorka nebudem riešiť oslovenia ani mena, ale tvoje odpovede, kde za normálne považuješ, len odpovede, ktoré s tebou súhlasia. Toto osobne vážne nemám rada, ak sa autorka spýta na nejakú vec a potom si nedá poradiť, ale pozdáva sa jej len to co jej bude pritakavat.
Ak sa autorka vážne zaujimaš a problém chceš riešiť, tak nepozeraj v tomto prípade len na seba a svoje rozhodnutie k menu a prípadnému vzťahu druhych ludi s tvojim dieťaťom. Nezabudaj, ze tvoje dieťa je samostatná osobnosť a ako samostatná osobnosť si svoj vzťah buduje s každým členom rodiny. Nechaj nech si ten vzťah buduje dieta samo. A ak sa dieťaťu menom akým ho budú nejaki členovia oslovovať nebude páčiť, tak ono ich samo opraví. Ludia su rôzni a majú rôzne pohľady na svet, ak ti ich názory a pohľady nezasahuju do tvojho vzťahu a výchovy, nechápem prečo nenechaš tým ľuďom voľnosť. Btw. Meno si možno vybrala ty, ale dala si ho dieťaťu a tým pádom už na to meno dosah nemáš.

dskjhfdlkdjhl
7. feb 2022

@domi247 mala by si sa obklopit len ludmi, ktori vo vsetkom s Tebou suhlasia, evidentne iny nazor neznesies.

chocolatte1
7. feb 2022

@domi247 ja sa volám Mariana, väčšina toto meno skracuje na Majka. Mne tak nikto nepovie okrem môjho brata 😂😂😂, ale od neho mi to vôbec nevadí.
Rodičia ma od mala volali normálne menom nie skratkami, tak aj vsetci v okoli. Teraz v dospelosti sa väčšina opyta ako ma majú oslovovať. Poviem normálne tak ako sa volám, teda Mariana a nikto nerieši. Ako mi povedia za chrbtom ma fakt netrápi. Robis z komára somára. Myslím, že syn si to za seba vyrieši. Ty ho oslovuj ako chceš ty, zvyšok ponechaj na iných 😉

gretuska77
7. feb 2022

@domi247 súhlasím s tebou, je Matej, sám sa tak predstavuje, mali vy to rešpektovať všetci. Matej, Martin, Matúš, Mateo, všetci môžu byť Maťo, len nerozumiem prečo.
Na druhú stranu mám kamaráta Michal, ale chce byť iba Mišo, je alergický na Michal.
U nás v rodine Ľuboš je Ľuboš, nie Ľubo, Alexandra je Alexandra prip. Alex, žiadna Saša, Kristián je Kristián a nie Kiko atď. Učíme deti ako sa majú predstavovať, malo by to fungovať aj v dospelosti.

lenka2710
7. feb 2022

@domi247 my máme tiez Mateja a sama mu hovorím Maťko, Maťo! Muž mu prvé dva mesiace hovoril Martin, nevedel si zvyknúť, lebo v okolí sme žiadneho Mateja nemali, len Martinov 😂 a je mi jedno ako ho kto vola, babky ho volajú Maťko, aj ostatná rodina! Veď v dospelosti si toho Mateja užije dosť, hádam ho nebudu kamoši volať Maťko ☺️ máš zbytočne sa tým trápiť a tiež rozkázat niekomu, čo ma robiť, alebo ako hovoriť, ako ho volať! Nekaz si kvôli menu vzťahy v rodine, ved to je blbosť, bude dospelý, bude Matej!

didi2102
7. feb 2022

@domi247 kamaráti mu raz určite dajú prezývku alebo ho skôr budú volať Maťo ako Matej ale chápem že z rodiny by si chcela aby ho volali Matej no donútiť nemôžeš , urobila si čo si mohla poprosila si ich,už by som to neriesila

mogaa
7. feb 2022

@domi247 prepáč ale aj deťom a učiteľke v škôlke chceš rozkazovať ako majú vravieť tvojmu dieťaťu? veď Matej je aj Maťko aj Maťo....to že vám sa taká skratka nepáči, to je váš problém....o rok pôjde do škôlky a budeš rada ak mu budú deti vravieť" len" Maťko, neskôr budeš spokojná ja s Maťom, lebo ver či nie ale prídu aj horšie prezývky....

elizabet173
7. feb 2022

@domi247 sorry, ale zmeniť dieťaťu meno Martin na Matej a očakávať, že mu nikto nikdy nepovie Maťo, to ťa ako napadlo? Veď si mu mohla dať meno úplne iné - Jano, Tobias, Peter a Maťo by ho potom nevolali.

letfenixa
7. feb 2022

@domi247 zalozila si diskusiu, tak ocakavaj rôznorodé odpovede, nielen pritakavajuce. Som učiteľka, dnes som bola v 6 rôznych triedach, musím dbať na toľko veci, že keby som ešte mala premýšľať, ako ktoré dieťa osloviť, tak dovi .
Martinov aj Matejov oslovujem Maťo.

linibini
7. feb 2022

Píšeš, že bývate u rodičov, kde žijú aj tety dvojičky - zrejme tvoje sestry (dospelé? puberty?), rok sa váš synček volal Martin. A väčšina rodiny ho ako volala? Tipujem, že Maťko, zvykli si. Potom ste meno zmenili na Matej. Rešpektujem, rozumiem, voláte ho Matej, Matejko. Okolie môžeš poprosiť a dúfať, že ho budú takto oslovovať. Ale ako sama vidíš, aj z komentárov, aj z vlastnej skúsenosti, pre väčšinu to bude Maťko a Maťo. V škôlke, medzi deťmi, v škole. Ak sa mu to nebude páčiť, ohradí sa aj sám, keď bude väčší. Môj sa ohradil 🙂. Možno sa učky v škôlke zasmiali, ale bol Paťko. Dnes mu už Paťo ani Patrik nevadí. Chcela si názor, tak ti ho ľudia píšu. Ale ďakuješ len za ten, v ktorom s tebou súhlasia. Toto nie je mega problém, ja viem, že ťa to trápi, ale neovplyvníš to. Keď má problém riešenie, nemá zmysel robiť si starosti. Ak nemá riešenie, starosti aj tak nepomôžu. Dcéra je Lujza, všetci jej hovoríme Lujzinka, v škôlke je Lujzička, ale švagriné žijúce v anglicku jej inak ako Lujza nepovedia. Pritom ich deťom ony same hovoria zdrobneninou. A čo? Svokra tá všetkým deťom aj zaťom hovorí zdrobneninou, tiež vnúčatám, mne ako jedinej neveste hovorí Lucia a rovnako i ostatní členovia manželovej rodiny, ale oni sa oslovujú zdrobneninou. Skočím po nich? Ty si Dominika, Domi, možno Domča, sama si zažila, že ťa ľudia oslovovali rôzne. Toto možno zamrzí, vy si ho volajte, ako sa vám páči, ostatní už podľa seba. Upozorňovať hláškou "ale on je Matej", v nich skôr vyvolá reakciu, aby mu hovorili Maťko. Kľud, vylož nohy a užívaj si drobca.

sense
7. feb 2022

@mpg aj moja babka vola moju dcéru ( jej pravnučku) Aylin, Alenka.... Ale tak babka ma 82r tak neriešim, aj keď dcéra keď bola mensia sa ma pýtala preci ju tak volá keď ona je Aylin

saxana000
7. feb 2022

Mame Kristinu a chlpy sa mi jezili ked na nu niekto prehovoril ze Kika.no jak na papagaja alebo na skrecka.do 3 rokov som ludi dorazne upozornovala opravovala ale prestalo ma to bavit v skolke bolo detom jednoduchsie zavolat Kiki ako kricat Kristinka a na svete su aj vacsie problemy.my jej doma hovorime celym menom vynimocne Tinka a v skolke reaguje na skratku Kika.ked vyrastie sama si vyberie ako ju budu kamarati oslovovat.

viestta
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
7. feb 2022

@domi247 ja si myslim, ze by si sa hlavne ty mala vysporiadat s nejakym komplexom, ktory ocividne mas, lebo menit dietatu meno, ktore ste mu dali, lebo sa s nim nevies stotoznit, je dost divne. Tiez si myslim, ze nemas sancu ovplyvnit do buducna, ako ho budu oslovovat ini, aj ked sa bude predstavovat Matej.