icon

Tichý konflikt so svokrou

31. aug 2020

Ahojte, pisem anonymne, clovek nikdy nevie.. Potrebovala by som nazor, mozno radu, neviem. So svokrou sme nikdy nemali konflikt, v podstate ju mam rada, nemozem povedat na nu, ze je zly clovek, ale... Byvaju dalej, takze sem tam vikendy travime u nich, ona pracuje v meste kde byvame, takze viac menej pravidelne nas navstivi. Posledne 3 razy, co sme boli u nich, tak urobila tak, ze si vzala masho syna 3 rocneho a isla s nim prec po dedine na cca 2 hodky. Vzdy to bolo tak nestastne - v 30tkach horucavach na ihrisko, tesne pred nasim odchodom domov, uz zbaleni sme cakalo, tak manzel isiel ich hladat. Nevzala si mobil. Potom zasa bolo uz dost hodin, syn.mal ist vecerat, zas ich bol hladat, zasa nemala mobil. No a naposledy rano, ze ide na cintorin, ze vezme ho a boli prec 2 hodiny, maly bez vody a siltovky, vonku horuco, zasa nemala mobil. To som uz bola dost nahnevana, vadilo mi to proste. No a teda k tomu sa pridalo este v ten den - dcerka bude mat rok a ona ked sa zobudi, tak este je tak rada na mne. Sedeli sme, dcerka na mne a uz mi ju sklbala, ze daj, vezmem si ju. Manzel spal so synom, svagor prec.. Ona si vzala malu na hojdacku, tam jej spievala a strasne ju chcela uspat este a ja som sama sedela vnutri a citila som sa ako blb. S manzelom sme sa pohadali, lebo on na tom nevidi noc zle.. Tak ja neviem.. Som prilis citliva ci ako? Ale povedala som si, ze ja tam uz nepojdem, toto nie je moja vysnivana predstava ako travit vikendy s rodinou.. Dakujem za kazdy nazor 🙂

deti95060810
31. aug 2020

@terezka1947 ja neviem mala som dve svokry ,ale ani jedna sa netrhala o moje deti.... ale však tak by to malo vlastne byť.... max pozrieť do kočíka, troška pohojdať a dovi - dopo....

0silvia0
31. aug 2020

@lenuliatko84 sice sa mi zo slova rupsak jezia vlasy, ale inak mas uplnu pravdu🥰

sono2
31. aug 2020

@viestta vieš ono veľa veľa svokier za ich čias si svoje deti neužili. Ja to vidím tiež trochu s nadhľadom, mam tiez dve deti, aj viem, čo chceš povedať, aj chápem zakladateľku ale veľa babky nerešpektuju. Ono toto je taký ranný vek napríklad s malou.
Moja svokra nie je zlá, ale tiež mala také ťahy niekedy, malá bábätko nie až tak rada videla dlho opätovne dcéru na prsníku, reči, už jej nedávaj, načo toľko, veď pila, lebo prečo? Ona nedojčila čo ona vie. A keď si vyložene sala pasť, ju hrozne chcela uspávať lebo veď pila a neni hladná a to som rázny typ, len už medzi časom viem niečo vydržať. Už sme s mužom roky. A keď už začala malá vyložene plakať tak som si ju už vypýtala.
Počúvaja reči, ako no už sa vám začína aj druhá v kočíku vypínať, budete ju nosiť a na silu kočíkovala, dieťa plakalo, nemala proste rada overal bola letné dieťa a tak proste zima bola taka s ňou. Lebo veď ona vedela tak deti udrndať, čo ja teda ani náhodou nepraktizujem. A že jej svokra nezoberie vodu a ani nepovie kam neni fakt ok a berie dieťa sa rúk matky v tak malom veku. Naše dcéry nechceli k nikomu v roku či rada počuješ detský plač? Veď je čas ešte. Vieš a teraz keď treba baviť že by už deti chceli, tak neni toho a môj svokor povie dcére na schodoch že dávaj si pozor a ide k tv. Takže toľko.

deti95060810
31. aug 2020

@kvetinka75 my s mm sme už avizovali nech sa každý stará o svoje deti....že my nebudeme robiť žiadne opatrovateľky....😉

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
31. aug 2020

@evamarek77 tiež tvrdím synovi nech si dobre rozmyslí koho si zoberie na krky....

terezka1947
31. aug 2020

No ja sa uz prestavam divit niektorym zenam,ze ani extra sa,netlacia k vnucatam....vlastne maju pravdu.

kvetinka75
31. aug 2020

@deti95060810 mojej mame sa svokra montovala do vsetkeho tak mi povedala ze ona s nebude. To sa zase muzovi nepaci. Vraj sa nestara. Mne to zase vyhovuje. Moja rodina, staram sa ja. Svokrs zase opak
Az to prehana. Tam som.musela stanovit pravidla. Prisla hocikedy. Zacala varit, uprataovat, behat mi po byte. To uz bolo moc. Ale ked brala dceru na prazdniny nezistovala som co robia, kde su. Dcera zreferovala, pomyslela som si svoje, ved jej nikdy nechcela zle a zivot ide dalej

sono2
31. aug 2020

@elenka74 toto presne som vyššie napísala, že áno oni nemali na svojich čas tak hrozne teraz chcú a keď je vek žeby deti potrebovali/chceli tak už to neni také záživne lebo to už neni bábätko ktoré stačí nosiť.

lenuliatko84
31. aug 2020

@0silvia0 jezisi .....hanbim sa ....pokrocila hodina

eriksonka1234
31. aug 2020

O 8-9 ešte nie je také prudké slnko. Tvoja svokra sa zrejme teší z vnúčat a miluje ich. Myslím, že keď sa inteligentne porozprávate, a povieš jej svoje priania, ona pochopí. Aj my sme trávili u babky prázdniny, neviem, či sme mali šiltovku (skôr nie), vodu sme nemali určite, a boli to tie najkrajšie chvíle. Ver mi, ze tvoje dieťa nebude časom spomínať na to, či malo šiltovku, alebo vodu, ale na čas strávený s babkou. Ja svokru nemám a ver, že mojim deťom babka veľmi chýba. ♥️

viestta
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
31. aug 2020

@sono2 a mozno nie. Mozno prave chapu,ze zena to pri babatku nemalahke,nespi,neje v klude,preto jej chcu pomoct.
Staru rodicia nemusia byt animatorom kazdej volnej chvilky....su pre deti bonusom. Vlastne aj pre nevesty a zatov.

terezka1947
31. aug 2020

@viestta ja uz som svokru nemala,iba svokra,aj ten uz zomrel nedavno. No vzdy som si hovorila,ze ked mi takeho muza vychovala,nemohla by byt zla....a svokor mal.svoje predstavy o traveni casu s.vnukom,no neriesila som. Bola,som rada,ze ma dedka a vedel mu dat aj jest,aj vsetko. Naco riesit co,zaklad,ze syn prisiel stastny.

0silvia0
31. aug 2020

@terezka1947 no veru, nas babky nebrali na ziadne ihriska, lebo ziadne neexistovali. Nenapajali nas a nebehali za nami s flaskami, lebo ziadne plastove neboli, matne si spominam na octove flase pocas brannych cviceni. Dnes sa to vsetko akosi velmi preziva...

viestta
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
31. aug 2020

@0silvia0 nas babka strazila.....nasi chodili do prace,stavali dom. Venovali sa nam,co sa dalo,ale bez babky by to nedali. Babka aj pohundrala,aj sme od nej dostali po zadku...ved,sme aj zasluzili. Ale nehrala sa,s nami....zato namvypekala,vyvarala...naucila som sa pozorovanim,co robila....varit,piect,vysivat. Tym,ze vzdy sme boli okolo nej,videli sme vsetko,co robila,bezne veci....no jedno bolo vzdy skvele,ked nas niekedy ukladala spat,co sa nestavalo casto...ale vedela z hlavy krasne rozpravky. A dedko si vymyslal strasidelne pribehy.
Ono to mozno pre deti staci byt pri niekom,kto ich ma rad. A rodicom,mat deti niekde,kde sa,o nich postaraju....len tak,z lasky. Ved co by tym detom urobili,su ich. Ich radost.

0silvia0
31. aug 2020

@terezka1947 nas babky strazili len cez letne prazdniny. Ale nehrali sa s nami, my sme sa hrali deti same a babky robili len servis okolo, cize varenie a chystanie jedla. U nas babky ani rozpravky nerozpravali🤷‍♀️ Varenie a rucne prace som ja odpozerala od mamy. Cez vikendy sme k babkam chodievali cela rodina aj s rodicmi, to mama nosila jedlo so sebou, nikdy sme nechodili k babkam jest. Mne to zostalo doteraz, kam chodim, vsade s kolacmi🙈

terezka1947
31. aug 2020

Jaaaj,tak som.si krasne zaspominala na vsetkych....

gazpalm
31. aug 2020

@deti95060810 no to zas nie, moji rodicia,aj ked mi sem tam lezu na nervy svojomi tahmi😂miluju svoje vnucata,moje deti,a ja si neviem predstavit,ze by som ich nemala, alebo aj svokru,ze by som s detmi neustale bola,som povaha ,ktorej by z toho regulerne preplo...ja idem naplno ,maju skoly,kruzky,ja pracu ,manzel je v zahranici,byvame na dome 20km od mesta ,takze stale behacky...ale ,ked chcem ist von,na veceru,do baru,do kina...nie je problem koli strazeniu aj 2-3 noci,prazdniny prakticky na tyzdnovych intervaloch,lebo starki byvaju pomerne daleko, beru ich kade tade ako aj my ...no a ja dufam, ze tiez budem taka babka..rozmaznavacka 🙂 lebo ,ked si spatne uvedomim,my sme ako deti mali uzasne babky,moji rodicia vela a casto koli praci cestovali ,tak sme tam travili vela vikendov, cast prazdnin a bolo to super ...

majah212
31. aug 2020

@viestta vieš medzi dospelými, ale aj deťmi by mal fungovať rešpekt, keď raz rodičia povedia, že dieťa nemôže čokoládu, tak ja nechápem, či druhá strana má zle nastavený dekodér a počuje daj tomu decku čokoládu alebo to proste robia naschvál. Keby sa dospelí ľudia správali ako dospelí a starí rodiča rešpektovali rodičov ako rodičov tak by sa eliminovalo kopec problémov (aj v opačnom garde). Mnoho ľudí má potrebu dávať nevyžiadane rady a potom si zbytočne komplikujú život.

terezka1947
31. aug 2020

Znie to pateticky,no keby sa dalo...detom by som.babku a dedka zadovazila. Ale nejde to. Ani v okoli nikoho takeho nemame.
Hocijako,ale ten stary rodic je pridana hodnota. Na nezaplatenie. Nie iba pomocou ako takou,no takym obohatenim pri dospievani a dozrievani deti.

viestta
Odpoveď bola odstránená
sono2
31. aug 2020

@terezka1947 jaaaj? Takže na jednu stranu pomôct, keď to neni žiaduce alebo ani samo dieťa nechce ale potom už zrazu sú neni animátormi. Ok, takže neviem teda teraz.

0silvia0
31. aug 2020

@majah212 ja ti to vysvetlim... u nas to bolo to iste. Mama nosila mojim detom lizatka, cokolady, somariny... svagrina lacne hnusne turecke smejdy (svokru som nemala funkcnu) ... oni vyrastali tak, ze sladkosti nemali, mali akurat tak jablcka a ine ovocie a kolace. Pre ne bola ta cokolada vrchol dozicenia dietatu, davali mu to, co im ako detom nikto nedal, oni si cez to vnuca plnia svoje nesplnene sny a tuzby. Nevedia pochopit, ze ty radsej prijmes to jablko, ktore v ich detstve bolo to maximum... ale ja som to mamu casom naucila aj respektovala, ze nech to nenosi. So svagrinou som nepohla, vysvetlovala som, ale to bol hrach na stenu... niektore veci sa kedysi neriesili ako zdrava strava, preto je to mimo ich pochop, co vsetko nevesty riesia.

sono2
31. aug 2020

Ja ked môžem porovnať moju mamu a svokru tak sto a jedno s tým že kľudne som jej nechala nosiť majú niekoľko dňovu aj ju dokázala krásne jemne uspať, keď videla, že ma chce tak mi ju jednoducho dala. Nikdy!mi ju nevzala z rúk. A keď ide s nimi von tak ona ešte navrhuje čo vziať pozná dcéry aj ku teda ľúbia viac. To hovorí za všetko. Moja svokra nemala u detí režim nič a keď ja svoje hovorím tak som asi iná. Treba trocha empatie a pôjde to.

majah212
31. aug 2020

@viestta vďaka za vysvetlenie, nečítala som daný prípad (len slovo mater je také brrr) a to s tou čokoládou bol len príklad, ako sa niektorí starí rodičia dokážu správať, to však nemení podstatu mojej myšlienky o vzájomnom rešpekte v rodine, v živote a hádam i v diskusiách.

@0silvia0 u nás to starí rodičia pochopili, donesú vždy ovocie a ak sladkosť tak nie veľa. Zároveň ich syn aj sam upozorňuje ktoré nie sú dobré (ecka a pod.). Vieme s mužom, že keď im dieťa dáme na starosti, tak rešpektujú to na com sme sa dohodli (možno je to aj vekom, patria ešte k mladým a pracujúcim, prababka je iný prípad, ale ta je v domove)

jankalukasova
31. aug 2020

@majah212 no len ono sa strasne tazko hlada hranica medzi tym co je normalne a co je cez ciaru. Ci to, ze babka neda dietatu siltovku v skore doobedie alebo to, ze naopak prinesie cokoladu v biokvalite a potom co ju ochutna aj rocne dieta sa matke zruti svet. Pochopila by som alergiu, velky kus pred obedom a spankom... citlive brusko. V tomto pripade bol dovod "lebo"... ja sa vzdy snazim vysvetlovat co a hlavne preco nechcem aby sa dialo. Musela som si vybojovat deti bez choditok a tahania za rucky ako vrecia so zemiakmi. Ale, nepojdem sa obesit ak starsia da mladsiemu cokosku. Vzdy treba vysvetlovat. Tiez som sa hnevala, ked svokra videla ako mala starsne tazko a bolestivo kaka (este do plienky), bolo to z liekov, vzdy hrozny plac a zjavne bolest.. cele zle, videla to a za 2 minuty jej ponukala veslo piskoty, ked som to zatrhla, tak povedala, ze len dve a dala jej ich aj tak a videla na vlastne oci utrpenie toho dietata... ale zas to neznamena, ze uz jej ich nemoze dat nikdy. Naucila sa opytat, opyta sa, v drvivej vacsine mavnem rukou. Su u babky, nech si prilepsia. Ona je spokojna, ze im dopriala a ja som spokojna, ze deti sa tesia.

majah212
31. aug 2020

@jankalukasova nečítala som danú diskusiu o čokoláde, použila som to ako príklad, inak súhlasím s tým co si napísala.

viestta
Odpoveď bola odstránená