Tradičná verzus netradičná rodina
V inej teme sa mierne rozbehla diskusia o tom, aka je tradicna rodina dolezita a ako ju treba udrzat. Mna by vsak zaujimalo, co je podla VAS tradicna a co netradicna rodina? Myslim, ze spolocnost sa uz davno pohla dopredu a scenka zo slabikara, kde mama vari a umyva riad a otec si na gauci spokojne cita noviny, je nepotrebna.
Rodina moze mat mnoho podob. Moze to byt mama, otec a dieta ci deti, mama a deti, otec a deti. Moze to byt mama, otec, biologicke a adoptovane dieta. Mozu to byt dve mamy alebo dvaja otcovia. Moze to byt mama so svojimi detmi, otec so svojimi detmi, ci kazdy so svojimi detmi vychovavajuci deti svojho partnera a aj tie spolocne.
Beriete vsetky formy rodiny za rovnake a rovnocenne?
Existuje podla vas este "tradicna" rodina (mama, otec, deti) a ma nejake vyhody/nevyhody oproti tej netradicnej?
Skutocne treba za tu tradicnu rodinu bojovat? Nestaci rodina, ktora poskytuje ochranu, zazemie a lasku?
@moonlight1210 "nie, nevadi ze ma dve matky ci dvochnotcov." - tak podľa mňa toto dosť vadí. Ani nie tak, že sú dve matky alebo dvaja tatovia, ale že tam čosi chýba - buď matka alebo otec. Každý normálny psychológ potvrdí, že dieťa potrebuje tak mužský ako aj ženský vzor. Pokračovala by som aj ďalej, ale mám aj iné povinnosti.
zatiaľ ďakujem za úprimnú a slušnú diskusiu.
no tak homosexuali ako taki mi neprekazaju, nech si ziju ako chcu, nech si chodia a robia co chcu a kde chcu. Ale rodina je ta co dokaze splodit dieta... zena so zenou a muz s muzom to nevedia. Ano moze sa stat, ze uz maju deti z byvalych vztahov.. tak to potom co je? pokrytectvo? vyuzivanie? ;) Moze teda v takom pripade dieta v tomto prostredi byvat, ale aj druhy rodic sa bude o to dieta starat a dieta bude mat v nom vzor a aku taku vychovu. Ani proti homosexualnym manzestvam nie som, hlavne ked tam ide o vztahy, majetky a dedicstva a zabezpecenie a nevedia to nijak inak krajiny riesit, ma to opodstatnenie... ale som proti povoleniu adopcii do takychto "rodin"... podla mna nejde o diskriminaciu, ale normalnu biologicku vec... keby to nebolo podstatne pravdepodobne by to v prirode bolo vymyslene inak a na "rozmnozovanie" by sme si stacili...
Som uplne proti tomu aby sa davali mensinam taketo vyhody na ukor normalnych ludi... staci ked si pozriete nejake fotky z ulic s homosexualmi... to si neviem predstavit, ze taky clovek moze mat doma dieta a dobre nan vplyvat ;) Jasne inde je kriminalita, zneuzivanie, alkohol... ale to je uplne ina debata.
@zuzana76 no v sulade s bibliou je aj predmanzelsky sex perverznost a hriech...
ked sme pri tom utlacani aj krestania utlacaju ateisticku majoritu...cirkevne sviatky kedy su zavrete obchody, nemale peniaze z dani ateistov prudiace cirkvy do vacku, rusenie nocneho kludu vyzvananim zvonov na polnocnych omsiah, obmedzovanie dopravy pri procesiach a vela dalsieho...
Nehovoriac o agresivnych prejavoch niektorych clenov ktorym slova ako tolerancia a laska k bliznemu nehovoria vobec nic
@zuzana76 poviem ti to inak - prirodu neoklames. Ani vychovou. Mozes vela veci pomenit, zaklad osobnosti nie. Nie kazdy manipulator boĺ vychovany v rozvratenej rodine s pokrutenymi hodnotami. Proste taky bol od narodenia.
Takze mozes ho naucit, ako sa ma chovat k zene, ale aj tak uplatni v manzelstve praktiky, ktore su mu povahovo najblizsie. Rovnako ziarlivost, atd.
Takze ak to dieta je muz (naroden ako heterosexual) vzor ho moze viest k snahe podobat sa matkam. No prirodu neoklame. Museli by jeho probeh sledovat dlhsie a zistit ci taky ostal alebo nie.
Takto pozname jeho rozhodnutie teraz.
mimochodom poznam niekolko lesbickych parov ktore vychovavaju deti..a niektore maju deti s gay parom. Otcovia sa staraju, takze deti maju aj muzsky vzor....cize nic proti prirode, je tam otec, matka, partnerka aj partner......som zvedava co mi poviete na toto...
@lujza123 predmanzelsky sex by som nenazvala perverznostou, ale hriechom ano
tak obchody nie su zavrete len vdaka cirkevnym sviatkom, myslim,ze taketo dni do roka su len 2-3 , na vianoce a velku noc, moj muz je ateista a zatvorenie uvital a zatvoril by obchody napr aj v nedelu, obmedzenie dopravy som nezazila uz velmi davno tu v nasom meste ohladne cirkevnej procesie
vyskumy sa uz robia, kedze v niektorych krajinach adopcia rodicov rovnakeho pohlavia existuje.
tu je len vseobecne zhrnutie jednej US studie. Tych je samozrejme viac.
Children who are adopted by gay or lesbian couples grow and develop just as well as those adopted by heterosexual couples, a new US study has found. Researchers studied 106 preschool-age children who had been adopted at birth and found they were all developing well regardless of whether their parents were gay, lesbian or heterosexual. Positive development was associated with how warmly children were treated by their parents.
Zaver - detom adopt. homosexualmi sa dari rovnako ako detom v hetero rodinach
"Our results provide no justification for denying lesbian or gay prospective adoptive parents the opportunity to adopt children," says lead study author Charlotte J. Patterson. "Findings suggest that outreach to lesbian and gay prospective adoptive parents might benefit children in need. "We found that children adopted by lesbian and gay couples are thriving."
@simca06022011 aj neplodne pary nevedia splodit dieta, a predsa je im umoznene mat deti. slobodne zeny nevedia same splodit dieta, a predsa je im to umoznene. argument ze si homosexuali nevedia sami biologicky splodit dieta neuspeje. mnohe heterosexualne pary to tiez nevedia a predsa ich maju. preco je to spravne v ich pripade a nie v pripade homosexualneho paru? oba pary maju prislusne biologicke vybavenie, ktore pri pouzivani s partnerom nesplodi dieta.
@zuzana76 takze somsi ten pribwh precitala a zial musimpovedatbze tódieta by sa stalo zenou skor ci neskor v akejkolvek rodine. V heterosexualnej asi neskor. Ibaze tu uz ide o trasexualitu nie homosexualitu.
Dufam ze mi teraz nechces povedat ze aj transsexualita je tiez dana vychovou.
toto je chlapik (textar), ktory zije so svojim partnerom uz 20 rokov!, maju dvoch chlapcov, dvojicky, ktorych zivotny pribeh je sfilmovany. treba urcite vidiet
http://www.huffingtonpost.com/curtis-shaw-child...
recenzia filmu
http://thetfs.ca/2013/05/25/inside-out-review-t...
@zuzana76 v skolach nema biblia co hladat. je predsa odluka statu od cirkvi (aj ked mozno len na papieri, realita je casto odlisna). krestanske nabozenstvo, alebo akekolvek ine nabozenstvo, nepatri do skol! je len na rodicovi, aku vieru a ci vobec ju bude do svojho dietata vstepovat.
takze ziadne ucenie, ktore je spravne podla biblie, nepatri do skoly a malo by byt vylucene zo skolskych osnov. skola by mala pripravit ziakov na skutocny zivot, a v skutocnom zivote sa homosexualita vyskytuje a nie je nemoralna.
cize nabozenske slobody nie su potlacene, ty svoje deti mozes doma ucit ze homosexualita je zla, ak mas takyto pocit, ale do skol to rozhodne nepatri!
zabudla som dodat na druhom linku si mozete pozriet trailer k tomu filmu
@zuzana76 inak, preco by nabozenska sloboda mala byt dana len krestanskemu nabozenstvu? preco sa v skolach napriklad neuci ine ako rimskokatolicke nabozenstvo? kde je potom sloboda a pravo na informacie moslimov, zidov, budhistov, ateistov? aby mali vsetci rovnake a ferove podmienky pre vzdelavanie, do skoly a do prace by nemalo patrit ziadne nabozenstvo ziadnej skupiny. kazdy ho ma pravo slobodne praktizovat doma.
@warholette jeden like k tvojmu predposlednemu prispevku nestaci. Tlieskam!!!
@warholette neplodne pary nevedia mat deti z inych dovodov, nie preto ze im to priroda nezariadila takto.. vacsinou zo zdravotnych. A ano vedia si to zabezpecit adopciou a musia splnat milion kriterii na to aby dieta dostali... porovnat sa to ani len nneda
@warholette ja len otázku - čo (kto) teda určuje, čo je alebo nie je morálne, keď hovoríš, že homosexualita (asi si mala na mysli homosex. správanie) nie je nemoralna. Na základe čoho to tvrdíš? Na základe akej normy nie je nemoralna? Z akej normy vychádzaš?
@warholette a co cirkevne skoly, tam sa spomina dokonca, ze aj na cirkevnych skolach by mali ucit, ze homosexualita je vlastne dobra
@warholette pravdepodobne ide o to ze u nas v europe je este stale vacsinouve to krestanstvo... ;) ze ano? a pokial viem vieme si vybrat ci budeme mat etiku alebo nabozenstvo. Aj ked suhlasim ze do statnych skol nabozenstvo nepatri, malo by to byt neutralne, dieta by malo dostat napr. na etike prehlad o vsetkych nabozenstvach, skupinach a pod., aby si vedelo vytvorit svoj nazor... zmizla by hned nabozenske odsudzovanie medzi ludmi, ktori ani nevedia o com napr. judaiumus, islam a pod je... pre katolikov su tu katolicke skoly, gymnazia.. pre evanjelikov tiez.. cize moze rodic sam rozhodnut kam si dieta nakoniec da...
@warholette ja si myslim,ze cirkevne skoly by existovat mali a sama do takej davam svoje dieta, pre ateistov su skoly statne a evanjelici maju svoje skoly tiez, inych nabozenskych skupin mame malo
@simca06022011 ake dovody su to? priroda zariadila, ze skratka niekto nebude moct mat deti. urcite poznas pripady, ked su obaja, muz aj zena, zdravi, no aj tak sa im to nedari. ako je ich pripad odlisny od homosexualneho paru? ani jeden par nie je bez pomoci schopny pocat dieta a tak by im mala byt obom umoznena pomoc.
@ewellina bez ohladu na moje osobne nazory je homosexualita moralna napriklad z pravneho pohladu. za styk s osobou rovnakeho pohlavia ti nehrozia ziadne sankcie, pokuty ani vazenie. co by na nej potom malo byt nemoralne?
http://hlavuhore.files.wordpress.com/2010/05/gp... alebo ine fotky z pochodov si treba najst na google ludi co intenzivne prezentuju svoju orientaciu a potom nariekaju ze im nikto neda dieta len tak... necudujem sa vobec, ze ludia maju nazor taky ako maju na tuto otazku... a naozaj ide o trochu moralky a vobec nie diskriminaciu, ved doma si mozu robit vsetci co chcu. Si predstavte ze jeden z tych panov napr. bude ziadat dieta do vychovy ;)
@warholette možno z právneho pohľadu dnes áno, ale nebolo to tak vždy. Čiže podľa tohto, dnes je nemorálna, zajtra je morálna... Chcelo by to nejakú stabilnejšiu normu.
@zuzana76
@simca06022011
s tym suhlasim. ak chcete, aby bolo vase dieta vedene vo viere, dajte ho do cirkevnej skoly podla vasho vyberu.
ale - cirkevna skola neznamena automaticky odsudzovanie vsetkeho ostatneho. tolerancia nezaskodi ani jednej strane 🙂
@warholette nepoznam take pripady, nakoniec sa to da riesit vzdy nejakym sposobom. A obhajujes tu neobhajitelne, proste v prirode treba muza a zenu na to aby mali dieta a nie dvoch ludi rovnakeho pohlavia, kvoli niecomu to je... urcite su pary, ktore sa spravaju slusne a pekne nazivaju atd a do opatery by si dieta mozno zasluzili, koniec koncov o jedno dieta v detskom domove by bolo menej, ale co s tymi co taky nie su a budu to ziadat? ako to bede vnimat dieta co sa do takejto domacnosti dostane? ako sa k nemu budeu spravat rovesnici v skole (ti protivnejsi samozrejme)?
@warholette nie som veriaca vobec, tolerujem kazde nabozenstvo, romov a aj homosexualov, je mi jedno kto si co doma robi ako som pisala... ale odtial potial, za chvilu sa budu obycajni ludia utlacat a v popredi budu vyvysovani romovia a homosexuali so svojimi specialnymi pravami...
@simca06022011
http://www.thelocal.fr/userdata/images/article/...
"alebo ine fotky z pochodov si treba najst na google ludi co intenzivne prezentuju SVOJE ZENSKE POHLAVIE a potom nariekaju ze im nikto neda dieta len tak... necudujem sa vobec, ze ludia maju nazor taky ako maju na tuto otazku... a naozaj ide o trochu moralky a vobec nie diskriminaciu, ved doma si mozu robit vsetci co chcu. Si predstavte ze jedna z TYCHTO ZIEN napr. bude ziadat dieta do vychovy ;)
@simca06022011 ale o akych specialnych pravach tu hovoris?
pravo mat dieta? zalozit si rodinu?
pravo vydat sa za cloveka, ktoreho lubis?
pravo manzelstva, aby si ty, a clovek, ktoreho lubis, mala pravnu istotu?
@simca06022011 ak chces vediet ako to vnimaju deti adoptovane takymi rodicmi urcite nieco vygooglis. ja som sem dala link na film, v ktorom deti (myslim, ze je to od ich narodenia az po 12 rokov) sa vyjadruju k tomu, ake je to zit v takej rodine - pozri si aspon trailer, ked ta to tak zaujima. Nejde ale o adoptovane deti, otcovia mali "surrogate mother"
@warholette ocividne pre heterosexualov su prava automaticke, rovnake prava pre homosexualov sa uz nazyvaju SPECIALNE

@moonlight1210 cize mne bude odprete pravo na sexualnu vychovu mojich deti podla mojho nabozenskeho presvedcenia, ale hlavne ze bude priznane pravo dalsej skupine, tak dakujem pekne, no a kde je teraz ta hranica?