Trápenie s mamou - čo mám robiť?
Prajem pekný deň, chcela by som sa spýtať na názory ohľadom mojej mamy. Viem, že ťažko súdiť človeka, ktorého nepoznáme, ale aj tak Vás chcem požiadať o názor.
Moja mama bola vždy na peniaze. Vždy mi vtĺkala do hlavy, že je dôležité pracovať a zarábať. Pracujem, zarábam a neustále sa stará do toho, koľko zarábam a prečo nepracujem aj cez víkendy, že by som mala viac. Ja jej hovorím, že ja nechcem premárniť celý život v práci, že mám aj svoj osobný život. Samozrejme začala kričať, že som lenivá hus a preto nikdy nič mať nebudem. Sesternica mi ponúkla brigádu - hostesku na nejakej akcii, v sobotu, ale odmietla som. Bola som unavená, mala som celý týždeň nočnú a chcela som si oddýchnuť. Mama sa to dozvedela a začala na mňa kričať a vulgárne mi nadávať, prečo som to nezobrala, spať môžem celú nedeľu. Neustále do mňa hustí, nech si šetrím peniaze a nemíňam na hlúposti. Kamarátka mala narodeniny, kúpila som jej darček, náramok. Mama sa to dozvedela a pýtala sa, kde som minula toľko peňazí, zase kričala a otcovi hovorila "No čo povieš na ňu? Je to ale hus!" Doma upratujem, varím, robím všetko okolo domácnosti. Ale ani to sa jej nepáči, stále nájde niečo, čokoľvek, aby mi mohla nadávať. Napríklad som neumyla luster a hneď do mňa začala hučať, že som neschopná a že ani ma nenapadne urobiť niečo navyše.
Kontroluje ma kde chodím a s kým, občas idem po práci si posedieť s kamarátmi a prídem až večer, mama volá kde som a prečo ešte nie som doma, že doma nie je upratané a čo si o sebe myslím. Cez víkend som prišla domov neskoro, nedvíhala som mame mobil, prišla som domov a dostala som od otca po hlave. Po tomto som sa rozhodla odísť.
Kamarátka mi ponúkla pomoc, môžem sa k nej presťahovať. Už som rozhodnutá, že odídem. Matke som nepovedala zatiaľ nič, lebo ešte by mi bola schopná zabrániť v odchode. Na domácnosť nechcela aby som jej prispievala, že si mám šetriť. Ale na druhý deň mi vyčíta, že ma ani nenapadne zaplatiť za komunálny odpad. Veď ja som je povedala, že to zaplatím, ona odmietla a teraz mi to vyčíta? Mám mladšieho súrodenca a mala som ísť s ním na očkovanie k lekárovi, bola som chorá, mala som horúčku a prišla do izby mama, ja som sa potila, bolo mi zle a len sucho skonštatovala, aby ma nenapadlo s ním neísť k lekárovi.
Neviem ako ďalej, mám 24 rokov a nechcem už toto znášať. Je to dobrý nápad odísť? A čo robiť, keď bude volať? Lebo ona bude, tým som si istá. Mám jej povedať, kde som alebo to tajiť?
odstahuj sa a nechaj jej list, kde jej oznamis, ze si sa odstahovala, lebo sa chces osamostatnit, ak by ti nahodou zavolala a nadavala, tak jej zloz, to by som robila zakazdym ked by mi nadavala, ked sa zacne bavit slusne je priestor veci si vysvetlit....si financne nezavisla, na co cakas?
@nickpick Asi som čakala na tú povestnú poslednú kvapku a tá prišla. Áno, určite odídem.
@nevludna Ja to chápem rovnako a tiež som bola v šoku, keď som prišla domov a otec ma začal tĺcť po hlave. Vraj čo si to dovoľujem nedvíhať mobil.
Si dospelá a predpokladám, že aj svojprávna. Takže načase mať svoj život a svoje bývanie (či už vlastné alebo podnájom). Jedna vec je byť šporovlivý a druhá vec je byť lakomec a žiť iba preto, aby sa hromadili peniaze. Áno, šetriť treba, treba mať rezervu, ale v hrobe veľké konto ešte nikomu nič neprinieslo. Ak toto mama nechápe, je to jej problém, ty si ži svoj život. A na to nesmieš bývať s rodičmi a nesmieš sa im zodpovedať. A ak píše nickpick, aby by mi volala a začala riešiť prečo som na niečo minula peniaze, zložila by som. A ak by mi to začala hovoriť na návšteve, dvihla by som sa odišla bez slova. Buď to pochopí alebo sa môže stať, že ťa stratí. Ale ak sú jej prednejšie peniaze, tak ťažko...
Utekaj dievča. Ako nič voči rodičom, tých si treba vážiť, ale čo je veľa to je veľa. Kľudne si nájdi bytík, ktorý ti bude vyhovovať ale nie blízko rodičov pretože tí nedajú pokoj. Potom ti už mama nebude môcť vyčítať koľko a za čo míňaš peniaze. Narovinu jej povedz čo máš na srdci. Odíď a hlavne vydrž.
Držím palce 😊
Ako moze mat 20 - 24 rocne dievca, zalezi ci este studuje VS alebo nie, rezervu na byvanie, pokial jej nepomozu rodicia? Nechce tvoja mama nahodou to, aby ti nemusela financne pomahat s osamostatnenim sa. Ze si na vsetko mas nasetrit sama a vypadnut zo spolocneho byvania s rodicmi.
Odísť je výborný nápad, len ho ešte aj zrealizuj.
@evkano1402 Pracujem a zarábam si na seba, peniaze nemíňam, sporím si, ale občas si doprajem. Kamarátka býva v podnájme, takže by sme si išli 50/50 s bývaním a v pohode by som to zvládla.
urcite odid a nemusis jej ani davat adresu, este by sla pre teba.. len jej povedz/napis, ze si sa odstahovala, telefon jej nemusis dvihat, nie je to povinnost, mozes jej len raz za cas napisat, ze sa mas dobre
Pozeram ze si sa uz rozhodla, no aj ja si myslim ze odchod je jedine riesenie. Mama si asi dohovorit neda keby si sa aj pokusala o nejake normalne jednanie. Jej spravanie urcite nie je v poriadku. Musis sa asi pripraviť ze to budes mat riadne tazke. Drzim vam palce aby ste to s mamou cim skor urovnali. Snad sa uvedomi a raz budete dobre vychadzat, ved predsa mama je len jedna, nech je aka je.
Ja som nemala az taketo trapenie s rodicmi, ale doteraz lutujem, ze som sa neosamostatnila hned ako som sa zamestnala, ale az o par rokov neskor. Naucit sa zit samostatne este nez si najdes partnera a zalozis rodinu je to najlepsie co moze byt 🙂.
Mas prepnutu matku, uz 5 rokov by som bola z domu. Taku vychovu mala moja mama, vsetky 4 dcery sa vydali za prvych idiotov aby nemuseli, zit s rodicmi ako mas ty a tak aj dopadli, rozviedli sa 3 a jedna trpi cely zivot blbca.
@limetka69 Neviem prečo je taká. Je dosť krutá, aj keď niekto príde na návštevu tak sa im len sťažuje alebo povie niečo, že návšteva sa až zarazí, ale smejú sa na tom. Akoby nemala cit.
Neries preco je taka, to nevyriesis, zacni sa starat sama o seba, s kamoskou sa ti bude byvat lepsie.
Akurát tu pred par dnami založila tému s rovnakou pointou iná žienka v podobnom veku ako ty.
Nazvala by som to neschopnosť vyletiet z hniezda a dospieť. Stáva sa to často rodičom ale aj dospelym deťom že si odmietajú pripustiť že detstvo v určitom veku proste konci a ten vzťah rodic - vládca a vychovávateľ verzus dieťa poslušné a neskusene do obdobia dospelosti nepatrí. Rodic už môže byť len poradca, nič viac.
Samozrejme ze máš ísť bývať s kamoškou, už dávno si mala byť z domu preč niekoľko rokov. Naučiť sa žiť. Naučiť svojich rodičov ako byť znova bezdetny, stratiť kontrolu a absolútnu moc nad potomkom a dôverovať si ze vychovali skvelého, životaschopného potomka a nemusia už ďalej zasahovať. Lebo tvoji rodicia to zjavne nevedia súdiac podľa tej facky.
Uvidíš ako sa ale vaše vzťahy zlepšia o milion% keď tam už nebudeš bývať. Ver mi.
Myslím ale ze by si mala tento zámer oznámiť mame a otcovi pár dní dopredu. Nie v hádke, skôr im uvar večeru, poupratuj (proste ich aj takto v dobrom prekvap) a potom jednoducho oznam že si dospelá a je čas ísť... Ale urob to až v momente keď budeš s kamarátkou napevno dohodnuta že sa sťahujes.
Mama bude možno kričať, vyčítať, možno bude urazena. Možno si aj poplače. Ale možno budeš sa prekvapená ako v pohode to vezme. Neber si to osobne, toto obdobie odchodu dieťaťa je pre mami asi najtazsie. Všetko sa zrovna casom
@lujza123 Nemyslím si, že je to tým, že som bývala doma. Jej to nevadilo, sama povedala, že predsa nebudem platiť cudzím podnájom, keď môžem bývať doma a peniaze, ktoré by som inak minula na bývanie, ušetrím. V tom to nie je. Ale ťažko sa to chápe, keď nevidíte tú situáciu. Píšem preto sem, lebo viem, že v pohode to nebude. Akoby nado mnou potrebovala mať moc alebo potrebu mi robiť zle, neviem to vysvetliť.
Niekedy moze ist o psychiatricku diagnozu....vela sa o tom kedysi nevedelo.......a to pises minimum......ale urcite chod od rodicov prec....inak nedozreju ani oni ani ty....
ahoj, mrzí ma co prezivas... ja som to mala veľmi podobne.... určite odíď a ži si svoj život v prvom rade podľa seba, nemaj vôbec výčitky. Si dospelá žena, otec ťa nemá čo otlkat... mne sa neskutočne vydychlo keď som sa úplne osamostatnila. Mamu nezmenis. Len si váž samu seba, stanov im hranice a trvaj na nich. Odísť odtiaľ nie je slabosť ale prejav sebalasky. Držím palce ❤️🍀
Utekaj co najrychlejsie a keby ja som na tvojom mieste aj kluce by som im nechala od bytu. Zobrala vsetky doklady, papiere, par veci oblecenia a utekala a uz sa ani neobzerala fakt. Ty mas vyhodu, ze mas nato odvahu lebo ja mam kamaradku ktora je starsia ma toto iste doma ale ta je uz taka zblbnuta ze ma strach odist a ja jej nukala ze moze u nas byvat ved vsetko ostatne sa da kupit alebo vybavit neskor hlavne je odist.
@kissinka111 Všetko si beriem, kľúče im nechávam. Som rozhodnutá, len neviem, čo robiť, keď sa dozvedia, že som odišla.
Keby si tak mohla dať im prečítať túto diskusiu. Ale to zrejme nemôžeš pri jej povahe.
Keď sa dozvedia, že si odišla? veď oni sa o to pričinili v plnej miere. No aby sa mama takto správala a otec 24 ročnú dcéru otĺkal...
Tak to je nieco podobne ako mam ja..nastastie fyzicke utoky nie su... ale mas statsie , ze kamaratka ta vola prec, isto by som sa zbalila a sla co najskor. Dopredu si pobal tasku a ked to bud emozne hend odid. A ked ti budeme potom volat uz nemusis riesit, lebos nou nebudes byvat. Tiez musim poriesit svoj odchod z domu,,,
@kissinka111 tiez mam stres odist, ale mne ponuka byvanie priatiel ..
Ty musis odist. Tieto narazky mozu mat vplyv na tvoju psychiku. Nebudes si sama seba vazit a uveris tomu, co ti cely cas hovorila. Na mamu sa nehnevaj, chce ti dobre, no cez teba si riesi osobne veci. Presla som si podobnym. Moja mamka sa cely zivot nemohla zmierit s tym, ze ma zensku postavu, tuk sa jej uklada na stehna. Cely zivot same diety a podcenovanie. Ja som zdedila postavu po nej. Najma v puberte, ked sa mi postava zmenila, mi neustale hovorila, ze som tucna a musim so sebou nieco robit kvoli noham. Dospelo to k porucham prijmu potravy a podcenovaniu. Ked som dospela (po 30tke) a zazila svoje, upratala som si v hlave. Mame s mamkou skvely vztah napriek jej pretrvavajucemu problemu. Nastasie na mna uz neutoci (neviem vsak ako by to bolo keby som bola tucnejsia). Moja dcerka ma 6m a uz mi hovori, ze s nou mam nieco robit, lebo ma "nase" stehna… Tolko moja skusenost, snad ti pomoze.
@dominikatomas pokial mas kam ist tak ozaj chod. Pokial chodis do roboty a mas nejake peniaze tak je to super. Ta moja kamaratka tak jej rodicia maju aj jej kreditnu kartu aj cisto uctu proste takto ona to ma je to na zaplakanie ale keby cela da sa vybavit nova karta a heslo lenze ona nie vraj to neni take jednoduche.,..chytam sa za hlavu.
Je to tym, ze si doma. Ak doma nebudes, nebude jej mnozstvo veci bit do oci a tym padom ta nebude konfrontovat. V styku vsak ostante. Rozpravaj jej o svojich problemoch a vypocuj ju. Vyhybaj sa vsak temam, ktore vyvolavaju konflikt u nej. Zo zaciatku na teba bude kricat a hnevat sa, no casom zabudne a pochopi, ze to tak je.

Urcite odid, tvoja mama ma nejake svoje problemy v hlave, ktore ziskala od jej rodicov, to sa nezmeni dokym sa sama neuvedomi. Drzim palce. Nemusis mat ziadne vycitky. Ked bude volat, tak jej povedz, ze uz zarabas a ides do svojho zit svoj vlastny zivot. Si dospela a to aby ta este rodicia bili? Prosim ta. Uz by ma nebolo