Trápenie so starým otcom
Ahojte. Bývam ešte stále s rodičmi, no už plánujem odchod do vlastného bývania. Moji rodičia však tú možnosť nemajú. Bývame spolu aj s dedom, ktorý tu s nami žije od nepamäti (aj s babkou, ktorá už bohužiaľ zomrela). Dedo už je viac-menej imobilný. Musí nosiť plienky, má opuchnuté nohy a stará sa o neho môj otec, ktorý je jeho jediný syn. Dedo má rodinu, ktorá sa o neho však nezaujima, práve kvôli tomu, aký je. To je ten problém. 24/7 nadáva. Uráža nás, ponižuje, neváži si nič, čo urobíme. Moja mama mu od smrti babky každý deň varí, stále iba počúvame ako sa to nedá žrať, stále znevažuje akúkoľvek pracu, ktorú niekto spraví, pretože ON by to urobil úplne inak, ON je najlepší, ON všetko vie. Je narcistický, egoistický človek, ktorého naozaj nikto z nás nemá rád. Viem, že to môže znieť necitlivo, ale už niekoľko rokov od neho zažívame psychický teror. Lekári si ho prehadzujú, pretože je agresívny a uráža ich. V nemocnici ho nechcú z rovnakého dôvodu. Moj tatino mu utiera každý deň riť, ale vždy pre neho bude neschopný. Už naozaj nikto z nás nevládze a rozbíja nám to pomaly rodinu. Nehovoriac o tom, že tatino začína mať vážne depresie. Chceme ho dať do domova sociálnych služieb, lekárka nám už aj spísala posudok a navrhla umiestnenie v zariadení, problém je však ten, že musí tento papier o žiadosť o poskytnutie starostlivosti podpísať. To on však nechce urobiť, pretože citujem “ho chceme len obrať o peniaze, sme obyčajné ku*vy, on nám nič nedá”… PROSÍM skúste poradiť, či by napríklad nemohol prísť k nám domov psychológ porozprávať sa s ním alebo niečo podobné. Budem vďačná za každú radu.
@simka512 a on je anoze chodiaci?Lwbo nechapem ,ak je imobilny tak kde mate problem zavriem dvere a nevsimam si nadavky,to uz nieje take hrozne,ine je kebyze chodi a dirigije vas poza chrbat.Ved tak sa odstahujtr no,myslim si ze je to skor take ze musite lebo nema tvoj otec ine ycbodisko,kedze tam byva a neosamostatnil sa za zivota ale bol mozno aj on na krku tomu tvojmu dedkovi.
A nedá mi to... Krásny príklad tvojich rodičov a babky, že pre majetok a aby ma ľudia neohovorili, si nechám zničiť aj väčšinu života. Babku ešte chápem, žila v úplne inej dobe. Ale rodičia si sami vybrali takúto parádnu cestu životom.
@ktochytavzite sú lieky a lieky, hádam lekár vie, čo robí, nedokážeš povedať, čo by nezomrela aj tak. My sme lieky dávali len na noc, aby sme sa vyspali aspoň tri hodiny v kuse, lebo som občas išla do práce po 1,5 hodine spánku, čo sa dlhodobo tiež nadá vydržať.
@elizabet173 ale ved biem a vsetky tieto psycho lieky nejako utlmuju,inak je to hrozne ako sa naraba so starymi ludmi,ver aj tu skoro kazdy tadil sme rpsychiatria,najlepsie kazdeho napchat liekmina mat svaty pokoj,nepozerat na cloveka co chce on.Len ci j
Ked je človek neprijemny, tak starobou sa negativne vlastnosti vystupňujú len, frustracia, nespokojnosť, komandovanie, naprieky robenie , kto je dobry za života, aj na starobu sa s nim inak komunikuje. Toto je charakterova vada a neda sa to ospravedlnovat tym, že je chory. Neviem ako to riešiť uprimne, znamy mal babku čo zas mala alzheimera a ta sa 100x za sekundu spytala tu istu otazku. Babička bola mila, ale na zblaznenie, to bolo niečo neskutočne a dokial si neodpovedal nedala pokoj a zas za sebou 1000x to isté
@ktochytavzite starala si sa zopár rokov o človeka v takomto stave? Prišiel ťa v noci päť krát zobudiť? Nie raz za mesiac, takmer každú noc. Je to ako s ročným dieťaťom, ktoré nemôžeš spustiť z očí. S tým rozdielom, že ročné dieťa dáš doobeda, poobede a večer spať do postieľky a na prechádzke do kočíka a z postieľky ani z kočíka ti neunikne. To predsa nie sú lieky, po ktorých človek apaticky sedí a pozerá pred seba. Funguje ako dovtedy, iba večer zaspí a maximálne s jedným zobudením vstane ráno. Nie, to nie je hrozné ísť s takýmto človekom psychiatrovi, je to často jediným možným riešením, aby zbytok rodiny neskončil na tej psychiatrii tiež. Často je totiž na starostlivosť o takého človeka jeden manželský pár, obaja nemôžu zostať doma z práce, z čoho by žili? Kto by ich potom pár rokov pred dôchodkom niekde zamestnal? A to nepíšem o tom, že sa stáva, že ten človek má dieťa len jedno a to žije bez partnera. Ak má deduško alebo babka okolo 80 rokov, ani deti nemajú 30, takže už často zápasia aj oni s rôznymi chorobami. Veľmi ľahko sa teoretizuje.
@heidy222 jeho syn z neho chyta depresie, v nemocnici ho ani poriadne vyšetriť nemôžu, co je taký protivny, alkoholik , toto je určite na nejakú diagnózu. On je už extrém
@elizabet173 ano starala a ved pisem ze sa to potom riesi tymi osych liekmina velakrat o tom clovek nevie ale ked to utlmi,je to vitane,nie?Inak tuto ziju v jeho dome ,mo bed co cakali ze ako to dopadne?
@simka512 Keď je taký agresor, nechala by som ho pos*atého pár dní....možno by si rozmyslel, že sa má chovať inak...aj keď takú povahu zmeniť je nereálne .
Mamina snaha a varenie - jedlo sa neda žrať ?! No dostal by pohar vody a krajec chleba aj to iba 3x denne a hotovo. 2x čaj. Ja viem ze je to cez, ale ako ho inak prebrat ?
Plienky ? No nech je v nej aj 2 dni ked sa mu opatera a starostliva hygiena nepáči,
Že on vsetko vie lepsie ?
Nech sa páči - vie kde je spajza a sporák, nech si uvari
Vie kde je wc a voda, kludne nech sa obriadi lepšie...
Ja uz som tiez musela zvýšiť hlas na mamu, inak to nešlo, lebo medveď.
Aj na svokra - zabralo.
Prave dnes na svokru - mierne dôrazný hlas - zabralo.
Je mi to blbe, trapne a mrzi ma to, ale už isli do neriadenej vyvrtky a debiliny, tak čo s nimi. Už maju okolo 80 a pekne slovo nezaberá, su uz detinski tak sa musim k nim občas správať ako k deťom. Samozrejme nie agresia, krik, ale mierne vychovne. Bohužiaľ , aj toto je ten tretí groš,
Nevieme akí budeme my v ich veku
@ktochytavzite áno, bolo to vítané, že v noci spal, že sme sa my dvaja vyspali, ty by si to riešila ako? Bola som v situácii, keď som sa s zamestnaní postavila a bála sa, že odpadnem. Starala si sa o blízkeho príbuzného 24/7? Alebo ste sa dvaja nonstop striedali? Mesiace? Roky?
@katkami123 ojojoj Este Ked som na internom robila kolko som takych pacientov mala, vysetril ich Psychiater a napisal ,,akcentovane osobnostne crty" (Lebo sa neda proste napisat ze je to hajzel, treba odborne ☺️). Niekedy sa moze jednat aj o poruchu osobnosti, Ale to nestaci na zbavenie svojpravnosti.
@cacianka tiež som rozmýšľala, či budem hentaká protivná. Nadávať ľudom, čo sa o mňa starajú ...
@karolinakr pri demencii za to ale nemôžeš
@elizabet173 vieš čo ja už teraz zabudam mam šedivy vlas, a to som relativne mlada, čo ešte bude len nasledovať, pane bože začala som civčiť prestala fajčiť aj vela čitam, takže chcem sa udržiavať ako sa hovori, teraz sa viac pohybujem ako za mlada, ale či mi to k niečomu pomože...-_
@karolinakr obávam sa, že nie. Možno proti stareckej demencii, pri vaskulárnej to absolútne nezaváži. Je fajn, že si prestala fajčiť, užívaj si život, čo má prísť príde
@elizabet173 ja som sa striedala ale potom som aj 5m v muse robila.To spanie chapem,ale moja kolegyma slanza psychosom naordinovali tlmice a babka sa uplne zmenila,najhorsie je ze to ti ludia ani nevedia co im robia.Ako ja ked si oredstavim ze mna bu na stare kolena deti tak nadopovali aby mali klid odo mna cez den ,smutne hl ked to ten consa ho to tyka netusi co mu davaju za lieky.to iz je zivot o nicom.
Ale s tym soanim chapem.Na druhej strane tuto sa syn neodstahoval hoc vedel aku ma stary povahu,mozno aj staremu dedovi liezlo na nervy ze je doma a ze sa nevie sam postarat o svoju rodinu a teraz ked uz je stary dedo stary by ho utlnovat mozno chceli alebo supki do staribinca.
A za tu polku domu veru nie je to nezvycajne ze mu utiera zadok.Ale pokial je imobilny,nechapem preco nema svoju izbu,chaoes moze nadavat,zavriem izbu a idem len pre nevyhnutne tam.Ja som sa starala raz o babku ktora bola hrozna chidila stale za mniu a sekirovala nic jej nebolo dobre.
@ktochytavzite pracovala si zrejme v zariadení pre seniorov, nezažila si to vo svojej rodine, porovnávaš neporovnateľné. Že sa neodsťahoval syn toho starého pána aj dávno, je pre mňa tiež nepochopiteľné, ale tú polovicu domu zrejme zdedil po svojej mame.
@elizabet173 nie ja som opatrovala 24h denne eate kedysi v at.A viem ze s jednej babky sme takto liekmi urobili zoombika,teda ja som len dosla a uz mala nastavene lieky,kolegyma bola ta akcnejsia.
Ale ja to beriem ze to ide na nervy aj s tym spankom,by som isto aj ja na spanie tiez dala,ale uz zasa chodit mozno so osych zdravym clovekom po paychologoch aby sa skludnil podla mna nieje spravne.Ved sa mozu odstahovat stale ,nemusia to trpiet.A mozno dedko by aj sam siel do staribinca kde by s istotou mu nasadili tir paychofarmaka.
@elizabet173 presne tak, polovicu domu zdedil po mame. Viem, že je pre vás táto situácia nepochopiteľná, ale naši nás mali, keď boli veľmi mladí a bohužiaľ, peňazí nebolo nazvyš. A keď si chceli zobrať hypotéku, bola im zamietnutá, čiže robili čo museli. Navyše nemôžem sa sťažovať, detstvo som mala krásne, len teraz, keď som dospelá si tieto problémy uvedomujem čoraz viacej a chcem našim pomôcť von z tejto situácie
@simka512 ja ťa chápem možno viac, ako si myslíš, lebo som niečo podobné zažívala, aj keď to bolo len diagnózou, ani náhodou povahou, ale prejavy podobné. No napriek tomu že vás vaši mali ako veľmi mladí, mali možnosť odísť, nepíš, že nie. Veď mohli počkať, kým deti trochu odrastú, príjem stúpne, nemuseli ísť do domu, ale do bytu, na dedine neboli byty až také drahé. Mali možnosť brigády okrem práce, prípadne dve práce, nie každému padlo bývanie do lona. Ale to je už teraz jedno, nech rodičia skúsia ísť za psychiatrom sami, opíšu mu čo a ako, možno poradí.
@ktochytavzite ak si robila v Rakúsku, nerobila si zrejme celý mesiac v kuse, ak robíš opatrovateľku, už nemáš iné zamestnanie. Ten, kto opatruje starého človeka doma a chodí ešte do práce, to má predsa len iné. A že chodiť so zdravým človekom po psychológoch a psychiatroch? Máš pocit, že zdravý človek sa správa tak, ako opísala autorka témy?
@elizabet173 robila som aj polroka vkuse.
Tazko povedat ci chory,mozno len zla povaha.A aj tak to nieje dovod mu nasadit oblbovaky.
@ktochytavzite ako by si to riešila bez utlmujúcich liekov na noc, keby si chodila do práce a pri takomto človeku by ste sa dvaja striedali? Samozrejme do práce by chodil aj ten druhý.
@elizabet173 ved na moc posem ze ano ,ved ked nespi to je ina vec,ale len tak ako pose ajtorka ze m hlupe reci,tak nie.
@ktochytavzite my sme dávali len na noc, u autorky témy mám žiaľ pocit, že tá povaha dedka až tak nevadila, keď bolo pohodlnejšie bývať s ním, ako zobrať ďalšiu prácu, brigádu, makať a splácať hypo, no teraz to až také pohodlné nie je. Ja ich chápem, viem, čo to obnáša, ale nepáči sa mi, že teraz to chcú veľmi rýchlo vyriešiť umiestnením dedka do zariadenia.

@elizabet173 no utlmia ho tak ze im odide skor,mala som taky pripad,utlmili babku,levo ina dirigentka ale tie lieky ju uplne ze odtovnali,bola taka fajna a pre personal nekonplikovana ale uz to nebola ona a aj skor upadla a potom umrela.