Trápenie so starým otcom
Ahojte. Bývam ešte stále s rodičmi, no už plánujem odchod do vlastného bývania. Moji rodičia však tú možnosť nemajú. Bývame spolu aj s dedom, ktorý tu s nami žije od nepamäti (aj s babkou, ktorá už bohužiaľ zomrela). Dedo už je viac-menej imobilný. Musí nosiť plienky, má opuchnuté nohy a stará sa o neho môj otec, ktorý je jeho jediný syn. Dedo má rodinu, ktorá sa o neho však nezaujima, práve kvôli tomu, aký je. To je ten problém. 24/7 nadáva. Uráža nás, ponižuje, neváži si nič, čo urobíme. Moja mama mu od smrti babky každý deň varí, stále iba počúvame ako sa to nedá žrať, stále znevažuje akúkoľvek pracu, ktorú niekto spraví, pretože ON by to urobil úplne inak, ON je najlepší, ON všetko vie. Je narcistický, egoistický človek, ktorého naozaj nikto z nás nemá rád. Viem, že to môže znieť necitlivo, ale už niekoľko rokov od neho zažívame psychický teror. Lekári si ho prehadzujú, pretože je agresívny a uráža ich. V nemocnici ho nechcú z rovnakého dôvodu. Moj tatino mu utiera každý deň riť, ale vždy pre neho bude neschopný. Už naozaj nikto z nás nevládze a rozbíja nám to pomaly rodinu. Nehovoriac o tom, že tatino začína mať vážne depresie. Chceme ho dať do domova sociálnych služieb, lekárka nám už aj spísala posudok a navrhla umiestnenie v zariadení, problém je však ten, že musí tento papier o žiadosť o poskytnutie starostlivosti podpísať. To on však nechce urobiť, pretože citujem “ho chceme len obrať o peniaze, sme obyčajné ku*vy, on nám nič nedá”… PROSÍM skúste poradiť, či by napríklad nemohol prísť k nám domov psychológ porozprávať sa s ním alebo niečo podobné. Budem vďačná za každú radu.
Len ho vezmite ku psychiatrovi, on ma diagnózu, len asi nebol nikdy u psychiatra. Lebo takéto spravanie nie je normálne.
Druha vec, tvoj otec sa musí naučiť aj povedať nie a dosť. To, ze je otec mu nedava právo ho deptat. To kvôli otcovi teraz stratí úplne sebaúctu?
@simka512 ak máte dobrého obvodného, nech vám dá papier pre psychiatričku, to pre dedka, inak tam papier myslím netreba. Nech sa idú tvoji rodičia poradiť bez starého otca, aké sú možnosti. Viem, že ak robí pacient cirkus, dá sa zavolať záchranka s tým, že sa vyhráža, že si niečo urobí a vtedy by ho mali hospitalizovať a nastaviť ho na liečbu. Mohol by byť potom trochu utlmený, nie taký agresívny, ale starostlivosť o neho ostane. Ako potom ďalej, to ti neporadím, možno niekto má viac skúseností.
@katkami123 ak k tomu psychiatrovi nebude chcieť ísť? Začne nadávať, že z neho chcú urobiť blázna a nedostanú ho tam. Možno by som ešte skúsila, aby ho vyšetril, keď je v nemocnici, nechápem, že to doteraz neurobili, keď si tam s ním nevedeli dať rady.
@elizabet173 asi chceli mat od neho čo najskôr pokoj. Ono by bolo ideálne, ak by mu vedela obvodná lekárka predpísať nejaké lieky na ukľudnenie.
@panelacikova pokial je diagnoza,tak podpisat nemusi.polial je mentalne zdravy,musi suhlasit.
@simka512 nas dedo mal alzheimera,a presne takto sa to prejavovalo,agresia,zachvaty,vycitky.babka sa ho bala.nasadila sa mu liecba,resp.lieky na potlacenie zachvatov,a bol umiestneny do alzheimer centra.babka ma 87 rokov a uz zacina tiez vystrajat a rodicia si tiez nepomozu,lebo nechce ani opatrovatelku ani ist do centra,nechce nic podpisat,zato terorizuje vsetkych,aj rodinu.skuste sa dohodnut s lekarom,ci nevie vystavit posudok,ze je zaplienkovany a agresivny..drzim palce
@simka512 mňa zarazilo už to že si napísala že dedo má rodinu ktorá sa o neho nezaujíma....jeho rodina je v prvom rade jeho jediný syn a je jeho povinnosťou s ao neho postarať....starí ľudia majú svoje vrtochy a niektorí už už jednoducho takí ako malé deti, neuvedomujú si svoje konanie a bývajú mrzutí, uhundraní, jednoducho sú zlí ako malé deti keď sú unavené alebo ich niečo bolí.....
@simka512 je to stary, stary imobilny muz a vy a hlavne tvoj otec je jeho rodina. Tam sa moze snubit kludne starecka demencia s tarchou zivota a stav, v ltorom tvoj dedko doziva. Ty sa odstahuj, tvoji rodicia a hlavnetvoj otec vam vybral cestu zivotom. Nemozete to brat vazne, ktovie ako nam prepne na stare kolena
@simka512 lieky na ukludnenie môže predpísať neurológ, ak teda dedo k nemu chodí, prípadne nech mama zavolá jeho lekárovi, niečo na ukludnenie mu určte vie predpísať, či už ľahšie AD alebo napr.Tiapridal, Haloperidol, výborný bol Rivotril(ten mohol prepdisovať aj neurolog ...stačí ísť k jeho neurologovi a ak dá odporučenie, lieky následne predpisuje všeobecný lekár....ak teda dedo nechce k psychiatrovi
@mogaa aká povinnost? Predstav si, že ti tvoj rodič nikdy nedával lásku, podvadzal tvoju mamu a ty si si to odnasala, na staré kolena ti nadava aký si ko.., ako si neschopný a nic nevieš, chces ho len obrat o barak, nonstop nadávky, nonstop osočovanie. Dieťa nemá povinnost sa starať o svojich rodičov. Tí si to musia zaslúžiť.
@simka512 keď tvoj starý otec nikdy nedával deťom lásku, prečo tvoj otec býva celý život s ním? Prečo sa neodsťahoval hneď, ako bol dospelý, prípadne, keď sa oženil? To, že podvádzal babku, sem nepleť, to si mala riešiť babka, vás je do toho nič. Dieťa nemá povinnosť starať sa o rodičov? Tak čo teraz? Necháte ho samého napospas osudu? Umiestniť ho v nejakom zariadení je dosť dlhá cesta, čakačky sú aj dva roky, v súkromných zariadeniach menej, ale mesačný poplatok po 700 eur vyššie. Ak nemá diagnostikovaného Alzheimera, alebo inú diagnózu od psychiatra, alebo nemá obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, musí s umiestnením v zariadení súhlasiť. Prepáč, ale príde mi to tak, že síce starý otec bol celý život neznášanlivej povahy, ale bývať v dome s ním bolo pohodlnejšie, ako zobrať hypo na byt, alebo stavať dom. Čo chápem. Teraz sa ale k jeho povahe pridala zrejme starecká demencia, treba sa o neho starať intenzívnejšie po každej stránke, čo už také pohodlné nie je. Čo tiež svojím spôsobom chápem.
@simka512 od 700 eur vyššie
@elizabet173 presne tak, že keď mu aj tatino niečo hovorí, tak vždy len hádka. Kamarátov nemá žiadnych a ako som spomínala, rodina za ním tiež nechodí kvôli jeho povahe. Neviem naozaj ako už toto riešiť a vysvetliť mu to normálne
@elizabet173 ach, je to taký začarovaný kruh. Akurát som sa aj s otcom rozprávala, že on má aj lieky na ukľudnenie, ale on si ich sám nezoberie a my mu ich nemôžeme nasilu tlačiť dolu krkom. Vieme všetci, že sa to malo riešiť už dávno, ale teraz už ťažko budeme nad tým vyplakávať. Asi skúsime ešte konzultáciu s nejakým psychológom, čo by nám poradil..
@simka512 kedze vasi tie peniqze na odchid nikdy nemali,museli sa predsa zmierit s tym ze doopatruju,inak by sa asi na otca davno vykaslaki,nie?
Vies stari ludia subtaki,vybto tiez nerobite zadarmo,tvoji rodicia tam byvaju a inu moznost nemali a nemaju,do dd by bolo take nepekne,skor bu som dala mozno nejaku liecbu na utlmenie agresie.
Bohuzial kedze je to aj jeho dom a Nema demenciu pravne nemate ziadnu moznost ho vystahovat Bez jeho suhlasu
@katkami123 robim na psychiatrii. Nie kazdy nepriemny clovek Ma diagnozu ☺️
@simka512 odišla by som na víkend kľudne do welnesu a nechala ho nech sa postará sám keď to vie aj tak najlepšie iba on sám. Neboj za 2 dní neumrie ani hladom ani smadom a snáď si aj niečo uvedomi ale to iba v prípade ze nemá žiadne psych.diagnozy. Najprv psychiater a potom dovolenka. Pokiaľ neleží iba na posteli a vie sa sám najesť.
@simka512 ale určite opatrovateľku aspoň na pár hodín aj keď úprimne neviem ktorá to vydrží pri niekom podobnom viac ako pár dní to by musela mať sakra dobrý plat a slúchadlá na ušiach... Držím palce 😊
@simka512 keď nechce jest lieky tak to urobte ako malému dieťaťu zamaskovať do jedla inak to asi nepôjde. Toto už prestáva byť sranda takto a psychiater určite
@kulumulu123 neuvedomí si vôbec nič, možno na dve hodiny, v pondelok bude všetko po starom. Pomohlo by to len rodičom autorky témy, že by si fyzicky aj psychicky oddýchli.
@elizabet173 a urobit z neho dementa,ja neviem ale to nieje riesenie nasilu nadopovat liekmina pacient bude utlmeny,no je taky nevrly od nepamati,tam bolo riesenie uz davno sa odstahovat,nie na stare kolena ho supnut na psychiatriu.
Ak ten dedko chodi je to s nim isto ostata ale ak je leziak ved pise ze ma plienky a prevaluje mu zadok,tak aky problem zavriet za nim dvere a chosit len nevyhnutne?Velminpohodlne sa ho teraz chcu mozno zbavovat .
@kulumulu123 a presne opatrovatelku ale tm asi je problem ze y to museli cvakat,alebo by to slo z jeho dochodku a to asi dedko by neprivolil.Ale subtake cez obecny urad ,nie su drahe ,nevyjde to drahe na den.
@ktochytavzite
@ktochytavzite jasne nie sú drahé ale ako dlho by si ty vydržala utiera zadok zadok niekomu kto ti vulgárne nadáva za minimálny plat?? Jasne dajú sa tatat zuby slúchadlá do uší a jednoducho nepočuť nad čím sa dedko rozčuľuje ale nie minimálny plat. Ja som super tolerantný a trpezlivý človek ale v takomto prípade by som pod 30e na hodinu určite nešla aj to by som tam asi dlho nebola...
@kulumulu123 Súhlasím. áno, jedna vec je, že jednoznačne na to nemáme peniaze nazvyš, pretože máme aj iné výdaje, druhá vec, že on počíta každú korunu, takže sám si to nezaplatí. A keby aj, žiadna by to s ním nevydržala a náš problém by to tak či tak úplne nevyriešilo, iba by sa nám uľahčil stav v tom, že by mu nemuseli všetci skákať za riťou a obsluhovať ho.
@ktochytavzite ak nemá diagnózu demencia, alebo Alzheimer, dementa z neho nikto neurobí. Ak je agresívny, lieky na utlmenie potrebuje. Mne sa ale tiež nepáči, že celý život jeho povahu tolerovali, lebo mali kde bývať a teraz je zrazu nepohodlný.

@simka512 takémuto človeku keď len načrtneš možnosť, že by mohol ísť niekam, kde bude o neho postarané, nastane totálny cirkus. Najlepšie keby mu to povedal nejaký kamarát, na ktorého dá. Počúvaj, keď si nespokojný s bývaním, opatrovaním, veď skús ísť ...