Trauma z manželovej choroby
Ahojte žienky, v prvom rade chcem povedať že na koníku som už pár rokov ale chcem aby bolo toto anonymne. Z manželom sme spolu už 6 rokov, z toho dva a pol sme manželia. Manžel dostal pár mesiacov pred svadbou cukrovku. Asi rok po svadbe dostal prvý hypoglykemický záchvat, volali sme k nemu sanitku, ok cukor vyrovnali a žili sme ďalej, rok na to prišiel ďalší záchvat a dva týždne nato ďalší. To bolo minulého roku pred veľkou nocou. Od vtedy som sa dostala do takého stavu že v noci sa budím na to že sa manžel hýbe lebo sa bojím. Už sa to aj zlepšilo ale posledné 3-4 týždne sa to zhoršilo natoľko že sa bojím v noci spávať, budím sa, budím manžela a donútim ho vypiť sladkú vodu aby mu neklesol cukor, mávam nočné mory a dnes to vyvrcholilo tým že si dal manžel pivo a ja som o neho dostala taký strach že mi stúpol tlak, prišlo mi zle, začalo ma preháňať a asi 3 hodiny som sa nevedela z toho stavu dostať. Ako to riešiť? Treba navštíviť psychológa? Ďakujem za každé rady.
@gviera kto to dokazal...bola zmerana ta nerovnovaha, alebo su to domienky lekarov...dnes na kazdy smutok dame antidepresiva?
@lauricka kazdy diabetes je iny, tento pán v 25 rokoch ma pravdepodobne DM1
on sam ma asi malo znalosti o dm, to je smutne, lebo potom mu nepomoze nik
V noci to nie je o režime, ale vačšinou o nastavení inuzilnu...
@gviera priamo diabetolog, aj ked je internista, ni nie kazdy internista je diabetolog
@lucinkaboz Fajn, ďakujem za informácie.
@lucinkaboz ved hej, to vsetko spolu som myslela. Tak pan bude musiet podrobnejsie konzultovat s lekarom a obaja o tom nieco nastudovat. Aby sa co najviac priblizili k nejakemu takemu stavu, ze bude minimum vykyvov a viac istoty. Drzim palce.
@lucinkaboz nieje na tom nic komplikovane pochopit ako bola dokazana chemicka nerovnovaha. Presne tak ako ine poruchy a choroby. Nie mylis sa nie na kazdy stres sa davaju antidepresiva, ale ako tu niekto pisal ak to prekroci istu hranicu. Tam si sam clovek nepomoze. A ak chces dalej diskutovat o tomto prosim ta nastuduj si o tom najprv. Prepac ale zacina to byt uz smiesne ako kazdemu oponujes a musis mat pracdu a posledne slovo a bodka.
Mm maval glykemiu 1.5,najmenej mal 1 -ale to uz na internom kukali,ze este nie je v kome.Robili mu vsetky mozne vysetrenia a az v Martine prisli na to,ze ma inzulinove nadory na pankrease.Bolo to v roku 2007,ked 1a posledny krat mas sok.
Inak jeho mame toti neodpustim nikdy,pretoze vedela,ze jej muz to mal tiez a nepovedala ani slova.Len raz u nich mu klesla glykemia na zachode(to este nikto mevedel o co ide) a ona mu pohotovo dala sladky dzus!!!!
Baby, som objednana k psychologicka, zatial mi dala obvodacka nieco na spanie, persen a sedatif pc, dalej sa uvidim u psychologicky. manzel ide k lekarke a ideme sa informovat na tu lubochnu a pumpu. dakujem za vase prispevky a rady 🙂
@smutna111 super rozhodnutie na to je psycholog, aby Ta naucil ako spracovat ten strach a uzkost.Teba to uz obmedzuje a ten stres Ti nerobi dobre podla mna v noci nespis tvrdo len bdies od stresu.Daju Ti lahke lieky na uzkost a budete sa s psych rozpravat da Ti iny pohlad na vec.Nie je to smrtelna choroba len sa musite s tym naucit zit
len ziadne ad, to nepotrebuješ
@lucinkaboz a ty kto? Doktor, psycholog, alebo panboh, ze si to dovolujes tvrdit?
Taketo obmedzene spravanie som uz davno nevidela.
@lucinkaboz ja dufam ze ich nepotrebujem, uz lek pre dceru ktoru dojcim 🙂
@paris3 len preto lebo ty mas taku skusenost, lebo ty si ich uzivala, tak ich musi uzivat kazdy kto ma nejake slabe ochorenie? tnevieš o tom nič, podla teba by mala brat ad, lebo si tak usudila..si lekar? nie si, preto ma zaraza, ked niekto len na zaklade diskusie tlači ineho do antidepresiv, niečo take sa da zvladat aj pomocou psychoterapie, nie kazdy sa hned zlozi, clovek je silnejsi ako sam vobec vie, ona predsa nemá psychicke ochorenie, neskatulkujte ju...ked je 10 z vas ktore beru ad a dve ktore neberu napisu svoje skusenosti a rady!!!!!! co prevládne, dievca si bude mysliet ze bez ad to nepojde, sorry, ale ad moze brat kolko chce, ked jej muz bude mat stale hypogylemie nepmoze jej nič, bude len nadodpovana a stale pod stresom
@lucinkaboz ja som jej nikde nenaordinovala antidepresiva! neprekrucaj laskavo , co som napisla!
len som jej doporucila konzultovat s psychologom, ktory jej v pripade, ak to uzna za vhodne, odporuci navstevu psychiatra. a ani ten jej nemusi nutne nasadit liecbu. laskavo mi nevkladaj do ust, co som nepovadala. nie som doktor, ani sa na jeho miesto nepasujem. narozdiel od teba, ktora vies cez komp zhodnotit, ci nieco potrebuje, alebo nie...
s niekym, ktovie o danej problematike nulu a nevie viest konstruktivny dialog, je zbytocne diskutovat.
@paris3 to čo preživa opakovane, je strach....to neznamená, že sa zosype a že potrebuje hned vyhladaž pomoc, ju može vyliečiť len to, že manzel nebude mat hypoglykemie... strach sa dá prekonať, aj bez tabliet a navstev psychiatra, to všetko iba utlmuje
@lucinkaboz ako ti tu pisali viacere, najprv si to nastuduj.... AD neutlmuju!
@paris3 ... mnohi zbytocne uzivaju pri každom probleme AD a vobec to nie je potrebne...každy chce tabletkovu pomoc, chemiu, o ktorej nevie čo robi ake chemicke nerovnovahy prave tato chemia v mozgu...mame problemy v rodine? jasne ideme si pre AD. Ja netvrdím, že v akutnom pripade može pomoct , ale rozprávat babe niečo o zosypani,ked nepojde zosype sa a podobne hlupoasti.... len preto lebo niektore mate tuto skusenost....ty si nastuduj čo sposobuje ad, odporucam ti stránku badatel...treba jest zdravo, vyzivovat mozog tym co potrebuje...a predovšetkym riesit problem, ktory je toho všetkeho problemom...to ze pojde psychoterapeutovi, nemusi nič vyriešiť, iba ju zachrani mozno na cas od panickeho strachu....to je riesenie? nie je
@lucinkaboz 😕 aaaaach!
@lucinkaboz Neobuvaj sa prosim ta do
@paris3, lebo mne to tiez pripada ze nevies o tom nic. Strach je normalny, ale ak ho uz nevies ovladat sype sa to. A vobec neje pravda ze sa strachu nezbavi kym bude mat manzel hypoglikemiu. Somarina ak sa dostane z toho, bude to brat ako normalnu vec, samozrejme ze strach bude vzdy, ale ten prirodzeny strach, nie taky ze uz nespi. A vies co ked jej nenasadila AD paris3, tak jej nasadim ja. Neviem ci mas predstavu ze ta zena bude vyspata a fungovat okolo dietata. To myslis ze v tomto stave este po porode a s manzelobou chorobou jej pomoze psychoterapia? Nie nepomoze, absolvovala som to, poporodne hormony vedia v yele zeny narobit riadnu sarapatu a este k tomu problem a ta zena ma co robit aby sa nezosypala.
@paris3 tvoje vysmesky a citanie medzi riadkami, ma nejak nezaujimaju...studovanie nemám moja z internetu, avsak badatel ma zaujimave članky...majkuska, ty vieš ako na tom je? poporodna depresia je niečo ine ako zaziva tato baba, nevieš ako je na tom ....strach sa da prekonat aj bez toho aby sa clovek zrutil,niekomu tlacit ad, len preto lebo by sa mohla zrutit ...to su tlačenky....do hlavy, nikdy by som sa ja neodvazila niečo take tu napisat a strasit tu človeka niečím, čo sa ešte nestalo
@lucinkaboz Už toho poučovania hádam stačilo. Dúfaj, že teraz nezačneš vypisovať mne.
@lucinkaboz a ty prečo používaš inzulín a pumpu? Na čo ti to je? Sak to tiež len prekrýva ,,niečo,,.a nerieši pričinu...bez toho si v kýbli nie?
Diabetik sa nehanbí za to ze sa pchá celý zivot inzulinom ale depresívny sa ma liečiť bylinkami a chodit po kanaloch ...a ty sa prečo neliečiš len bylinkami?
Ano, suhlasím s tým, ze nasadenie AD treba konzultovať s psychiatrom a idealne je naučiť sa svoj strach zvladať, pracovat so svojimi obavami. Či je zakladatelka temy zrela na cvokara to vie len ona, musi sa naučiť fungovať a pracovať so svojimi obavami. Ale ak mam sračky, nemozem spavať atd...tak je tam stresova porucha a poradiť sa s psychologom je na mieste. Lebo ešte ochorie aj ona a bude doma ,,vymalováno,,.
AD neutlmuju ale ked uz tak benzáče ako Lexaurin, Rivotril, NEurol...ak zjete 4 tablety za den...pod dozorom lekara len znižia napätie a nervozitu.
@majkuska suhlas...kto nezažil nepochopi - občasne strachy su uplne normalne a aj zdrave - ved potrebujeme pud sebazachovy...zial niekedy ta amygdala v mozgu stale vysiela signál ,,strach,,...niekto ma tieto mozgove časti zial citlivejšie a tie receptory hned reaguju na podnet - nejaky vzruch. Mne to vysvetlovala dokina, ze to normalne u depresivnych videli na CT a iných zobrazovacích metodach ako niektore oblasti mozgu reaguju a funguju. Je to choroba ako kazda ina...a nevylieči sa bylinkami. Terapie ju zmiernia a pomozu a v kombinácii s liekmi je uspešnost liečby vysoká.
@sardinka335 musis mat posledne slovo ???? porovnavas neporovnatelne , inzulin moja je niečo ine ako antidepresivum, bez depresiv neodpadnes a nezomres, tak laskavo trubka, vaz slová, co je to napchavat sa inzulinom? inzulin sa neje , moja.... bez deprersiv si v kybli? zomres,?????? bylinky a vyziva mozgu je jeden velky rozdiel, ja tu nehovorim o bylinkách, sa zobud...ludia seru do seba s prepačenim sračky, totalne stračky ..a nikdy ich nenapadlo , ze ked sa budu zdravo stravovat mohlo by to ovplyvniť aj vyvazenie tzv. nizkeho serotoninu???????veris tomu co ti nahovori doktor, zmeral ti niekto hladinu serotoninu uz? nie, prečo teda nedokazu svoje tvrdenie meraniami? všetko je o nizkom serotonime? to že tieto tabletky mozu pomoct v akutnom stave nevyvraciam, ale za blbost povazujem ak niekto zhodnoti jej stav v tom horsom scenari a odporuci jej všetko podla seba.
diabetik zo dna na den diabetik typu jedna zostane bez inzulinu a nie svojou vinou, zomrel by byz po case inzulinu a ty co vieš o tom prdel ides niečo take porovnavat.... antidepresiva si uz davate na všetko, ja neviem ci ty mas ci mas depresie tažke...alebo kto z vas, no radit niekomu chod si po tabletky ,lebo sa zosypes, je maximálne ubohe a slabe vyjadrenie, lebo vy mate taku a taku skusenost, aj ona sa urcite zosype.......toto je to jeden povedal a sto ludi to prekruti....bylinky mi nedavaj laskavo do ust...moja 😀
@gviera 😀 😀 😀 😀 pekny den aj tebe

@paris3 @majkuska Absolútne s vami súhlasím. Je to chemická nerovnováha v mozgu, ktorá sa nedá "dorovnať" prírodnými preparátmi. Na to je lekár - psychiater aby to posúdil.
Zakladateľke podľa mňa pomôže terapia u psychológa a byť dobre informovaná o manželovom zdravotnom stave. Je to normálne, že sa bojíme o svojich blízkych, keď trpia chronickým ochorením, len ten strach nesmie presiahnuť určitý bod. Potom sa z toho stáva začarovaný kruh a odborná pomoc je nevyhnutná.