Treba zavolať sociálku?
Zdravim, od vianoc nad tým rozmýšľam. Ide o blízkeho člena rodiny.
Pre vysvetlenie, otec pracuje v Čechách, málokedy chodí domov, matka nikdy nepracovala, je to alkoholička a majú syna 13-rocneho, ktorí je asi spokojní, lebo nič iné nepozná. Nám ako rodine sa vôbec neozývaju, dokonca nedvohaju telefón ani vlastným rodičom. Ale vždy prídu 25-teho 12.-ty pre darčeky a peniaze. Nikdy u nich nikto nebol, v podstate o nich vieme iba to málo čo som napísala, ale vždy boli nechutní, teraz hovorím o matke a synovi, otec je v tomto normalny. Je mi veľmi hlúpe to takto písať, ale chcem upresniť celú situáciu - nepoužívajú toaletu (chodia na dvor), neumyvaju sa, vlasy majú všetci dlhé a také ako bezdomovci pozliepane, lebo si ich neumyvaju, resp. mama si ich neumyva. A hrozne páchnu. A čo sa nestalo boli sme ich zaviesť a po prvý krát nás pozvali dnu, chceli nám ukázať ich mačky . Majú ich 14, v dvojizbovom byte, doma nemajú žiadne jedlo, jedna izba bola plná starých handier, časopisov a bordelu všade bol hnusný smrad, výkaly a na zemi spali na maitracoch!!! Keď sme prišli domov všetko sme vyrozprávali rodine a oni, že vždy boli takí. A že je to rodina, že im nemáme ublížiť. Ja tomu rozumiem ale je toto vhodné prostredie pre 13-rocneho chlapca preboha? Neviem čo mám robiť. Viem, že niekedy je najhoršie, aby dieťa zobrali ale toto tiež nie je vhodné. Fakt neviem, viete mi niekto poradiť?
Zavolaj. Ale ucitelia v škole nič? Susedia?
@majki_ki taká malá bytovka so štyrmi bytmi, s malým dvorom a vonku majú kadibudku. Bývajú v malej dedinke, tam je to normálne. Robia to aby nemuseli platiť za vodu.
Ok, to beriem. Nuž, je to určite na sociálku. Skôr sa však divím, že sa neozvali susedia. Veď ak je to teda fakt - fakt, tak im musí z bytu aj smrdieť.
@pribinak susedia im nevidia do bytu. To je ten problém nikto o nich nič poriadne nevie. V škole musia cítiť ten pach od syna, to je naozaj neúnosné. Má jedného kamaráta, ktorého aj spomínal. Ale neviem ako to funguje, tak učitelia asi nemôžu zavolať sociálku, že dieťa pachne. Oni sa aj normálne obliekajú, ako bežná rodina čo má menej peňazí nič nové ( toto nekritizujem), a ako som písala dieťa vyzerá, že je spokojné, neubližujú mu, len to podľa mňa nie je dobré prostredie
Predtým než zavoláš na sociálku, nemôžeš s nimi skúšať nájsť riešenie? Normálne sa s nimi porozprávaj o tvojich dojmoch
@majki_ki aj smrdí, ale podľa mňa sú všetci radi, že majú kde bývať. Nie som si istá či sú to mestské byty, alebo sociálne. Možno to len my v rodine vidíme zle, ale úprimne keby som nebola v tom byte asi to neriešim. A ani mi nenapadne, že to môže byť také zlé.
@bluka2 ich otec je môj strýko, on je ešte celkom fajn, pretože s nimi nežije. Už sme sa s ním o tom rozprávali a povedal, že prečo si asi myslíme, že ušiel pracovať do Čiech. Vždy boli taki ale vraj ako začala piť jeho žena je to horšie a horšie.
Ucitelia môžu volať socialku. 14 mačiek to musí byt smrad jak v Carihrade
Ja súhlasím s @bluka2
Asi by som sa najprv snažila nejak pomôcť, porozprávať sa s ňou nejakým "jemným" spôsobom.
Niesom si istá, či sociálka niečo vyrieši, ak nechodí poza školu, neprepada, chodí oblečený, najedeny, nikto mu neubližuje...
Verím ti že ti to je ľúto, musí to byť hrozny pohľad aj hrozný pocit že nejaké dieťa žije takto.
Keby človek vedel či to padne na úrodnú pôdu, možno by sa návštevou sociálky matka spamätala, ale možno nie a ak by hrozilo odobratie, tak by to opäť ublížilo len chlapcovi..
Ako sa s nimi máme porozprávať, keď sa ani neozývaju, nezdvíha ju telefóny, nič. Toto je dlhodobý problém. A keby sme skúsili zavolať slobodu zvierat, kvôli tým mačkám, možno by to pomohlo v niečom či ani nie ? Oni by možno vedeli čo v takejto situácii robiť.
Práve to, že nechceme nikto ublížiť chlapcovi, a on sa nesťažuje, je spokojní. Len nepozná nič iné a je nám strašne smutno, že musí vyrastať v tomto. Nechceme ho zobrať od rodičov, len možno nejako postrašiť tu jeho mamu. A neviete ako by postupovala sociálka??
ucitelia uz davno mali socialku volat -musia vidiet ze je zanedbany plus bez desiaty etc ... aj susedia musia citit smrad a vidiet spinu .. urcite volat socialku .. chlapec ma este ako taku nadej na lepsi zivot a otec- nechat syna u alkoholicky v spine -to sa ani itcom neda nazvat .. a stary rodicia uz duplom -je to ich vnuk -ako sa na to mozu pozerat
Porozprávajte sa s otcom, nech zoberie syna k sebe. Ak mu na ňom záleží, spraví to. Ak nie, tak je to aj jeho vina, ujsť od problémov je najjednoduchšie riesenie
tvoj strýko že je ok? tak on od problémov utečie a syna nechá tam? Mne to okay nepríde a na sociálku to určite je.
Najlepší je ten otec, nevidím, netrápi ma to.
Otec roka ze necha dieta pri alkoholickej materi a v byte plnom hovien 🙄
Ked Ti nedvihaju vsak normalne prid osobne a ? Ja by som jej vycistila bachor ,bud sa umudri alebo nie a ked nie, povedz ze to budes riesit. Lebo jej syn nema smrdiet, zanedbavat hygienu a zit v takom byte. Porozpravaj sa aj s nim
A teraz sa na to pozrime teoreticky. My tam prídeme spravíme s ňou bordel a čo to pomôže ? Keď to nepomáha doteraz, myslíte, že sme do nej nehučali keď si prišli po darčeky? Veď ju chceli vyhodiť z bytu, že im tam donesie vsi. Starká jeho plakala dosť dlho kvôli nim, že ani nevie ako vyrastá jej vnuk. Čo im máme povedat, nové čo sme ešte neskusali za tých 13 rokov? Prepáčte, ale všetci sme z toho na nervy a vadime sa kvôli tomu, že čo s nimi robiť.
A susedia si doteraz nikdy nic nevsimli? Skola dietata nic neriesi?
Smutne, ze takto niekto zije, ale ak je to rodina, ja by som to asi riesila... ved co z toho chlapca vyrastie?
Jednoznacne odtial dostat chlapca..ak je otec normalny uz ho mal zobrat davno a hentaka mater nech sa tam oziera a hnije za ziva..toto je sila🥺
Ja tomu neverím. V škole by riešili, keby chodil taký zanedbaný do školy. A ak by to mali doma tak, ako opisuješ, ani by nerobil úlohy a neučil sa. 14 mačiek na kope by bol taký smrad, že susedia by ich dali minimálne do telky, keby aj nechceli sociálku riešiť. Ale určite by urobili hocičo, aby sa ich zbavili, lebo toto neukryješ za dverami. Wc na dvore si riešia bežne ľudia po dedinách. Za mňa humus, ale im to príde normálne, lebo na tom vyrástli.
Ak teda vezmeme, že je to náááhodou pravda, tak buď nech si ho zoberie oco do čiech alebo do pestúnskej starostlivosti niekto z veľmi starostlivej rodiny - babka, teta,...
Porozprávajte sa s otcom chlapca ak nepomôže tak socialku. Pretože ak sa otec tvári ze nevidí kde vyrastá jeho dieťa tak normálny nie je ani on. Mam rada mačky a mame aj 2 doma ale 14 v dvojizbaku je už cez
Už len kvôli tomu chlapcovi by som volala, čo z neho bude, keď je v takom prostredí
Celkom ma baví, ako každý najskôr odsudzuje školu a učiteľov. Bola by som zvedavá koľko z vás má skúsenosti s takýmito prípadmi a našou úžasnou "sociálkou". Sociálne pracovníčky mi vždy tvrdili, že bytové podmienky nie sú dôvodom na odňatie detí z rodiny. Aj UPSVaR má kdesi takúto formulku na svojom webe. Alebo aspoň kedysi mal. Alkoholizmus matky je už na pováženie, ale tiež to nie je vždy dôvod. Žiaľ. Zjavne ani tvoj strýko nie je príčetný, ak ich nechal v takýchto sračkách. Podnet môžeš podať aj anonymne, nikto z rodiny nemusí vedieť, že si to bola ty. Situáciu sú povinní preveriť. A ak časom usúdia, že bude chlapcovi lepšie mimo rodiny, tak to už musí byť naozaj vážny dôvod. Na Slovensku to naozaj neurobia len tak pre nič za nič.
Viete niekto ako postupuje sociálka?? Možno by stačilo len pár kontrolnych návštev, aby sa spamätala
Môžeš zavolať ale sociálka s tým absolútne nič neurobí. Nezoberie dieťa. Viem, z reálnej skúsenosti. Skôr sa snažiť pomôcť. Ale, ak odtiaľ to dieťa nevezmes, asi nemáš veľa.moznosti. Alebo dieťa poslať na strednú internátnu škôlu. Asi pôjde zachvilu na strednú
Nechceme jej dieťa zobrať, chceme, aby vyrastalo v normálnom prostredí. Chceme jej nejako dohovoriť ale náš nepočúva.
Jooj toto sa strašne zle číta takáto neporiadna mater. To naco jej bolo dieťa. Nechápem prečo nezakročí otec veď ide o chlapca, aby zdravo dospieval. 🙈🙈🙈 Čo si ten chlap sedí na vedení? On načo robí v Čechách, keď nemajú doma žiadne jedlo? On keby bol normálny, tak sa s alkoholičkou rozvedie a dieťa si vezme. Tam je veľa otáznikov okolo toho otca. Ja by som si ho posadila a rázne mu vysvetlila, že on je prvý ktorý má zakročiť.

Bývajú v dvojizbovom byte, ale chodia na wc na dvor? Komu? Susedovi?