Tringelty - dilema
Ahojte, včera večer sme si s muzom vysli na rande po dlhšej dobe(prvy krat dieťa na noc u babičky 😁)
Boli sme v “drahšom” podniku(pre nás drahší znamena 10-20€ na drink) a bola som nemilo prekvapená z personálu, ako sa zachoval pri výdavoku z hotovosti.
Platili sme 61€, nesedeli sme pri jednom drinku ani pri vode a boli sme tam max hodinu…do krabicky sme vložili 70€ a na výdavok sme čakali skoro 15 minút, v poloprázdnom podniku(preto sme aj menili lokalitu), čašníčky na nás ani nepozreli a teda s výdavkom sa naozaj neponahlali, doslova čakali aby sme odlisli😁 o tie peniaze mi šlo/nešlo, minuli by sme ich v ten večer tak, či tak ale ten princíp.
Samozrejme, že sme chceli nechať tringelt, ale 9euro sa nám zdalo vela, nahliadnuť od toho, že v tej sume drinku je už podľa mna zahrnutá príprava drinku a obsluha, preto je drahší a tringelt by mal byt dobrovoľný nie ako samozrejmost ani v drahom podniku.
Sama som ako študentka brigádovala, ako čašníčka v lepšom podniku aj v restike… a teda my sme vydavok museli odniest, ak zákazník nepovedal zaokrúhlenu sumu.
Nakoniec, keď nám už bolo trápne čakať sme sa postavili a odisli ale mám to v hlave, keby dáme 100€ tiež nevydajú? 😁 je to nejaký nový trend? 2 roky sme si takto neboli večer sadnúť…
A.kfe.v zahraničí nefičia tringelty?.Zatiaľ som také zahraničie nezažila. A v niektorých krajinách ich máš povinné pri platbe, čiže už v úcte.
V UK sa tringelty nedavaju, clovek, ale moze dat.
V Cine sa tringelty vobec nedavaju, aj ked som chcela nechat, nesmela som.
Ja platim vzdy kartou, tam je service zaratany a nikto nema pocit, ze bol okradnuty.
Fuu no 9 eur je faaaakt dosť len za drinky nechať tringelt . Aj keby mám milióny na účte ,prečo mám niekomu nechať len tak skoro 10 eur .ja si nechám vydať napríklad v cukrárni keď platím 9.90 aj tých 10 centov. Nepoviem keď sme na obede a obsluha behá okolo nás alebo niečo oslavujeme tak zaokrúhlim ale inak nie
čašníčkou som bola tri roky a veru toto by som si nikdy nedovolila spraviť, vždy som doniesla výdavok ked sa jednalo aj o 5 centov pokiaľ mi nepovedali, že to je dobré. A tieto krabičkové záležitosti sú otravné jak pre čašníka tak pre zákazníka. lebo najskôr príde čašníčka k stolu 1.krát ,že teda dotyční chcú platiť, 2.krát, donesie krabičku a odíde aby ste tam teda dali peniaze...3.krát príde zobrať krabičku 4.krát donesie výdavok..5.krát zobrať si tringelt a upratať stôl po odchode....no muselo by mi hrabať aby som toto nacvičovala ved mám len jedny nohy....a rovnako je to otravujúce a dlhé pre zákazníka. ale v podniku kde ste boli to viditeľne robia naschvál a nahrávajú si takto vyššie tringelty...nie som hádavy typ tiež by som tam nerobila škandál ale recenziu na internete by mali fakt kvalitnú!
Myslim, ze by tak reagoval asi kazdy, proste 9 euro je dost. Ked sme boli naposledy v Prahe a boli sme takto v jednom podniku, tak to tam napriklad fungovalo tak ze pri plateni kartou sa nas casnicka rovno spytala, kolko chceme nechat tringelt a to ti poviem, vtedy mi to v hlave riadne prepocitavalo
@darina746 tringelt je fakt na dobrovolnosti a nepáči sa mi ked si ich niektoré podniky rovno rátajú (napríklad som počula že v BA v tej reštike ktorú volajú UFO to tak je, že rovno na bloku je koľko si čašník myslí, že si zaslúži, neviem či to je pravda) a hlavne pokiaľ si ich rovno rátajú tak to ide zas len majiteľovi pokial je to na bločku...vie si to presne spočítať čo nepokladám za fér. tringelt je môj za moje chovanie a možno kuchyni ale určite nie majiteľa, majiteľ ma zaplatené za jedlo podla jedálneho lístka.
V Kanade sa počíta s tym, že tringelt dáte, aspoň 15%, platením kartou sa ničomu nevyhnete, keďže tringelt zadávate aj pri platení s kartou. Keď to bolo 10% bolo to ešte Ok, teraz čakajú minimálne 15% + ceny neustále rastú… Hotovosťou som neplatila asi 100 rokov, ale keby čakám na výdavok tak sa postavím a idem si ho vypýtať a to na drzovku.
Raz som tu čítala nejakú tému, kde všetci písali, že na Slovensku maximálne zaokrúhlia na celu sumu, takže nechávajú len pár centov, takže 9 eur by som tam nenechala. V Kanade by som tých 15%, čo je akurát tých 9 eur zo 61 eur nechala úplne automaticky.
@yasmeena A preto keď je je možnosť TREBA si dať zavolať kuchára a dať jemu tringelt😉ja som raz takto dávno urobila bola som v ZV v jednej kolibe a na menu mali Denikat 😍 bol neskutočne chutný ( ako od mojej starej mamy) ,pri odchode pri platení som si nechala zavolať kuchára a dala tringelt
@lennytka84 ja zijem v Spain a tu sa automaticky delia aj s kuchynou. Ale ano, ked sme na SK, automaticky davam aj do kuchyne, lebo neviem, ci by tam dosli tie peniaze.
@evica17 jasneeee ...majiteľ sa spolieha, že čašník dostane trigelt, zákazník ako ty, že šak to má zaplatené a potom ten chudák čašník sa môže aj podžubať..čašníci sú najväčšie percento ľudí ktorý robia len na dohodu a a nič iné ti reštika ani nedá. vymenujem ti 10 reštaurácií v mojom okolí ked som hladala robotu čašníčky a všade len dohoda dohoda...čiže odvody na prd, marodka neplatená, volno neplatene...ale inak bohovsky si žiju čašníci, plus dvanástky na nohách...
@evica17 majitelia rešturácií využívajú len to čo im tento štát dovoluje. prečo sa niekto nezastará do toho ako je možné, že reštaurácie kde je kapacita 120 miest a majú otvorené do desiatej večer sedem dní v týždni, tak ako to ,že tam pracujú 4 čašníčky na dohodu a každá ma úväzok na hodinu? logicky sa to nedá...

Tento problém rieši platba kartou, a keď sa čašníkom zdá, že majú malé výplaty, nech si to riesia s majiteľmi podniku. Ja by som si tie peniaze pýtala spať. 😃