Trojročný syn po narodení sestry robí náročky zle
Ahojte,
rada by som si vypocula vase nazory na nasu situaciu. Mam dve deti. Starši ma 3roky a 4mesiace. Od malička bol velmi narocne dieta. Vela plakaval, malo spal. Okolo 9 mesiaca sa velmi na mna upol. Nikdy nechcel ist nikomu na ruky, a pod. A toto trva dodnes, ze je taky maminkin. V lete sa nam narodilo dievcatko. Dopredu som ho pripravovala, vela mu citala, aby to pochopil. Velmi ziarlil ked sa narodila. Robil naschvaly, ze ju buchol a pod, chcel sa nosit, kojit. Tak si ho tiez davam niekedy do nosica, odsajem mu mlieko do pohara, skratka snazim sa, aby sa necil odstrceny. Pritom mala je absolutne nenarocne dieta, sama sa prehra, pekne papa, jedine co dlhsie trva ked ju kojim a ona tak zaspava. Ale to je jediny taky nas cas. To mu pustim rozpravku, vysvetlim, kde idem. A tu je ten problem. Vratim sa, on je cely povyzliekany a na gauci nacikane. Odplienkovany je od 2rokov, tam problem nie je. A robi to pravidelne, aj ked mu nachystam serbel napr. Na otazku preco mi odpovie lebo. Druhy problem je ze zadrziava kakanie. Ma spinave slipy, len podla toho viem ze mu treba a dam ho kakat. Pred narodenim malej taketo problemy neboli. Pekne sa pytal. Ja uz neviem ako na neho. Snazimsa mu venovat, aj ked nie vzdy mam tolko casu kolko on vyzaduje. Neprehra sa vobec len za ritou mi chodi. Spokojny je hlavne vonku ale nemozeme byt cely den vonku. Mne je az luto babatka ako malo casu na nu mam, vkuse riesim starsieho. Okrem tych problemov s toaletou aj dost neposlucha, nechce sa obliekat, nechce sam jest, vsetko len mama nakrm ma atd. A ked ho nenakrmim tak bude hladny aj cely den. A ja uz na to nemam nervy stale mu to prikazovat, prosit ho, tak ho radsej nakrmim, obleciem... a mam pokoj. Lebo uz mam toho niekedy plne zuby a muz robi 6-6 vela mi nepomoze. Neviem ci je toto na psychologa alebo ako inak mu pomoct?
A už nikdy to nerob preto, že spravím nech mám pokoj.Budes mu v 15r pomáhať s učením.On sa naučí, že stačí spraviť mŕtveho chrobáka ja to neviem a mama pribehne a spravi
Ženy, ak si myslíte, že vedome zdaržiava kaku, aby trucoval, tak ste na veľkom omyle. Skúste vy tak zadržať, či sa vám to podarí a ako dlho. Každý si myslí, že keď to jeho deti nerobia (nerobili), tak je na to expert. Lenže tu teraz žiadna bitka nepomôže, lebo ide o psychologický problém, ktorý vzniká hlboko v jeho podvedomí. Ja osobne by som názory žien z MK ignoroval úplne a išiel za dobrou psychologičkou.
U nás pomohlo, keď som si vyhradila čas na staršie dieťa, ktorý som trávila len s ním. 1x do týždňa poobedie bez mladšieho súrodenca. Aj vzťahy medzi nimi sa neskutočne zlepšili.
Tak obdobie vzdoru je u niektorých deti náročnejšie bez ohľadu na to ci majú alebo nemajú nového súrodenca.
Moja bola podobný typ, časté nervacke záchvaty, sama sa nevedela zahrať, náročná na pozornosť atď...
Treba hlavne zachovať kľud a nepristupit na jeho hru kto z koho. Niektoré deti vedia byť naozaj zatate, moja napríklad dokázala naozaj celý deň nejesť a začalo to blbosť ou typu cokoladovy termix na raňajky keď ona chcela vanilkový.
Nerieš ho toľko, neľutuj. Správa sa umerne veku. Ja som dieťa nebila ale tie metódy ako písali baby platia... Ukludnit sa do izby, zobrať hračku, upratať si po sebe. Pri tom cikani na gauč by som ho upozornila že keď sa pocika nabudúce nebude rozprávka a aj to dodržala.
Musíš byť dôsledná a vydržať. To je taky vek, nečakaj zázraky, to nieje cvičena opica ale samostatná bytosť. Za rok to bude lepšie.
Ja mam sice len jedno dieta ale tiez mame obdobie vzdoru, same nie, nejdem,nechcem,nebudem. Cirkusy,revy niekedy i hodenie hodenie o zem na dennom poriadku. Ale uz mam vyskusane zabera ignoracia ked ma amok. A samozrejme nastupuju tresty podla toho co v danej situacii najlepsie: nejdeme von.nedostane svoj keksik, nebude rozpravka, odlozena hracka uz som aj plastelinu do kosa zahodila, to si zapamatala, ked tam nechce aj ine hracky upratuje. No je to tazke, niekedy vie teda nahnevat a chce to boziu trpezlivosť 😂
priklanam sa k tomu, ze rozdelit si ten cas, najst si ho na to starsie dieta, byt len s nim, aby citil ze sa nemusi zakazdym len delit s malou o tvoju pozornost 🙂

Skús malého motivovať rečami typu ukáž sestričke, že sa vieš obliecť, že si veľký chalan a pod...otočiť to nech má pocit, že je veľký a šikovný.
to cikanie robí naschvál mojej kamarátky dieťa takto ocikavalo z trucu svojho súrodenca maličkého, keď išla na WC či vzdialila sa
žiadny nosič on praveze nemoze skĺznuť zase do časov bábätka, ale napredovať.Tak celkovo to musí byť prenho tazke, že prišiel súrodenec a toto je najhorší vekový rozdiel.Daj mu "dôležité ulohy "niečo nové", nezapinaj mu TV skús mu dať niečo kresliť, vystrihovat zmeň mu ten rituál, ktorý máva.Povedz mu kým uspis nech Ti niečo pekné nakresliť.Ja Ti ho ľúto, ale všetko spravíš zaňho.Pojde to len treba ísť na to pomaly a meniť mu všetky jeho roztopase