Ufrflaný 71 ročný tatino
Ahojte baby, idem si po radu.
Môj otec má už svoj vek (71) a ja ho mám úprimne rada, som mu vďačná za výchovu aj za všetky obete čo kvôli mne a sestre podstúpil.
Ale čím je starší tým viac na všetko frfle a začína to byť na mňa fakt moc 🙈 všetko je zlé, svet sa ženie do záhuby, vychovávame generáciu blbcov a egoistov a všetko bolo lepšie keď nikto nič nemal....
Konkrétny príklad. Pred malou chvíľou som zložila telefón čo som s nim volala že ako sa má. Baby, HODINU mi prednášal do telefónu monológ o tom ako boháči diktuju čo koľko stojí a aké je to nespravodlivé a že koľko chémie sa dáva do všetkého, že všetci na to pokapeme, lieky sú chémia, všade samé spiknutie, deti sú hlúpe nevedia ani písať kurzivou už a my rodičia ich v tom ešte podporujeme, vo všetkom je ropa, odpadky .... Keby šlo len o to že vypočuť, ok. Ale on čaká reakciu a ja fakt takéto rozhovory neviem viesť 😅 neviem čo mám povedať aj keď jeho niektoré jeho názory zdieľam ale čo mám teraz vyraziť do boja za recykláciu? Svoje deti vychovávam k úcte k ľuďom i prírode, viac naozaj neviem čo mám urobiť. Ale otec ešte aj na to frfle, že to sme presne my taká generácia, starať sa len o seba a na všetko ostatné kašľať 🤦♀️. Skúšala som aj nereagovať ale keď len hlucho pritakavam že nech sa teda vyrozpráva tak sa oduje že "no vidím že zas ťa len zdržujem a otravujem" a už sa zas hnevá a zase hromží nad našou generáciou akí sme len netrpezlivi všetci a nevieme si už ani vážiť čo staršia generácia ponúka za múdrosti. Fakt ma to už vyčerpáva 😶
Mozno to znie ako banálny problém ale fakt by som ocenila nejaké skúsenosti a rady ako si k takémuto rodičovi nájsť cestu. Ako to nejako neškodne zahrať do outu? Možno nejako vtipne a úsmevne že by sa neodul na mňa zakaždým?
Ďakujem za prečítanie aj za prípadné odpovede ✌️
tak zavisi aj od vztahu, ktory medzi sebou mate a mali ste. moji rodicia isli nedavno obaja na dochodok. mamina cita na nete clanky a potom ked sa stretneme alebo telefonujeme, tak obcas spomenie matovica atd, ale to ja ju hned uzemnim (v dobrom ) 😂 a poviem jej, ze by to nemala citat a rozpravame sa o inom, dam jej najavo, ze mne sa to veru pocuvat nechce :D otec mi sem-tam povie, ze zasa mama nieco citala a ze mu to potom prednasala a ze on uz to nemoze pocuvat :D
s otcom mam iny vztah, tam je silna autorita, ale on zasa taketo veci nezvykne vykladat. keby zacal, neviem, ci by som mu vedela odporovat abo ho zastavit. mozno je nacase byt aj raznejsi a povedat, ze v kazdej dobe bolo nieco zle a zivot ide dalej. kedysi boli choroby, umrtnost vysoka, teraz su lieky. kazda doba ma svoje vyhody aj nevyhody. ale my musime zit dalej.
a asi sa treba snazit ten rozhovor stale stacat na nieco ine. davaj mu otazky a ked zasa zacne tie svoje reci, tak mu povedz, ze ti este neodpovedal na otazku (o hocicom - jedlo, pocasie, tv atd)
nuž z veľkej časti má pravdu.. a je to také dosť výrazné práve u tých starších ľudí že sa ešte prehĺbia zlé vlastnosti, čiže ak bol frfloš vždy, tak teraz to nezmizne. Plus ten klasický problém že dnešnému svetu až tak nerozumejú, resp. jednoduchšie sa im žilo kedysi.
Neviem ako vám ide komunikácia, či by pomohlo povedať niečo v tom štýle, že oci máš pravdu, a tak ako sú zlé tie veci čo vravíš, tak aj veľa negativity škodí. Poďme radšej robiť/ hovoriť o... -toto vlastne nie je ani výmysel, a zároveň ak on berie do úvahy aj tvoj názor tak aspoň občas by to mohlo pomôcť.
Lebo ak je to o tom, že čokoľvek povieš/nepovieš aj tak bude zle, tak to bude problém. Tam neviem či existuje vôbec riešenie. Človek proste chce byť negatívny a nájde si na to akýkoľvek dôvod.
Ja s mojím ocom komunikovať neviem/ vždy je dobré len to, čo povie on a všetci okolo sú sprostí... môj názor ani nepočúva... vždy to tak bolo
mám rovnako starého otca, ale ja nemám problém mu čokoľvek povedať. Povedala by som mu niečo v zmysle, že ma vyčerpávajú jeho monológy, alebo nech si založí so susedom klub frflavých dedov, že im aj pivo donesiem k tým rečiam. Ale môj otec by sa neurazil, ani neodul. U nás je problém skôr mama, ale tá nefrfle, tá zas furt rieši kraviny a popíja a stará sa do toho, do čoho jej nič nie je...
Ja by som povedala ze fakt velmi vela chlapov cim su starsi, tym su horsi a ufrflanejsi na kazdu sprostost. Ja mam s ocinom skveli vztah ale je to velmi podobne 😀
Men tému, opýtaj sa robil, čo susedia, čo jedol, čo na záhrade, o sebe, deťoch porozprávaj, možno nejaké úlohy mu zadať, či by neurobil to a to. Bude sa cítiť potrebný a skôr mu ubehne čas, nebudete toľko premyslat
Iny nebude, neverim
moj otec ma 74, cize toto poznam doverne.
musis sa obrnit trpezlivostou, lepsie to uz nebude 🙂
no tak ja by som si s tvojim otcom rozumela 😀
Moj bude mat zanedlho 71 a je celkom pozitivny, nefrfle..je to od povahy. Zvycajne vek zle vlastnosti vyostri. Tu asi nie je rady, len to brat ako to je.
Chodim do klubu dochodcov. Pät zo šiestich je takychto ufrflanych. Ja som tiez pred 70-tkou, ale priznam sa, ze to zo srdca neznasam. Kolkokrat chcem zmenit temu- neda sa. V ich hlave to je natlacene to negativne.
toto nie je len u vás tak, ale mám podobnú skúsenosť a je fakt, že kým stačí vypočuť, tak s tým problém nemám, ale reagovať a tak aby bolo všetko OK neviem, niekedy ma to dokáže fest vyčerpať, ale teda asi sa s tým ozaj treba len zmieriť, že iné to nebude
Odpíšem takto hromadne. Ďakujem za všetky reakcie 😊
No. Áno... Presne toho som sa bála že aj vy mi poviete že nič sa nedá robiť. 😅 Začínam si myslieť to isté... Čo sa zmien témy týka, to je hrach na stene. On prisambohu otočí na katastrofu aj keď poviem že som dala auto umyť.
Dnes som sa pokúsila o rozhovor o počasí, čo už môže byť na tom zlé. No a už to šlo. Že ako sa ochladilo tak sestrine deti chodia zas soplave, minule boli na návšteve a také zahuhňané obidve až hrúza čo by sa samozrejme nestalo keby mali poriadnu imunitu! Tú ale nemajú lebo tá strava dnešnej doby nestojí za nič a len z nej telo degeneruje a zloží ho aj najmenší vykyv teploty! Ja oči dokoran že čo sa do pekla zase deje 😅 Niekedy ozaj neviem či sa smiať či plakať či čo s ním robiť 🙈 a ja som teda zas len kyvkala hlavou a suhlasne uhmkala.... Aj na to mi frflal že "ty si samé uhm uhm ale že by si konečne zasadila a pestovala vlastnú zeleninu to nie! Geneticky upravenú kupovať na to by vás bolo. Načo máte dom keď pôdu nevyuživate" a úplne neopodstatneny hnev v hlase ja som skoro odpadla 🙈
Máte ale asi pravdu, čo už s tým v takom veku. Jedným uchom dnu a druhým von. Len ma mrzí že mi niekedy povie že si ho nevážim a podobné bludy pritom sa naozaj snažím ale už sa mu začínam podvedome vyhýbať lebo človek dopredu vie ako to dopadne 🤦♀️
doporučujem ti pár poviedok od hrabala bohumila, tam má na tento problem jednu krasnu poviedku na dušu len za svet si neviem spomenut názov
tatik iny nebude proste
Ved sa ho spytaj. Dobre, podme nieco proti tomu urobit, co navrhujes? Lebo iba stazovanim sa kazdy den, nic nezmenis a iba zabijas cas, ktory mozes stravit inak, lepsie.
@liljana presne tak, práve som chcela napísať, čo konkrétne robí otec pre tento svet - aby sa "nerútil do záhuby". Poctivo triedi odpad, pestuje, kompostuje, varí iba zo svojho dopestovaného, perie a upratuje iba "eko-bio", je dokonca ekologický aktivista, každé ráno behá bosý po tráve .... 🙂
v zasade ma pravdu. opytaj sa ho ale, co tym rozpravanim vyriesi. mozno mu skus aj najst nejaku skupinu dochodcov, ktori chodia zbierat odpad alebo co... ak to nezaberie, tak by som to riesila tak uprimne, ako to pises tu. mozno sa nachvilu urazi, ale snad mu aj nieco dojde...
@liljana
@katkasav
Momentálne už je viac menej eko-bio. Veľa zo stravy si zabezpečuje sám. Odkedy je na dôchodku, riadi si záhradu a dopestuje si takmer všetko od strukovín po ovocie, čo nespotrebuje čerstvé to zakonzervuje a má aj na zimu, veď aj nám dá kopec ti ho, nemôžem povedať. má hydinu aj prasa, kravu, takže aj mäso, aj mlieko, aj vajcia by boli. A ja to uznávam.
Ale on už asi zabudol že chodil dlhé roky do zamestnania a nemal veru kedy sadiť, obrabat, žať a zavarat a neviem čo všetko 🤦♀️
Mne to tak pripadá že na dôchodku má konečne čas na návrat ku koreňom a postihol ho akýsi komplex z toho a nenormálne ho rozčuľuje že existujú autá, lietadlá, obchody sú otvorené v nedeľu, odevy sa šiju z recyklovaných PET fliaš a takéto veci on rieši (najnovšie sa rozhodol že bude pestovať aj ľan, že len z toho sa kedysi šilo a ako to bolo dobre 🤦♀️). A ja som v jeho očiach nepriateľ lebo to podporujem tým že si to tričko kúpim niekde v takku no 🤦♀️ a jednoducho ma to mrzí, že si to nedá vysvetliť. A aj sa zbytočne rozčuľuje čo mu nemôže robiť dobre veď má po 70tke a on si dvíha tlak kvôli new Yorkskej burze 🤦♀️
No a keď mu teda poviem že tatino ale svet je iný už aj ženy musia už pracovať aby deti mali školy a jedlo na tanieri, už to nie je tak že žena matka bola doma a mala na starosti "len" záhradu a deti....a na to sa pustil už aj do mojho manžela že keby zarobil viac dalo by sa to pekne zvládať ako kedysi. 🤦♀️ Našťastie muž je flegmoš a utrusil s úsmevom že svokor za prezidenta ✌️ a šiel fajčiť. takže žiadnu dohru to našťastie nemalo 😁
Tiež si myslím, že to, čo hovorí je pravda🙂)ja mám takú negatívnu mamu, ale nie, až tak ako píšeš....otec má 68 r tomu je všetko drahé a pritom núdzou netrpí, ale ten má inú povahu a nie je až taký ako mama.Vlastne, keď sa zamyslím obaja sú negatívni a už začínam byť aj ja, keď si uvedomím čo hovorím dcére🙂)mne by viac vadilo to útočenie na teba aj, keď zle to nemyslí.
Je to aj vekom mozog a nervové zakončenia sa oslabujú, cievy uz nie sú v poriadku serotonínu ubúda🙂ver tomu, že keď riešite len toto si šťastná žena.Moja mama, keď začne podobnú tému, alebo sa ľutuje hneď jej poviem, že dnes pozitívne...ale ja sa tým ľuďom ani nečudujem všade zlosť, zlá atmosféra v celej spoločnosti...
@kiwi3 toto presne aj muž vraví. Že treba terapiu šokom. Ale mne sa akosi zdraha niečo vo mne, nechcem ho uraziť, lebo ako sama vravíš ma v podstate pravdu. Ale rečami fakt nič nezmením ani ja ani on.... Budem sa musieť asi odhodlať lebo nechcem aby mi to úplne z nechutilo vzťah s nim
@luccija áno on ma vníma ako zástupcu dnešnej doby a dáva mi to vyžrať 🤷♀️ to je jedna vec. A druhá je že po takomto rozhovore som v depke pol dňa z toho že naozaj tá realita je katastrofálna a nič dobré nečaká mňa ani moje deti a samé negatívne myšlienky.... No zasahuje mi to do vnútorného pokoja jednoducho a chvíľu mi trvá kým sa začnem z niečoho tešiť.
Chápem mám to podobne🙂minule som mame skopirovala nejaky príspevok z MK o unavenej žene s jedným dieťaťom a povedala mi, že to je nonsens všetci unavení, znechutení zo svojich detí, že ženám je ťažko aj variť a venovať sa... a tie naše deti sú hyckane v bavlnke a budú ešte horšia generácia, až som sa nakoniec s ňou pohádala ja🙂)lebo sa má veľa veci dotklo a vytkla som jej , ze oni ako generácia rodičov sa nám nevenovali, nechodili na krúžky a končili v práci 15:30 nekojili, nerozmýšľali na akú školu nás dajú...
@luccija anooo aj toto že ako si mazlime tie detiska, potom sa čudujeme že sú nepriebojne, cintľavé 😅 akože môže byť ale to je taká hrubá generalizacia že až. Samozrejme že ani jeden extrém nie je dobrý. A žiaden rodič nie je dokonalý, ani za starých čias nebol. Ale tam je ten problém že môj otec napríklad vidí všetko čierno-biele, vacsinou teda skôr čierne než biele. A ved nech si povie, ja nemám problém si aj zahryznúť do jazyka. Ale dnes ma už úplne položil. Hodina "rozhovoru" o ničom akurát čo ma zas dodeptal a znechutil tým frflanim večným 🙄 ani z voza ani na voz, ani súhlasiť ani sa hádať, ani sa ozvať ani byť ticho, nič nie je dobré. No do plaču mi bolo a sama pred sebou som sa hanbila že sa cítim byť otrávená vlastným otcom ☹️
Tak ako si povedala má už svoj vek uži si ho kým sa dá aj s tými jeho konšpiraciamy. Každý starý človek je taký aj môj starký taký bol a teraz by som dala všetko zato nech sa s ním porozpravam ešte raz aj keď o takých somarinach
Ono je to tak ze ja sa mu necudujem, cely zivot tu clovek maka, drie, vychovava, odtrhava si od huby doslova a potom chod ku lekarovi a sestra po tebe blaci, vsade sama korupcia, krivdy, ludia su k sebe zli. Citlivejsia a vybusnejsia povaha bude furt citit krivdu a s nicim sa neuspokoji a s prichodom starsieho veku sa to zhorsuje no. Pomahaju vnucence, konicky, priatelia, aktivny seniorsky zivot a pohyb. A nech vypne TV 🙂
Nechce sa mi čítať všetky komenty, ale ja s tvojím tatkom bohužiaľ musím vo všetkom súhlasiť 🙂 ide len o to ako sa človek k tomu postaví, skus mu ukázať to dobré.
Tvoj tatko zaujímavé témy aspoň preberá, moja mama nezmysly rieši, prečo sa sesternica nevydala, kludne aj 8x to iste dokola, až ma hlava bolí. Ja by som si s tvojim tatkom podiskutovala, ale suhlasim, že v istom veku už to prechadza do hundrania a frflania, a ako bolo povedane, je to povahou a staroba vytiahne cele negativum vlastnosti a znásobí, poznam ludi ako med okolo 70ky, ale boli takí už aj predtým.
Moja kamarátka mala takéhoto tatka. Všetci sa mu už vyhýbali a on bol nahnevaný čoraz viac. Lekár internista si všimol, že starý pán ma depresiu, dostal antidepresiva a majú nového dedka doma. Kľudne skocte aj za jeho lekárom, ak je to neúnosné.