Umieranie babky v nemocnici - nesúhlasím s tým
Ahojte babka je uz tyzden v nemocnici..uz dlho sa trapi..a tentokrat je to vazne,vsetko ju boli,tazko sajej dycha,malo je pri vedomi..je na jyske,cize pustaju nas po dvoch na 10-15minut..urobili vynimku a mozme chodit hocikedy,kedze umiera..pyta sa domov..tak velmi chcem aby sa tak stalo..ale lekar nesuhlasi..a vlastne mama-dcera babky tiez nechce..v nemocnici jej davaju lieky na bolesti,aj dychanie ked potrebuje..,oblicka jej nefunguje ako sa msm zmierit ze zomrie sama?je medzi cudziminwmala byt terazz s nami?.. ..hrozne ma to trnespum kvoli tomu,place v nemocnici..mahrozne utrapeny vyraz,slzy v ociach..zazil to niekto?..ako ste to riesili..nemocnicu mame 50km od nas..striedame sa aby kazdy den niekto pri nej bol aspon na chvilu nie vzdy to ide..ja by som to riesila inac.ak by to bolo mozno ale bojim sa zw jej sposobym este vacsiu bolest,doma lieky uz nezaberali na bolest a hlavne uz sa jej tle prehlta
@zuzana321991 vieš ono je pekné chcieť zobrať ju domov, ale sama píšeš že ty sa o ňu nemôžeš postarať...lebo doma nejde o to len byť s ňou, ale aj sa o ňu komplet postarať.....čiže 1 človek by mal ostať doma z práce,,,pokiaľ s tým nie sú dcéry stotožnené, tak to nechaj tak....teda ak sa o ňu nemieniš starať ty...je to napísané možno tvrdo, ale nemôžeš nikoho nútiť aby si zobral domov umierajúceho človeka a staral sa oňho....tá starostlivosť nie je jednoduchá a teraz nehovorím len o umývaní a prebalovaní ležiaceho človeka, v prvom rade je to oveľa náročnejšie psychicky ak je ten človek doma ako ked je v nemocnici....
@zuzana321991 to rozhodnutie by malo byť od človeka ktorý by si babku domov zobral a postaral sa o ňu....psychicky to totiž ten človek po smrti babky nemusí zvládnuť.....niečo iné je prísť na návštevu a byť tam možno aj 2-3hodinky a niečo iného byť pri takom človeku niekoľko dní......tým že ide o blízkeho človeka je to extrémne psychicky náročné -byť pri ňom, vedieť že zomiera a pozerať sa ako sa dusí alebo trpí od bolesti....
@mogaa prezivame to uz dlho..poslednych par mesiacov..sa teta o nu starala,viem ze je to narocne..skusim.obvolat hospice..len jej nestaci ambulatna starostlivost..lekari su mily,pustaju nas stale..aj nam zavolali ze sa to zhorsuje ze sa mame pripravit na najhorsie..trha mi to srdce ked ju vidim,a pyta sa domov.mozno chce len umriet doma..neznasala a uspesne sne sa im vzdy vyhybali..dakujem za rady,pomic,podporu..
Ked citam co vsetko orezivate je mi do placu,nasa babka chvalabohu bola skoro stale doma..tersz to uz neslo tazko dychala prekonala slaby infarkt,sestricky aj lekari su mily,snazia sa..my ju na oddelenie dlhofobo chorych nedame..hned ako to bude mozno a ak sa dostane z jysky chceme si ju vziat domov..len neviem ci to uz mozne bude,dnes poobvolavam hospice a uvidim.co mi povedia,jazdeho z nas to caka,u niekojo to trva dlhsie u niekoho to pride hned..jedina spravodlivost je ze kazdy tam raz pojde..
@zuzana321991 ver tomu že niečo uplne iné je starať sa doma o starého chorého človeka a o človeka ktorý už zomiera....myslím že ani lekári vám už teraz nedoporučia prevoz a naozaj babka ak už potrebuje prístroje na dýchanie - neviem si predstaviť čo by ste s ňou robili doma keď sa začne dusiť...osobne si nemyslím že je nejaký rozdiel medzi hospicom a nemocnicou(všade sú cudzí ľudia a cudzie prostredie)....babku treba navštevovať tak často ako sa dá, lepšie ak sa pri nej denne prestriedate aj viacerí...v takýchto prípadoch treba požiadať primára alebo riaditeľa nemocnice o výnimku - čo sa týka návštevných hodín...čiže by vám povolili návštevy aj doobeda aj poobede a mimo návštevných hodín....prajem veľa sily.....ak to už príde, treba to brať že pre toho človeka je to vykúpenie lebo už nemá žiadne bolesti....ono pre toho človeka je smrť naozaj vykúpením, len pre nás ktorí tu ostávame je to ťažké ...
@mogaa suhlasim chodime k nej denne ..striedame sa vtdy je pri nej niekto..ano udelili nam vynimku mozeme po dvoch ale len na chvilku..,len nemocnica je 50km idtialto..je to narocne ale mas pravdu smrt bude pre nu vykupenie..dufam ze to dlho nepotrva..
@merien259 nezistilo lebo nerobili ani pitvu a dr s ktorym som volala (byvam cca 100km od mami) vravel ze nie je potrebna.Vsetko som vybavovala cez tel. kedze mam 4 male deti a nemohla som tak narychlo odist.Videla som ju naposledy az v truhle.Bol to obrovsky sok,este den pred tym sme si volali a nic nenaznacovalo tomu ze umrie.Pred 5 rokmi mi zomrela dcerka a myslela som ze tu bolest neprezijem a teraz aj mama😢.
@danielak84 zaujímavé že nerobili pitvu ved už len preto ze bola mladá tak mali.... Je to naozaj ťažké a smutne co sa vám stalo a to s dcérkou je mi tiež úprimne ľúto... Človek sa s bolesťou akosi vyrovná ale nikdy nezabudne lebo sa to nedá...
@merien259 aj mne je cudne ze nerobili pitvu.Mala aj diagnozy ako su cukrovka,chronicka obstrukcna choroba pluc a ine,dokonca mala koli cukrovke aj amputovane 4 prsty na nohach ale presnu pricinu umrtia neviem.
@zuzana321991 ahoj moja prezili sme to so starkou, bolo to hrozne ☹ kym to bolo unosne bola doma, ale neskutocne hlavne po nociach sa trápila kricala od bolesti, vsetci boli z toho psychicky velmi vycerpaní, bolo to proste hrozne pozerat sa ako tak velmi trpi a my jej nevieme pomoct ☹ ked uz aj bola v nemocnici, vedeli sme ze jej rakovina sa uz neda vyliečiť ale nechceli sme si nikto pripustit ze zomrie. Proste bola v nemocke v nasich hlavach len preto aby jej pomohli a zasa sa vráti dom ked sa jej polepsi, ona bola pre mna vsetkym, nechcela som prijat fakt ze mi umrie tak som ju ani nebrala ako umierajucu ☹ nieco vyse tyzdna pred smrťou sa velmi pytala domov ze je jej dobre atd, ale den potom uz jej zacal odchadzat mozog, nespoznavala rodinu, nevedela sa najesť, dala som jej do ruky lyzicku a ona nevedela co s nou ma robit, pritom este den predtym bola mozgovo ako cely zivot... uz rozpravala potom ako ju bol pozriet aj starky ze sedel na stoličke ( 14rokov bol uz mrtvy) . Ja som citala ze casti mozgu postupne mrú tyzden pred smrtou je to fakt viditelne.
Stale som si to ale nechcela pripustit. Posledny tyzden uz len spala a citila obrovsku tazobu na nohy, furt vravela nech jej daju dole ten tazky paplon z noh popritom nemala vobec nic na sebe. Uz neprijimala ani lieky, jedlo ani vodu, zatinala zuby ,protezu jej vybrali ale ani usta uz neotvorila. Uz len spala. Den pred smrtou sa jej uplne cela tvar zmenila, zozltla , obrysy tvare mala uplne inak a mala len pootvorené oci a hrozne tazko dychala pomalinky, ale este stale som neverila ze mi umrie ☹ no a v tu noc aj zomrela ☹ mama to lutuje dodnes ze ju nevzala domov ked sa pytala, no ako som pytala nikto si nechcel pripustit ze nam zomrie aj ked sme vedeli ze jej uz niet pomoci ☹ ale doma sa fakt velmi trapila ☹ no ten posledny tyzden ked uz len spala, mohla byt aj doma, keby to vtedy clovek vedel ze su to posledne dni ach ☹(((((( je tomu 5rokov a stale to mam vsetko v zivej pamati kazdy okamih ☹ a tiez aj vycitky ze chudinka umierala sama ☹(((((
@danielak84 moja mala tiež cukrovku tlak vysoký tak isto chronickú obstrukcnu chorobu pľúc a veľa ďalšieho.... No zomrela na chronické zlyhanie srdca plus Kornatenie tepien
@20erika07 ahoj..no ona sa velmi trapi..uz by som.povedala,ze je na konci je na jyske..a trochu jej pomahaju pristroje,infuzie..jest uz maloco..domov si ju vziat chceme len starostlivist o nu by sme nezvladli..ja si ju chcem vziat domov,hladam ine alternativy ,potrebuje infuzie,lieky od bolesti..vidim.na nej ako chradne..modlim sa za nu....dufam ze nieco sa mi podari vymysliet..ja som vnucka..a mija mama nezazlievam jej to..vravi ze doma by sme jej nepimohli..lekar tvrdi,ze uz sme na konci..chodime ju navstevovat..neviem co robit..
@zuzana321991 zuzka spomal. zrejme kazdy chce umret v znamom prostredi ale to kde umreme predsa nijak neubera z krasnoty predchadzajuceho zivota. to, ze ju nedostanes domov z teba nerobi zlu vnucku. robis uz dost, snazis sa a uz spomal a nechaj ju odist
@zuzana321991
Napísala som Ti IP
@zuzana321991 ahoj,mňa dodnes mrzí, že som babku nechala umrieť v nemocnici. Ona už nehovorila, ale rukami ukazovala na dvere.
Podľa mňa by sa jej vtedy ľahšie umieralo doma. Tiež som.sa modlila, nech si ju Boh povola. Umierala v bolestiach. Bolo to strašné 😭
Ahojte..tak babku premiestnili z jys.na interne..dycha sama,sice nerozprava..treba sa o nu starat,zajtra budeme s lekarom ci bude mozny prevoz domov..a vyskusame sa dohodnut s mobilnym hospicom na prevezy a pod..uvidime ci to bude mozne ..budeme musiet vsetci zabrat..neviem ako to vezmu ostatny ale ja mamaa teta si to nejako roztriedime..a hadam pomozu aj ostatne deti..dufam..doteraz na to kaslali..
@zuzana321991 ja som mamku vziat domov nemohla,ale do konca zivota budem vdacna primarovi,co dovolil byt pri mamke na izbe nonstop. Cize mamka zomrela pri nas. Nie sama.
Drzim palce,nech u vas vsetko prebehne pre babku,v co naj atmosfere.
@zuzana321991 my sme mali mamu doma..tiež nám odporucali nájsť hospic,ale toto by sme jej nikdy nespravili..Zaviedli jej v nemocnici knilu do krčnej žily a sestrička z a dosky jej chodila každý deň preplachovat kanilu a dávať infúzie,keď malme odišiel prehltaci reflex..Ak je niekto z rodiny ochotný vzdať sa na ten čas práce a byť pri nej 24/7 tak môže odísť aj doma.. Ja som videla maminku naposledy vydýchnuť,ale skutočnosť,že sme boli pri nej a nebola opustená v nemocnici tu bolesť trochu zmiernila.. lieky na bolesť môže dať aj sestra z adosky a ak má starká na podporu dýchania kyslík aj to by sa dalo( ak je to umelá pľúcna ventilácia ,tak to je horšie) ... Splnila by som jej to,nech môže odísť na mieste kde to pozná a cíti sa príjemne.. Držím palce..
@marianeta ano v pondelok by ju mali prepustit domov,uz som volala do adosu.od utorka by hned mali zacat chodit,matrac aj poloh.postel nam pozicali z domova social.sluzieb..sice starsia..ale zatial staci ..ak bude treba zozenieme elektricku..stav sa zhorsuje..dufam ze vydrzi prist domov ...a zvladneme to aj my..budeme sa striedat pri nej..dakujem za podporu a pomoc
@zuzana321991 tak to je super.. Držte sa.

@danielak84 to mi je naozaj ľúto, ja som zase bola s mamou každý deň piekli sme koláče a Torty na objednávky.... Dosť ma to poznačilo skončila som na antidepresivach.... Zistilo sa aj co konkrétne sa stalo? K mojej mame kým prišla zachranka to bolo nejakých 10-15 minút ale nevieme ako dlho bola v takom stave.... kým oni prišli mozog jej už nefungoval, aj keby bola prežila len by sme sa s ňou trápili