Umieranie babky v nemocnici - nesúhlasím s tým
Ahojte babka je uz tyzden v nemocnici..uz dlho sa trapi..a tentokrat je to vazne,vsetko ju boli,tazko sajej dycha,malo je pri vedomi..je na jyske,cize pustaju nas po dvoch na 10-15minut..urobili vynimku a mozme chodit hocikedy,kedze umiera..pyta sa domov..tak velmi chcem aby sa tak stalo..ale lekar nesuhlasi..a vlastne mama-dcera babky tiez nechce..v nemocnici jej davaju lieky na bolesti,aj dychanie ked potrebuje..,oblicka jej nefunguje ako sa msm zmierit ze zomrie sama?je medzi cudziminwmala byt terazz s nami?.. ..hrozne ma to trnespum kvoli tomu,place v nemocnici..mahrozne utrapeny vyraz,slzy v ociach..zazil to niekto?..ako ste to riesili..nemocnicu mame 50km od nas..striedame sa aby kazdy den niekto pri nej bol aspon na chvilu nie vzdy to ide..ja by som to riesila inac.ak by to bolo mozno ale bojim sa zw jej sposobym este vacsiu bolest,doma lieky uz nezaberali na bolest a hlavne uz sa jej tle prehlta
@viestta inak pravda. Napriklad ados, cerveny kriz. Podavaju infuzie aj doma,..
Môj ocko zomrel sám , opustený,bol v umelom spánku, nesmeli sme k nemu nikto, lebo bola chripkova epidémia, tak nepúšťali návštevy....trhá mi srdce ešte aj teraz, keď si na to spomeniem😞😢
Moja babka zomrela doma, mala terminalne stadium rakoviny, ked mala bolesti prisla znama lekarka pichnut jej lieky, boli sme s nou cela rodina niekolko dni, normalne sme fungovali, ona lezala pri nas. Bolo to pekne a prirodzene, aj ked na zaciatku zvlastne, ale na konci sme s zhodli ze sme radi ze to bolo takto. Nebolo to ani strasidelne ani desive, ale pokojne. Vzdy sa pri nej niekto modlil.
@zuzana321991 ahoj moju maminu našiel otec ráno o piatej ako už len chrčala dával jej umelé dýchanie v podstate zomierala sama nespali v jednej izbe lebo mala chrípku tak ho nechcela v noci rušiť aby sa vyspal do prace..... Keď prišla zachranka oživili ju ale dýchali za ňu už len prístroje, o siedmej ráno zomrela v nemocnici.... Co ti poviem, je to hrozne nevieme ako dlho sa trápila sama, mala len 56 rokov, večer som bola ešte pri nej a ráno koniec 😭😞😞 veľmi mi chýba...
@zuzana321991 Domov určite nie, hlavne ak píšeš že občas potrebuje aj dýchanie...Ados funguje len cez deň a myslím že v čase od 7:00max do 16:00 s tým, že na každý deň majú rozpis pacientov ktorým chodia - berú len krv, infúzie, preväzy rán, príp.základné rehabilitácie....hospic neviem či by bolo riešenie keďže babke by prevoz určite ani neodporučili keďže je na JIS-ke.....+ babku by musel niekto opatrovať 24-hodín, to znemená byť stále pri nej....ak vám už povedali že zomiera(lekári už vedia priebeh)tak je to skôr otázka dní...pokiaľ ste veriaci - kňaza na posledné pomazanie a za babku sa len modliť.....viem že je to takto veľmi ťažké, ale babka je na JIS - čiže pod stálou kontrolou, ak má bolesti či nevie dýchať - vedia jej pomôcť, doma by to bolo pre všetkých trápenie, pozerať sa a nevedieť jej pomôcť ....prajem veľa veľa síl
Prajem vela sily. Mne mamina zomrela doma, staraly sme sa o nu plus k nam chodili z mobilneho hospicu. Len toto je tiež velmi, velmi tažke ked musiš pozerat bezmocne jak umiera a nevieš jej pomoct, dostavala morfiove naplaste ktore tiež nievždy zaberaly. Starostlivost o bezvladneho človeka je naročna či uz psychicky alebo fyzisky treba si uvedomiť že či sa o nu dokažete postarat. Ja som mala elektricku polohovatelnu postel a aj tak som mala čo robit, plus v rodine mame zdravotnu sestru ktora mi vela veci ukazala. Ale zas aj moja mamina bola taka že sa bala nemocnic a nemala som to srdce ju nechat v nemocnici, ked už sme v podstate vedeli že jej nedokažu pomoct.
Skuste hospic. Babicku, ktora je na tom tak zle by mali byt ochotni zobrat.... V nemocnici je to iba o umelom predlzovani utrpenia a hospic je o zmierneni bolesti, starostlivosti o zomierajuceho a poskytnuti opory pre blizkych. Moja starka zomrela v hospici, mam dobru skusenost s takou starostlivostou na sklonku zivota. Toto su tazke situacie, nechapem preco vam lekari este neporadili co v takejto situacii robit. Prajem vela sil a naozaj odporucam obvolat hospice a popytat sa. Bude tam treba nejake papiere od lekarov a tak, ale nie je to nemozne a je to to najlepsie ako umierajucemu pomoct dostojnejsie odist z tohto sveta (dostojnejsia a ludskejsia by bola uz asi len eutanazia)
Problem ze hospic je este dalej ako nemocnica..a lekar sa vyjadril ,ze je to otazka dni..(pevne v to dufam)..uz je to trapenie..navstevujeme ju kazdy den..striedame sa,je to velmi narocne na psychiku..keby sme aj ten hospic vybavili..neviem.ci by vobec vydrzala..modlim sa za nu kazdy nech nech si ju Panbozko povola a ulavi jej
Skusim pozriet nejaky co bude najblizsie a skusit zavolat..len ako je to s umierajucim.clovekom..pristroje,lieky od bolesti mozu davat?..nechcem jej este viac ublizit
@mogaa ano modlim sa za nu kazdy den..knaz jej dal posledne pomazanie,skoda ze spoved a primanie uz sa nebude dat..velmi malo reaguje..
Moja babka aj dedko umreli doma... 😢😢😢 a poviem ti, keby sa jednalo o mňa, nechcela by som byť v nemocnici. Nemocnica už je aj tak len predlžovanie agónie 😢😢😢
Moja babka zomrela v októbri 2019 v nemocnici (bola už na oddelení dlhodobo chorých). Mala 89 rokov. Ostala ležiaca behom chvíle. (Doma nám prešla za pomoci pár metrov. Bola po operácii krčka stehennej kosti.) Dostala zápal pľúc, vodu do pľúc, odchádzali jej orgány. Posledné dni som chodila za ňou. Prvýkrát keď ma uvidela (po dlhšej dobe lebo som ju nechcela vidieť v takom stave) sa usmiala. Na ten pohľad nezabudnem. V pondelok som bola ešte za ňou doobedu, ale už tak spala, že som ju nevedela zobudiť. Len som ju hladkala. Zomrela v utorok 11:40. Behom 20 minút sme boli za ňou. Na ten pohľad v čiernom vreci nezabudnem.😢
Inak v tej nemocnici to nemusi byt o predlzovani. Zalezi na dohode s lekarom. Ak je to uz nezvratny stav, tak pichaju morfium, ktore proces vyrazne urychluje. A zomierajuci uz bolest, nic neciti.
@zuzana321991 úplne ta chápem a prajem veľa síl.. Môj ocko zomrel v nemocnici takto pred rokom.. Mal posledné štádium rakoviny a prišli na to neskoro až úplne pred koncom, nedalo sa už nič robiť.. A bolo to o tom istom.. Našťastie nebol v nemocnici dlho, lebo to malo extrémne rýchly spád. Bol tam "len" 2 týždne.. Ku koncu keď už vedel, že zomiera pýtal sa každý deň domov, no bol už v takom stave, ze doma by sme sa oň už postarať nemohli, takže jedine hospic.. Ten sme už vybaviť nestihli..trhalo mi to srdce na kusy, keď nám vravel nech ho vezmeme domov 😔 nakoniec pochopil, že to nemá zmysel lebo bol na pokraji so silami.. Posledný pohľad nikdy nezabudnem, povedali sme si ze sa ľúbime a o 2 hodiny mi už z nemocnice volali ze zomrel.. Želám tebe a tvojej rodine veľa síl, zvládnuť to... ❤️
@zuzana321991 moja mamka....uz posl.stadia rakoviny. Pichali jej morfium. Bola,odkazana na infuzie,kyslik....nemohla byt doma...no tak narychlo ako to prislo,sme nestihli vybavit nic,resp.nebolo nic volne.
Ados na dediny nechodil. Nijaka sestricka poblizku nebola,SCK tiez nie.
Nakoniec som.bola za primarom na internom a poprosila ho,ci mozme byt pri nej stale. Mali sme stastie,ze VIP izba bola,prazdna,cize sme sa,tam.nonstop,aj v noci striedali s,bratom. Vydrzala cca 3dni.
Nakoniec sme ani nic za izbu neplatili.
Skusit zohnať nejaky mobilny hospic mozno by vam s tym pomohli ..
@terezka1947 vidis toto ma nenapadlo..len ona je na jyske..myslis ze to pojde?..len ja som len vnucka..a jej dcery..nie uplne so vsetkym suhlasia..myslia si ze jej dokazu v nemocnici viac pomoct ako my doma,hlavne jej urcite utisia bolest..moja babka tam.je od utorka..a ja mam 2rocnu dceru a nemozem.tam.byt stale..a teraz ked je ta korona je to este horsie..
@zuzana321991 no...neviem....najma,teraz,v korone je to asi mala sanca. Zase..ked je na jiske,tazko najdes narychlo hospic,cokolvek.....
Za opytanie sa to stoji.
@zuzana321991 zajtra ma meniny..dnes sme tam boli,zajtra ide sestra..kyticku dat..trha mi to srdce..preco niekto sa dozije dlheho a krasneho zivota a ona uz roky trpi..aj dedko zomrel v 50..tiez mu zistili posledne stadiu rakoviny ale pustili ho domov umriet a to iste by sme chceli aj my..len neviem.ci to uz pojde..
@merien259 aj moja mama mala len 56 rokov ked zomrela,tiez len chrcala a nevedela dychat a moj otec jej nevedel dat umele dychanie.Sanitka prisla az za 25 minut a to je nemocnica odtial len cca 0,5km.Najviac ma mrzi ze som ju dlhsie nevidela.
@zuzana321991 ak nemocnica neposkytuje každý deň sv.prijímanie,tak jej môžeš nosiť aj ty každý deň- samozrejme mala by si chodiť pravidelne za kňazom, ktorý ti ho bude dávať napr.rano pôjdeš na omšu.
Hospic je dobrý nápad,ale babka by nemusela prežiť prevoz a potom by ste si to vyčítali celý život. Ak už ju dáte do hospicu,tak skúste si pri hospici nájsť podnájom.
Odporúčam aj napísať na vedenie nemocnice o výnimku byť pri babke. Mám osobnú skúsenosť, že v istej nemocnici povolili ale iba jednému členovi z rodiny.
Veľa síl a energie.
@danielak84 moj otec tiez takto.....odpadol,iba chrcal...umele som nevedela dat,iba masaz zrdca....a sanitka aj prisla,no suseda tvrdila,ze tu take meno nie je,odisla..opstovne som volala,este sa,na,mma dispecerka vykricala,ze si srandu robim....tak sa,sanitka vracala z polky cesty. Ale uz nic neurobili. Rozsiahli infarkt.
@tomcimka len nemocnica je vzdialena 50km od nas..a mam.malu dceru nepustia ma tam s nou,knaz jej dal pomazanie..skusim mu zavolat mozno ak sa jej stav zlepsi bude moct pristupit ku slovedi..len ona malocolovie,odpovie..dakujem.za rady..
@zuzana321991 nam zomrela milovana babicka v case korony a nikoho k nej nepustili. Vzdy hovorila,ze chce umriet doma a umrela sama opustena. Cele tyzdne k nej nikoho nepustili,prosili sme lekarov cez telefon,nech aspon jedneho k nej pustia,nepustili. Tazko sa nam s tym zije,ze tam bola opustena. Nikdy si to neodpustime a ani tym sviniam lekarskym za ich spravanie sa k nam v tak tazkej chvili.
@zuzana321991 je to tazke, viem ako sa citis, zomrela mi mamina v nemocnici sama bola som u nej do 19:30 otom som bezala za dcerkou (1rok mala), uspala som ju a o 21:15 volali, ze zomrela ..... je tazko pozerat sa na umierajuceho, ktoreho lubis.ak vam dovolia byt v nemocnici pri nej tak budte tak.
K nám sa tiež zachovali sestry ako k handrám. Mama bola v nemocnici dva dni, v piatok poobede jej sa stav náhle zhoršil. Silno vracala. Ale stále chcela ísť domov. Aj vstala z postele a už aj bola pri dverách. Otec jej len povedal ,aby vydržala, že na druhý deň ju maju po sone pustiť domov. Otca potom všetkom vyhnali sestry z izby preč, lebo skončili návšt. hodiny. Ešte od dverí sa pozrel na moju mamu a videl ako ju privezujú k posteli. Na druhý deň keď prišiel na návštevu tak mu povedal doktor len tak akoby nič že zomrela. Ani v truhle sa nedala im narovnať, stále bola v takej stuhnutej polohe....ani Boh nevie asi kedy zomrela. Farár mi povedal že ju podľa všetkého našli ....
Od vtedy sestrám a lekárom neverím. Nerada chodím do nemocnice. Mama ešte pár dní predtým zavárala a spolu sme behali po obchodoch... Smrť prišla nečakane.
@zuzana321991 tuto si skusala volat? https://www.zzz.sk/zariadenie/2102-spisska-kato...

Ahoj, moja mama... tiez sme ju zobrali z nemocnice, zomriet domov,... vydrzali sme to 1 noc a volali sme sanitku. No a nas pri nej v nenocnici nechali potom stale. Cez noc pri nej spala sestra, a ked zomrela, boli sme pri nej az do noci..