Umývajú u vás návštevy riady?
Stretla som sa s tym u rodiny...urobia oslavu a okrem rodiny pridu kamosi, znami, susedia. A v podstate co ma zarazilo tak cudzi ludia im chodia po celom dome, aj v topankach, aj do sukromnych izieb, umyvaju u nich riady.
Nie su to party pubertaci ale rodina s detmi.
Celkom ma to prekvapilo, mne by to vadilo aj od mojej mamy alebo svokry, pre mna su to hostia ktorych si uctim a nie aby tu upratovali.
U mamy si taniere odnesiem aj nase aj po detoch a ponuknem umytie - ale mama je chora.
Ale susedia alebo kamaratky aby mi tu chytali riady, to musim mat umyte podla seba.
Som jedina na svete ktoru to prekvapuje?
Vsetci to takto maju? Upratujete u druhych? Upratuju znami u vas?
Ja a sestra ako tínedžerky sme bežne u krstnej na návšteve poumyvali riadi. Veľmi nám za to ďakovala a nebolo to nikomu cudne. Dnes už sú umývačky riadu, tak netreba. Ale u nás sa oslabuje vo veľkom, vždy aspoň 20 ľudí, vari sa vo veľkom, takže unavená bola dosť kým všetko nachystala a nás ta polhodinka so sestrou určite nezabila pomôcť jej aspoň takto
@babulkomale nie neumyva u mna navsteva riad.
@babulkomale Veľmi záleží, kde som na návšteve. Ak je to niekto z blízkej rodiny, nemá umývačku (zväčša ju už v tejto dobe každý má), je to starší človek a viem, že ocení, keď si po mne/po nás riady umyjem, tak to veľmi rada spravím. U kamošov alebo známych riady neumývam (zväčša tam umývačku majú), ale pomôžem s odnesením špinavých tanierov, pohárov atď. Keď sme u kamošov v lete na záhrade, tak kamoške pomôžem zo všetkým. Snáď ju nenechám x-krát behať hore dole, aby všetko nosila sama a obskakovala nás. Tak isto, keď boli deti malé a porozťahovali kopec hračiek, neodišla som z návštevky, kým som nepomohla deťom hračky upratať.
Keď ideme k manželovej tete na dedinu a príde tam celá rodina, tak ten riad umývam bez toho, aby mi niekto povedal (prestriedame sa mladšie ročníky) a teta to teda vie oceniť (umývačku nemá a ľudí tam je vždy požehnane).
My máme byt a umývačku, takže z obývačky do kuchyne to mám na skok a umývačku naložím tiež behom minúty. Pomoc nepotrebujem, spravím si všetko sama.
Nikde nechodím obutá, vždy sa vyzúvam, po izbách nechodím u kamarátok, ani u rodiny (považujem to za ich intímnu zónu). Musím ešte podotknúť, že žijeme v DE a všetky kamarátky (Nemky), ktoré mám, u všetkých sa vyzúva. To len pre prípad, že sa tu zase bude písať, že v zahraničí sa nevyzúvajú🙄
Umyvam u svokry lebo tá zasa varí a pečie tak nech si oddychne,aj u švagra, lebo tam je to špecifické, a u nas deti vediem k tomu aby si riad aspoň dali do umývadla, nemam rada ak sa niekto najje a nechá riad na stole
Pomôžeme ponosiť taniere do kuchyne a niekedy aj poukladame do umývačky, my mávame návštevy cca 15 ľudí, po každom sú 3 taniere, 3 poháre, príbory, navštevujeme sa ako partia veľa rokov a pomáhame si navzájom, tak isto v rámci rodinných akcii.ale keby som bola u niekoho nie dobrého známeho, tak by som sa do kuchyne netlačila🙂 a návštevy sa u nás nevyzuvaju, ale mám aj také kamošky, kde sa vyzúva, aj u mojej dcéry…
@babulkomale jasné, že áno. Niektorí priatelia sú pre mňa ako rodina, a riady si navzájom vždy pomôžeme umyť. Aj u rodiny. A keď sme boli s kamoškami v krčme posledné zákazníčky tak sme pomohli aj upratať a poumývať poháre 😁
Aj my si pomahame - rodina, kamarati, ci uz priniest na stol, spratat zo stola, ale take oficialne navstevy samozrejme nie
@babulkomale Po byte mi obutí nechodia, ani do izieb, ale v závislosti od blízkosti a charakteru návštevy bolo aj umývanie riadov. Aj ja sa vždy ponúknem u kamošiek, že umyjem, pomôžem odniesť do kuchyne, vypýtam handru ak ostane špinavý stôl. Iné je, keď je návšteva len o káve a iné keď je 3chodový obed. My sme to tak vždy vrámci partie robili, pomohlo sa hostiteľom a potom sme sa ďalej mohli baviť namiesto toho, aby domáca polhodinu pratala sama alebo aby po nás ostala spúšť. Takisto po deťoch hračky upratujeme pred odchodom a keď namrvia jedlo, vypýtam si aj metlu. Doma si väčšinou upratujem sama, ja mám svoj systém, ale boli aj návštevy kedy som využila ponúknutú pomoc (oslava týždeň pred TP, vtedy mi už bolo úplne jedno ako budem mať uložené riady v skrinkách...).
No zavisi kto a na ako dlho. Ak k nam chodia kamosi, surodenci, mamina na vikend a dlhsie, tak obcas aj varia a aj umyvaju. My u nich detto. Vzdy sa citime jeden u druheho ako doma.
@babulkomale u mňa nie, ale mohli by 😁😁
Ano, mame to tak zauzivane. Pomahame hostitelke, aby neostal po nas velky bordel. Hocktora z nas odnesie zo stola a umyje.
Mne tiez dobre padne, ak po 20 ludoch mi neostane v dome bordel ako po bombe, ale hracky su upratane - lebo hrali sa s nimi aj deti hosti a svagribe mi pomizu umyt riad.
Uz si to ani inak predstavit neviem 😀
@babulkomale tak ono záleží aj od toho aká navsteva to je, ak sú to nejaký rodinný známy čo sa poznajú s rodinou 100 rokov a chodia na návštevu často tak by som z toho nebola tak prekvapená, keď to domácim nevadí a sú s tým v poriadku tak je to ich vec. Ja som sa s tým nikde nestretla ale a uz vôbec nie že by nejaká kamoska mi prišla umývať riady po návšteve
rodina a blízki priatelia pomáhajú bežne, ten/tá, čo odnesie použité taniere od stola, ich bežne aj nahádže do umývačky, takisto my u nich. Nemám problém s tým, že sa "dotýkajú mojich tanierov", prečo aj? Aj keby ich nedávali do umývačky, ale umývali ručne, tak nie sú to žiadni humusáci, umyjú poriadne. Samozrejme, že ak je to nejaká oficiálnejšia návšteva, poskytujeme full service my domáci
Asi im taky stav ako opisujes vyhovuje, tak sa s tym zbytocne nezatazuj 🙃
Ja osobne upracem riady u mamy ked sme tam, alebo ked sme u starsich ludi na navsteve. Ak sa jedna o oslavu doma alebo na chate pomahala som napriklad svagrinej spratavat..ale zas bezne to nerobim u druhych. Nevyzadujem od hosti, aby si upratali po sebe, okrem toho ja si to rada vsetko riadim, aj ukladam do umyvacky a podobne.
@babulkomale toto zalezi od vztahu k dotycnej navsteve. Su ludia, kde mi je uplne normalne umyvat riad a kde by som uplne normalne zobrala ak by riad umyvali oni u mna - ci kde si proste otvorim chladnicku, a su navstevy kde by ma to ani nenapadlo - maximalne dat salku od kavy do drezu, ak vobec. Cize asi ta tvoja rodina, u ktorej si bola, ma k tym priatelom evidentne blizsi vztah.

ked je niekto u mna, tak neumyva. Ani rodicia, hoci oni obcas aj chcu, ale vzdy im poviem, nech to nechaju tak, ze to budem aj tak davat do umyvacky. Ak som u niekoho na navsteve, tak zalezi .. ak som u rodicov a starych rodicov, tak minimalne po sebe umyvam vzdy a niekedy aj po ostatnych. U kamaratov sa niekedy spytam, ci mozem pomoct, ale tiez nie vzdy... zalezi od situacie a od kamarata.